Tomik napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
Nie wiem, skąd wziąłeś informację, że "tych ludzi którzy zostaną i tak już nie nawróci" - Biblia mówi o wielkim przebudzeniu właśnie w czasie Wielkiego Ucisku i to zarówno na świecie [Obj. 7:9-14], jak i w Izraelu.
Skąd takie info?
"Potem widziałem, a oto tłum wielki, którego nikt nie mógł zliczyć, z każdego narodu i ze wszystkich plemion, i ludów, i języków, którzy stali przed tronem i przed Barankiem, odzianych w szaty białe, z palmami w swych rękach. I wołali głosem donośnym, mówiąc: Zbawienie jest u Boga naszego, który siedzi na tronie, i u Baranka. A wszyscy aniołowie stali wokoło tronu i starców, i czterech postaci, i upadli przed tronem na twarze swoje, i oddali pokłon Bogu, mówiąc: Amen! Błogosławieństwo i chwała, i mądrość, i dziękczynienie, i cześć, i moc, i siła Bogu naszemu na wieki wieków. Amen. I odezwał się jeden ze starców, i rzekł do mnie: Któż to są ci przyodziani w szaty białe i skąd przyszli? I rzekłem mu: Panie mój, ty wiesz. A on rzekł do mnie:
To są ci, którzy przychodzą z wielkiego ucisku i wyprali szaty swoje, i wybielili je we krwi Baranka" [Obj. 7:9-14]
Cytuj:
zawsze myślałem, że ogólnie wyznawany jest pogląd, że w momencie powrotu Jezusa albo się jest pochwyconym i częścia oblubienicy Jezusa, albo czeka człowieka sąd i "zapalenie ognia". Z tego co piszesz wynika, że źle zrozumiałem pogląd (przynajmniej części chrześcijan).
Jeśli chodzi o odrodzonych, to albo będą czuwać i zostaną pochwyceni, albo nie będą czuwać w dniu Pochwycenia i Pan powie im "nie znam was". Czyli albo znajdą się w gronie panien mądrych, albo w gronie panien głupich [Mat. 25:1-13]. Czy brak czuwania w momencie Pochwycenia jest równoznaczny z utratą zbawienia i brakiem możliwości upamiętania podczas Wielkiego Ucisku [Hebr. 6:4-6] - to jest temat do dyskusji. Tak czy inaczej, przyjście Pańskie trzeba umiłować [II tym. 4:8] i oczekiwać go [Flp. 3:20-21], czuwając i modląc się, żeby Dzień Pański, który przyjdzie na wszystkich mieszkańców ziemi, nas nie zaskoczył i żebyśmy pochwyceni przez Pana mogli ujść przed tym, co wtedy nastanie [Łuk. 21:34-36].
Cytuj:
Czy gdzieś na forum był już ten temat - co z tymi ludzmi, którzy pozostaną po pochwyceniu
Nie, akurat tego elementu chyba nie poruszaliśmy. A przynajmniej ja sobie tego nie przypominam.
Cytuj:
z tego co piszesz rozumiem, że będą mieli drugą szansę pomimo, że wcześniej nie uwieżyli w Chrystusa.
Ja nie pisałem o drugiej szansie. Jeśli ktoś nie był odrodzony przed Pochwyceniem, to dla niego w czasie Wielkiego Ucisku będzie "pierwsza szansa", a nie druga. Nigdzie nie jest napisane, że po Pochwyceniu Kościoła Bóg nie będzie chciał dotrzeć do niezbawionych - wręcz przeciwnie. I nie czytałem, żeby ci, którzy odrzucą Ewangelię przed Pochwyceniem, nie mogli uwierzyć po Pochwyceniu czyli w czasie Wielkiego Ucisku.
"Druga szansa" to jest możliwość przyjęcia zbawienia po śmierci w jakikolwiek sposób - a to jest sprzeczne z Pismem [Jan 3:18,36 i inne].
Pozdrowienia