www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt cze 20, 2025 11:04 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 14, 2007 12:45 pm 

adzient napisał(a):
[Nie zapominaj, że Herkules był Katolikiem. On dopiero poznawał nasze nauki. ]

:shock: Prosiłem, żebyś napisał, z którymi poglądami Herkulesa sie nie zgadzasz. Napisałeś, że podzielasz jego poglądy. Które poglądy Herkulesa nie były adwentystyczne, skoro Twoim zdaniem był katolikiem, a nie był adwentystą?

adzient napisał(a):
Spróbuj porozmawiać z Adwentystą. Jakoś się wszyscy tu tego boją.

A czego się mamy bać? Poza tym rozmawiamy właśnie o Mat. 24:34 i upierasz się przy interpretacji wziętej z sufitu, niezgodnej ani z tekstem, ani z bezpośrednim kontekstem, byle pasowała do słów EGW.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 14, 2007 4:21 pm 

Cytuj:
Takie same słowa wypowiedziała EGW .Są one jedynie sugestią wybiegającą w przyszłość tak jak słowa Jezusa i Pawła.

Żeby obronić taką linię argumentacji, należałoby jeszcze zastanowić się nad dwoma prostymi pytaniami:
- konferencja na której prorokowała Ellen już się skończyła?
- rodzice, którym Ellen odradzała rodzić dzieci, już nie żyją?

Jeśli odpowiedzi są twierdzące, Ellen fałszywie prorokowała przez kilkadziesiąt lat i zdania nie zmieniła. Guru kłamczuszek na świeczniku adwentystycznego ołtarza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 14, 2007 6:50 pm 

ani_isza napisał(a):
to w końcu Jezus Chrystus powrócił już w ciele, czy nie?

Według Ad7 jeszcze nie.
A weług Ciebie?

Ostatnio edytowano N paź 14, 2007 7:14 pm przez adzient, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 14, 2007 6:56 pm 

lis napisał(a):

Oni będą żyli dopiero przed końcem.
Podobnie wypowiedział się w tym temacie Jezus "(19) Biada też kobietom brzemiennym i karmiącym w owych dniach."
lis napisał(a):

Jeśli odpowiedzi są twierdzące, Ellen fałszywie prorokowała przez kilkadziesiąt lat i zdania nie zmieniła.

Odpowiedzi nie są twierdzące i wynika z tego ,że EGW była prorokiem Bożym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 14, 2007 7:04 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Napisałeś, że podzielasz jego poglądy. Które poglądy Herkulesa nie były adwentystyczne, skoro Twoim zdaniem był katolikiem, a nie był adwentystą?

Nie chodzi mi o poglądy ale o umiejętność wytłumaczenia się z nich.
Poza tym rozmawiamy właśnie o Mat. 24:34 i upierasz się przy interpretacji wziętej z sufitu, niezgodnej ani z tekstem, ani z bezpośrednim kontekstem, byle pasowała do słów EGW.

A nie załważyłeś ,że mamy taką samą interpretację.
Obaj twierdzimy,że słowa te nie odnosiły się do Apostołów ,lecz do ludzi w przyszłości.A ja dodaję ,że podobne słowa wypowiedziała EW.
Na tym proponuję zakończyć tę nierówną walkę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 14, 2007 7:37 pm 

adzient napisał(a):
A nie załważyłeś, że mamy taką samą interpretację. Obaj twierdzimy,że słowa te nie odnosiły się do Apostołów, lecz do ludzi w przyszłości.

Czyżby? Niedawno napisałeś:

adzient napisał(a):
W wypowiedzi Jezusa (z Mt 24,34) występuje logiczna, mająca podstawy gramatyczne sugestia, jakoby słowa te dotyczyły słuchających.

adzient napisał(a):
A ja dodaję, że podobne słowa wypowiedziała EW.
Na tym proponuję zakończyć tę nierówną walkę.

EW nie powiedziała tego, co chcesz jej "wmówić". I to jest Twój problem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 14, 2007 8:33 pm 

adzient napisał(a):
ani_isza napisał(a):
to w końcu Jezus Chrystus powrócił już w ciele, czy nie?

Według Ad7 jeszcze nie.
A weług Ciebie?

to tak, jak u mnie :lol:

1. a w sposób niewidzialny/duchowy Jezus już powrócił?

2. i czy w związku z tym, że Jezus Chrystus jeszcze nie powrócił w ciele, to czy zbawienie jest teraz osiągalne, czy dopiero jak Jezus powróci w ciele?

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!
"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 7:30 am 

adzient napisał(a):
lis napisał(a):

Oni będą żyli dopiero przed końcem.

Tak? A może Ty w ogóle nie czytasz wypowiedzi EGW, tylko na ślepo próbujesz dopasować słowa EGW do słów Jezusa? Przeczytaj jej "proroctwo":

"Nie jest rozsądne, aby decydować się teraz na dzieci. czas jest krótki, nieszczęścia czasów końca są przed nami, a małe dzieci w większości zostaną zabrane, zanim się to wszystko skończy"

adzient napisał(a):
Podobnie wypowiedział się w tym temacie Jezus "(19) Biada też kobietom brzemiennym i karmiącym w owych dniach."

Jezus mówił w tym miejscu o dniach Wielkiego Ucisku, które mają nastąpić tuż przed inauguracją Ery Mesjańskiej. "Owe dni" to nie było "teraz". EGW mówi "teraz".

Adzient, jak długo jeszcze zamierzasz kluczyć, wywijać się, przeczyć sam sobie - tylko po to, żeby ratować fałszywe proroctwa Ellen G. White?

Jeśli w tak prostych sprawach odmawiasz przyznania, że EGW mówiła co innego niż Jezus, to jak ja Cię mam poważnie traktować w poważnej dyskusji? Najpierw próbujesz nagiąć słowa Jezusa i apostołów do proroctwa EGW twierdząc, że oni zapowiadali pochwycenie Kościoła za życia apostołów. Potem zmieniasz front i próbujesz nagiąć słowa EGW do słów Jezusa i apostołów twierdząc, że ona nie zapowiadała pochwycenia Kościoła na czas życia jej i jej współczesnych, których widziała w wizji. Taka dyskusja naprawdę nie ma sensu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 1:05 pm 

Cytuj:
Jeśli w tak prostych sprawach odmawiasz przyznania, że EGW mówiła co innego niż Jezus, to jak ja Cię mam poważnie traktować w poważnej dyskusji? Najpierw próbujesz nagiąć słowa Jezusa i apostołów do proroctwa EGW twierdząc, że oni zapowiadali pochwycenie Kościoła za życia apostołów. Potem zmieniasz front i próbujesz nagiąć słowa EGW do słów Jezusa i apostołów twierdząc, że ona nie zapowiadała pochwycenia Kościoła na czas życia jej i jej współczesnych, których widziała w wizji. Taka dyskusja naprawdę nie ma sensu.

Adzient, jak Kurski, zawsze prawdę ci powie.
A ciemny lud i tak to kupi.
Na zdrowie. Król jest nagi. Leży zbity po debacie i płacze.
:lol: :twisted: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 16, 2007 8:30 pm 

adzient napisał(a):
A nie załważyłeś, że mamy taką samą interpretację. Obaj twierdzimy,że słowa te nie odnosiły się do Apostołów, lecz do ludzi w przyszłości.

Czyżby? Niedawno napisałeś:

adzient napisał(a):
W wypowiedzi Jezusa (z Mt 24,34) występuje logiczna, mająca podstawy gramatyczne sugestia, jakoby słowa te dotyczyły słuchających.

Czemu nie piszesz dalej?Wyrywasz z kontekstu.Wytłuściłem Ci główną myśl ,a Ty jej nie załważyłeś.Manipulujesz użytkownikami wprowadzając ich w błąd.
Moja myśl brzmiała tak:
adzient napisał(a):
W wypowiedzi Jezusa (z Mt 24,34)występuje logiczna ,mająca podstawy gramatyczne sugestia ,jakoby słowa te dotyczyły słuchających.W rzeczywistości wybiegały daleko w przyszłość i kierowane były do ludzi ,którzy mieli żyć w przyszłości.

Powiedz mi w jakim celu grasz nieuczciwie?

Tak? A może Ty w ogóle nie czytasz wypowiedzi EGW
"Nie jest rozsądne, aby decydować się teraz na dzieci. czas jest krótki, nieszczęścia czasów końca są przed nami, a małe dzieci w większości zostaną zabrane, zanim się to wszystko skończy"

Zwróć uwagę,że cytat pochodzi z książki "Wydarzenia czasów końca"
Więc odnosi się do czasów końca ,które są przed nami.
Nie zapominaj też ,ze jest to kompilacja .Cytaty te były dobrze rozumiane przez Adwentystów i nie wymagały wytłumaczenia.Inni mają z tym problemy ,co dotyka właśnie Ciebie.

Jezus mówił w tym miejscu o dniach Wielkiego Ucisku, które mają nastąpić tuż przed inauguracją Ery Mesjańskiej. "Owe dni" to nie było "teraz". EGW mówi "teraz".

EGW mówiła również o tym samym czasie.Forma "teraz" często występuje u proków odnosząc się do przyszłości (np podobnie głosił Enoch w Judy 14).Inaczej mówiąc używając tej formy prorok zawsze przekazuje informacje grupie żyjącej właśnie w tym okresie i jest jakby "na czasie".
Taka dyskusja naprawdę nie ma sensu.

Więc dlaczego mnie prowokujesz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 16, 2007 9:00 pm 

ani_isza napisał(a):

1. a w sposób niewidzialny/duchowy Jezus już powrócił?

Powróci jedynie w sposób widzialny.Pismo nic nie wspomina o powrocie niewidzialnym.Pocóż miałby wracać w taki sposób i czy możnaby to nazwać powrotem?

ani_isza napisał(a):

2. i czy w związku z tym, że Jezus Chrystus jeszcze nie powrócił w ciele, to czy zbawienie jest teraz osiągalne, czy dopiero jak Jezus powróci w ciele?

Nie bardzo rozumiem czy chodzi o sam fakt zbawienia czy o urzeczywistnienie?
Jeżeli chodzi o drugie ,to nastąpi to dopiero przy Jego powrocie.Z chwilą przyjścia nastąpi pierwsze zmartwychwstanie sprawiedliwych i rozpocznie się okres 1000-lecia.
Tak wierzą Adwentyści.
A jak Ty to widzisz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 16, 2007 10:09 pm 

adzient napisał(a):
Powiedz mi w jakim celu grasz nieuczciwie?

Twoje zdanie, które zacytowałem, jest zgodne z wcześniejszymi Twoimi wypowiedziami, gdzie twierdziłeś, że według apostołów Pochwycenie Kościoła oraz stworzenie nowej ziemi i nowego nieba nastąpi za ich życia. W kolejnym zdaniu zaprzeczyłeś temu, co pisałeś wcześniej. Czyli zmieniłeś front i twierdzisz, że obaj piszemy to samo, co nie jest prawdą. O tym pisałem.

adzient napisał(a):
Zwróć uwagę,że cytat pochodzi z książki "Wydarzenia czasów końca". Więc odnosi się do czasów końca, które są przed nami.

Przepraszam Cię bardzo, ale ja umiem czytać po polsku. EGW pisała o czasach jej współczesnych, a nie o czasach, które są przed nami.

adzient napisał(a):
EGW mówiła również o tym samym czasie. Forma "teraz" często występuje u proków odnosząc się do przyszłości (np podobnie głosił Enoch w Judy 14). Inaczej mówiąc używając tej formy prorok zawsze przekazuje informacje grupie żyjącej właśnie w tym okresie i jest jakby "na czasie".

Twoje założenie jest takie, że EGW jest prorokiem Bożym. Dlatego jej słowa starasz się tak zinterpretować, żeby pasowały do Biblii, choć wcześniej naginałeś słowa apostoła Pawła i Piotra do słów EGW.

Wybacz, ale to zdanie jest proste i jednoznaczne. EGW odradzała posiadanie dzieci wtedy, gdy żyła. Apostoł Paweł nie tylko nie odradzał posiadania dzieci, ale nawet zachęcał młode kobiety, żeby wychodziły za mąż i rodziły dzieci [I Tym. 5:14]. Żaden z apostołów ani Pan Jezus nie stwierdzili, że oni albo ich współcześni dożyją Pochwycenia i że w związku z tym nie ma sensu rodzić dzieci.

Juda cytuje proroctwo Henocha wypowiedziane w czasie przeszłym dokonanym, a nie w czasie teraźniejszym. Zobacz do interlinii. Tak bywało w języku starożytnym, że wydarzenia z przyszłości opisywano tak, jakby się już wydarzyły. EGW nie mówi w języku starożytnym i nie mówi w czasie przeszłym dokonanym.

adzient napisał(a):
Taka dyskusja naprawdę nie ma sensu.

Więc dlaczego mnie prowokujesz?

Ja Cię nie prowokuję. Po prostu dyskusja z Tobą wygląda tak, że przyjąłeś z góry ustalona tezę, że EGW jest prorokiem Bożym i nawet oczywiste wnioski z jej prostych tekstów sprzecznych z Biblią jesteś gotów tak interpretować tak, żeby je dopasować do Biblii, albo Biblię do nich. Jeśli teraz są takie problemy, to co będzie w poważniejszych sprawach?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 17, 2007 10:35 am 

Cytuj:
Adzient:
Zwróć uwagę,że cytat pochodzi z książki "Wydarzenia czasów końca"

Tytuł publikacji nadali wydawcy, a nie Ellen. Zresztą, liczą się wypowiedzi Ellen i ich krytyka w kontekście nauczania apostolskiego. Prorokowała fałszywie o czasie przyjścia Jezusa. Co z tego, że nie podała dnia i godziny? Wypowiadała słowa skierowane i odnoszące się do życia jej bezpośrednich słuchaczy, żyjących, gdy głosiła. Według jej słów przyjście Jezusa miało nastąpić za ich życia, a ich dzieci nie zdążą dorosnąć. Wręcz odradzała rodzenie dzieci, co już jest jawnym pogwałceniem słów Pawła. Dopóki się z tym nie rozprawisz, Adzient, pozostaniesz niewolnikiem fałszywego proroka. Pomyśl o ŚJ. Ten sam schemat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 18, 2007 2:30 pm 

adzient napisał(a):
Nie bardzo rozumiem czy chodzi o sam fakt zbawienia czy o urzeczywistnienie?
Jeżeli chodzi o drugie ,to nastąpi to dopiero przy Jego powrocie.

chodzi mi o odkupienie ludzi jako grzeszników, usprawiedliwienie z łaski, [Rzym.3:21-24; 5:8-11; 10:9-10] oraz na tej podstawie udział w zbawieniu i narodzenie się na nowo [Ef.2:4-5; Tyt.3:5-6; Rzym.6:3-5] tych, którzy uwierzyli -

(...) jako ci, którzy ze śmierci przeszli do życia (...)Rzym. 6:13

bez systemu kapłańsko-świątynnego, który Jezus Mesjasz wypełnił i unieważnił w całości - wraz ze wszystkimi ofiarami Pierwszego Przymierza
- czy zgadzasz się z tym?

a co Ty nazywasz "urzeczywistnieniem"?

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!
"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 18, 2007 6:39 pm 

Twoje zdanie, które zacytowałem, jest zgodne z wcześniejszymi Twoimi wypowiedziami,
.

Nieprawda .Podałeś świadomie część cutatu ,znając główną i odmienną myśl.Tekst ten pochodził właśnie z tego cytatu,a nie z innych.
...gdzie twierdziłeś, że według apostołów Pochwycenie Kościoła oraz stworzenie nowej ziemi i nowego nieba nastąpi za ich życia.
.

Gdzie tak napisałem?
Wklej cytat.
Jest to nie prawda.Dobrze o tym wiesz.Dla mnie nie masz tu już autorytetu.Podziwiam Twój tupet,oczywiście w wydaniu negatywnym.Albo nie rozumiesz prostych zdań wypowiadanych kilkukrotnie , albo kłamiesz.
W kolejnym zdaniu zaprzeczyłeś temu, co pisałeś wcześniej.

Nigdy jeszcze nie zaprzeczyłem tu swojej myśli.
Jeżeli coś żle rozumiesz to nie tłumacz Sobie w ten sposób.

Smok napisał(a):

Przepraszam Cię bardzo, ale ja umiem czytać po polsku. EGW pisała o czasach jej współczesnych, a nie o czasach, które są przed nami.

Skąd możesz wiedzieć o czym mówi kontekst?Sprawdzałeś dalsze teksty?
Ja też umiem czytać i tytuł brzmi "Wydarzenia czasów końca" Widocznie mówisz w innym polskim.

... choć wcześniej naginałeś słowa apostoła Pawła i Piotra do słów EGW.

Nic jeszcze tu nie nagjąłem .Jeżeli masz problemy ze zrozumieniem prostej składni polskiej to wróć się do szkoły.Ja nie mam czsu powtarzać po sześć razy tych samych zdań.Niech Ci ktoś inny przeczyta i objaśni.
Wybacz, ale to zdanie jest proste i jednoznaczne. EGW odradzała posiadanie dzieci wtedy, gdy żyła.

Celowo wprowadzasz zament.Cytujesz tekst z książki o czasach końca i twierdzisz,że autor mówił o swoich czasach .Żenada.
Apostoł Paweł nie tylko nie odradzał posiadania dzieci, ale nawet zachęcał młode kobiety, żeby wychodziły za mąż i rodziły dzieci

Cóż to za bzdurny argument.Dotyczy jednak chyba innej kwestii.
Dodaj,że nie tylko on ale również i Bóg w raju namawiał do żeniaczki.
Paweł nie żył w czsach końca.Więc po co przywołujesz jego wypowiedż.
Dobrze wiesz ,że Jezus pisał odnośnie brzemienności coś przeciwnago ,co jest zgodne ze słowami EGW.
Żaden z apostołów ani Pan Jezus nie stwierdzili, że oni albo ich współcześni dożyją Pochwycenia i że w związku z tym nie ma sensu rodzić dzieci.

Piszesz 6 raz o tym samym.Pytam w jakim celu?
Nikt nic takiego tu nie stwierdził.

Tak bywało w języku starożytnym, że wydarzenia z przyszłości opisywano tak, jakby się już wydarzyły.

Właśnie o tym mówię.EGW pisała takim samym językiem.Nie jest to jedynie język starożytny lecz język proroków ,bo ten sam Duch jest autorem .
Wbiłeś Sobie jakieś bzdury do głowy.Wierz sobie jak chcesz.Lecz tu udowodniłeś ,że nie masz dowodów na Swoje tezy.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1