www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt lip 01, 2025 11:10 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 31, 2007 5:32 pm 

Henryk napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
otóż tekst nie wspomina o tych, którzy narodzili się na nowo z Ducha i umarli śmiercią naturalną
Myślę że mówi o tym tu „nie przyjęli znamienia na czoło i na rękę swoją”. Są to ci wierzący, którzy są prześladowani. Fakt ten potwierdza werset
Mateusza 23,34 Dlatego oto Ja posyłam do was proroków, mędrców i uczonych. Jednych z nich zabijecie i ukrzyżujecie; innych będziecie biczować w swych synagogach i przepędzać z miasta do miasta. Łukasza 11,49 Dlatego też powiedziała Mądrość Boża: Poślę do nich proroków i apostołów, a z nich niektórych zabiją i prześladować będą. Tak więc ci którzy są prześladowani ze względu na Pana Jezusa, a nie zostali zabici napewno są zrodzeni z Ducha.

Chwileczkę, Henryku. Ci, którzy "nie przyjęli znamienia na czoło i na rękę swoją" ZOSTALI ZABICI przez Antychrysta:

"I dano mu tchnąć ducha w posąg zwierzęcia, aby posąg zwierzęcia przemówił i sprawił, że wszyscy, którzy nie oddali pokłonu posągowi zwierzęcia, zostaną zabici." [Obj. 13:15]

Ani Mat. 23:34 ani Łuk. 11:49 nie mówią o ludziach, którzy nie przyjęli znamienia na czoło czy nie oddali pokłonu posągowi. Nie mieszaj do tematu tekstów mówiących o zupełnie czymś innym. Jeden i drugi fragment jest skierowany do faryzeuszy i mówi o prześladowaniu uczniów Jezusa przez faryzeuszy.

Obj. 20:4 wyraźnie mówi o duszach dwóch grup ludzi:

- dusze tych, którzy zostali ścięci za to, że składali świadectwo o Jezusie i głosili Słowo Boże.
- dusze tych, którzy nie oddali pokłonu zwierzęciu ani posągowi jego i nie przyjęli znamienia na czoło i na rękę swoją.

Jedni i drudzy zostali zabici jako męczennicy. Nie ma wśród nich osób, które zmarły śmiercią naturalną.

Cytuj:
Problem drugi czasowniki ożyli i zakrólowali są czasownikami użytymi w czasie przeszłym dokonanym, czyli Jan opisuje życie tych, którzy "biegu dokonali", tak więc użyty czas tłumaczy tę formę wypowiedzi Jana.

:shock: Większość wizji w Objawieniu jest tak skonstruowana, że użyty jest czas przeszły dokonany, co wcale nie oznacza, że wydarzenia opisywane w wizjach już miały miejsce. Np. wylanie gniewu Bożego też jest opisane w czasie przeszłym dokonanym. Przyjście Pana na ziemię również jest opisane w czasie przeszłym dokonanym. I Armagedon. Użyty czas wcale nie oznacza, że te wydarzenia miały już miejsce, lecz że Jan zobaczył je w wizji. W tym momencie Jan zobaczył męczenników, którzy zmartwychwstali i panowali wraz z Chrystusem przez 1000 lat.

Cytuj:
Jeżeli znałbym dzień przyjścia Pana byłbym w stanie obliczyć ile lat stanowi okres zwany Tysiącletnim Królestwem. Ponieważ nie można literalnie określić tego czasu użyty jest symbol określony jako tysiąc lat

:shock: A co ma jedno do drugiego? Znajomość dnia Przyjścia Pańskiego nie ma nic wspólnego z okresem 1000 lat. Podobnie jak znajomość daty rozpoczęcia Wielkiego Ucisku nie ma nic wspólnego z długością jego trwania czyli dwa razy po 3,5 roku.

No i nadal nie ma odpowiedzi na znaczenie symbolu 1000 lat, jeśli to miałby być symbol. :?

Henryku, Twoje wyjaśnienia uważam za wysoce niezadowalające. :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 31, 2007 6:09 pm 

arielxv napisał(a):
Henryku, ja się zgadzam z tym, że te rzeczy, które były czynione przed przyjściem Pana Jezusa, były czynione w jakimś celu. Właśnie dlatego jest napisane, że Zakon był "cieniem przyszłych" rzeczy. Problematyczna jedynie wydaje mi się interpretacja tychże cieni proponowana przez Ciebie. Inaczej mówiąc, nie bardzo widzę uzasadnienie dla pewnych forsowanych przez Ciebie poglądów. Ale mogę się mylić. Po prostu chciałbym zrozumieć dlaczego wierzysz, jak wierzysz ;). Stąd pytanie.
Plan pierwszy to Świątynia odbudowana przez Heroda, w tym miejscu zgadzasz się, że może być dla nas cieniem pewnych duchowych zdarzeń które przeżywamy teraz tu na Ziemi.
Plan drugi życie duchowe człowieka. Uważam, że jak fizyczny człowiek rodzi się, wzrasta, rozwija się, dorasta do wieku dojrzałego, podejmuje odpowiedzialność za swoje życie, to tym bardziej te rzeczy które wymieniłem powinny być udziałem w naszym duchowym życiu, gdyż jakość tego życia będzie stanowiła o naszej wieczności. Tak więc zrodzenie, niemowlęctwo, dzieciństwo, dojrzałość i ojcostwo naszego życia duchowego powinno znaleźć wyraz w Słowie Bożym. Obaj wiemy że tak jest, dlatego nie będę cytował wersetów potwierdzających ten fakt.
Teraz nakładam jeden plan na drugi co sprawia że możemy widzieć rzeczy w sposób bardziej uporządkowany i z większym zrozumieniem rzeczywistości duchowej.
dziedziniec kapłanów-ojcowie
dziedziniec żydów- dojrzali młodzieńcy
dziedziniec kobiet –niemowlęta, dzieci
dzidziniec pogan- niezrodzeni
Na tym poprzestanę gdyż nie odpowiedziałeś na moją prośbę i nie wiem czy jeszcze jesteś zaintersowany moimi wywodami.

Ostatnio edytowano N kwi 01, 2007 3:06 pm przez Henryk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 31, 2007 6:42 pm 

"I dano mu tchnąć ducha w posąg zwierzęcia, aby posąg zwierzęcia przemówił i sprawił, że wszyscy, którzy nie oddali pokłonu posągowi zwierzęcia, zostaną zabici." [Obj. 13:15]
CHCIAŁBYM ABYŚ ZWRÓCIŁ JESZCZE TYLKO UWAGĘ NA TEN WERSET
2Koryntian 3,6 On też sprawił, żeśmy mogli stać się sługami Nowego Przymierza przymierza nie litery, lecz Ducha; litera bowiem zabija, Duch zaś ożywia.
DROGI BRACIE W CHRYSTUSIE POSĄG ZWIERZĘCIA TO PRAWO KTÓRE PONOWNIE OŻYŁO W SERCACH WIERZĄCYCH (PATRZ LIST DO GALACJAN)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 31, 2007 8:22 pm 

Henryk napisał(a):

CHCIAŁBYM ABYŚ ZWRÓCIŁ JESZCZE TYLKO UWAGĘ NA TEN WERSET
2 Koryntian 3,6 On też sprawił, żeśmy mogli stać się sługami Nowego Przymierza przymierza nie litery, lecz Ducha; litera bowiem zabija, Duch zaś ożywia.

DROGI BRACIE W CHRYSTUSIE POSĄG ZWIERZĘCIA TO PRAWO KTÓRE PONOWNIE OŻYŁO W SERCACH WIERZĄCYCH (PATRZ LIST DO GALACJAN)

:shock: Drogi Henryku, jeśli posąg zwierzęcia to prawo, to wytłumacz mi kilka prostych rzeczy:

- kiedy mieszkańcy ziemi postawili posąg prawu [Obj. 13:14]
- kiedy posąg prawa przemówił [Obj. 13:15]
- kiedy każdy, kto nie chciał oddać pokłonu posągowi prawa został zabity [Obj. 13:5]

Jeśli prawo było martwe i ponownie ożyło, podobnie jak posąg, to znaczy, że prawo jest... zwierzęciem! Czyli Prawo, które jest dobre, święte i sprawiedliwe [Rzym. 7:12,14] jest Antychrystem. Ufff... Ale jazda! :roll:

Henryku, z Twoimi zdolnościami jesteś w stanie wymyślić dowolną doktrynę na podstawie zlepku dowolnych wersetów z dowolnych ksiąg Pisma. Wybacz, ale szkoda mi czasu na takie zabawy.

Oczywiście na moje pytania nadal nie odpowiadasz, tylko mnożysz kolejne kombinacje. Przykro mi, ale taka dyskusja zaprowadzi nas nie do prawdy, tylko do psychiatry. Ja ze względu na higienę intelektualną i duchową nie będę w niej uczestniczył.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 01, 2007 3:41 pm 

Smoku rozejrzyj się dokoła i zobacz przez wypełnienie czego (lub w jaki sposób) ludzie chcą wejść do Nieba . Zapewne gorliwości i ‘pobożności’ im nie odmówisz, a przecież ta największa formacja religijna swoją drogę zbawienia zaczynała od ŁASKI. I spróbuj wytłumaczyć im że chybiają celu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 01, 2007 3:56 pm 

Ja zas dalej pociagne dyskusje z Toba Henryku ,gdyz:
„Wszystko mogę w tym, który mnie wzmacnia, w Chrystusie.”-Flp 4:13
Amen.
Wiec zalamanie psychiczne mi nie grozi :) !

I.
Kiedy Prawo/Zakon ozywa w sercach wierzacych-jak ma sie to do wierzacego eskimosa i do wierzacego pigmeja ?
Czy wraz z przyjeciem wiary ,ci wyzej wymienieni ,przyjmuja jakies ZLE ,LITERALNE prawo do swych serc ,gdyz przed nawroceniem przeciez zadnemu spisanemu BOSKIEMU -jak to zydowskie-Prawu nie podlegali!

II.
Wynika ,ze to "prawo" ,wg Ciebie ,ma zdolnosc zabijania ,rozumiem ,ze duchowego ,CZYLI JEST GRZECHEM.
Zatem chodzi Ci o jakies INNE -zle duchowo- prawo-A WIEC NIE BOSKIE- implikujace ,w konsekwencji ,czyny pod wladza diabla ?
Pawlowi zas w Liscie do Koryntian CHODZI O PRAWO BOSKIE-DOBRE-KTORE BYLO WYCHOWAWCA prowadzacym do wiary w Jezusa.
Ono samo w sobie nie jest grzechem ,zas staje sie nim w momencie postawienia go ponad osobista relacje z Jezusem-przez wiare-I W TYM SENSIE JEST MARTWA LITERA ,ZABIJAJACA ZYWA DUCHOWA RELACJE Z BOGIEM.
Ono ,rzecz jasna ,moze zabic nasza wiare-JAK CZYNILO TO U GALACJAN ,poprzez ich rejudaizacje.
Tak tez moze stac w zyciu czlowieka zyjacego ,przed nawroceniem ,pod prawem ,czy tez zydowskim ,czy tez koscielnym-np u katolika- ktory stal sie chrzescijaninem ,a pozniej sie rekatolicyzuje ,ale czy wtedy taki czlowiek traci zbawienie i WIECZNIE UMIERA ?!

Jednakze jak to sie ma ,o czym powiadasz ,do "naturalnego eskimosa " i "naturalnego pigmeja"-u tych ,ktorzy Prawa/Zakonu wczesniej nie znali-CHODZI Ci O POWROT DO ICH PRAWA ZWYCZAJOWEGO?
Wiec to Prawo o ktorym piszesz to sa ,po prostu ,nasze tradycyjne zwyczaje-PRZEDCHRZESCIJANSKIE?
Ale w takim wypadku chyba nie mozesz w calosci ,tak jednoznacznie , powolywac sie na slowa Pawla z Listu do Koryntian-gdyz PAWEL TUTAJ NIE TYLKO O LUDZKICH ZWYCZAJACH ZYDOWSKICH PISZE ,ale pisze O BOSKIM DOBRYM ZAKONIE ,KTORY WYCHOWYWAL.

Dalej idac za tokiem Twojego rozumowania:
Opis 13 rozdzialu Objawienia ostrzega zatem ,przed ludzkim prawem zwyczajowym ,ludzka tradycja ,ktora ogarnie swiat ludzi wierzacych i DE FACTO oddaje ich pod wladze Szatana-USMIERCA-ZWYCZAJE ODBIERAJA LUDZIOM JUZ ZBAWIONYM ZBAWIENIE .
Czy dobrze Cie rozumiem?

Do "symbolicznego 1000 lecia" wchodzi kazdy wierzacy ,ale w trakcie tego tysiaclecia POWROT DO ZWYCZAJOW SPRZED NAWROCENIA moze mu odebrac zbawienie .
Czy tak?
Bo jezeli tak ,to masz jednak pewien problem ,gdyz to o czym pisze Jan i nazywa 1000 letnim Krolowaniem NASTEPUJE PO TYM czasie ,gdy jeszcze Antychryst ma wladze nad ludzmi -u Ciebie PRZEZ ZWYCZAJOWE PRAWO-a 1000 lat NASTEPUJE PO ZABICIU SYNA ZATRACENIA I PO ZWIAZANIU GO W OTCHLANI.

Wedlug Twojej logiki i Tysiaclecie i "prawo zwyczajowe" ,"ktore ozywa" ,FUNKCJONUJA ROWNOLEGLE- w tym samym czasie!
Rownoczesnie ,dla Ciebie :
I Szatan jest zwiazany i Szatan odbiera poklon i wykonuje wladze

Niestety z Objawienia Jana nijak to nie wynika -ze obydwie "te rzeczy" moga byc w tym samym czasie-I TYSIAC LAT KROLOWANIA I rownoczesne ZWODZENIE PRZEZ SZATANA WIERZACYCH POPRZEZ NARZUCANIE IM ZWYCZAJOWEGO PRAWA !

Wniosek jest prosty:
Takie zwodzenie ,poprzez zwyczajowe prawo ,jest mozliwe tylko DZIS ,bo Szatan nie jest JESZCZE zwiazany ,ZAS TYSIACLECIE NASTAPI JUZ PO ZWIAZANIU SZATANA.

Sprobuj przemyslec Swoja symbolike.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 01, 2007 5:53 pm 

fundamentalista napisał(a):
Opis 13 rozdzialu Objawienia ostrzega zatem ,przed ludzkim prawem zwyczajowym ,ludzka tradycja ,ktora ogarnie swiat ludzi wierzacych i DE FACTO oddaje ich pod wladze Szatana-USMIERCA-ZWYCZAJE ODBIERAJA LUDZIOM JUZ ZBAWIONYM ZBAWIENIE . Czy dobrze Cie rozumiem?
Tak, tylko to zwyczajowe prawo które przywołujesz jest, powiedzmy to tak- pewną niedoskonałością tego wzorcowego nadanego Żydom, ale próba zawracania (szukanie w nim ratunku) nawet w tym wzorcowym przynosi ten sam skutek, tak jak mówisz „ODBIERAJA LUDZIOM JUZ ZBAWIONYM ZBAWIENIE”. Albowiem o sprawiedliwości, jaką daje Prawo, pisze Mojżesz: Kto je wypełnił, osiągnie przez nie życie. (Rzym 10,5)Tylko jeden człowiek osiągną życie na podstawie Prawa Jezus Chrystus. Udowadniając upadłym aniołom, że jest możliwe dla człowieka wypełnić je i w ten sposób Z tego przekleństwa Prawa Chrystus nas wykupił - stawszy się za nas przekleństwem, bo napisane jest: Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie -.(Gal. 3,13)Tak, więc wszystko co zostało powiedziane powyżej można wyrazić jednym zdaniem za Apostołem Pawłem
Zerwaliście więzy z Chrystusem; wszyscy, którzy szukacie usprawiedliwienia w Prawie, wypadliście z łaski. (Gal 5,4)
I Szatan jest zwiazany i Szatan odbiera poklon i wykonuje wladze
To proste. Zapewne masz sąsiada niewierzącego. Właśnie od niego odbiera pokłon. A dlaczego od Ciebie nie odbiera? [odpowiedź]Właśnie to go wiąże.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 01, 2007 9:29 pm 

Cytuj:
POSĄG ZWIERZĘCIA TO PRAWO KTÓRE PONOWNIE OŻYŁO W SERCACH WIERZĄCYCH (PATRZ LIST DO GALACJAN)

Litości. Tego nie da się spokojnie czytać.
Tak bywa, gdy wydarzenia zapowiadane w Apokalipsie tłumaczy się, jakby już wykonały się w historii zbawienia.
Ale trzeba przyznać jedno. W wykonaniu Henryka pobity został kolejny rekord absurdu: żyjemy w 1000-leciu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 02, 2007 11:11 am 

Henryk napisał(a):
Smoku rozejrzyj się dokoła i zobacz przez wypełnienie czego (lub w jaki sposób) ludzie chcą wejść do Nieba. Zapewne gorliwości i ‘pobożności’ im nie odmówisz, a przecież ta największa formacja religijna swoją drogę zbawienia zaczynała od ŁASKI. I spróbuj wytłumaczyć im że chybiają celu.

Henryku, a co to ma wspólnego z tematem naszej dyskusji? :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 02, 2007 2:34 pm 

Henryku czyli wedlug Ciebie w Objawieniu Jana jest "groch z kapusta" ,nie ma nastepstwa czasowego ?
Jak Jan pisze ,ze cos bedzie potem to dla Ciebie to nie ma zadnego znaczenie ?
Po co on pisal "meta tauta" -potem -wedlug Ciebie ,jezeli takze nie o czas nastepowania poszczegolnych wydarzen ,w historii ,mu chodzilo ?
Czy Ty chcesz przeforsowac teze ,ze my lepiej dzis rozumiemy to co Jan chcial napisac ,niz on sam?
Sa tacy wsrod nas-np Frafciu-ktorzy twierdza ,ze kosciol widzialny ma prawo widziec lepiej co Jan ma na mysli ,Ty tez sie do takich zaliczasz?
On ma instytucje ,ktorej wierzy ,a TY ?
Nie sadzisz ,ze Twoja "duchowa interpretacja" moze istniec na rowni z literalna interpretacja i jedna z druga moga sie uzupelniac ?
Nie sadzisz ,ze nie trzeba odrzucac literalnego 1000 lecia ,zeby odniesc to tysiaclecie takze do duchowego zycia ?
W czym Ci to przeszkadza?
Moze warto udac sie na konsultacje do Ducha Swietego w tej sprawie ?

Mnie osobiscie podoba sie to co piszesz ,gdyz moze byc to pomocne wielu przy uswieceniu i rozwoju duchowym ,ALE UWAZAM ,ZE NIEPOTRZEBNIE wykluczasz takze interpretacje Pisma z perspektywy historycznej -wszak historia rozwija sie i JEJ ROZWOJ TEZ ZOSTAL OPISANY W BIBLII !

Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 02, 2007 3:09 pm 

lis napisał(a):
Ale trzeba przyznać jedno. W wykonaniu Henryka pobity został kolejny rekord absurdu: żyjemy w 1000-leciu.

Rozumowanie Henryka wcale nie jest tak absurdalne, jak to się na pierwszy rzut oka wydaje. Istnieją pewne przesłanki, że wierzący już zasiadają w okręgach niebiańskich wraz z Chrystusem (Efezjan 2:6). Jednak podane przez Henryka argumenty są niewystarczające, aby pogodzić je z treścią Objawienia 20:4-6. Wydaje się raczej prawdopodobne, iż tzw. okres Tysiąclecia, jakkolwiek by tłumaczyć jego znaczenie, literalnie czy też symbolicznie, rozpocznie się dopiero po pierwszym zmartwychwstaniu. Zaś rekordem absurdu jest właśnie nauczanie KK, ponieważ według niego 1000-lecie już trwa. Od 2 tysięcy lat oczywiście. I pewnie papiści chcieliby ten okres przeciągać w nieskończoność. Taka ich natura.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 02, 2007 7:35 pm 

lis napisał(a):
W wykonaniu Henryka pobity został kolejny rekord absurdu: żyjemy w 1000-leciu.
Proszę lisie powiedz w jakim królestwie jesteśmy współuczestnikami wraz z Janem mając na uwadze poniższy werset
Apokalipsa 1,9 Ja, Jan, wasz brat i współuczestnik w ucisku i królestwie, i wytrwałości w Jezusie, byłem na wyspie, zwanej Patmos, z powodu słowa Bożego i świadectwa Jezusa.
Jeżeli Jan jest uczestnikiem królestwa to chyba tego w 1000-leciu ,a przecież żyje gdy pisze te słowa do Kościoła.

Smok Wawelski napisał(a):
a co to ma wspólnego z tematem naszej dyskusji? .
A no ma. Oni wszyscy próbują się dostać do Nieba na podstawie wypełniania uczynków Prawa (w Polsce miliony, na świecie miliardy ) Zerwaliście więzy z Chrystusem; wszyscy, którzy szukacie usprawiedliwienia w Prawie, wypadliście z łaski. (Gal 5,4)
Cytuj:
Drogi Henryku, jeśli posąg zwierzęcia to prawo, to wytłumacz mi kilka prostych rzeczy:
W dniu gdy „wypadliście z łaski”

Sa tacy wsrod nas-np Frafciu-ktorzy twierdza ,ze kosciol widzialny ma prawo widziec lepiej co Jan ma na mysli ,Ty tez sie do takich zaliczasz?
Uważam, że im bliżęj jesteśmy Pana tym więcej w Duchu widzimy. A jak kto blisko był Pana okaże się w dniu ostatecznym.
A co do "meta tauta" – to potem może uda mi się coś napisać,

wit napisał(a):
Zaś rekordem absurdu jest właśnie nauczanie KK, ponieważ według niego 1000-lecie już trwa. Od 2 tysięcy lat oczywiście
Chyba straciłem przyjaciela.
Wicie jak myślisz czy biblia pisze coś z czasu po dniu ostatecznym? (o ile to będzie jakiś czas w sensie naszego rozumienia czasu)
Hebrajczyków 1,2 a w tych ostatecznych dniach przemówił do nas przez Syna. Jego to ustanowił dziedzicem wszystkich rzeczy, przez Niego też stworzył wszechświat.
Jana 6,39 Jest wolą Tego, który Mię posłał, abym ze wszystkiego, co Mi dał, niczego nie stracił, ale żebym to wskrzesił w dniu ostatecznym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 02, 2007 7:53 pm 

Cytuj:
Henryk:
Proszę lisie powiedz w jakim królestwie jesteśmy współuczestnikami wraz z Janem mając na uwadze poniższy werset
Apokalipsa 1,9 Ja, Jan, wasz brat i współuczestnik w ucisku i królestwie, i wytrwałości w Jezusie, byłem na wyspie, zwanej Patmos, z powodu słowa Bożego i świadectwa Jezusa.

Ja nic na to nie poradzę, że Ty nie rozróżniasz Królestwa, które dzisiaj manifestuje się w nas i pośród nas, od tego które ma przyjść w erze mesjańskiej, gdy Szatan będzie związany i nie będzie miał mozliwości zwodzic narodów na ziemi. Dzisiaj ma taką możliwość, a jeśli tego nie dostrzegasz, to trudno. Bujaj się w swoim symbolicznym foteliku dalej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 02, 2007 9:21 pm 

Henryk napisał(a):
Chyba straciłem przyjaciela.
Wicie jak myślisz czy biblia pisze coś z czasu po dniu ostatecznym? (o ile to będzie jakiś czas w sensie naszego rozumienia czasu)
Hebrajczyków 1,2 a w tych ostatecznych dniach przemówił do nas przez Syna. Jego to ustanowił dziedzicem wszystkich rzeczy, przez Niego też stworzył wszechświat.
Jana 6,39 Jest wolą Tego, który Mię posłał, abym ze wszystkiego, co Mi dał, niczego nie stracił, ale żebym to wskrzesił w dniu ostatecznym.

Praktycznie to nie zdążylismy się jeszcze zapoznać, więc o stracie przyjaciela nie może być mowy. Zresztą absurdem nazwałem interpretację Tysiąclecia w wykonaniu papiestwa, bo ta instytucja z ideą Królestwa Bożego akurat nie ma nic wspólnego. :)

W chwili obecnej nie potrafię udzielić jednoznacznej odpowiedzi czym są dni ostateczne. Zwróć uwagę, iż tekst z Hebrajczyków 1:2 nie musi się odnosić do czasu działalności Chrystusa na ziemi, bo inny fragment z tego listu, mianowicie Hebrajczyków 12:25 sugeruje, że w tym przypadku równie dobrze może chodzić o Chrystusa przemawiającego z nieba. W każdym razie Twój pogląd na tę kwestię warto dokładnie przeanalizować, bo być może jest sporo racji w tym co piszesz.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 02, 2007 10:34 pm 

Henryk napisał(a):
Smok napisał(a):
Drogi Henryku, jeśli posąg zwierzęcia to prawo, to wytłumacz mi kilka prostych rzeczy:

W dniu gdy „wypadliście z łaski”

:shock: A gdzie stoi ten posąg? Czyżby nie było różnicy między poleganiem na uczynkach zakonu a postawieniem posągu zakonowi? Gdzie jest napisane, że wszyscy mieszkańcy ziemi wypadli z łaski, skoro wszyscy mieszkańcy ziemi nigdy nie byli pod łaską?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1