www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt cze 17, 2025 6:39 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 7:30 pm 

lis"]
Cytuj:
Oliwka:
gdy Słyszysz SłOWA JAHSZUA ,- Moje Ciało jest z nieba

Cytuj:
Przepraszam. Gdzie jest napisane, że ciało Jezusa jest z nieba? Sama wymyślasz tezy i zdania, których nie ma w Biblii. I jeszcze wkładasz je w usta Jezusa. Kto Ciebie upoważnił do takich działań?

Co cie tak gorszy , to ,że mówie Prawdę Słowa ?
ze tego nie pojmujesz to na mnie wyładowujesz frustracje ?
Zmien myslenie namasc oczy a ujrzysz.

Takie pytanie faryzeusze zadawali JAHszua ino ciut forme zmienili
Belzebubem Go zwali bo im w oczy ciskał prawda.
Znaczy ze do tej pory nie rozumiesz tego co czytasz
ze NIESłYSZYSZ JEGO SłóW , On mówił do słuchjacych o Chlebie z Nieba
i nie zaprzeczaj
Przygotowywał ich na twardy pokarm Słowa ,które moze ich zgorszyc.
Zaczał od CHleba ,Zstąpił z Nieba ,ale kiedy juz im opowiedział
zakonczył - TEN CHLEB Z NIEBA TO MIESO MOJE !
szok zaniemówili i szemrali - tak jak wy
jakze moze nam dac swoje ciało do jedzenia ?
Cytuj:
Z nieba jest On - odwieczny Logos, a nie Jego ciało człowiecze.
Logos jest z nieba, a gdy się wcielił, stal się człowiekiem, bo otrzymał ciało z kobiety. Logos stał się ciałem. Prawdziwym człowiekiem. Synem człowieczym. Pośrednik musiał być człowiekiem.

jeśli już to Dabar a nie logos .
Odwieczny Ojciec ale i to wam nie w smak .bo zatkaliscie uszy NIEDOWIARSTWEM.
Stał sie czyli bedac Słowem Wypowiedział Zaistnienie -Komórki Ciała
i Krwi w brzuchu Miriam .
Nie było jajeczkowania na które czekał zeby ja zapłodni
c.
Cien padł na Miriam i STAłO SIE SłOWO w niej Zywe.
Masz po czesci racje bo dopiero o JAHszua mozna powiedziec ,ze jest ,był
Prawdziwym Adamem -z NIEBA , jak mówi Paweł w kor.
Nie otrzymał ciała z kobiety bo kobieta mogła by powiedziec
Moje ciało daje wam za pokarm kto je ciało moje ma zycie wieczne.
Był Posrednikiem oczywiscie ,ze TAK ,a jego Ciało było ZASłONA.

Cytuj:
Dopisujesz do Biblii swoje własne widzimisię. Jezus nie zstąpił z nieba w ciele niebieskim. Nie tak uczy Pismo. On ciało człowiecze dopiero przyjął przez poczęcie i zrodzenie z Marii
.

Polegam na JEGO SłOWACH ,CHleb z Nieba ,TO CIAłO MOJE ,które dam za was.
Poczecie ale nie zapłodnienie.
Oburzacie sie na kk ,ze czcza Maryje a przyklaskujecie im tym samym?
Jezus powiedział:
Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba. Jeśli kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki. [b]Chlebem,
który Ja dam, jest moje ciało za życie świata.[/b]

Moje Ciało , wiec dlaczego dodajesz Marie i jej ciało ?
Namiot Z Nieba ,który mamy Przyoblec bo nasz z ziemi niszczeje
Namiot Z NIEBA - Obleczeni w Mesajsza .
Cytuj:
Powtarzam. Jezus nie zstąpił do naszego świata z nieba w ciele niebieskim. On to ciało otrzymał dopiero przez poczęcie i zrodzenie z ludzkiej kobiety
.
ON SAM SOBIE PRZYGOTOWAł .
nic z ziemi nie brał ,powiedział KTO Z ziemi pochodzi nalezy doziemi
KTO z Nieba jest PONAD WSZYSTKIM .
nie wmawiaj sobie ze chodzi tylko o ducha.
Jego Ciało było Niebianskie bo Zaisniało bez skazenia bez prochu ziemi
ale przez SłOWO ZYCIA .
Widzicie jakie to TWARDE jak ukrył CHWAłE SWOJA ?
Przeszedł droge jak kazde ciało zrodzone z niewiasty i ....dlatego szatan tez pytał - jesli jestes ...
Cytuj:
Gdyby było, jak zmyślilaś, po cóż poczęcie i rodzenie. Mógł przyjść, jak aniołowie przychodzą, bez stawania się człowiekiem. Ale tak nie zrobił. Zrobił dużo więcej, stał się jednym z nas, doświadczył dosłownie człowieczeństwa.

Wiecej łaski bozej bys zyskał gdybys nie zniewazał ,ale cóz.
NIC nie zmyslam bo BARDZO mi Zalezy by BYC TAM Z MOIM ZBAWICIELEM -OBLUBIENCEM.
Dobrze sie zastanawiasz .
Po to bo musi zostac NAPRAWIONE TO ,co sie stało TAM ,Ewa Wąż.
tylko dlatego potrzebne było przejscie Tą SAMA DROGą by przywrócic
jej KOBIECIE CHWAłE jaka miała przed tym co sie stało .
Dlatego zydzi wiedza o Szechinie która ZBIERA skorupy .
A jak wiesz jestesmy glinianym naczyniem.
Twoje kazanie zaprzecza objawieniu: Słowo stało się ciałem.[/quote] :D :D
Nie miał to byc Anioł ,ale Ciało i Krew bo w tym jest Zapis Ducha.
Gdyby było jak mówisz to by wszyscy sie pchali ,a tak sie gorsza i pomstuja bo jak powiedziano KTO UWIERZY ?
Stał sie Podobnym do nas KLOSZARD posród wielu nie do rozpoznania
wszystko jak nasze ale JEGO SłOWA budziły w słuchajacych ,albo odraze
albo Duch w nich drżał i choc nie wszystko pojmowali powiedzieli
TY MASZ SłOWA ZYCIA.
Słowo stał sie Basar .
Jest wiele miejsc gdzie jest o tym mowa ,ale potrzeba pokory.

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 9:30 pm 

Oliwko, napisz w czym ciało Jezusa przed zmartwychwstaniem było inne niż nasze ciało. Podaj przykłady tej inności. Nie rozwijało się? Nie dojrzewało? Nie starzało się? Nie cierpiało? Nie krwawiło? Nie pociło się? Nie płakało? Nie umarło?

Jeśli Jezus miał inne ciało, to w jaki sposób mógł być doświadczony we wszystkim podobnie jak my (z wyjątkiem grzechu)? Jak może współczuć z naszymi słabościami, skoro był w ciele innym niż nasze? [Hebr. 4:15]

Proszę o konktretną odpowiedź bez lania wody w długich postach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 16, 2007 7:13 am 

Oliwka napisał(a):
A co to dla ciebie za róznica przeciez jestes sceptykiem a teatrzyk to twoje hobby czyż nie?
Przyznaj ze NIC z tego nie pojmuje twój Nieobrzezany Umysł .

Hmm... czytałem jedynie o obrzezaniu serca - nie wiedziałem, że także obrzezuje się umysły. Rzeczywiście jak czytam niektóre posty to odnoszę wrażenie, że w mózgu wycieto im wiele szarych komórek :P

A co do twojego postu - TAK przyznaję, niewiele rozumiem z tego co piszesz. Jak dla mnie masz problemy z logiką wypowiedzi i poprawnością składni. Po prostu trudno zrozumieć o co Ci chodzi. Tak uduchowiona nowomowa...

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: wolna wola
PostNapisane: Wt paź 16, 2007 7:22 am 

ależ ta Oliwka zmyśla....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 16, 2007 2:02 pm 
Site Admin

Smok Wawelski napisał:

Oliwka napisał(a):
Oliwka napisał:
Nie rozumieli jego Słowa a i dzisiaj nie rozumieja .
Chleb który z Nieba Zstapił DAM WAM
a TEN CHLEB to Mieso Moje ,które zawas oddam.
KTO je TEN Prawdziwy CHLEB z Nieba
KTO je Ciało Moje i pije Krew moja

Naprawdę uważasz, że chodzi o literalne ciało i literalną krew? To Ty jesteś katoliczka! I w dodatku Żydom chcesz fundować krew do picia. Oliwko, mieszasz komlpetnie, zaprzeczasz istocie Ewangelii i produkujesz kilometry nadętych herezji, z których wynika, że Jezus nie był człowiekiem [I Tym. 2:5], że grzech nie został potępiony w takim samy ciele, które było za słabe wobec grzechu [Rzym. 8:3], że Jezus nie może współczuć z naszymi słabościami [Hebr. 4:15], że nie miał udziału w ciele i krwi tak jak my, tylko jakoś inaczej [Hebr. 2:14], że nie jest Synem Człowieczym, że nie jest potomkiem Dawida według ciała [Rzym. 9:1-4] i przeczysz Pismu wprost w wielu innych miejscach.

"Skoro zaś dzieci mają udział we krwi i w ciele, więc i On również miał w nich udział, aby przez śmierć zniszczyć tego, który miał władzę nad śmiercią, to jest diabła, i aby wyzwolić wszystkich tych, którzy z powodu lęku przed śmiercią przez całe życie byli w niewoli. Bo przecież ujmuje się On nie za aniołami, lecz ujmuje się za potomstwem Abrahama. Dlatego musiał we wszystkim upodobnić się do braci, aby mógł zostać miłosiernym i wiernym arcykapłanem przed Bogiem dla przebłagania go za grzechy ludu. A że sam przeszedł przez cierpienie i próby, może dopomóc tym, którzy przez próby przechodzą" [Hebr. 2:16-18]

Miał udział w takim ciele i krwi, które mogło umrzeć. We wszystkim upodobnił się do braci z potomstwa Abrahama. Stał się człowiekiem czyli Synem Człowieczym, potomkiem Dawida według ciała. Potomek Abrahama:

"Otóż, obietnice dane były Abrahamowi i potomkowi jego. Pismo nie mówi: I potomkom - jako o wielu, lecz jako o jednym: I potomkowi [sperma] twemu, a tym jest Chrystus." [Gal. 3:16]

Chrystus jest POTOMKIEM ABRAHAMA. Jeśli Jezus nie zrodził się w ludzkim ciele, to nie jest biologicznym potomkiem [sperma] Abrahama.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 16, 2007 4:28 pm 

obawiam się, że to tłumaczenie na nic...

Najpierw ustalmy może z Oliwką jakąś wspólną płaszczyznę - jeżeli oczywiście zgodzi się na wspólne warunki dyskusji, a jeżeli nie, to niech SOBIE głosi

podam przykłady o co mi chodzi:
1
Oliwka napisał(a):
jeśli już to Dabar a nie logos

przede wszystkim może ustalmy na jakich językach bazujemy, jeśli chodzi o Stary Testament i Nowy Testament
-St.T. napisany został w językach semickich-hebrajskim i trochę w aramejskim
- a Nowy T. w większości w grece, ale do dzisiaj zachowały się tylko greckie zapisy

bo podważanie nowotestamentowej greki, a wstawianie w to miejsce wyrazów hebrajskich może mieć tylko charakter opisowy z uzasadnieniem kulturowo-leksykalnym dla zagadnienia, gdyż Nowy Test. nie był pisany w j.hebrajskim

2.
Oliwka napisał(a):
TY MASZ SłOWA ZYCIA.
Słowo stał sie Basar .

Oliwka napisał(a):
Namiot Z Nieba ,który mamy Przyoblec bo nasz z ziemi niszczeje
Namiot Z NIEBA - Obleczeni w Mesajsza .

W Biblii ciało nie jest tylko ubraniem/namiotem dla nowej egzystencji. Nie jest też naczyniem/więzieniem duszy. W Piśmie św. nazywa się człowieka albo: basar (ciało, grec. sarks), albo nefesz (dusza, grec. psyche).
Dlatego w Ew. Jana stwierdzenie: "Słowo stało się ciałem" (sarks), oznacza, że Słowo stało się człowiekiem.
Bo akurat z hebr.basar, to jest ciało ludzkie, ale wraz z duszą i duchem, to dopiero cały "komplet"- człowiek, widziany w perspektywie jego fizjologii i przemijalności: "Wszelkie ciało to jakby trawa, a cały wdzięk jego jest niby kwiat polny. Trawa usycha, więdnie kwiat" (Iz.40:6-7). - oczywiście to nie jedyne miejsce ze słowem "basar": jest ich w St.T. około 200...

3.
Oliwka napisał(a):
Po to bo musi zostac NAPRAWIONE TO ,co sie stało TAM ,Ewa Wąż.
tylko dlatego potrzebne było przejscie Tą SAMA DROGą by przywrócic
jej KOBIECIE CHWAłE jaka miała przed tym co sie stało .
Dlatego zydzi wiedza o Szechinie która ZBIERA skorupy .
A jak wiesz jestesmy glinianym naczyniem.

potem, czy bazujemy tylko na Piśmie
- Biblii, czy uznajemy opracowania kabalistyczne (np. wraz z elementami "gematrii", bo i to się przewija)

- używajmy do wyjaśnień zagadnień o pochodzeniu biblijnym tylko Biblii
- TY TEZ Oliwko podasz wyjaśnienia (używanych przez Ciebie pojęć) na podstawie Biblii, ze wskazaniem konkretnych wersetów z których pochodzą

-a jeżeli tylko Biblia, to bez ukrytej symboliki o "stopniach"...np. tych o "triadzie":

1* -Pierwsza Przyczyna - Święty Błogosławiony (Kreator, który uwięził "boskie pierwiastki w materii, materia jest rozczłonkowna jak skorupy, które wymagają zebrania; skorupa=z hebr. "kelipa")
2* - Bóg Prawdy - Podniesiona Szechina
3* - Bogini Wiary - Naczynie Szechiny

- albo, jak sugerowałam: wskaż wersety, które o tym traktują;

jeżeli będzie zgoda na jakieś warunki, to można temat rozwijać, bo inaczej, to wygląda na TWOJE Oliwko nauczanie - a nie dyskusję
chyba, że o to Ci chodzi?

3. Oliwka TAKŻE odpowiada na zadawane jej pytania (w miarę krótko i na temat pytania, bez wątków pobocznych)

- tyle moich propozycji przed dalszymi odpowiedziami, o które Oliwka tak ładnie prosi (zawsze w trybie rozkazującym...)
8)

co myślicie?

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!
"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 16, 2007 6:44 pm 

Ja się zgadzam, tylko nie wiem, co na to Oliwka. Zapomniałem dodać jednej waznej rzeczy do poprzedniego postu. Pan zapowiedział Dawidowi przyjście Mesjasza w następujący sposób:

"(...) a gdy dopełnią się dni twoje i zaśniesz ze swoimi ojcami, Ja wzbudzę ci potomka po tobie, który wyjdzie z twego łona, i utrwalę twoje królestwo" [II Sam. 7:12]

Mesjasz jest biologicznym potomkiem Abrahama i Dawida, z którego łona wyszedł. Jak w takim razie mógł mieć ciało inne niż ludzkie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 16, 2007 11:05 pm 

o potomku ludzkim/człowieczym, takim, który powstaje z nasienia (gr. " sperma" - sper'-mah) jest jeszcze w NT m.in. tutaj:
Łuk. 1:55; Dz.Ap. 13:23; Heb. 11:18; 2Tym. 2:8 !!!

a żeby nie było wątpliwości, że może chodzić o nasienie ludzkie (męskie), to podaję ze St.Test. miejsca z wyrazem: "nasienie", które daje potomstwo ludzkie ( hebr. "zera"- zeh'-rah), np.:
Rodz. 17:19; 21:12; 21:13; 28:13; 28:14; Kapł. 15:16; 15:17;15:18; 15:32; 18:21 - tam na pewno jest o takim samym rodzaju nasienia
8)

i jeszcze trochę, np. o samym potomstwie ludzkim, plemiennym, "obiecanym", ale nie chce mi się już porównywać, bo późno....

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!
"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 19, 2007 1:47 pm 

Cytuj:
W Biblii ciało nie jest tylko ubraniem/namiotem dla nowej egzystencji. Nie jest też naczyniem/więzieniem duszy. W Piśmie św. nazywa się człowieka albo: basar (ciało, grec. sarks), albo nefesz (dusza, grec. psyche).
Dlatego w Ew. Jana stwierdzenie: "Słowo stało się ciałem" (sarks), oznacza, że Słowo stało się człowiekiem.
Bo akurat z hebr.basar, to jest ciało ludzkie, ale wraz z duszą i duchem, to dopiero cały "komplet"- człowiek, widziany w perspektywie jego fizjologii i przemijalności: "Wszelkie ciało to jakby trawa, a cały wdzięk jego jest niby kwiat polny. Trawa usycha, więdnie kwiat" (Iz.40:6-7). - oczywiście to nie jedyne miejsce ze słowem "basar": jest ich w St.T. około 200

><><
Słowo stał sie Ciałem Stał sie Adamem z Nieba a nie z ziemi .
poniewaz Stał sie On .
My sie nie stajemy my jestesmy PROCHEM Z ZIEMI .
My musimy zewlec z siebie proch ziemskiego Adama i Oblec sie w Adama z Nieba ,jako
Namiot NIEZNISZCZALNY ,co dowiódl przez ZMARTWYCH POWSTANIE.
My jestesmy z nasienia slazonego jak i Dawid był .
Nasienie wszystkich potomków Dawida schodzili do grobu - jak czytam w dzap.

><><><
Cytuj:
potem, czy bazujemy tylko na Piśmie - Biblii, czy uznajemy opracowania kabalistyczne (np. wraz z elementami "gematrii", bo i to się przewija)

- używajmy do wyjaśnień zagadnień o pochodzeniu biblijnym tylko Biblii
- TY TEZ Oliwko podasz wyjaśnienia (używanych przez Ciebie pojęć) na podstawie Biblii, ze wskazaniem konkretnych wersetów z których pochodzą

-a jeżeli tylko Biblia, to bez ukrytej symboliki o "stopniach"...np. tych o "triadzie":

1* -Pierwsza Przyczyna - Święty Błogosławiony (Kreator, który uwięził "boskie pierwiastki w materii, materia jest rozczłonkowna jak skorupy, które wymagają zebrania; skorupa=z hebr. "kelipa")
2* - Bóg Prawdy - Podniesiona Szechina
3* - Bogini Wiary - Naczynie Szechiny
><><
Oczywiście na Biblii .
co do uznajemy opracowania kabalistyczne ,to nie znam sie na kabale ,chociaz wiele mnie w niej zastanawia i sama chce potwierdzenia w Biblii.
Skoro mówisz o stopniach to znaczy ze znasz kabałe triade itp .
To znaczy co?
mam ci odpowiedziec na każde z tych pytan ?
jesli tak , to powiedz skąd to wziełas - znalazłas ?
Mogę tylko powiedziec ,ze jestesmy Naczyniami - a z jakiegos powodu ap o tym wspomina.

łuk1/55 - a jaki to ma związek z Mesjaszem ?
to samo Dzap 13/23 - z jego to nasienia -potomstwa wywiódł Izraelowi Moszija JAHszua

hebr11/18 -Od Icchaka nazwane bedzie Nasienie twoje
czy widzisz w tym Głebie tego o czym TU mowa?a 2Tym 2/8 mówi o Nasieniu -Ród Dawida

ani -isza JAHszua narodził sie w Rodzie z Nasienia Dawida ,ale SAM JAHszua nie był
TYM NASIENIEM - ON jest Nasieniem -Ziarnem z Nieba.

MAM nadzieje ze z takim samym przekonaniem powiecie
o nasieniu - potomstwie Węża na tej ziemi .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 19, 2007 3:14 pm 

Oliwka napisał(a):
JAHszua narodził sie w Rodzie z Nasienia Dawida, ale SAM JAHszua nie był TYM NASIENIEM - ON jest Nasieniem - Ziarnem z Nieba.

Pismo mówi, że Mesjasz wyjdzie z łona Dawida i że będzie potomkiem [sperma] Abrahama. Pismo nie mówi, że ród Mesjasza będzie z nasienia Dawida, ale sam Mesjasz nie będzie z nasienia Abrahama i Dawida. Oliwko, kłamiesz po prostu. Jawnie zaprzeczasz temu, co jest napisane. Na własną zgubę.

Słowo z nieba (Adam, chleb) stało się ciałem, bo zrodziło się na ziemi w ziemskim ciele jako biologiczne potomstwo Abrahama i Dawida. Ciało Jego zeszło do grobu, ale Bóg nie dopuścił, żeby oglądało skażenie:

"Mężowie bracia, wolno mi otwarcie mówić do was o patriarsze Dawidzie, że umarł i został pogrzebany, a jego grób jest u nas aż po dzień dzisiejszy. Będąc jednak prorokiem i wiedząc, że mu Bóg zaręczył przysięgą, iż jego cielesny potomek zasiądzie na tronie jego, mówił, przewidziawszy to, o zmartwychwstaniu Chrystusa, że nie pozostanie w otchłani ani ciało jego nie ujrzy skażenia. Tego to Jezusa wzbudził Bóg, czego my wszyscy świadkami jesteśmy" [Dz. Ap. 2:29-32]

Cielesny potomek to oryginale "owoc biodra" Dawidowego. Mesjasz jest biologicznym potomkiem Dawida w swej ludzkiej naturze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 19, 2007 6:51 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Oliwko, kłamiesz po prostu. Jawnie zaprzeczasz temu, co jest napisane. Na własną zgubę.

Smoku czy ty czasem nie przesadzasz z tym straszeniem. Każdy kto ma inną interpretację od Ciebie to już zaraz ma ją na zgubę. Bez przesady...

Jezus powiedział "Kto WE MNIE uwierzy". Oliwka chyba w Jezusa wierzy a tylko jego "powłokę" wyobraża sobie inaczej. To chyba nie powód aby pozostałą cześć bytowania spędziła w jeziorze ognistym 8)

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 19, 2007 7:00 pm 

Jezus jest Synem Bożym i Synem Człowieczym jednocześnie.
Prawdziwym Bogiem i prawdziwym człowiekiem jednocześnie.
Nie musimy w pełni rozumieć tej jednoczesności, ale możemy w nią spokojnie wierzyć, bo tak orzeka Pismo.
Niestety, niektóre antychrystusowe herezje zaprzeczają albo
1) pełni boskości Jezusa
albo
2) pełni Jego człowieczeństwa.

Oliwka przybyła na forum z herezją nr 2. Według niej, Jezus nie miał człowieczego ciała, zatem nie był w pełni człowiekiem. Przeczy Pismu wprost, nie przyjmując do wiadomości proste teksty o cielesnym pochodzeniu Pana. To jej problem i ducha, z inspiracji którego tu zwiastuje. By to zmienić wystarczy pokuta i wiara Słowu Bożemu. Sprawa jest fundamentalna, a nie drugorzędna. Czasami kruszymy kopie o drugorzędne sprawy, wręcz przecedzamy komara. A tu taaaaaki wielbłąd. Można mieć nierozsądną [infantylną] gorliwość, i taki przypadek prawdopodobnie tu zachodzi. Szkoda. Po tylu miesiącach prostowań i napominania Słowem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 19, 2007 8:02 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Oliwka napisał(a):
JAHszua narodził sie w Rodzie z Nasienia Dawida, ale SAM JAHszua nie był TYM NASIENIEM - ON jest Nasieniem - Ziarnem z Nieba.

Pismo mówi, że Mesjasz wyjdzie z łona Dawida i że będzie potomkiem [sperma] Abrahama. Pismo nie mówi, że ród Mesjasza będzie z nasienia Dawida, ale sam Mesjasz nie będzie z nasienia Abrahama i Dawida. Oliwko, kłamiesz po prostu. Jawnie zaprzeczasz temu, co jest napisane. Na własną zgubę.
Słowo z nieba (Adam, chleb) stało się ciałem, bo zrodziło się na ziemi w ziemskim ciele jako biologiczne potomstwo Abrahama i Dawida. Ciało Jego zeszło do grobu, ale Bóg nie dopuścił, żeby oglądało skażenie:

"Mężowie bracia, wolno mi otwarcie mówić do was o patriarsze Dawidzie, że umarł i został pogrzebany, a jego grób jest u nas aż po dzień dzisiejszy. Będąc jednak prorokiem i wiedząc, że mu Bóg zaręczył przysięgą, iż jego cielesny potomek zasiądzie na tronie jego, mówił, przewidziawszy to, o zmartwychwstaniu Chrystusa, że nie pozostanie w otchłani ani ciało jego nie ujrzy skażenia. Tego to Jezusa wzbudził Bóg, czego my wszyscy świadkami jesteśmy" [Dz. Ap. 2:29-32]

Cielesny potomek to oryginale "owoc biodra" Dawidowego. Mesjasz jest biologicznym potomkiem Dawida w swej ludzkiej naturze.

Ziejesz ty ogniem na mnie ,ale widac leży to w twojej naturze :D
Wszystko pieknie napisałes ,ale powiedz mi skoro TAK ,to dlaczego
jest TAKA róznica miedzy nasieniem a NASIENIEM ?

Jesli jest TO ,TO SAMO NASIENIE co było w Dawidzie ,to DLACZEGO

CIAŁO DAWIDA zaznało skażenia a JAHszua z TEGO NASIENIA
UNIKNAŁ SKAZENIA ????
Dlaczego ON SAM mówi Ciało moje jest Z NIEBA i nic nie wspomina
o spermie DAWIDA ,ze tez jest z Nieba ?
Bóg ZARĘCZYŁ Wywyzszenie Rodu -Nasienie Dawida poprzez to ,ze
z TEGO RODU-NASIENIA ,Z LĘDŹWI BIODER Dawida- Wyszedł TEN
który jest PONAD WSZYSTKIM .
A ON wyszedł z TEJ ,która była z Rodu- nasienia Dawida

JA TYLKO STOJE NA SŁOWACH SAMEGO JAHszua - nic ponad to .

Wiele razy JAHszua mówi O SOBIE ,ze nie ma nic wspólnego z ziema
ze jest KIMS INNYM ,ze tylko ma Wyglad Sługi a Ciało podobne do
ciała grzechu.

Mozecie sobie mówic ,ze Dawida ciało pozostało w grobie bo tak sie Bogu
podobało ,ale jesli tak patrzec jak wy /
To znaczy ,ze Bóg SAM WŁASNA SPERME UZNAŁ godna skazenia ! :D
No i skad w Miriam sperma ? :D

SŁOWO STAŁ sie Ciałem -Chlebem - Pokarmem A kto je TEN CHLEB
CIAŁO -POKARM Z NIEBA ma Zycie
><><

><><

daj sobie spokój z epitetami lisie , gdybys pomyslał to bys ZAPŁONAŁ
WSTYDEM , uwazajac ,ze twoja sperma /ciało jest z Nieba.
a Jego jak twoja z ziemi .
Jego Ciało przyrównujesz do prochu ziemi ?
Nic a nic nie POjeliscie JEGO OFIARY ?!
wasze spermociało jest ZASŁONA do Miejsca Najswietszego ?!
CO WY SIEJECIE !
gdzie CIAŁO ABRAHAMA ? jesli było takie samo ,to co stało na przeszkodzie by nie ujżało skazenia ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 19, 2007 8:15 pm 

lis"]
Cytuj:
Jezus jest Synem Bożym i Synem Człowieczym jednocześnie.

A czy ja temu zaprzeczam ??
to ty nie rozumiesz TYCH SŁÓW.

Cytuj:
Prawdziwym Bogiem i prawdziwym człowiekiem jednocześnie.

I znowu to samo
TAK ON był Prawdziwym ADAMEM ,ale wy robicie z NIEGO ,równego sobie.
prochem z ziemi . :shock:

Cytuj:
Nie musimy w pełni rozumieć tej jednoczesności, ale możemy w nią spokojnie wierzyć, bo tak orzeka Pismo.

A więc i ja SPOKOJNIE WIERZE bo ON TAK POWIEDZIAŁ
Ciało z Nieba
.
Cytuj:
Niestety, niektóre antychrystusowe herezje zaprzeczają albo
1) pełni boskości Jezusa
albo
2) pełni Jego człowieczeństwa.

TO JESTES TY lisie , NIE ZNASZ CZŁOWIECZENSTWA ADAMA Z NIEBA.

Cytuj:
Oliwka przybyła na forum z herezją nr 2. Według niej, Jezus nie miał człowieczego ciała, zatem nie był w pełni człowiekiem.

Pleciesz trzy po trzy .
ON ADAM Z NIEBA , to nie to co twoje ciało skazone grzechem
ty to herezja .
On nie miał Ciała skazonego !!!
grzechu w NIM nie znaleziono - KIEDY I GDZIE SZUKANO ?

Cytuj:
Przeczy Pismu wprost, nie przyjmując do wiadomości proste teksty o cielesnym pochodzeniu Pana.

Przenigdy !!! niczemu nie przecze ,Przyjęłam do wiadomosci SŁOWA
JAHszua o Jego Ciele z Nieba .
wy natomiast nic nie pojmujecie bo nie potraficie słuchac.

Cytuj:
To jej problem i ducha, z inspiracji którego tu zwiastuje. By to zmienić wystarczy pokuta i wiara Słowu Bożemu. Sprawa jest fundamentalna, a nie drugorzędna.

Wierzę SŁOWU Elohim ,ty-wy natomiast zaprzeczacie.
masz racje Fundamentalna to PRAWDA ,ale wy odwykliscie od mleka
odstawieni od piersi .
Cytuj:
Czasami kruszymy kopie o drugorzędne sprawy, wręcz przecedzamy komara. A tu taaaaaki wielbłąd. Można mieć nierozsądną [infantylną] gorliwość, i taki przypadek prawdopodobnie tu zachodzi. Szkoda. Po tylu miesiącach prostowań i napominania Słowem

Nie masz Poznania , brak ci Rozumu , Mądrosci i Objawienia .
lisie jestes w duchu katolikiem .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 19, 2007 8:22 pm 

Umieszczenie w tytule tematu
NIELUDZKIE CIAŁO Jezusa - jest NIEGODNE

wy nierozumiecie tego co powiedział Paweł ?

Paweł Objawił Tajemnice Ciała ,Paweł Objawił to co Słowem wyraził Mesjasz .
ADAM Z NIEBA -Niebianscy
Adam z prochu ziemi - ziemscy
NIC nie pojmujecie ,
:(

Ciało JAHszua Mesjasza miał INNĄ CHWAŁE - nie z TEJ ziemi .
Zapis DNA Jego Ciała nie pochodził z tej ziemi .
SŁOWO STAŁ SIE.

JAHszua przenikniety był SŁOWEM Ruach i SAM był TYM SŁOWEM i Duchem. :idea:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1