Herkules napisał(a):
Smoku! Rozumiem, że Ty podważasz fakt o uszlachetnieniu pogan, tj. o uświęceniu ich przez Boga.
Uświęcenie pogan nie jest równoznaczne z uszlachetnieniem dzikich gałęzi w obrazie z Rzym. 11. Paweł pisze wyraźnie, że Żydzi według ciała są gałęziami naturalnymi, a odrodzeni poganie są gałęziami nienaturalnymi wszczepionymi wbrew naturze. Gałęzie naturalne różnią się od nienaturalnych również po wszczepieniu, o czym mówi cytowany przeze mnie werset Rzym. 11:21. Nie wkładaj w moje usta słów, których nie wypowiedziałem, bo to nieładnie.
Herkules napisał(a):
Uszlachetnić:
1. czynić szlachetnym, podnosić moralnie
2. ogr. udoskonalać rośliny przez zabiegi hodowlane (Multimedialny słownik języka polskiego)
No to się sam zastanów - czy tutaj jest napisane, że pojedyncza gałąź wszczepiona do szlachetnego drzewa staje się szlachetna? Przecież to, co piszesz, nie ma nic wspólnego z uszlachetnianiem całej rośliny czyli w tym przypadku drzewa.
Herkules napisał(a):
Święty Izrael jest przyrównany do szlachetnego drzewa oliwnego. Dziki (grzeszny) poganin jest tym, który się nigdy nie uświęca, bo jest odłączony od Boga z powodu grzechu.
To jest TWOJA KONCEPCJA, która nie ma związku z tekstem Pawłowym. Każdy jest odłączony od Boga z powodu grzechu - zarówno Żyd jak i poganin. Bóg zasadził drzewo czyli naród Izraela z nasienia Abrahama, Izaaka i Jakuba według ciała. Sam doglądał tego drzewa, które jest szlachetne z natury, ponieważ sam Bóg oddzielił naród izraelski według ciała od pozostałych narodów i przeznaczył go do określonych celów. Dlatego Paweł mówi o niezbawionych Izraelitach:
"Albowiem ja sam gotów byłem modlić się o to, by być odłączony od Chrystusa za
braci moich, krewnych moich według ciała, Izraelitów, do których należy synostwo i chwała, i przymierza, i nadanie zakonu, i służba Boża, i obietnice, do których należą ojcowie i z których pochodzi Chrystus według ciała" [Rzym. 9:3-5]
Herkules napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
Dlatego Bóg jest Bogiem Żydów i pogan, a nie Żydów i Żydów [Rzym. 3:29]
Bóg jest Bogiem Żydów (z natury i z nazwy) i Żydów (wbrew naturze i bez nazwy), czyli pogan:
To jest WYŁĄCZNIE TWOJE ZAŁOŻENIE, KTÓRE NIE WYNIKA Z PISMA. Pismo nigdzie nie mówi, że poganie są "Żydami wbrew naturze i bez nazwy". Nie zmyślaj, proszę Cię.
Herkules napisał(a):
"Ale ty, Betlejemie Efrata, najmniejszy z okręgów judzkich, z ciebie mi wyjdzie ten, który będzie władcą Izraela." (Księga Micheasza 5:1, BW)
"A ty, Betlejem, ziemio Judy, nie jesteś zgoła najlichsze spośród głównych miast Judy, albowiem z ciebie wyjdzie władca, który będzie pasterzem ludu mego, Izraela." (Ewangelia Mateusza 2:6, BT)
Dlaczego w obydwóch wersetach nie wspomniano o Kościele chrześcijańskim?
Sam sobie zadaj to pytanie. Oczywiście, że nie wspomniano o Kościele chrześcijańskim. Obydwa teksty mówią o Jezusie jako Władcy i Pasterzu Izraela, co jasno wynika z tekstu. Chcesz się przekonać, jakie wydarzenia zapowiada Micheasz? To przeczytaj 2 kolejne wersety:
"Ale ty, Betlejemie Efrata, najmniejszy z okręgów judzkich, z ciebie mi wyjdzie
ten, który będzie władcą Izraela. Początki jego od prawieku, od dni zamierzchłych. Dlatego wyda ich aż do czasu, gdy ta, która ma porodzić, porodzi.
Potem reszta jego braci wróci do synów Izraela. Będzie stał mocno i będzie pasł w mocy Pana, w chwale imienia Pana, swojego Boga. Wtedy będą mieszkać w spokoju, gdyż jego moc będzie sięgać aż po krańce ziemi.
Jezus będzie władcą Izraela w Erze Mesjańskiej, gdy synowie Izraela będą mieszkać w spokoju, a władza Mesjasza będzie sięgać aż po krańce ziemi.
Istnieją proroctwa dotyczące nawrócenia pogan, ale w nich poganie nie są nazywani Izraelem.
Herkules napisał(a):
Ty podważasz obietnicę o Mesjaszu jako o Zbawicielu, daną nie tylko Żydom, ale i poganom.
Nie podważam. Natomiast nie można wszystkich tekstów o Izraelu naginać tak, żeby mówiły o poganach lub o Kościele. Oto przykład proroctwa mówiącego o Jezusie jako Zbawicielu pogan:
"Teraz zaś mówi Pan, który mnie stworzył swoim sługą od poczęcia, aby nawrócić do niego Jakuba i zebrać dla niego Izraela, gdyż jestem uczczony w oczach Pana, a mój Bóg stał się moją mocą. Mówi: To za mało, że jesteś mi sługą, aby podźwignąć plemiona Jakuba i przywrócić oszczędzonych synów Izraela, więc
ustanowiłem cię światłością pogan, aby moje zbawienie sięgało aż do krańców ziemi. Tak mówi Pan, Odkupiciel Izraela, jego Święty, do tego, który jest wzgardzony przez ludzi, którym brzydzi się każdy naród, do sługi władców: Gdy królowie to zobaczą, powstaną, książęta oddadzą pokłon przez wzgląd na Pana, który jest wierny, Świętego Izraelskiego, który cię wybrał" [Iz. 49:5-7]
"Oto szczęśliwie się powiedzie mojemu słudze: Będzie nader wywyższony i bardzo wysoko wyniesiony. Jak wielu się przeraziło na jego widok - tak zeszpecony, niepodobny do ludzkiego był jego wygląd, a jego postać nie taka jak synów ludzkich, tak
wprawi w zdumienie liczne narody, królowie zamkną przed nim swoje usta, bo zobaczą to, czego im nie opowiadano, i zrozumieją to, czego nie słyszeli" [Iz. 52:13-15]
Jak widać, Bóg nie nazywa pogan Izraelem i zapowiada zbawienie poganom. Natomiast tajemnica Kościoła nie była znana synom ludzkim ani objawiona prorokom i była zasłonięta aż do momentu objawienia jej apostołom już w czasie Nowego Przymierza. O tym pisze Paweł w Ef. 3:1-7. Dlatego nie można cytować proroków mówiących o Izraelu lub o poganach i wmawiać im, że mówili o Kościele. Oni po prostu nie mówili o Kościele.
Herkulesie, z góry Cię uprzedzam: jeśli Twoje podejście do dyskusji będzie tak dziecinne i uparte jak poprzednio, to nie spodziewaj się, że będę ciągnął takie dyskusje w nieskończoność.