www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt cze 20, 2025 10:50 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 10, 2007 12:02 pm 

Wzajemna uszczypliwość od personam nie jest w ogóle potrzebna i nic nie wnosi do dyskusji. Zabiera tylko miejsce na serwerze. Lisie, jeśli Adzient jest "misjonarzem", to i tak nie trafisz do niego w taki sposób. A tłumaczyć się z naszej nadziei powinnismy łagodnie i z szacunkiem, o czym dobrze wiesz. Adzient, jeśli Twoim bardziej lub mniej ukrytym celem jest rzeczywiście wykazanie "lepszości" KADS jako "jedynie słusznego kościoła ostatków" w stosunku do innych kościołów, to możesz sobie odpuścić. Tutaj nikt się na to nie da nabrać. Natomiast jeśli rzeczywiście masz coś budującego do powiedzenia, to spokojnie wymienimy poglądy na podstawie Biblii - z wyjątkiem powtarzania zgranych tematów "adwentystycznych", o których powyżej napisałem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 10, 2007 12:37 pm 

Cytuj:
Wzajemna uszczypliwość od personam nie jest w ogóle potrzebna i nic nie wnosi do dyskusji.

Do dyskusji może i nic nie wnosi. Ale zwrócenie uwagi, że adwersarz sam stosuje środki, które innym wypomina - jest jak najbardziej na miejscu. Tym bardziej, że nic strasznego się nie zdarzyło. Admin, jeśli zechce, wykasuje oba wpisy [o głupotach i osobowości lisa oraz o bzdurkach adwentystycznych] i po sprawie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 11, 2007 6:55 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Jezus nie mówił w tym miejscu o Pochwyceniu Kościoła i przeobrażeniu ciał wierzących, ponieważ .

Nie to miałem na myśli.
On powiedział "zaprawdę nie przeminie to pokolenie ,az to wszystko się stanie"Wynika z tego ,że w myśl Twego rozumowania Jezus był również fałszywym prorokiem. Pokolenie tamto dawno wymarło niedoczekawzy się spełnienia obietnicy.

każde określenie daty Pochwycenia i przeobrażenia ciał wierzących (nawet w przybliżeniu) jest fałszywym proroctwem.

Ani E.W. ,ani KAD7 nigdy w swojej historii nie wyzaczył żadnej daty powtórnego przyjścia.Głosi jedynie ,że jest ono coraz bliżej ,odczytując znaki na świecie,do czego właśnie namawiał nasz Pan.

Mat. 24:34 mówi o pokoleniu Żydów, które zostanie zebrane z rozproszenia .

Tak samo EGW mówiła o ludziach żyjących w czasach końca.
Nie możesz tego pojąć?Jest to ta sama sytuacja.
Jezus nie zapowiedział uczniom, że oni osobiście doczekają Jego Powtórnego Przyjścia.

Ani EGW.

Masz tu adekwatny przykład.Zastaów się proszę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 11, 2007 7:04 pm 

Adzient, jeśli Twoim bardziej lub mniej ukrytym celem jest rzeczywiście wykazanie "lepszości" KADS jako "jedynie słusznego kościoła ostatków" w stosunku do innych kościołów, to możesz sobie odpuścić. .

Drugi raz piszę Ci ,że nie interesuje mnie to.
Nawet nie przyszło mi to do głowy.Nie widzę celu takowego udowadniania.
Zbawienie zalezy od krwi Chrystusa ,a nie od przynależności wyznaniowej."...kto ma Syna ma żywot".Nie jest :"kto jest ADS lub inny będzie lud nie będzie zbawiony".Dlatego nie zależy mi na nawracaniu na adwentyzm.Jednak poprzednie posty przeraziły mnie wrogością pod naszym adresem.I to mnie dziwi.My chrześcijanie takie rzeczy wypisujemy o sobie?A gdzie nasza pokora?A gdzie myśl :"a może faktycznie on ma rację".

lis napisał(a):
Uważasz, że moje określenie ["bzdurki adwentystyczne"] jest bardziej uszczypliwe od "głupot", które mi przypisujesz?

Jest ,bo obraża Adwentystów jako społeczność.Robłeś to cały czas kiedy jeszcze mnie tu nie było.Stąd moje "ludzkie" podejście.
Ja ani razu nie obraziłem Twojej społeczności.
Ale jeśli chcesz możemy dać sobie spokój z arogancją?
Lisie za wszystkie epitety pod Twoim adresem przepraszam Cię.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 11, 2007 7:27 pm 

Adzient wybacz, ale jesli przy samym wejsciu na forum piszesz, ze pisma EGW sa "slabym dopelnieniem" Pisma Swietego, to kto bedzie Cie traktowal powaznie?? Ja juz pisalam, ze dla mnie nie ma znaczenia, ze jestes adwentysta, ale jak mozna rozmawiacv o czymkolwiek z Toba, jesli na "dzien dobry" rzucasz taki tekst? Podstawy masz nie przerobione, a chcesz o czyms innym dyskutowac... No cos tu jest nie tak... :roll: No jak moze byc cos dodatkiem do Pisma Swietego?? Wytlumacz mi to, bo ja tego naprawde nie rozumiem... I sie dziwisz, ze tu sie walkuje pania EGW... Bo ona jest niestety nieodlaczna czescia adwentyzmu i jak tego nie przejdzies to do konca zycia bedziesz adwentysta, zamiast chrzescijaninem... Alem tekst zapodala, mam nadzieje, ze sie nie obrazisz ani nie usmiejesz, ale uwazam, ze cos w tym jest... :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 11, 2007 8:01 pm 

adzient napisał(a):
On powiedział "zaprawdę nie przeminie to pokolenie, az to wszystko się stanie. Wynika z tego, że w myśl Twego rozumowania Jezus był również fałszywym prorokiem. Pokolenie tamto dawno wymarło niedoczekawzy się spełnienia obietnicy.

Słowa "to pokolenie" odnoszą się do pokolenia, które zostanie zgromadzone z całej ziemi tuż przed rozpoczęciem Ery Mesjańskiej i o którym Jezus mówi w kilku poprzednich wersetach. Nie odnoszą się do pokolenia apostołów. Po prostu źle rozumiesz słowa Jezusa i koniecznie chcesz, żeby pasowały do słów EW.

Jezus nie powiedział, że ci, których widzi w tej chwili, dożyją Pochwycenia Kościoła i lepiej żeby się nie decydowali a dzieci, bo one zostaną Pochwycone. Natomiast EW powiedziała, że niektórzy ludzie, których widziała podczas konferencji, zostaną przeobrażeni podczas Pochwycenia. Powiedziała również, żeby nie decydowac się na dzieci, bo zostaną pochwycone. Nie wmawiaj mi, że EW mówiła to, co mówił Jezus.

Proszę Cię, sam się zastanów, dlaczego tak uparcie przeczysz faktom i koniecznie chcesz obronić EW, która podobno nie jest dla Ciebie tak ważna. Jesteś jakoś związany jej autorytetem, czy co?

adzient napisał(a):
A gdzie myśl :"a może faktycznie on ma rację".

No właśnie, adzient. Gdzie u Ciebie taka myśl? Przecież to, że Jezus mówi o czymś innym niż EW, jest jasne. W cytowanym przez Ciebie fragmencie wypowiedzi Jezusa [Mat. 24:34] nie ma ani słowa o przeobrażeniu podczas Pochwycenia ani o Jemu współczesnym pokoleniu. EW mówi o jednym i o drugim w swoim proroctwie. Podkreślam to jeszcze raz, żeby do Ciebie dotarło, że w odróżnieniu od Jezusa EW mówi o swoim pokoleniu i pośrednio wyznacza przybliżona datę Pochwycenia na jej pokolenie, co jak wiadomo się nie sprawdziło.

Najwyraźniej nawet nie zastanowiłeś się, czy sam dobrze rozumiesz Mat. 24:34 i nie powiedziałes, dlaczego niby Jezus miałby mówić tutaj o pokoleniu Jemu współczesnym. Interesuje Cie głównie obrona słów Ellen White. I jak tutaj rzetelnie dyskutować?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 11, 2007 8:27 pm 

Cytuj:
Ja ani razu nie obraziłem Twojej społeczności.

Ty czegoś nie rozumiesz, według mnie. Gdy napisałeś po jednym z moich komentarzy, że piszę głupoty - nie wiem, czy zauważyłeś - ale nie odniosłem się do użycia przez Ciebie takiego sformułowania w ogóle. Wyobraź sobie, że daję innym prawo do takiej oceny moich poglądów. Tak więc, masz przyzwolenie na tego typu określenia. Ale jeśli już je użyłeś, nie płacz, że ktoś używa podobnych słów - stricte oceniających. Ja swojego zdania nie wycofuję [bzdurki adwentystyczne]. KADS wyznaje kilka bardzo szkodliwych doktryn, choć kreuje się na kościół z pełnią prawdy. Twój zarzut o moją rzekomą obrazę KADS jest chybiony. Tu nie chodzi o obrazę, tylko ocenę doktryny. A ta może być brutalna, jeśli jest prawdziwa. Bzdurki adwentystyczne - trudno nazwać brutalną oceną.
Cytuj:
Lisie za wszystkie epitety pod Twoim adresem przepraszam Cię.

Nie masz mnie za co przepraszać. Chyba że, tą drogą przepraszasz się z własnym sumieniem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 12, 2007 6:00 pm 

itur napisał(a):
Adzient wybacz, ale jesli przy samym wejsciu na forum piszesz, ze pisma EGW sa "slabym dopelnieniem" Pisma Swietego, to kto bedzie Cie traktowal powaznie??

Nie zrozumiałeś mnie.Są takim samym dopełnieniem jak pisma Billy Grahama ,moje i twoje o ile piszesz jakieś komentarze.Pod pojęciem -dopełnmienie rozumiem np.jakiś komentarz i tak samo traktuję jej pisma jak i innych autorów nie tylko Adwentystycznych.Każde jej słowa muszą się pokrywać z Pismem.Jest ono dla mnie ważniejsze niż cokolwiek.Jeżeliby się nie pokrywały to nie uznałbym ich.Tak robi każdy Adwentysta.ale wy oczywiście o tym nie wiecie ,bo W waszych oczach Adwentysta to sekciarz.

Widzę ,ze również Ty masz do mnie uprzedzenia.

itur napisał(a):

No jak moze byc cos dodatkiem do Pisma Swietego?? Wytlumacz mi to, bo ja tego naprawde nie rozumiem...

Dodatek czyli coś innego co pomaga zrozumieć pismo.Może to być np. komentarz ,jakieś żródła historyczne lub słownik .Jeżeli słowo dodatek tu nie pasuje to wstaw sobie inne jakie chcesz.
itur napisał(a):
Bo ona jest niestety nieodlaczna czescia adwentyzmu.

Co masz na myśli?Nie rozumiem intencji.

itur napisał(a):
i jak tego nie przejdzies to do konca zycia bedziesz adwentysta, zamiast chrzescijaninem...

Czy uważasz ,ze Adwentysta to nie chrześcijanin?Jeżeli ktoś mi przedstawi bardziej biblijne nauki to będę musiał je uznać.Na razie jestem Ad7 gdyż nauki jedynie tego Kościoła są biblijne.Nie znam innego ,który wierzy biblijnie.
itur napisał(a):
Alem tekst zapodala, mam nadzieje, ze sie nie obrazisz ani nie usmiejesz, ale uwazam, ze cos w tym jest..

Jest przynajmniej szczery.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 12, 2007 6:41 pm 

adzient napisał(a):
Dodatek czyli coś innego co pomaga zrozumieć pismo.Może to być np. komentarz ,jakieś żródła historyczne lub słownik .Jeżeli słowo dodatek tu nie pasuje to wstaw sobie inne jakie chcesz.

Ale pani EGW byla falszywym prorokiem, co jest bardzo dobrze udowodnione, tylko poczytac trzeba cos wiecej niz adwentystyczna literature. Jesli czytasz jej komentarze i pomagaja Ci one "bardziej zrozumiec Pismo" to miej na uwadze, ze przyswajasz jej osobiste, falszywe czesto wnioski, a nie prawdy biblijne. I na tym budujesz swoja teologie. Nie roznisz sie wiec nic np. od swiadkow, ktorym "pomaga" w zrozumieniu Biblii "Straznica", czyli bardziej przyswajaja czyjes komentarze niz prawde.

adzient napisał(a):
Na razie jestem Ad7 gdyż nauki jedynie tego Kościoła są biblijne.Nie znam innego ,który wierzy biblijnie.

Oczywiscie... Juz nam to udowadnial Herkules... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 13, 2007 9:57 pm 

itur napisał(a):
Ale pani EGW byla falszywym prorokiem, co jest bardzo dobrze udowodnione,

Jeszcze nikt tu niczego takiego nie udowodnił
Widzę,że gadacie swoje jak nakręceni.Czy ktoś Wami steruje?Odnoszę takie wrażenie

itur napisał(a):
Jesli czytasz jej komentarze i pomagaja Ci one "bardziej zrozumiec Pismo" to miej na uwadze, ze przyswajasz jej osobiste, falszywe czesto wnioski

Po to mam Pismo ,aby to wyłapać.Trzeba mieć wiarę w Boga ,a nie obawiać się śiata i nie wychodzić z domu.Czytam wszystko co chcę.Jestem wolnym człowiekiem .Ale widzę,że Wy nie.Nie mozecie wszystkiego czytać.Czy zabraniają wam?

adzient napisał(a):
Na razie jestem Ad7 gdyż nauki jedynie tego Kościoła są biblijne.Nie znam innego ,który wierzy biblijnie.

itur napisał(a):
Oczywiscie... Juz nam to udowadnial Herkules... :roll:

Spróbuj udowodnić ,że tak nie jest.

Ostatnio edytowano So paź 13, 2007 10:17 pm przez adzient, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 13, 2007 10:10 pm 

Słowa "to pokolenie" ...Nie odnoszą się do pokolenia apostołów. Po prostu źle rozumiesz słowa Jezusa i koniecznie chcesz, żeby pasowały do słów EW.

Smoku widzę,że nie czytasz moich postów.Nic takiego nie powiedziałem.
Czy Ty mnie w ogóle "słuchasz"
Czy ja rozmawiam z sześciolatkiem?

W wypowiedzi Jezusa (z Mt 24,34)występuje logiczna ,mająca podstawy gramatyczne sugestia ,jakoby słowa te dotyczyły słuchających.W reczywistości wybiegały daleko w przyszłość i kierowane były do ludzi ,którzy mieli żyć w przyszłości.

Wypowiedż Pawła z 1 Tes 4,15.17 jest w podobnym tonie , co Sam byłeś łaskaw stwierdzić.

Takie same słowa wypowiedziała EGW .Są one jedynie sugestią wybiegającą w przyszłość tak jak słowa Jezusa i Pawła.

Prościej nie mogę Ci wytłumaczyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 13, 2007 10:48 pm 

Adzient, poczytaj sobie wczesniejsze wpisy w tym watku o pani EGW. Poswiec tez troche czasu linkowi, ktory podal Lis. Przeczytaj "Zycie EGW" Canrighta. Oficjalnie w zborze nie poleca Ci tego czytac, ale ponoc nie boisz sie czytac wszystkiego, wiec smialo! "Prorokini" zostala rozlozona tam na lopatki jako zwiedziona klamczucha i naciagaczka. I widac to wyraznie w porownaniu ze Slowem Bozym i az dziw, ze tego nie widzisz... :roll: Albo nie chcesz widziec...
Wyobraz sobie, ze mam w domu ze 3 pozycje tej pani, sztandarowy "Wielki boj" tez...
W rozmowach z Herkulesem udowodnione zostalo, ze niektore nauki AD7 nie sa biblijne, a uwazanie sie przez Was za jedyny prawdziwy, biblijny kosciol na ziemi to zwykle sekciarstwo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 13, 2007 11:13 pm 

itur napisał(a):
W rozmowach z Herkulesem udowodnione zostalo, ze niektore nauki AD7 nie sa biblijne.

Spróbuj udowodnić i Ty
Nie zapominaj ,że Herkules był Katolikiem.On dopiero poznawał nasze nauki.Spróbuj porozmawiać z Adwentystą.Jakoś się wszyscy tu tego boją.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 14, 2007 7:26 am 

adzient napisał(a):
Spróbuj porozmawiać z Adwentystą.Jakoś się wszyscy tu tego boją.

to może tak poza główną dyskusją, chyba że to przeoczyłam:

to w końcu Jezus Chrystus powrócił już w ciele, czy nie?

(bo sie już pogubiłam, co jest jeszcze aktualne w credo AD7)

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!
"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 14, 2007 12:38 pm 

adzient napisał(a):
W wypowiedzi Jezusa (z Mt 24,34) występuje logiczna, mająca podstawy gramatyczne sugestia, jakoby słowa te dotyczyły słuchających.

A gdzież ona występuje, skoro bezpośredni kontekst tych słów [Mat. 24:34] mówi o czasach widzialnego Powrotu Pana w chwale tuż przed inauguracją Ery Mesjańskiej, o co zresztą apostołowie pytali? W Mat. 24:34 Jezus mówi o "tym pokoleniu", które opisywał w kilku wcześniejszych wersetach, a nie o pokoleniu, które sam widział przed sobą.

adzient napisał(a):
Takie same słowa wypowiedziała EGW. Są one jedynie sugestią wybiegającą w przyszłość tak jak słowa Jezusa i Pawła. Prościej nie mogę Ci wytłumaczyć.

Sorry, ale nie chcesz widzieć rzeczy oczywistych. EGW mówiła o osobach, które widziała przed sobą. W Mat. 24:34 Jezus mówił o pokoleniu, które będzie żyło tuż przed Jego widzialnym przyjściem i inauguracją Ery mesjańskiej. Prościej nie umiem Ci wytłumaczyć. :)

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1