www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz cze 19, 2025 11:40 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 18, 2007 5:38 pm 

Cytuj:
- jedynie dusze wierzących stanowią Oblubienicę i tylko dusze będą brać udział w zaślubinach Baranka.

A to niby dlaczego?
Cytuj:
Szczepan umarł pełen Ducha, ale nie poszedł do Pana, podobnie jak inne "śpiochy w prochu ziemi". Miał pecha, bo był Żydem.

Zasnal zgodnie z wola Boga ,no ale jezeli to pech dla Ciebie ?
Cytuj:
Pan Jezus obiecał, że przyjdzie znowu i weźmie nas do siebie, ale to nie znaczy to, co Jezus powiedział
- Jezus musiał jeszcze raz otwierać drogę do nieba uczniom po zmartwychwstaniu, choć już znali drogę

Jezus byl czlowiekiem ,ktory pierwszy ,jako czlowiek dotarl do Nieba.
Jezus powiedzial ,ze przyjdzie PO ZMARTWYCHWSTANIU i ze kazdego ucznia-ODTAD- zabierze do siebie.
Intepretacja prosta i spojna ,ale niestety niezgodna z Twoja doktryna ;) :(
Cytuj:
Dzień Pański przyjdzie niespodziewanie jak złodziej w nocy, ale zanim przyjdzie, nastąpią znaki zapowiadające przyjście złodzieja w nocy
- niespodziewane przyjście Pana nastąpi zaraz po dniach udręki, ale nikt sie nie zorientuje, że własnie dni udręki zapowiadają to przyjście
- Kościół ma czuwać, bo nie wie, kiedy Pan przyjdzie, ale zanim Pan przyjdzie, nastąpi to i tamto

Znaki beda czytelne tylko dla wybranych ,dla czuwajacych ,resztka bedzie kpic "gdzie jest przyobiecane przyjscie Jego"!
Wybrani beda wiedziec i wierzyc ,ze po tych dniach udreki Pan przyjdzie ,reszta bedzie wolac o "pokoj ibezpieczenstwo" (za wszelka cene ,nawet od Antychrysta ,nawet za cene zniszczenie Izraela !).
Dokladny czas przyjscia nie jest okreslony i zwiazany jest z "tajemnica 7 grzmotow" ,oraz z okresleniem przez Pana momentu "skrocenia dni"-Pan wybierze tez czas!
-
Cytuj:
Wszyscy, którzy mieszkają na całej ziemi to nie są wszyscy, którzy mieszkają na całe ziemi

Tej kpiny nie rozumiem ,no ale coz ,jak TY myslisz ,glupi i uparty jestem !
Cytuj:
- Dotarcie do nieba przed Wielkim Uciskiem będzie polegało na uśmierceniu Kościoła, a nie na Pochwyceniu
- Niektórzy wierzący zostaną "pochwyceni na obłoki atomowej zagłady"

Niestety tak.
W dniach Noego "potop zaglady" ,niespodziewanie ,dotknie cala Ziemie(tylko TEBY nie dotknie i tych ,ktorzy beda w jej wnetrzu).
Przewiduje czas wielkich wojen przed przyjsciem Pana-idac a Slowem.

Oto opis czasu Armagedonu:
Ez 38:8-23 Bw „Po wielu dniach otrzymasz rozkaz, w latach ostatecznych przyjdziesz do kraju uwolnionego od miecza i do ludu zebranego z wielu ludów na górach izraelskich, które długo były spustoszone; wszyscy oni wyprowadzeni spośród narodów, mieszkają bezpiecznie.(9) Wyruszysz, jak burza nadciągniesz, jak obłok, aby okryć ziemię, ty i wszystkie twoje hufce oraz liczne ludy z tobą.(10) Tak mówi Wszechmocny Pan: W owym dniu przyjdą ci do serca myśli i poweźmiesz złowrogi zamysł,(11) i powiesz: Wyruszę przeciwko ziemi otwartej, napadnę ludzi spokojnych, którzy mieszkają bezpiecznie; mieszkają w miejscowościach, które nie mają ani murów, ani zawór, ani bram,(12) aby brać łupy i grabić, aby zwrócić swoją rękę przeciwko ruinom, które znowu są zamieszkane, i przeciw ludowi zebranemu spośród narodów, który zdobywa bydło i mienie, a mieszka w środku świata.(13) Seba i Deban i ich kupcy, Tarszysz i wszyscy jego handlarze powiedzą do ciebie: Czy przybyłeś, aby brać łupy i grabić? Czy zebrałeś swoje zastępy, aby unosić srebro i złoto, zabierać bydło i mienie, zdobyć wielki łup?(14) Dlatego prorokuj, synu człowieczy, i mów do Goga: Tak mówi Wszechmocny Pan: Zaiste, w owym dniu, gdy mój lud izraelski będzie bezpiecznie mieszkał, wyruszysz(15) i przyjdziesz ze swojego miejsca pobytu, z najdalszej północy, a wraz z tobą liczne ludy; wszyscy na koniach, wielkie zastępy, liczne wojsko.(16) Wyruszysz przeciwko mojemu ludowi izraelskiemu jak obłok, aby okryć ziemię; a w dniach ostatecznych stanie się, że poprowadzę cię przeciwko mojej ziemi, aby poznały mnie narody, gdy na ich oczach okażę się świętym na tobie, Gogu.(17) Tak mówi Wszechmocny Pan: Ty jesteś tym, o którym mówiłem za dawnych dni przez swoje sługi, proroków izraelskich, którzy prorokowali w owych dniach, że Ja sprowadzę cię na nich.(18 ) Lecz w owym dniu, gdy Gog najedzie ziemię izraelską - mówi Wszechmocny Pan - wzbierze we mnie zapalczywy gniew,(19) a mówię to w mojej gorliwości - w żarze mojej popędliwości: Zaiste, w owym dniu będzie wielkie trzęsienie ziemi w ziemi izraelskiej.(20) I zadrżą przede mną ryby morskie, ptaki niebieskie i zwierzęta polne, i wszelkie płazy pełzające po ziemi, ponadto wszyscy ludzie, którzy żyją na powierzchni ziemi. Rozpadną się góry, padną piętrzące się skały i wszystkie mury runą na ziemię.(21) Przywołam przeciwko niemu wszelkiego rodzaju strachy - mówi Wszechmocny Pan - tak że miecz jednego skieruje się przeciwko drugiemu.(22) Potem osądzę go przez zarazę i przelew krwi; spuszczę na niego i jego hufce oraz liczne ludy, które są z nim, ulewny deszcz i grad, ogień i siarkę.(23) I tak okażę moją wielkość i moją świętość, i objawię się na oczach wielu narodów. I poznają, że Ja jestem Pan.”

Podczas tej bitwy w uzyciu sa miecze i konie
Ktos powiedzial ,ze jezeli bedzie trzecia wojna swiatowa to bedzie ona jadrowa
Jezeli zas bedzie czwarta wojna swiatowa to bedzie juz na "maczugi i kije".

To jest opis tej IV wojny ,gdy technika juz przestala istniec .Nowy Izrael (zlozony z wielu ludow) odbudowal sie po wojnach ,po wielkim ucisku .Antychryst wycofal sie z niego ,a teraz powraca znow ,po latach.

Za chwile PAN ZMIECIE GO SWOIM OBJAWIENIEM W BLASKU.

Zas tutaj-ponizej- masz opis czasow po OBJAWIENIU PANA:

Iz 66:15-24 Bw „Bo oto Pan przyjdzie w ogniu, a jego wozy jak huragan, aby dać upust swojemu gniewowi i spełnić swoją groźbę w płomieniach ognia,(16) gdyż ogniem i swoim mieczem dokona Pan sądu nad całą ziemią i będzie wielu pobitych przez Pana.(17) Ci, którzy się uświęcają i oczyszczają, aby wejść do pogańskich gajów za jednym, który kroczy w pośrodku, ci, którzy jedzą mięso wieprzowe i płazy, i myszy, wszyscy razem zginą - mówi Pan.(18 ) Ja bowiem znam ich uczynki i zamysły i przyjdę, aby zebrać wszystkie narody i języki; one przyjdą, aby oglądać moją chwałę!(19) Potem umieszczę na nich znaki tych, którzy spośród nich ocaleli, wyślę do narodów, do Tarszysz, Pul i Lud, do Mesech i Rosz, do Tubal i Jawan, do dalekich wysp, które nie słyszały żadnej wieści o mnie i nie widziały mojej chwały, i będą zwiastować moją chwałę wśród narodów.(20) I przyprowadzą wszystkich waszych braci ze wszystkich narodów na koniach i wozach, w lektykach i na mułach, i na wielbłądach na moją świętą górę, do Jeruzalemu, jako dar dla Pana - mówi Pan - tak jak synowie izraelscy przynoszą do świątyni Pana ofiarę z pokarmów w czystym naczyniu.(21) Także spośród nich wezmę sobie niektórych na kapłanów, na lewitów - mówi Pan.(22) Bo jak nowe niebo i nowa ziemia, które Ja stworzę, ostaną się przede mną - mówi Pan - tak ostoi się wasze potomstwo i wasze imię.(23) I będzie tak, że w każdy nów i w każdy sabat przychodzić będzie każdy człowiek, aby mi oddać pokłon - mówi Pan.(24) Gdy wyjdą, będą oglądać trupy ludzi, którzy odstąpili ode mnie; bo robak ich nie zginie, a ogień ich nie zgaśnie i będą obrzydliwością dla wszelkiego ciała.”

Oto Ci ktorych Pan zbierze w Ziemi Izraela przyjada na mulach ,koniach ,wielbladach ,w roznego rodzaju powozach-"CZAS MASZYN" , w kazdym razie ,NA POCZATKU TYSIACLECIA przeminie -moim zdaniem na skutek wczesniejszych wielkich wojen jadrowych(III wojny).
Cytuj:
Mądre Panny po przebudzeniu wejdą do ziemi Izraela zamiast na wesele Baranka (pomylą drzwi?)

Zaslubiny w Niebie ,przyjecie weselne na Ziemi -w Izraelu.
Proste!

Cytuj:
Twoje pytanie wynika z założenia, że święci Wielkiego Ucisku będą Kościołem. Ale ludzie ci (czyli męczennicy Wielkiego Ucisku) zmartwychwstaną w innym momencie niż Kościół [Obj. 20:4-6] po Powtórnym Przyjściu Pana na ziemię wraz z Kościołem [Obj. 19:11-16]. Natomiast słowa Pawła są skierowane do Kościoła, który przestanie sprawować Wieczerzę Pańską, gdy Pan przyjdzie po Kościół i weźmie Kościół do nieba

Zwroc uwage na slowo:ERCHOMAI i sprawdz ,czy oznacza ono gdzies KROTKOTRWALE PRZYJSCIE I ODEJSCIE ?
Erchomai znaczy ,ze PRZYJDZIE I BEDZIE i NIE ODEJDZIE.
Np:
Za dni Noego ludzie beztrosko jedli i pili az do momentu przyjscia (ERCHOMAI) potopu .
Czy potop odszedl ;) ?
Jezus ERCHOMAI i POZOSTNIE na Ziemi .

Ja niczego nie zakladam -UCZE SIE OD PANA-Ty zakladasz prawidlowosc Twojej doktryny !

Cytuj:
Zwróć uwagę, że chodzi o ukazanie się tym, którzy Go oczekują [teraz], a nie tym, którzy będą Go oczekiwać [w przyszłości]. Kontekst mówi o wejściu Chrystusa jako Arcykapłana do świątyni niebiańskiej [Hebr. 9:11-26]. W Starym Przymierzu Izraelici wyczekiwali w napięciu na arcykapłana, który miał się ponownie ukazać po wyjściu z Miejsca Najświętszego i dokonaniu odkupienia. Autor nawiązuje do powtórnego ukazania się naszego Arcykapłana, który wszedł do świątyni niebiańskiej na podstawie własnej krwi wylanej na Golgocie, dokonawszy wiecznego odkupienia [Hebr. 9:11-12] i który ukaże się drugi raz tym, którzy Go oczekują, gdy przyjdzie i dokona odkupienia ciał czyli zmartwychwstania i przemiany ciał tych, którzy na Niego oczekują, aż wróci z nieba [Rzym. 8:23]. Nie chodzi zatem o bezwzględną liczbę pojawień się Pana, lecz o hebrajski wykład dla Hebrajczyków odwołujący się do znanego im rytuału oczekiwania na powtórne ukazanie się arcykapłana

Tymi ,ktorzy Go oczekuja(czekajac na Mesjasza) sa Zydzi i im On sie Objawi I ICH ZBAWI.
A deuteros znaczy drugi raz ,chocbys chcial inaczej A WIDOCZNIE CHCESZ :roll: !

Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 18, 2007 7:39 pm 

fundamentalista napisał(a):
Niepotrzebnie "ustawiasz sie krzywo" -ale chyba taka masz juz lisia nature :lol:
Zas Szczepana-przypomne Ci-zaliczylem do tych ,ktorzy zasneli SPOSROD ZYDOW.
Czyli Szczepan zmartwychwstanie na Ziemi-jak Dawid i "inni ojcowie" Zydow-po przyjsciu Pana [Dn 12:2] i bedzie zyl w 1000 letnim Krolestwie wraz z innymi zbawionymi Zydami .

Nie osmieszaj czegos ,czego nie napisalem ,a co tylko Ci sie wydaje !

No, przykro mi, ale już tak krzywo mam i lubię ośmieszać, to z czym się nie zgadzam, a samo w sobie jest pocieszne.
Otóż Twoich pomysłów o śpiochach nie akceptuję. Są zamotane i niewiarygodne, według mnie. Przykład Szczepana, który jakoby śpi w prochu ziemi, a nie jest z Panem po swojej śmierci, jak Paweł - jest dla mnie dość jednoznacznym sygnałem, że Twoja teoria jest śliska.
Napisałeś:
"Zatem Szczepan i ci ktorzy zasneli sposrod Zydow-chrzescijan (a nie zostali wzieci do zycia w Niebie -jak Pawel-do zycia z Chrystusem) zmartwychwstana na Ziemi po wielkim ucisku i po przyjsciu Pana"

Wprowadziłeś kilka kategorii zbawionych. Śpiochów z obietnicą Królestwa mesjańskiego, śpiochów bez obietnicy Królestwa mesjańskiego, nie śpiochów, i sam już nie wiem, czy ten podział wyczerpuje Twoją klasyfikację. Przyznaję, nie pisałeś, że Szczepan nie odziedziczy Królestwa mesjańskiego [mój błąd] - ale napisałeś, że śpi w prochu ziemi, w nieświadomości, a to dotyczy, według Ciebie, nie uświęconych w pełni. Nie wierzę, by można to było powiedzieć o Szczepanie, który w chwili swej męczeńskiej śmierci był pełen mocy Ducha Świętego. Na jakiej podstawie on miałby spać w prochu ziemi, w odróżnieniu od Pawła - tego nie pojmuję. Ale Ty wiesz lepiej, bo dla Ciebie wystarczające jest określenie: "zasnął". I propagujesz swoją teorię o zaśnięciu śpiochów w prochu ziemi i to w nieświadomości. Wszystko ładnie, tylko gdzie to jest napisane, bo ja nie widzę. Zaś widzę wyraźnie, i to jest swiadectwo Pisma, że Szczepan umierał [zasypiał w Panu] pełen Ducha Świętego i mocy. Czego nam życzę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 18, 2007 9:27 pm 

Jezus powiedzial, ze przyjdzie PO ZMARTWYCHWSTANIU

NIE. To nie jest napisane. Jezus powiedział, że pójdzie domu Ojca, przygotuje mieszkanie dla Oblubienicy i znowu przyjdzie. WKŁADASZ WŁASNĄ DOKTRYNĘ W USTA JEZUSA.

i ze kazdego ucznia - ODTAD - zabierze do siebie. Intepretacja prosta i spojna, ale niestety niezgodna z Twoja doktryna.

Przeczytajmy przekład interlinearny:

"A jeśli podążę i przygotuję miejsce wam, znowu przychodzę i zabiorę z sobą was do mnie" [Jan 14:3]

Czy Jezus będzie przychodził po każdego ucznia, żeby go wziąć z sobą do nieba? :shock: :lol:

Cytuj:
Wszyscy, którzy mieszkają na całej ziemi to nie są wszyscy, którzy mieszkają na całe ziemi

Tej kpiny nie rozumiem, no ale coz, jak TY myslisz, glupi i uparty jestem!

"Baczcie na siebie, aby serca wasze nie były ociężałe wskutek obżarstwa i opilstwa oraz troski o byt i aby ów dzień was nie zaskoczył niby sidło; przyjdzie bowiem znienacka na wszystkich, którzy mieszkają na całej ziemi. Czuwajcie więc, modląc się cały czas, abyście mogli ujść przed tym wszystkim, co nastanie, i stanąć przed Synem Człowieczym" [Łuk. 21:34-36]

Dzień Pański przyjdzie znienacka NA WSZYSTKICH, KTÓRZY MIESZKAJĄ NA CAŁEJ ZIEMI. Jeśli Kościół ma ujść przed tym wszystkim, to w momencie nadejścia tego dnia nie może go być na ziemi. Chyba, że WSZYSCY MIESZKAŃCY CAŁEJ ZIEMI to według Ciebie NIE WSZYSCY MIESZKAŃCY CAŁEJ ZIEMI. Czyli wszyscy OPRÓCZ KOŚCIOŁA. Ale wtedy to już NIE BĘDĄ WSZYSCY.

Raz po raz zaprzeczasz sam sobie, Fundamentalisto. A potem udajesz, że nie wiesz, o co chodzi. :D

Ez. 38:8-23 nie mówi o Armagedonie. Sposób pokonania wrogów Izraela zupełnie nie jest podobny do bitwy pod Armageddonem. Oczywiście "zapomniałeś" zacytować Ez. 38:1-7, gdzie jest mowa o tym kto najedzie na Izraela (i wcale nie jest to Antychryst). ALE PONIEWAŻ KAWAŁEK FRAGMENTU PASUJE DO TWOJEJ TEORII, NIE PRZESZKADZA CI FAKT, ŻE CAŁA RESZTA FRAGMENTU NIE ZGADZA SIĘ Z TWOJĄ TEORIĄ. WYSTARCZY KILKA WYRWANYCH WERSETÓW I JUŻ! :roll:

To jest opis tej IV wojny, gdy technika juz przestala istniec. Nowy Izrael (zlozony z wielu ludow) odbudowal sie po wojnach, po wielkim ucisku. Antychryst wycofal sie z niego, a teraz powraca znow, po latach.

HAHAHAHAHA! :lol: :lol: :lol: A GDZIE TO JEST NAPISANE?

Oto Ci ktorych Pan zbierze w Ziemi Izraela przyjada na mulach, koniach, wielbladach, w roznego rodzaju powozach - "CZAS MASZYN", w kazdym razie, NA POCZATKU TYSIACLECIA przeminie - moim zdaniem na skutek wczesniejszych wielkich wojen jadrowych (III wojny).

No nie, proszę Cię! Nie rozśmieszaj mnie tak strasznie, bo dostanę zajadów! Z Twoich słów wynika, że czs maszyn w ogóle nie nadszedł, bo prorocy nie wspominają o maszynach... :lol:

Cytuj:
Twoje pytanie wynika z założenia, że święci Wielkiego Ucisku będą Kościołem. Ale ludzie ci (czyli męczennicy Wielkiego Ucisku) zmartwychwstaną w innym momencie niż Kościół [Obj. 20:4-6] po Powtórnym Przyjściu Pana na ziemię wraz z Kościołem [Obj. 19:11-16]. Natomiast słowa Pawła są skierowane do Kościoła, który przestanie sprawować Wieczerzę Pańską, gdy Pan przyjdzie po Kościół i weźmie Kościół do nieba

Zwroc uwage na slowo:ERCHOMAI i sprawdz, czy oznacza ono gdzies KROTKOTRWALE PRZYJSCIE I ODEJSCIE?

Prosze bardzo:

"Wiatr wieje, dokąd chce, i szum jego słyszysz, ale nie wiesz, skąd przychodzi [erchomai] i dokąd idzie; tak jest z każdym, kto się narodził z Ducha" [Jan 3:8]

"Rozkaż więc zabezpieczyć grób aż do trzeciego dnia, żeby czasem uczniowie jego nie przyszli [erchomai], nie ukradli go i nie powiedzieli ludowi: Powstał z martwych. I będzie ostatnie oszustwo gorsze niż pierwsze" [Mat. 27:64]

Erchomai znaczy ,ze PRZYJDZIE I BEDZIE i NIE ODEJDZIE.

Erchomai oznacza po prostu "przyjść" lub "przybyć". Dokładnie według leksykonu angielskiego: to come:
of persons: 1. to come from one place to another, and used both of persons arriving 2. to appear, make one's appearance, come before the public. Zobacz sobie tutaj:

http://www.studylight.org/lex/grk/view.cgi?number=2064

Jezus ERCHOMAI i POZOSTANIE na Ziemi.

NAJPIERW SAM BŁĘDNIE DEFINIUJESZ ZNACZENIE SŁOWA, A POTEM Z TEGO WYPROWADZASZ DOKTRYNĘ. JAK ZWYKLE, NIESTETY.

Ja niczego nie zakladam - UCZE SIE OD PANA- Ty zakladasz prawidlowosc Twojej doktryny!

Przykro mi, ale PAN NIE UCZY NIKOGO TAKICH SZTUCZEK, JAKIE STOSUJESZ.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 19, 2007 12:53 pm 

Cytuj:
Jezus powiedział, że pójdzie domu Ojca, przygotuje mieszkanie dla Oblubienicy

Jezus tak nie powiedzial !
Powiedzial tak:
"A jeśli podążę i przygotuję miejsce wam, znowu przychodzę i zabiorę z sobą was do mnie" [Jan 14:3]
Co bylo kontynuacja Jego odpowiedzi na pytanie Jego ucznia- Piotra:
"Rzekł mu Szymon Piotr: Panie, dokąd idziesz? Odpowiedział Jezus: Dokąd idę, ty teraz ze mną iść nie możesz, ale potem pójdziesz."[J 13:36]
Kiedy Piotr poszedl droga Jezusa do Ojca ?
Zapoznaj sie z rozmowa
Zycze swiatla od Ducha Swietego !
Cytuj:
"Baczcie na siebie, aby serca wasze nie były ociężałe wskutek obżarstwa i opilstwa oraz troski o byt i aby ów dzień was nie zaskoczył niby sidło; przyjdzie bowiem znienacka na wszystkich, którzy mieszkają na całej ziemi. Czuwajcie więc, modląc się cały czas, abyście mogli ujść przed tym wszystkim, co nastanie, i stanąć przed Synem Człowieczym" [Łuk. 21:34-36]
Dzień Pański przyjdzie znienacka NA WSZYSTKICH, KTÓRZY MIESZKAJĄ NA CAŁEJ ZIEMI. Jeśli Kościół ma ujść przed tym wszystkim, to w momencie nadejścia tego dnia nie może go być na ziemi. Chyba, że WSZYSCY MIESZKAŃCY CAŁEJ ZIEMI to według Ciebie NIE WSZYSCY MIESZKAŃCY CAŁEJ ZIEMI. Czyli wszyscy OPRÓCZ KOŚCIOŁA. Ale wtedy to już NIE BĘDĄ WSZYSCY.

I.
Po pierwsze PAS nie musi znaczyc wszyscy bez wyjatku.
Np: Mt 2:3;Mt 3:5;Mt 4:23;Mt 21:26;Mt 26:52;Lk 3:15;Lk 15:1
Wybralem tylko niektore wersety ,gdzie jest jasne ,ze byly wyjatki -pewnie znajdzie sie ich wiecej.

Zatem Twoj pierwszy argument UPADA.

II.

Dlaczego zwrot "abyscie mogli ujsc(ekpheugo)" ma oznaczac pochwycenie ?
Rzuc okiem na :
Dz 16:27 Bw „A gdy się przebudził stróż więzienny i ujrzał otwarte drzwi więzienia, dobył miecza i chciał się zabić, sądząc, że więźniowie uciekli(ekpheugo).”
Dz 19:16 Bw „I rzucił się na nich ów człowiek, w którym był zły duch, przemógł ich i pognębił, tak iż nadzy i poranieni uciekli(ekpheugo) z owego domu.”

Moze oznaczac ucieczke z jednego miejsca na drugie.
Zatem Twoj drugi argument tez jest ZLY.
No ale coz dla Ciebie Twoja DOKTRYNA JEST WAZNIEJSZA ;) !
Cytuj:
Ez. 38:8-23 nie mówi o Armagedonie. Sposób pokonania wrogów Izraela zupełnie nie jest podobny do bitwy pod Armageddonem. Oczywiście "zapomniałeś" zacytować Ez. 38:1-7, gdzie jest mowa o tym kto najedzie na Izraela (i wcale nie jest to Antychryst)

Co Ez 38:1-7 zmienia?
Nic nie zmienia!
Ksiaze Gog z kraju Magog to Antychryst ,"czwarty Jezdziec" z Objawienia Jana.
Wyruszy on w LATACH OSTATECZNYCH.
Identyfikuje go sam Pan:
"Tak mówi Wszechmocny Pan: Ty jesteś tym, o którym mówiłem za dawnych dni przez swoje sługi, proroków izraelskich, którzy prorokowali w owych dniach, że Ja sprowadzę cię na nich.”(Ez 38:17
Dalej prorok powiada:
" Lecz w owym dniu, gdy Gog najedzie ziemię izraelską - mówi Wszechmocny Pan - wzbierze we mnie zapalczywy gniew,a mówię to w mojej gorliwości - w żarze mojej popędliwości: Zaiste, w owym dniu będzie wielkie trzęsienie ziemi w ziemi izraelskiej.
I zadrżą przede mną ryby morskie, ptaki niebieskie i zwierzęta polne, i wszelkie płazy pełzające po ziemi, ponadto wszyscy ludzie, którzy żyją na powierzchni ziemi.
Rozpadną się góry, padną piętrzące się skały i wszystkie mury runą na ziemię"(Ez 38:18-19)-zerknij do Obj 16:18-20
Dalej:
"Potem osądzę go przez zarazę i przelew krwi; spuszczę na niego i jego hufce oraz liczne ludy, które są z nim, ulewny deszcz i grad, ogień i siarkę. I tak okażę moją wielkość i moją świętość, i objawię się na oczach wielu narodów. I poznają, że Ja jestem Pan.”(Ez 16:22-23

Znowu nie pasuje do "smoczej doktryny" ;) ?
Pokaz mi inny ,tak szczegolowy opis dnia(dni) Armagedonu.
Cytuj:
Z Twoich słów wynika, że czs maszyn w ogóle nie nadszedł, bo prorocy nie wspominają o maszynach...

Z mojej doslownej interpretacji fragmentow z Ez 38 i Iz 66:15-24 wynika ,ze w latach ostatecznych LUDZIE NIE BEDA KORZYSTAC Z MASZYN DO PODROZOWANIA ,a armie DO WOJOWANIA.
Czas pokaze.

Mam pelne zaufanie do Pana ,a Ty do Niego -co dla mnie jasne-tylko wtedy ,gdy mowi zgodnie z Twoja doktryna.
Krepuje Cie strach-czegos sie boisz ?
Utraty twarzy ,autorytetu ?
Nie wiem jakim cudem Pan wyrwal Cie z KK ?
Moze dlatego ,ze byles mlodszy i bardziej szalony?
No ,ale jezeli z tej diabelskiej tradycji jakos poradzil Cie wyrwac to moze poradzi tez i z ludzkiej-darbystycznej- wyrwac :D ?
Wiecej polegaj na Nim niz na Sobie !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 19, 2007 1:14 pm 

Lisie moje rozwazania ,w odroznieniu od "smoczej doktryny" ,nie roszcza sobie pretensji do absolutnej prawdy.
Stoja czesto w sprzecznosci z tradycjami protestantyzmu ewangelicznego i czerpie z nich ,tylko tyle na ile Pan mi pozwala.
Mam nadzieje ,ze moje przemyslenia ,zacheca braci ,do samodzielnosci przy studiowaniu Slowa.
Mam nadzieje ,ze znajda sie tacy ,ktorzy obudza sie z "ziemskiego snu" ,w ktorym przyjmuja tylko pasywnie "biblijne obrazy" malowane przez innych -czesto tylko tzw "biblijnych nauczycieli" .

Zas co do roznorodnosci losow ludzkich po smierci ,to ich odkrycie jest dla mnie dowodem bardzo indywidualnego patrzenia przez PANA na ludzkie zycie-na JEDNOSTKE LUDZKA.
Jest dla mnie dowodem wspanialosci Jego planow obejmujacych nie tylko doczesnosc ,ale i czas po smierci przed zmartwychwstaniem ,takze tuz po zmartwychwstaniu i wreszcie wiecznosc na Nowej Ziemi i w Nowym Niebie.

Mysle ,ze Bog zna komplikacje ludzkich wnetrz i pragnie wszystkich zbawic
-stad taka roznorodnosc !
Moja motywacja jest sluzyc Mu jak najlepiej i dzielic sie Jego Slowem w kazdym momencie ,na tyle na ile je rozumiem-a jak zle cos rozumiem to ufam Mu ,bardziej niz tradycji ludzkiej i wiem ,ze On mi Prawde objawi.

Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 19, 2007 2:22 pm 

Fundamentalisto, twoje ostatnie argumenty są już wręcz rozpaczliwe:

Po pierwsze PAS nie musi znaczyc wszyscy bez wyjatku

Nie musi, ale może i w kontekście oznacza. Ale Tobie nie pasuje to do twojej doktryny. :D

Dlaczego zwrot "abyscie mogli ujsc (ekpheugo)" ma oznaczac pochwycenie?

A dlaczego nie? Znowu kontekst potwierdza pochwycenie, czyli ujście przed tym, co nastanie i stanięcie przed Synem Człowieczym, a nie uśmiercenie, co próbujesz nam wszystkim wmówić.

Moze oznaczac ucieczke z jednego miejsca na drugie. Zatem Twoj drugi argument tez jest ZLY.

Może, ale udręka będzie dotyczyć WSZYSTKICH ISTOT NA ZIEMI [Mat. 24:29-30]. I po tej udręce przyjdzie na ziemię Pan wraz z Kościołem. Znowu nie pasuje do Twojej doktryny. Dlatego traktujesz członków Kościoła jako wyjątek, o którym Pismo nie mówi. Czyli wszyscy, ale nie wszyscy. Dialektyka, przyjacielu.

Pokaz mi inny, tak szczegolowy opis dnia (dni) Armagedonu.

Obj. 16:16; 19:11-21 i kilka innych, ale to osobny temat. A oto powody, dla których nie da się pogodzić tekstu Ezechiela 38-39 z Armagedonem:

1. Ezechiel wymienia konkretne nazwy i konkretną liczbę narodów biorących udział w bitwie [Ez. 38:2,5-6]. Pod Armagedonem zgromadzone będą wojska wszystkich narodów, zgromadzone z całej ziemi [Obj. 16:14-16]
2. Ezechiel opisuje inwazję wojsk z północy [Ez. 38:2-6], lecz Armagedon to inwazja ze wszystkich krajów [Obj. 19:19].
3. U Ezechiela celem inwazji z kraju z najdalszej północy jest wzięcie łupów [Ez. 38:11-12]. Celem Armagedonu jest zniszczenie narodu żydowskiego [Zach. 14:2].
4. Ezechiel mówi protestach przeciwko opisywanej inwazji [38:13]. Pod Armagedonem nie będzie żadnych protestów ani pytań [Obj. 19:19].
5. Ezechiel opisuje zniszczenie agresora przy pomocy sił natury [Ez. 38:18-23], natomiast pod Armagedonem wojska Antychrysta zostaną zniszczone poprzez przyjście Pana na ziemię [Zach. 14:1-3].
6. U Ezechiela agresor zostanie zniszczony na górach Izraela [39:4]. W Bitwie pod Armagedonem zwycięstwo nastąpi na równinie w Dolinie Megiddo [Obj. 16:16].
7. Inwazja opisywana przez Ezechiela następuje wtedy, gdy Izrael mieszka bezpiecznie [Ez. 38:11]. Armagedon jest kulminacją prześladowania Żydów [Zach. 12:1-9; 14:1-3].

Mam pelne zaufanie do Pana, a Ty do Niego -co dla mnie jasne - tylko wtedy, gdy mowi zgodnie z Twoja doktryna.

Przykro mi, ale Twoje zaufanie do Pana nie przekłada się na zgodność Twojego nauczania z Pismem. Coś tutaj wyraźnie nie gra.

Krepuje Cie strach - czegos sie boisz? Utraty twarzy, autorytetu?

Widzisz, z nas dwóch to nie ja tylko Ty masz powód bać się utraty twarzy i autorytetu. Wszystko dlatego, że najwyraźniej odrzuciłeś nauczanie oparte na Słowie Bożym, a teraz bardzo trudno byłoby przyznać, że jednak się mylisz. I jeszcze wytłumaczyć to tym, których w jakikolwiek sposób przekonałeś do swojej skomplikowanej doktryny. Ja nie mam tego problemu.

Nie wiem jakim cudem Pan wyrwal Cie z KK?

Łaska, łaska i jeszcze raz łaska. A KK w ogóle nie naucza o Pochwyceniu Kościoła, więc moje wyjście z KK nie ma tu chyba nic do rzeczy.

Moze dlatego, ze byles mlodszy i bardziej szalony?

NAUCZANIE SŁOWA BOŻEGO NIE JEST POWOŁANIEM ANI DLA MŁODZIKÓW, ANI DLA SZALEŃCÓW.

No, ale jezeli z tej diabelskiej tradycji jakos poradzil Cie wyrwac to moze poradzi tez i z ludzkiej - darbystycznej - wyrwac :D ?

Nikt mnie z żadnej "darbystycznej tradycji" nie musi wyrywać. Lepiej zacznij martwić się o siebie, bo to, co piszesz, to jest gorzej niż tradycja - to jest kompletny chaos.

P.S.
Właściwie odpisuję już tylko ze względu na innych, którzy czytają Twoje zawiłe teorie, które powinny zostać czymś zrównoważone. Samodzielność myślenia polega również na tym, żeby nie ufać ślepo Twoim zapewnieniom, że to PAN CIĘ WPROWADZA w coś, co jest aż tak odległe od spójnej i prostej interpretacji Jego Słowa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 19, 2007 2:29 pm 

Cytuj:
Właściwie odpisuję już tylko ze względu na innych, którzy czytają Twoje zawiłe teorie, które powinny zostać czymś zrównoważone.

Jestes niezwykle laskawy nauczycielu :wink: !
Mozesz byc prawdziwa (i zastepcza) ostoja dla wielu ,majacych problemy z samodzielnoscia w relacjach z Panem.
Ty wiesz jak wygladaja "prawdziwe relacje" :roll:
Nic tylko uczyc sie od Ciebie !

Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 19, 2007 4:41 pm 

Ty wiesz jak wygladaja "prawdziwe relacje"
Nic tylko uczyc sie od Ciebie !

Kochani, spokojnie. Uczyc nalezy sie np. od Matki, brata Alberta, Teresy z Lisieux lub siostry Faustyny.
Mysle, ze te postaci nie zaprzataly sobie glowy zagadnieniami pochwycenia Kosciola i doborem odpowiednich cytatow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 19, 2007 5:05 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Właściwie odpisuję już tylko ze względu na innych, którzy czytają Twoje zawiłe teorie, które powinny zostać czymś zrównoważone.

A ktos to w ogole czyta?? :shock:
Zeby nie urazic Funda, to Smoka w tym temacie tez nie czytam, bo mnie od takiego glebokiego wchodzenia w ten temat (i podobne) glowa boli...
Wytlumaczcie mi tylko, jakie to ma znaczenie: kiedy cos sie stanie, jak to bedzie, w jakiej kolejnosci itp. itd. :?: Nie pojmuje... czy naprawde warto o to tak sie wadzic? Chyba ze czegos znow nie rozumiem, to chetnie przyjme naprostowanie, ze to jednak potrzebne, ze sie przydaje, ze wazne i ma... wplyw na moje zbawienie! :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 19, 2007 5:30 pm 

Cytuj:
Obj. 16:16; 19:11-21 i kilka innych, ale to osobny temat. A oto powody, dla których nie da się pogodzić tekstu Ezechiela 38-39 z Armagedonem:
1. Ezechiel wymienia konkretne nazwy i konkretną liczbę narodów biorących udział w bitwie [Ez. 38:2,5-6]. Pod Armagedonem zgromadzone będą wojska wszystkich narodów, zgromadzone z całej ziemi [Obj. 16:14-16]
2. Ezechiel opisuje inwazję wojsk z północy [Ez. 38:2-6], lecz Armagedon to inwazja ze wszystkich krajów [Obj. 19:19].
3. U Ezechiela celem inwazji z kraju z najdalszej północy jest wzięcie łupów [Ez. 38:11-12]. Celem Armagedonu jest zniszczenie narodu żydowskiego [Zach. 14:2].
4. Ezechiel mówi protestach przeciwko opisywanej inwazji [38:13]. Pod Armagedonem nie będzie żadnych protestów ani pytań [Obj. 19:19].
5. Ezechiel opisuje zniszczenie agresora przy pomocy sił natury [Ez. 38:18-23], natomiast pod Armagedonem wojska Antychrysta zostaną zniszczone poprzez przyjście Pana na ziemię [Zach. 14:1-3].
6. U Ezechiela agresor zostanie zniszczony na górach Izraela [39:4]. W Bitwie pod Armagedonem zwycięstwo nastąpi na równinie w Dolinie Megiddo [Obj. 16:16].
7. Inwazja opisywana przez Ezechiela następuje wtedy, gdy Izrael mieszka bezpiecznie [Ez. 38:11]. Armagedon jest kulminacją prześladowania Żydów [Zach. 12:1-9; 14:1-3].

Smoku wg Ciebie to Duch Swiety zbudowal system wiedzy absolutnej niezwykle doskonalej i logicznej ,
Dopuszcza do tej wiedzy tylko niektorych ,nauczycieli ,ktorzy maja odpowiednie predyspozycje wewnetrzne -opanowali logike ,matematyke ,sa skrupulatni ,pozadni itp.
Pisz ,wymaluj obraz "Smoka Wawelskiego" :) !
Tacy "smokowaci" maja prawo i obowiazek pouczac innych ,ostrzegac ich ,karcic i w ogole przemawiac z wyzyn protekcjonalizmu.
Oni wiedza jak prawidlowo laczyc watki w Biblii i dzieki temu zbudowac na Ziemi quasiniebieski system wiedzy Ducha Swietego.
Tworza oni korporacje(modne dzis "mecenasowskie" slowo! )nauczycielska ,majaca monopol na doktryne .
Zyja w swiecie swojej-jakiejs ,ludzkiej - tradycji i wpuszczaja do swego swiata tylko podobnie myslacych jak oni ,ktorych moga wyszkolic na "swoj obraz".
Gdzie nam maluczkim do nich !

Duchowi Swietemu nie wolno byc Artysta poprawiajacym Swoj obraz ,nie wolno mu wybierac ludzi ,tak jak On chce i kogo chce -musi otrzymac nauczycielski placet "smokowatych" !
Tacy jak Ty staliscie sie nowymi rabinami wspolczesnego chrzescijanstwa!
Miast nawolywac do poszukiwan Prawdy w Slowie nawolujecie do posluszenstwa waszemu nauczaniu ,BO ONO JEST ABSOLUTNA PRAWDA !
Oby Pan otworzyl wam oczy!

Moje odpowiedzi (ktorych i tak nie chcesz wziac pod uwage )":
Od 1.
Ezechiel mogl wymienic czesc narodow -najwazniejszych-czy tez nie mogl?
Od 2.
Oczywiscie wszystkie kraje nie moga isc od polnocy ?
Od 3.
Oczywiscie wziecie lupow nie moze sie laczyc ze zniszczeniem Izraela?
Od 4.
Jasne ;)
Ty wiesz lepiej-prorok czy co ?
Od 5.
Oczywiscie przyjscie Pana nie naruszy praw natury -Pan nie posluzy sie nia ?
Od 6.
Jasne gora i dolina sa tak odlegle jak Slonce i Ziemia !
Wszystkie narody zmieszcza sie w jednej dolinie i nikt nie bedzie stal na gorze ;) ?
Od 7.
Oczywiscie najazd nie moze wynikac z checi przesladowania nowego narodu ,ktory wlasnie uklada sobie zycie w zrujnowanym kraju ,w ruinach -o czym jest WYRAZNIE napisane [Ez 38:12]?

W ogole po co brac pod uwage tego Ezechiela w rozpatrywaniu historii czasow ostatecznych ,przeciez i tak bedziesz na wyzynach niebieskich ,popijal wtedy nektar i zakaszal ambrozja :lol: .

Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 19, 2007 5:45 pm 

Itur pytasz:
Cytuj:
Wytlumaczcie mi tylko, jakie to ma znaczenie: kiedy cos sie stanie, jak to bedzie, w jakiej kolejnosci itp. itd. Question Nie pojmuje... czy naprawde warto o to tak sie wadzic? Chyba ze czegos znow nie rozumiem, to chetnie przyjme naprostowanie, ze to jednak potrzebne, ze sie przydaje, ze wazne i ma... wplyw na moje zbawienie!

Wadzimy sie - piekna staropolszczyzna :D - o role TRADYCJI w odczytywaniu Slowa.
Czy nalezy czytac Biblie w oparciu o osobiste prowadzenie Ducha ,czy tez w oparciu o doktryne braci nauczycieli .
Ja stawiam na Ducha Swietego i Jego osobisty kontakt ze zbawionym(bez posrednictwa nauczycieli) Smok stawia na odczytywanie Biblii w kontekscie nauczania braci do tego namaszczonych.
Smok wierzy w biblijna tradycje ,ja wierze w Zywego i Przemawiajacego Boga wprost do naszych serc !
Z perspektywy Smoka ja jestem "biblijnym bajkokleta" z mojej perspektywy Smok jest "biblijnym tradycjonalista".

Co zas do tematu w ktorym sie spieramy:
DLA ZBAWIENIE W CHRYSTUSIE I ZYCIA Z BOGIEM ,NA NOWEJ ZIEMI I W NOWYM NIEBIE ,JEST ON DRUGORZEDNY.
DLA NASZEGO MIEJSCA PO SMIERCI i PO PRZYJSCIU PANA -CZY W KROLESTWIE 1000 LETNIM BOGA ,CZY POZA NIM - JEST ON PIERWSZORZEDNY.

Uwazam ,ze to Duch Swiety wzbudza zainteresowanie w nas okreslonymi tematami i On wybiera czas w ktorym winnismy sie nimi zajmowac.
Czy taki czas dla Ciebie nadszedl ,czy uwazasz ,ze nalezy sprawdzic w co wierzysz ,gdy myslisz o czasach ostatecznych ?
Czy Cie to interesuje?

Pozdrawiam ... siostre ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 19, 2007 5:51 pm 

itur napisał(a):
Wytlumaczcie mi tylko, jakie to ma znaczenie: kiedy cos sie stanie, jak to bedzie, w jakiej kolejnosci itp. itd. Nie pojmuje... czy naprawde warto o to tak sie wadzic? Chyba ze czegos znow nie rozumiem, to chetnie przyjme naprostowanie, ze to jednak potrzebne, ze sie przydaje, ze wazne i ma... wplyw na moje zbawienie!

Można powiedzieć tak: Każdy z nas może w dowolnej chwili zostać odwołany do Pana i trzeba żyć tak, jakby to miało nastąpić za chwilę. Z tego punktu widzenia dywagacje o umiejscowieniu Pochwycenia w czasie mają znaczenie przynajmniej drugorzędne.

Z drugiej strony, Biblia nie zawiera rzeczy nieważnych, a całe Pismo jest natchnione i czemuś służy. Jeśli sam Pan powiedział, że:

"Błogosławiony ten, który czyta, i ci, którzy słuchają słów proroctwa i zachowują to, co w nim jest napisane; czas bowiem jest bliski" [Obj. 1:3]

to ja osobiście traktuję te słowa poważnie. Eschatologia jest potrzebna, bo inaczej nie byłoby jej w Biblii po prostu.

W tym przypadku problem nie polega na tym, czy Funda wierzy w takie czy inne pochwycenie w takim czy innym czasie. Problem polega na tym, JAK ON TO UZASADNIA. Dyskutowałem juz na forum z ludźmi o odmiennych poglądach w tej sprawie i było bardzo budująco - przypomnę Mariusa, mariusza (dwie różne osoby), Paulosa, Przyjaciela i kilka innych osób. Żaden z nich z takim zapałem nie powoływał się na OSOBISTE PROWADZENIE PANA robiąc przy okazji takie zamieszanie jak Fundamentalista. Żaden z nich z takim zapałem nie próbował oskarżać adwersarzy o jakieś "darbyzmy" czy inne "-izmy" oraz uprawiać takich sztuczek przy interpretacji Pisma. Takie publiczne nauczanie popierane zapewnieniami, że pochodzi OD PANA należy równoważyć i odpierać tam, gdzie jest sprzeczne z Pismem.

Próbowałem już kilka razy zakończyć tę dyskusję i przyznaję bez bicia, że jestem niekonsekwentny. Ale po prostu nie lubię, gdy ktoś wykrzywia proste ścieżki Pańskie i powołuje się przy tym na Pana. Nie oskarżam Fundamentalisty o herezję, bo nie rozmawiamy o sprawach aż tak doniosłych. Ale sposób interpretacji Pisma proponowany przez niego uważam za niebezpieczny i moim zdaniem prowadzić on może do zwiedzenia albo nawet do herezji. To staram się wykazywać i przed tym ostrzegam. Sam nie twierdzę, że moje poznanie jest doskonałe a posty kanoniczne, co już kiedyś napisałem.

Natomiast o ile wiem, to ani brat Albert, ani Teresa z Lisieux, ani siostra Faustyna w ogóle nie zaprzątali sobie głowy Biblią. A co do Matki, to nie wiem, o co robaczkowi chodzi. Matka Boska? Matka Ziemia? Matka Teresa? :lol:

P.S.
Bez urazy, Bracie Fundamentalisto, ale Twój przedostatni wpis definitywnie oznacza, że wyczerpaliśmy temat. Pozdrawiam Cię, życzę jak najlepiej - daruj, jeślim Cię tu i ówdzie przypiekł w ferworze debaty. Niech Ci Pan błogosławi. A gdybyś przejeżdżał kiedy przez Kraków, zajrzyj do naszej jamy - wszyscy forumowicze, którzy nas odwiedzili, żyją i mają się dobrze. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 19, 2007 6:01 pm 

Cytuj:
Próbowałem już kilka razy zakończyć tę dyskusję i przyznaję bez bicia, że jestem niekonsekwentny. Ale po prostu nie lubię, gdy ktoś wykrzywia proste ścieżki Pańskie i powołuje się przy tym na Pana.

I ja probowalem ,ale cos mnie ciagnie do Ciebie :? :wink:
A sciezki po ktorych chodzisz niekoniecznie sa Panskie - w sensie doktryny- choc rzeczywiscie sprawiaja wrazenie ,dla Ciebie ,prostych.

Cytuj:
wszyscy forumowicze, którzy nas odwiedzili, żyją i mają się dobrze.

Wierze ,ze odwiedzajacy Cie zyja ,ale niektorzy pewnie maja problemy z oparzeniami :lol: i kuruja sie do dzisiaj :?:

Dzieki za zaproszenie.
Smokow sie nie boje!

Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 19, 2007 6:19 pm 

...w co wierzysz ,gdy myslisz o czasach ostatecznych?

Ano w to, ze one nastapia! I to mi wystarczy :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 20, 2007 6:35 am 

itur napisał(a):
...w co wierzysz ,gdy myslisz o czasach ostatecznych?

Ano w to, ze one nastapia! I to mi wystarczy :D

Mylisz się i to bardzo, bo według Apostoła Piotra one trwają już od dwóch tysięcy lat, czytaj Dzieje Apostolskie rozdz,2

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1