Smok Wawelski napisał(a):
Kontekst omawianego fragmentu nie świadczy o tym, że Paweł zapowiedział Tymoteuszowi, że ten zostanie pochwycony za życia.
Oczywiście ,że kontekst o tym nie świadczy.Kontekst wskazuje ze:
1. przykazania były kierowane tylko do Tymoteusza.Ty stwierdziłeś ,że on miał je przekazać innym
na podstawie innego tekstu z drugiego listu.Więc jeżeli trzymasz się kontekstu tego listu to nic tu o tym nie ma.Paweł nie obiecywał mu ,że dotrwa do przyjścia.Paweł wiedział ,że nikt nie zna dnia .Był jedynie świadomy ,że skoro Pan kazał czekać ,to znaczy,ze
MOGŁO SIĘ TO WYDARZYĆ W ŻYCIU TYMOTEUSZA.
2. Kontekst stanowczo sugeruje ,ze może zajść taka możliwość.
DLATEGO WŁAŚNIE PAWEŁ DAJE Tymoteuszowi NAUKI.Jeżeli daje mu jakieś nauki i dodaje aby trzymał je do przyjścia rozumie się ,ze właśnie z tego powodu.
Wydaje mi się ,że twoje tłumaczenie jest jedynie wybiegiem w bok.
Wszystkie listy Pawła są natchnione jednym Duchem, który sobie sam nie przeczy.
Właśnie o to chodzi ,ze ten Duch nie powiedział Pawłowi kiedy przyjdzie Pan. Paweł sam nie jest Duchem więc się domyślał ,że dokona się to niebawem,Zresztą takie miał wskazówki –aby oczekiwać .
„ Czuwajcie więc, bo nie wiecie, którego dnia Pan wasz przyjdzie”Mat 24,42
Jeżeli Paweł nie wiedział kiedy ,to czuwał.
A czuwać znaczy BYĆ zawsze PRZYGOTOWANYM .Smok Wawelski napisał(a):
Swoją drogą trochę to dziwne, że zacząłeś swoją argumentację od próby dopasowania nauki apostolskiej do słów Ellen White, a teraz dopiero chcesz sprawdzać jej słowa.
Nie dopasowuję,bo nie muszę.E.W. wyznawał właśnie nauki Apostolskie.
Nie chciałem rozmawiać o niej ,gdyż ,jak powiedziałem,dla mnie najcenniejsze jest Słowo Pana.I otym chcę rozmawiać .Widzę,ze nie chcesz rozmawiać o Piśmie.Może masz jakieś obawy?
Ja mogę rozmawiać również o E.W.No problem. Jeżeli to Cię zbuduje.
Natomiast Ellen White zapowiedziała, że niektóre osoby jej współczene zostaną pochwycone
Jakoś nie dopatruje się w cytowanych tekstach niczego niezgodnego.Moze mi to pokażecie na przykładzie krótszych jej zdań?
„pokazano mi zgromadzenie podczas Konferencji. Anioł powiedział: 'niektórzy są pokarmem dla robactwa, inni obiektem wylania siedmiu plag, a jeszcze inni pozostana przy życiu i zostaną przemienieni przy przyjściu Jezusa'”
Dla mnie tekst jest zrozumiały.Jednak Wy zawsze widzicie tak ,jak chcecie.
Pokazano jej jedynie
PRZYKŁADOWE GRUPY LUDZI ,KTÓRE BĘDĄ ISTNIAŁY PRZED SAMYM PRZYJŚCIEM.Pokazano jej to na przykładzie zgromadzenia konferencji ,czyli ludzi ,którzy mniemają ,że są nawróceni.
NIE ZNACZNY TO ,ŻE CI LUDZIE POZOSTANĄ PRZY ŻYCIU ,LECZ ŻE TACY LUDZIE JAK ONI ŻLE SKOŃCZĄ.
Powodu cytowania drugiego jej tekstu w ogóle nie rozumiem.
„a niektórzy z nas, wierzących, doczekają żywo tego czasu i zobaczą wypełnienie się przepowiedni”
Przecież to samo pisał właśnie Paweł :
„A to wam mówimy na podstawie Słowa Pana, że my, którzy pozostaniemy przy życiu aż do przyjścia Pana,”
Dziwne ,ze przy okazji omawiania tekstu z 1Tes tłumaczysz Smoku,że Paweł miał na myśli ludzi za 2000 lat ,czy później.Gdy E.W. wypowiada podobne słowa zmieniacie kierunek teologii o 180 stopni .Jak powieje wiatr.
E.W. również miała na myśli ludzi żyjących w czasie bezpośrednio przedadwentowym.
Je widzę tu jednakowego ducha i potwierdzenie daru proroctwa.
Idąc waszym tokiem myślenia możnaby powiedzieć ,że Jezus też był fałszywym prorokiem ,gdyż powiedział podobnie:
Zaprawdę powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie.”Mat 24,34
Nie rozumiecie kontekstu wypowiedzi E.W.,która stwierdziła podobnie jak Jezus
lis napisał(a):
Pozostałe rodzynki sam sobie doczytaj. Więcej nie chce mi się pisać.
Radzę ci czytać uważnie .Nie czytaj ,gdy jesteś zmęczony, bo jak widzisz , nie ma to sensu.
Dlatego Ellen White jest fałszywym prorokiem.
Jak widzisz nie jest.Mylnie jedynie rozumiesz jej słowa.Masz po prostu do niej jakąś awersję.Skoro tak ,to nie zajmuj się tym.Nie masz innych „haków” na Adwentystów?
lis napisał(a):
A Adzient przyszedł nas nawracać na "kościół ostatków" - zrodzony w totalnym zwiedzeniu. .
Nie przesadzasz?Dakie głupoty piszesz?
Przecież sam ośmieszasz się wsród czytających.Masz problemy z osobowością ?
Odnośnie linku.Czytam tę stronę.Są tam bzdury.Nie widzę nic sesnsownego ,ani interesującego.
Jeżeli twierdzisz ,że są tam jakieś "dowody" to po prostu je wklej.Widzę,że autor ,będąc byłym ADS jest zrażony do Kościoła.Jednak argumenty są tak samo płytkie ,jak twoje.No może nie aż tak.Są trochę na wyższym poziomie.
Na prawdę nie macie do powiedzenia nic na temat Biblii?
Mówię to szczególnie do lisa.
Masz w ogóle Biblię?Wydaje mi się ,że Swoją arogancją próbujesz ukryć jakieś braki.