www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt cze 20, 2025 8:40 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 18, 2007 7:38 pm 

ani_isza napisał(a):
- czy zgadzasz się z tym?

Oczywiście.

ani_isza napisał(a):
a co Ty nazywasz "urzeczywistnieniem"?

Jestem zbawiony teraz ,gdyż zadośćuczynienie było doskonałe.Teraz , to znaczy mam pewność ,że nikt mi tego nie odbierze.
Chociaż nadal żyję tu i teraz wiem,że dopiero po śmierci będę żył w nowym świecie.Będę ... czyli to urzeczywistnienie dopiero nadejdzie.
Tak rozumiem słowo urzeczywistnienie.-stanie się to przy zmartwychwstaniu w dzień ostateczny.(Jan 11,24;5,28-29)
Teraz mam jedynie pewność ,że nie stanę przed sądem.Pewność wygranej sprawy sądowej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 18, 2007 7:43 pm 

Ellen White - fałaszywy prorok adwentystów:

"pokazano mi zgromadzenie podczas Konferencji. Anioł powiedział: 'niektórzy są pokarmem dla robactwa, inni obiektem wylania siedmiu plag, a jeszcze inni pozostana przy życiu i zostaną przemienieni przy przyjściu Jezusa'"
[słowa Ellen z 1856]

"Nie jest rozsądne, aby decydować się teraz na dzieci. czas jest krótki, nieszczęścia czasów końca są przed nami, a małe dzieci w większości zostaną zabrane, zanim się to wszystko skończy"
[słowa Ellen z 1876]

"Godzina przyjścia nadchodzi, jest już blisko, a niektórzy z nas, wierzących, doczekają żywo tego czasu i zobaczą wypełnienie się przepowiedni, usłyszą głos archanioła i trąby Bożej rozbrzmiewający po górach oraz dolinach, po morzach, i w najdalszych nawet zakątkach ziemi."
[słowa Ellen z 1888]

Można twierdzić, że białe jest czarne, a czarne jest białe. Tylko po co?
Typowe dla niektórych środowisk jest przyciąganie i generowanie charakterystycznych typów osobowości. Niczym nie błysnąłeś, jesteś kalką swoich nauczycieli.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 18, 2007 7:50 pm 

Nie potrzebnie się denerwujesz. Przeczytaj własne posty na przykład tutaj:

http://www.ulicaprosta.net/forum/viewto ... &start=360

http://www.ulicaprosta.net/forum/viewto ... &start=375

Próbowaliśmy Ci z Lisem wytłumaczyć, że cytowane przez Ciebie wersety nie mówią o tym, iż Paweł lub Tymoteusz doczekają Przyjścia Pana. A Ty próbowałeś nam wmówić, że Paweł zapowiada Tymoteuszowi, że Tymoteusz doczeka przyjścia Pana.

adzient napisał(a):
O nich też prorokował Henoch, siódmy potomek po Adamie, mówiąc: Oto przyszedł Pan z tysiącami swoich świętych,"
Masz problemy z polskim? W naszym kochanym języku wyróżniamy tylko trzy czasy. W tekście zastosowano czas terażniejszy Może masz na myśli język angielski lub inny?

Oryginał jest grecki, przypominam - "przyszedł" jest w czasie przeszłym dokonanym. Dokładnie tak jest zresztą zaznaczone w kodzie gramatycznym interlinearnego przekładu z greki. Ja nie mam problemów z j. polskim. Polskie "przyszedł" jest czynnością już dokonaną w czasie przeszłym. W czasie teraźniejszym byłoby "przychodzi", a w czasie przyszłym "przyjdzie". Natomiast Ty jesteś gotów zaprzeczyć nawet najbardziej oczywistym zasadom gramatyki, byle tylko ratować EGW.

adzient napisał(a):
Właśnie o tym mówię. EGW pisała takim samym językiem. Nie jest to jedynie język starożytny lecz język proroków, bo ten sam Duch jest autorem.

Ludzie natchnieni Duchem posługiwali się językiem ludzkim w określonym czasie i określonym kontekście kulturowym. Dlatego należy coś o tym wiedzieć, zanim się zacznie interpretować tekst Biblii. EGW nie pisała tym samym językiem co prorocy. Pisała o tym, co się miało stać za jej czasów, używając słowa "teraz". Po prostu wypowiedziała fałszywe proroctwo, które się nie spełniło. Zniechęcając osoby jej współczesne do rodzenia dzieci mówiła dokładnie odwrotnie niż apostoł Paweł. Czas się z tym pogodzić, zamiast kombinować "jak koń pod górę".

adzient napisał(a):
Dobrze wiesz, że Jezus pisał odnośnie brzemienności coś przeciwnago, co jest zgodne ze słowami EGW.

"Nie jest rozsądne, aby decydować się teraz na dzieci. czas jest krótki, nieszczęścia czasów końca są przed nami, a małe dzieci w większości zostaną zabrane, zanim się to wszystko skończy" [EG White]

"Gdy więc ujrzycie na miejscu świętym ohydę spustoszenia, którą przepowiedział prorok Daniel - kto czyta, niech uważa - wtedy ci, co są w Judei, niech uciekają w góry; kto jest na dachu, niech nie schodzi, aby co wziąć z domu swego; a kto jest na roli, niech nie wraca, by zabrać swój płaszcz. Biada też kobietom brzemiennym i karmiącym w owych dniach" [Jezus]

EGW mówi: "Nie jest rozsądne, żeby się TERAZ decydować na dzieci", bo zostaną zabrane zanim się to wszystko skończy. Jezus mówi, że biada kobietom brzemiennnym w owych dniach po tym, jak ohyda spustoszenia zapowiedziana przez proroka Daniela stanie w miejscu świętym. Tak się składa, że Jezus powiedział, z jakim wydarzeniem będą związane "owe dni". Nie mówi, że one nastąpią teraz. Chcesz mi wmówić, że słowa EGW zgadzają się ze słowami Jezusa?

adzient napisał(a):
Wbiłeś Sobie jakieś bzdury do głowy. Wierz sobie jak chcesz. Lecz tu udowodniłeś, że nie masz dowodów na Swoje tezy.

W jednym poście użyłeś całą masę różnych nieprzyjemnych zwrotów, o które wcześniej oskarżałeś np. Lisa. Zapomniałeś, co sam pisałeś wcześniej albo nie chcesz pamiętać. Twoja sprawa. Osobiście uważam, że Twoja zwziętość, która się ujawnia, wynika z bezsilnej złości i ślepego przywiązania do fałszywej prorokini, której bronisz do ostatniego tchu. Czyli tak naprawdę "dopełnienie Biblii" w postaci proroctw EGW jest dla Ciebie bardzo ważne - tak ważne, że mimo oczywistych dowodów nie jesteś w stanie przyznać, że jej proroctwa cytowane przez nas są fałszywe. To Twoje zniewolenie pozabiblijnym nauczaniem chciałem sprawdzić. I sprawdziłem. Dyskusje z Tobą na temat samej Biblii byłyby powtarzaniem w kółko tego samego schematu. Tam, gdzie jest czas przeszły dokonany, dla Ciebie byłby teraźniejszy. Tam, gdzie jest czarne, dla Ciebie byłoby białe. Tego się obawiałem i cieszę się, że nie zaczęliśmy dyskutować na poważniejsze tematy. Przy takim Twoim nastawieniu do rzeczywistości i przy Tojej agresji wynikającej z braku rzetelnych argumentów daleko byśmy nie zaszli.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 21, 2007 6:03 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Próbowaliśmy Ci z Lisem wytłumaczyć, że cytowane przez Ciebie wersety nie mówią o tym, iż Paweł lub Tymoteusz doczekają Przyjścia Pana. A Ty próbowałeś nam wmówić, że Paweł zapowiada Tymoteuszowi, że Tymoteusz doczeka przyjścia Pana.

Powiedziałem ,że wierzył,że może się tak stać.Nie twierdził tego stanowczo.I Ty się z tym zgodziłeś.
Adzient, ja wiem, że apostołowie oczekiwali Przyjścia Pana. Tego nie musisz mi tłumaczyć. Mówili o przyjściu Pana, które może nastąpić w każdej chwili.

Jeżeli w każdej chwili ,to również za ich życia.
Tak wynika z logiki.
Widzę,że nadal nie możesz zrozumieć mojej głównej intencji.
Odnośnie EGW :w waszych cytatach nie dopatruję się niczego ,co by wskazywało na Wasze zarzuty.Jednak nie upieram się przy swoim.Nie zależy mi na tym.Jeżeli to co mówicie jest prawdą i znajdę dosadne dowody odrzucę ją jako proroka.Jednak jak dotąd jej pisma dały mi zrozumienie mnóstwa tekstów biblijnych,które są spójne i tworzą całość.
Dla mnie słowem Pana jest jedynie Biblia.Ona jest pełnią prawdy.Do waszego tematu nie mogę podejść obojętnie.Będę prosił Pana aby mi "powiedział" jaka jest prawda w tym temacie.Jeżeli Jego świadectwo będzie zgodne z Waszym ,przyznam Wam rację.Na razie zgodnie ze swoim sumieniem nie mogę,gdyż nie widzę niezgodności.
Na ten temat wypowiedziałem się i nie zamierzam go kontynuować.
Wiedziałem,że temat EGW nas poróżni.Tylko niewiem po co to nam.
Porozmawiajmy na temat Pisma.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 21, 2007 8:53 pm 

adzient napisał(a):
Jestem zbawiony teraz ,gdyż zadośćuczynienie było doskonałe.Teraz , to znaczy mam pewność ,że nikt mi tego nie odbierze.

To dzięki Bogu adzient, bo już myślałam, że Kościół Adwentystyczny naucza, że nieprzestrzeganie wewnętrznych zaleceń zawartych np w Prawie Zborowym (z 1998 roku) w jakiś sposób może wpłynąć na utratę zbawienia przez członków Twojego kościoła...
- chodzi mi głównie o te:
6. Uznajemy Dziesięć Przykazań za wyraz charakteruBożego i objawienie Jego woli. Jestesmy przekonany, że naszą powinnoscią,dzięki mocy żyjącego w nas Chrystusa, jest przestrzegać tego prawa, a wsródnich przykazania czwartego, które wymaga swięcenia siódmego dnia tygodnia,jako Pańskiej soboty, pamiątki aktu stworzenia.
(...)
9. Uznajemy organizację Koscioła i pragniemy wspieraćKosciół dziesięcinami i darami, (...)
Sporządzone na podstawie tekstu formalnego "wyznania wiary" czytanegoprzy chrzcie.
Zródło: "Prawo Zborowe" rok 1998 (str 63).

Dlaczego akurat te brzemiona są nakładane na wierzących z Pogan, którzy uwierzyli Dobrej Nowinie o Jezusie Mesjaszu?
Przecież apostołowie wraz z Pawłem postanowili nie nakładać na Wierzących z Pogan nic ponad to, co sam JHWH ustanowił z Noem?

ps.: gdzie te dziesięciny są odnoszone? (bo przecież świątyni nie ma) no i z czego? bo chyba podstawę do takich ustanowień ma się gdzieś umiejscowioną w Biblii?

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!
"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 22, 2007 12:27 am 

adzient napisał(a):
Widzę, że nadal nie możesz zrozumieć mojej głównej intencji.

Ależ ja ją rozumiem i to ona mnie właśnie niepokoi. A polega na próbie udowodnienia, że fałszywe proroctwa EGW są zgodne z Biblią. Próbowałeś to robić na dwa sposoby: Zacząłeś od twierdzenia, że apostołowie zapowiadali Pochwycenie Kościoła na czas swego życia. Nie, że oczekiwali Pochwycenia mogącego nastąpić w każdej chwili, tylko że zapowiadali Pochwycenie na czas im współczesny, co byłoby fałszywym proroctwem ale zgadzałoby się z fałszywym proroctwem EGW. Próbowałeś nawet dowieść, że Paweł radził Tymoteuszowi, żeby strzegł przykazań aż do przyjścia Pana, po czym napisałeś:

adzient napisał(a):
Widzicie Tymoteusz miał doczekać przyjścia w mniemaniu Pawła.

A to jest ewidentna nieprawda, bo Paweł nie zapowiedział Tymoteuszowi, że Pan przyjdzie za jego życia. Ponieważ naginanie Pisma do słów EGW się nie udało, zacząłeś naginać słowa EGW do Pisma twierdząc, że ona nie zapowiadała Pochwycenia na czas jej współczesny, tylko na jakiś inny w przyszłości. To również okazało się być nieprawdą, bo ona mówiła o czasie teraźniejszym w stosunku do czasu, w którym żyła. W tym momencie próbowałeś rozpaczliwie ratowac się twierdzeniem, jakoby prorocy używali czasu teraźniejszego do opisu wydarzeń w przyszłości, powołując się na proroctwo Henocha cytowane w Liście Judy i upierając się, że czas tam użyty jest teraźniejszy, co jest ewidentną nieprawdą.

A teraz wyrywasz z kontekstu moje słowa, żeby pokazać ich zgodność z moimi. Oto cała wypowiedź, którą byłeś łaskaw obciąć:

Smok napisał(a):
Adzient, ja wiem, że apostołowie oczekiwali Przyjścia Pana. Tego nie musisz mi tłumaczyć. Mówili o przyjściu Pana, które może nastąpić w każdej chwili. Ale nie mówili, że konkretne osoby żyjące za ich życia doczekają Przyjścia Pana. To byłoby fałszywe proroctwo, które się nie spełniło. Właśnie takie proroctwo wygłosiła Ellen White. I tym różni się od apostołów.

Cała wymiana zdań jest tutaj:

http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... &start=375

Manipulujesz moją wypowiedzią, żeby udowodnić, że tak naprawdę mówimy to samo, choć to nieprawda. Nie lubię, jak mi ktoś chce zrobić z mózgu wodę albo udowodnić, że czarne jest białe. Nie wiem, jak można takie rzeczy robić zgodnie z własnym sumieniem.

Próbuję Ci pokazać coś, czego uparcie nie chcesz zobaczyć, choć widzę to nie tylko ja. Otóż za wszelką cenę chcesz pokazać, że sprzeczne z Pismem wypowiedzi EGW nie są sprzeczne z Pismem. Pokazuję Ci nawet sposób, w jaki to próbujesz zrobić, a Ty się tego "w żywe oczy" wypierasz. Jeśli tak czynisz w sprawie EGW, to co będzie w dyskusji o Piśmie? I o to mi chodzi przez cały czas. Nie będę z Tobą dyskutował o poważnych sprawach, jeśli w mniej poważnych kluczysz, przeczysz sam sobie, pomijasz niewygodne argumenty i nie odpowiadasz na pytania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 26, 2007 5:50 pm 

ani_isza napisał(a):
To dzięki Bogu adzient, bo już myślałam, że Kościół Adwentystyczny naucza, że nieprzestrzeganie wewnętrznych zaleceń zawartych np w Prawie Zborowym (z 1998 roku) w jakiś sposób może wpłynąć na utratę zbawienia przez członków Twojego kościoła

Na szczęście tak nie naucza
ani_isza napisał(a):
Dlaczego akurat te brzemiona są nakładane na wierzących z Pogan, którzy uwierzyli Dobrej Nowinie o Jezusie Mesjaszu?

Jeżeli chodzi o sobotę -święcenie jej jest nakazem Samego Boga Stworzyciela.Nakaz ten nigdy nie został przezeń odwołany.Więc nadal obowiązuje.Nie miał on nic wspólnego z zakonem przepisów ceremonialnych.
Jeżeli chodzi o dziesięcinę to nie kojarzymy jej z systemem ofiarniczym ,który przeminął wraz ze śmiercią Jezusa.Nakaz oddawania dziesięciny również nie został nigdy odwołany przez Pana.Z pieniążków tych utrzymują się pastorowie.
Łuk 10,7-zasługuje robotnik na zapłatę swoją
1Kor 9,13-14;-z Ewangelii mają zyć ci,którzy ją głoszą.
2Kor 11,7-8-podobnie postępował Paweł
Mal 3,10-zarządzenie Pana
Mat 23,23-nakaz Jezusa
1Kor4,2-szafarstwa nie należy zaniedbywać

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 26, 2007 6:54 pm 

Zacząłeś od twierdzenia, że apostołowie zapowiadali Pochwycenie Kościoła na czas swego życia.

Nie napisałem nigdy ,że zapowiadali.Mało tego mówiłem Ci nawet o tym kilka razy ,że tak nie pisałem.Ale Ty się nadal upierasz.Zacytuj mi mój tekst mówiący o tym ,że Apostołowie zapowiadali przyjście Pana na ich życie.
Zwróć uwagę,że napisałem coś zupełnie innego:
Adzient napisał(a):
Właśnie o to chodzi ,ze ten Duch nie powiedział Pawłowi kiedy przyjdzie Pan

Dyskusja zaczęła się od cytatów E.G.W.
Zwróć uwagę,że napisałem Ci,ze nie chcę o niej rozmawiać.Ty sugerowałes,że ona wierzyła w przyjście Pana za jej życia.Była to twoja sugestia.Ja na to dodałem :"tak wierzyli przecież inni Apostołowie".Pisząc te słowa nie czytałem jeszcze cytatów EGW gdyż było to jeszcze wtedy,gdy twierdziłem ,że nie interesują mnie jej cytaty.Moja analiza jej cytatów nastąpiła dopiero póżniej.
Nic takiego nie napisałem co bym musiał odwoływać.
Zapamiętaj sobie ,że zdanie o Apostołach,które wypowiedziałem nie było odpowiedzią na cytaty EGW, których jeszcze nie znałem.Było swobodną myślą.Wynikło ono z tematu narzuconego przez Ciebie,lecz nie ma tak głębokiego związku z cytatami,jak sugerujesz.Nadal twierdzę,że Apostołowie oczekiwali na przyjście i byli gotowi na nie.Tak samo stwierdziłeś Ty.I w tym jedynie jesteśmy zgodni. EGW być może również była gotowa.Nie znam jej życia więc nie wiem.Lecz cóż to ma wspólnego z jej cytatami?
Podałem Ci cytaty Apostołów mówiące o powtórnym przyjściu.Spodziewali się tego za swojego zycia,lecz to wszystko.Ty odwróciłeś ich słowa.W Twoim rozumowaniu nie znaczą one dosłownie tego ,co można odczytać logicznie.Dopatrzyłeś się głębszego sensu.
Na podstawie tych tekstów zostałeś "postawiony przed ścianą".Twierdząc,że słowa Pawła i Jezusa dotyczą przyszłości jednocześnie Twoje słowa przyznały mi rację sugerując przez to,że również słowa EGW dotyczą tych samych czasów.Taka jest prawda.I nie sugeruj mi nic .Nie sugeruj mi szczególnie kłamstwa.Jeżeli nie rozumiesz tego ,co Ci pisze ,to po prostu przestań dyskutować na ten temat.
Nie, że oczekiwali Pochwycenia mogącego nastąpić w każdej chwili, tylko że zapowiadali Pochwycenie na czas im współczesny, co byłoby fałszywym proroctwem

Oczywiście ,że takie proroctwo by było fałszywe.
Nikt jednak oprócz Ciebie tu tak nie twierdził.
Więc jedynie Ty się tu mylisz.

Próbowałeś nawet dowieść, że Paweł radził Tymoteuszowi, żeby strzegł przykazań aż do przyjścia Pana,

Tego nie trzeba udowadniać.Tak napisał Paweł.
" abyś zachował przykazanie bez skazy i bez nagany aż do przyjścia Pana naszego Jezusa Chrystusa,"1 Tym 6,14
To jedynie Ty odwróciłeś ,w swoim mniemaniu, logikę tego tak prostego zdania.Twój sposób interpretacji jest niezgodny z sensem , poprawnością i sposobem konstruowania zdań oraz formą wypowiedzi tu zastosowaną, jaką jest list.Zrób test z tym zdaniem i przeczytaj je jakiejś osobie.Powiedz,że jest to list do kogoś .Następnie zadaj pytanie:czy list jest adresowany do adresata czyli do Tymoteusza czy do nieokreślonej grupy osób?Widzisz ,ze to bez sensu?Czy Ty też piszesz listy do adresata w rzeczywistości nie kierując ich do niego?
adzient napisał(a):
Widzicie Tymoteusz miał doczekać przyjścia w mniemaniu Pawła.

Nadal tak twierdzę.Inaczej mówiąc Tymoteusz jak i inni miał się spodziewac Pana jeśliby przyszedł za jego życia.To jest właśnie oczekiwanie.
.
... bo Paweł nie zapowiedział Tymoteuszowi, że Pan przyjdzie za jego życia.

Zgadzam się .Nigdy nie zapowiadał ,że przyjdzie za życia Tymoteusza gdyż żaden prorok nie znał i nie zna daty przyjścia.Co innego jest stwierdzenie proroka,ze doczeka , a co innego wiara ,że jest bardzo prawdopodobne ,że doczeka.Takie mniemanie nie jest Słowem Pana wypowiedzianym przez proroka lecz jego prywatnym zdaniem.Prorok również może prywatnie analizować fakty i myśleć .Nie jest jedynie wykorzystywanym automatem.
Pan nie objawił Pawłowi daty.Dlatego właśnie Paweł wierzył,że nastąpi to wkrótce.wierzył na podstawie własnych przemyśleń ,tekstów Pisma i z powodu własnego pragnienia doczekania osobistego.
.
W tym momencie próbowałeś rozpaczliwie ratowac się twierdzeniem, jakoby prorocy używali czasu teraźniejszego do opisu wydarzeń w przyszłości, powołując się na proroctwo Henocha cytowane w Liście Judy i upierając się, że czas tam użyty jest teraźniejszy, co jest ewidentną nieprawdą.

Nadal twierdzę ,że dla Henocha zdarzenie działo się w czasie terażniejszym.
"Oto przyszedł Pan"Skoro przyszedł to znaczy ,że już jest.Henoch pisał o zdarzeniu które się własnie odbyło .Więc dla niego był to czas terażniejszy.On jakby żył w czasie ,kiedy to się już dokonało.To miałem na myśli twierdząc o czasie terażniejszym.Ale jaki jest sens nadal się Tobie tłumaczyć?

Smok napisał(a):
Adzient, ja wiem, że apostołowie oczekiwali Przyjścia Pana. Tego nie musisz mi tłumaczyć. Mówili o przyjściu Pana, które może nastąpić w każdej chwili.

Wynika jedynie, że Pan może przyjść w każdej chwili.

Fakt, że oczekiwali czegoś, co może nastąpić w każdej chwili, ale nie musi, oznacza tylko tyle, że byli gotowi

Ja napisałem podobnie:
Adzient napisał(a):
Właśnie dlatego ,że nie znał dnia wierzył,ze może to nastąpić w czasie jego życia ,ale nie musi.Nie mógłby mówić o oczekiwaniu gdyby swoją postawą nie dowodził tego,że sam czeka.

Adzient napisał(a):
Paweł nie obiecywał mu ,że dotrwa do przyjścia.Paweł wiedział ,że nikt nie zna dnia .Był jedynie świadomy ,że skoro Pan kazał czekać ,to znaczy,ze MOGŁO SIĘ TO WYDARZYĆ W ŻYCIU TYMOTEUSZA

Czy teraz rozumiesz w czym się zgadzamy?
Podobnie wypowiedział się również Lis:
Lis napisał(a):
Nie mogli wykluczyć, że tak będzie, podobnie, jak my nie możemy.
Owszem, pragnęli powrotu Pana, wierzyli, że powróci. To są tezy do obrony. My też wierzymy

Więc troje się zgadzamy w tym temacie.
Nadal twierdzę,ze Apostołowie nie głosili o konkretnym dniu przyjścia.dodaję również ,że EGW również.
Nigdy nie mówiłem ,że Apostołowie znali datę przjścia.Tym bardziej nie muszę tym argumentem tłumaczyć wypowiedzi EGW,gdyż ona po prostu nic takiego nawet nie powiedziałe.Więc nie widzę w ogóle związku między dwoma tematami.
Apostołowie oczekiwali na przyjście -również i ona.
Apostołewie nie pisali o dniu-również i ona.
Apostołowie w swoich wypowiedziach mówili o czasach przedadwentowych-również i ona.

Ostatnio edytowano So paź 27, 2007 2:30 pm przez adzient, łącznie edytowano 5 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 26, 2007 6:58 pm 

Adzient, ja Cię proszę, Ty już przestań kręcić. Nie będę po raz n-ty pokazywał Ci, gdzie i dlaczego kręcisz. A co to Henocha i czasu teraźniejszego, weź sobie po prostu interlinię i sprawdź - nad każdym wyrazem są takie małe literki kodu gramatycznego. Przeczytaj sobie, że "przyszedł" jest napisane w czasie przeszłym dokonanym i przestań się upierać jak małe dziecko.

"Lecz w roku siódmym będzie mieć ziemia sabat całkowity, odpoczynek, sabat dla Pana. Nie będziesz obsiewał swego pola ani obcinał swojej winnicy" [III Mojż. 25:4]

To przykazanie również nie zostało odwołane przez Pana i dotyczy sabatu. Czy adwentyści-rolnicy stosują się do niego? A jeśli nie, to czy są wykluczani z kościoła KADS?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 26, 2007 7:19 pm 

A co to Henocha i czasu teraźniejszego, weź sobie po prostu interlinię i sprawdź - nad każdym wyrazem są takie małe literki kodu gramatycznego. Przeczytaj sobie, że "przyszedł" jest napisane w czasie przeszłym dokonanym

Ależ ja wcale nie dyskutuję z gramatyką.
Pan przyszedł i Henoch JEST (cz. terażniejszy) właśnie już w obliczu dokonania.Czyli jest teraz.
Pan przyszedł-czas przeszły
a Henoch jest w obliczu faktu-cz. terażniejszy
Henoch znajduje się w czasie kiedy Pan przyszedł.
To miałem na myśli.
Adzient, ja Cię proszę, Ty już przestań kręcić.

Jeżeli twierdzisz ,ze kręcę to podaj moje cytaty ,które zmieniałem.
Na razie zazucasz mi jedynie coś na co nie masz dowodów.Inaczej mówiąc ubzdurałeś sobie coś ,czego nie ma .Czytasz między wierszami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 26, 2007 7:31 pm 

To przykazanie również nie zostało odwołane przez Pana i dotyczy sabatu. Czy adwentyści-rolnicy stosują się do niego? A jeśli nie, to czy są wykluczani z kościoła KADS?

Czy zostało odwołane nie wiem.Sprawdzę to i się odezwę.
Smoku widzę ,że jednak chcesz rozmawiać na inne tematy.
Czy adwentyści-rolnicy stosują się do niego? A jeśli nie, to czy są wykluczani z kościoła KADS?

Ty ,jako znawca Adwentyzmu oczywiście żartujesz?Znasz odpowiedż na to pytanie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 26, 2007 8:25 pm 

adzient napisał(a):
Ależ ja wcale nie dyskutuję z gramatyką. Pan przyszedł i Henoch JEST (cz. terażniejszy) właśnie już w obliczu dokonania. Czyli jest teraz. Pan przyszedł - czas przeszły a Henoch jest w obliczu faktu - cz. terażniejszy. Henoch znajduje się w czasie kiedy Pan przyszedł. To miałem na myśli.

No właśnie. Czyli kręcisz, ponieważ tekst nie mówi o tym, w jakim czasie jest Henoch. Tekst proroctwa mówi, że Pan przyszedł. To Ty próbujesz za wszelką cenę postawić na swoim i ratować EGW. Ona miała na myśli ludzi sobie współczesnych, bo przecież nie odradzała posiadania dzieci w czasie teraźniejszym ludziom w czasie przyszłym. Proszę nie żartuj sobie z ludzi.

adzient napisał(a):
Czy zostało odwołane nie wiem. Sprawdzę to i się odezwę.

Sprawdź, bo przecież tu chodzi o sabat. I daj mi adres jakiegoś rolnika - adwentysty. :)

adzient napisał(a):
Ty, jako znawca Adwentyzmu oczywiście żartujesz? Znasz odpowiedż na to pytanie

Nigdy nie twierdziłem, że jestem znawcą adwentyzmu. Chcę sprawdzić, na ile adwentyści są konsekwentni w sprawie przestrzegania sabatu. Bo jeśli obsiewają pole w siódmym roku albo jeśli kościół im na to pozwala, to nie mamy o czym dalej rozmawiać. 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 27, 2007 2:04 pm 

Tekst proroctwa mówi, że Pan przyszedł.

O! Czyli twierdzisz,ze Pan już pszyszedł?I to za czasów Henocha?
Tylko się teraz nie wypieraj. :P
Ona miała na myśli ludzi sobie współczesnych,

To Ty masz na myśli ludzi współczesnych. :D
Ona miała na myśli żyjących tuż przed końcem.
Jeżeli masz tę pozycję to przeczytaj sobie strony wcześniejsze ,gdzie mówi,że nikt nie zna dnia i nikomu Pan tego nie objawi.Ale Ty widzisz tylko to ,co sam chcesz.Oszukujesz siebie i obserwatorów tego forum.Robisz to z premedytacją. :?:
bo przecież nie odradzała posiadania dzieci w czasie teraźniejszym ludziom w czasie przyszłym.

Właśnie tak.Proroctwo to stanie się terażniejszością w czasie przedadwentowym ,gdy EGW nie będzie w ich szeregach.Dlatego wypowiedziała je w czasie terażniejszym.

W Iz40,10 Izajasz prorokuje również o przyszłosci w czasie terażniejszym.
"Oto Wszechmocny, Jahwe przychodzi w mocy, jego ramię włada. Oto ci, których sobie zarobił, z nimi, a ci, których wypracował, przed nim"
Tak mu nakazał mówić Bóg:
"Mów do miast judzkich: Oto wasz Bóg..."
Ale Ty powiesz z pewnością ,ze był fałszywym prorokiem. :D

Smok WAwelski napisał(a):
Bo jeśli obsiewają pole w siódmym roku albo jeśli kościół im na to pozwala, to nie mamy o czym dalej rozmawiać. 8)

A co to ma wspólnego z cotygodniowym sabatem.Stwierdziłeś kiedyś,że sabatami były nazywane wszystkie święta Żydowskie.Dlaczego teraz wrzucasz do jednego wora wszystkie święta Biblijne?

Tekst z Kapł 25 dotyczył jedynie Izraelitów .Czynności te należały do perzepisów ceremonialnych ,które przestały istnieć z chwilą śmierci Jezusa.
-tekst skierowany był do synów Izraelskich-
"Mów do synów izraelskich "
-okoliczność ustanowienia nakazu-"Gdy wejdziecie do ziemi, którą Ja wam daję,"(w.2)
-była to częśc przepisów rytualnych związanych z dniem pojednania-"W dziesiątym dniu siódmego miesiąca każesz zadąć w róg. W dniu pojednania... "(w.9)

Z racji ustanowienia nowego przymierza stare przestało być ważne. :!:

Cotygodniowy sabat został nadany znacznie wcześniej .Wybiega ponad naród Izraelski.Nie ma nic wspólnego z zakonem ceremonialnym.Więc obowiązuje nadal.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 27, 2007 4:27 pm 

Adzient, przestań się wygłupiać. Powołałeś się na Henocha i na czas użyty w Liście Judy, który cytuje proroctwo Henocha. Słowa "oto Pan przyszedł" są w czasie przeszłym dokonanym, a nie w teraźniejszym, jak twierdziłeś. Zajrzyj sobie do interlinii - mówię Ci to po raz kolejny. Słowa EGW są dość jasne dla wszystkich. Odradza ona rodzenie dzieci, bo zostaną pochwycone, ponieważ czasy ucisku są PRZED NAMI. Komu odradza? Ludziom żyjącym w przyszłości? Nie bądź śmieszny. Nikt o zdrowych zmysłach nie odczytałby tego w ten sposób - chyba, że musi obronić EGW i stanie w tym celu na głowie.

Jeśli chodzi o Izajasza, to przeczytaj sobie cały fragment Iz. 40:3-11 i zobacz, w jakim czasie jest napisany, zamiast wyrywac z kontekstu jeden werset.

adzient napisał(a):
Stwierdziłeś kiedyś, że sabatami były nazywane wszystkie święta Żydowskie

Kiedy tak stwierdziłem? Czy mógłbyś zacytować to stwierdzenie?

adzient napisał(a):
Tekst z Kapł 25 dotyczył jedynie Izraelitów. Czynności te należały do perzepisów ceremonialnych, które przestały istnieć z chwilą śmierci Jezusa.
- tekst skierowany był do synów Izraelskich -
"Mów do synów izraelskich "
- okoliczność ustanowienia nakazu - "Gdy wejdziecie do ziemi, którą Ja wam daję," (w. 2)

Bardzo ładnie. Okoliczności nadania Prawa Mojżeszowego:

"Lecz ty pozostań tu ze mną, a powiem ci wszystkie przykazania, ustawy i prawa, których będziesz ich nauczał, i będą je pełnili w ziemi, którą im dam w posiadanie. Starajcie się więc czynić tak, jak rozkazał wam Pan, wasz Bóg. Nie zbaczajcie ani w prawo, ani w lewo. Idźcie dokładnie drogą, jaką wam nakazał Pan, wasz Bóg, abyście zachowali życie, aby się wam dobrze powodziło i abyście długo żyli w ziemi, którą posiądziecie!" [V Mojż. 5:31-33]

A teraz napisz dla kogo i w jakich okolicznościach został wprowadzony nakaz święcenia sabatu cotygodniowego. Mówię o nakazie w formie przykazania, a nie o stwierdzeniu, że Pan pobłogosławił ten dzień. Do czyich synów był skierowany ten tekst? Znakiem między kim a kim jest cotygodniowy szabat? Gdzie jest napisane, że nakaz cotygodniowego szabatu wybiega poza naród izraelski? Proszę o konkretny cytat nakazujący poganom czczenie sabatu w formie przykazania. Proszę również o nowotestamentowe potwierdzenie takiego nakazu w stosunku do braci pochodzących z pogan lub praktyczny dowód na to, że obchodzenie szabatu przez braci pochodzących z pogan było wymagane przez apostołów.

adzient napisał(a):
- była to częśc przepisów rytualnych związanych z dniem pojednania - "W dziesiątym dniu siódmego miesiąca każesz zadąć w róg. W dniu pojednania... "(w.9)

Chwileczkę. Chyba nie doczytałeś. III Mojż. 25:9 dotyczy roku jubileuszowego, a nie roku sabatowego:

"Naliczysz sobie siedem lat sabatowych, siedem razy po siedem lat. Czas tych siedmiu lat sabatowych obejmować będzie czterdzieści dziewięć lat. W dziesiątym dniu siódmego miesiąca każesz zadąć w róg. W dniu pojednania każecie dąć w rogi po całej waszej ziemi. Poświęcicie pięćdziesiąty rok i obwołacie w ziemi wolność dla wszystkich jej mieszkańców. Będzie to dla was rok jubileuszowy. Wrócicie każdy do dawanej swej własności i wrócicie każdy do swojej rodziny" [III Mojż. 25:8-11]

Rok sabatowy nie był związany z przepisami ceremonialnymi:

"Przez sześć lat będziesz obsiewał swoje pole i przez sześć lat będziesz obcinał swoją winnicę, i będziesz zbierał jej plon. Lecz w roku siódmym będzie mieć ziemia sabat całkowity, odpoczynek, sabat dla Pana. Nie będziesz obsiewał swego pola ani obcinał swojej winnicy. Nie będziesz zbierał żniwa z tego, co samo wyrosło po żniwie twoim, i nie będziesz zrywał winogron z nie obciętych pędów. Ziemia mieć będzie rok odpoczynku" [III Mojż. 25:3-5]

Jeśli szabat dla ziemi nie jest częścią przepisów ceremonialnych, to obowiązuje nadal. Zresztą gdzie w Biblii jest podział na zakon ceremonialny i nie-ceremonialny? Ja czytam o jednym zakonie. Proszę o cytat mówiący, że istnieją dwa rodzaje zakonu.

adzient napisał(a):

PRZYMIERZE owszem. Ale PRAWO nie :!: . Ani jedna kreska z Prawa nie przeminie, dopóki istnieje niebo i ziemia [Mat. 5:17-20]. Dopiero gdy niebo i ziemia przeminą, Prawo nie będzie potrzebne. A wiesz, dlaczego?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 28, 2007 2:12 pm 

Smoku ,jęzeli chodzi i sprawę wrzucania sabatów do jednego wora ,jeżeli mówisz,że to nie Ty powiedziałeś tak to przepraszam cię.Nie mam czasu na szukanie tego kto tak powiedział .Jeżeli nie Ty to wybacz.uczestniczę w kilku forach jednocześnie.

Sabatami były nazywane wszystkie święta Żydowskie .Również te ,które wynikały ze służby świątynnej jak i te ,które zapewne tworzyli sobie Zydzi sami.

Komu odradza? Ludziom żyjącym w przyszłości?

Dokładnie tak.Ludziom ,którzy będą żyli przed końcem.
To samo powiedział właśnie Jezus mówiąc „nie przeminie TO pokolenie…”.
Daj już spokój z tym.

Powołałeś się na Henocha i na czas użyty w Liście Judy, który cytuje proroctwo Henocha. Słowa "oto Pan przyszedł" są w czasie przeszłym dokonanym, a nie w teraźniejszym, jak twierdziłeś.

Słowa są w czasie przeszłym ,ale zdarzenie dla Henocha jest w czasie terażniejszym. Występuje sugestia ,że chwila wypowiadania tych słów jest czasem już po fakcie.Miałem na myśli okoliczności wypowiedzenia proroctwa ,a nie gramatykę.
Ponownie zapytuję Cię:
Czyli twierdzisz,ze Pan już pszyszedł?I to za czasów Henocha?
Napisz jak Ty rozumiesz to proroctwo.
Nie mów mi ,ze jestem śmieszny. Jeżeli mnie przekonasz Swoją argumentacją to przyjmę ją.

Jeśli chodzi o Izajasza, to przeczytaj sobie cały fragment Iz. 40:3-11 i zobacz, w jakim czasie jest napisany, zamiast wyrywac z kontekstu jeden werset.

Przeczytałem no i co?
Wers 10 jest w czasie teraźniejszym.
„Jahwe przychodzi”-nie przyszedł ani przyjdzie lecz przychodzi.
„Oto ci, których sobie zarobił, są z nimi”- nie będą lub byli lecz są

Chwileczkę. Chyba nie doczytałeś. III Mojż. 25:9 dotyczy roku jubileuszowego, a nie roku sabatowego:

Rok jubileuszowy wynika z sabatowego i ściśle się z nim łączy.
Oba określenia należą do tego samego nakazu ceremonialnego.
Twierdzę,że rok sabatowy był ściśle związany z przepisami ceremonialnymi

A teraz napisz dla kogo i w jakich okolicznościach został wprowadzony nakaz święcenia sabatu cotygodniowego. Mówię o nakazie w formie przykazania, a nie o stwierdzeniu, że Pan pobłogosławił ten dzień.

Niestety Pismo milczy na temat tego ,kiedy poraz pierwszy wprowadzono nakaz święcenia sabatu.Sugeruje jedynie,że jest on tak stary jak stara jest nasza ziemia i został nadany już Adamowi.
Przykazania nie zostały nadane dopiero Żydom na górze Synaj.Były znane wcześniej.
Znał je Abraham (rodz 26,5). Nawet Kain wiedział co jest dobre ,a co złe (Rodz4,7.15).W związku z Pawłową definicją grzechu musiał znać prawo.W innym wypadku nie mógłby zostać ukarany.Co sugeruje ,że znał przykazania.Poza tym prawo zostało wyryte w sercach ludzi (Rzym 2,14BT) przy stworzeniu człowieka.Wynika z tego,że również Adam posiadał je w swoim sercu.
Podobno kodeks Hammurabiego jest starszy od Mojżeszowego.Albo Bóg „ściągnał” zeń Swoje nakazy ,albo kodeks Mojżeszowy istniał w formie ustnej przed narodem Żydowskim.Sugeruje to właśnie Rodz 2,2 .Przykazania,włącznie z Sabatem, były znane przed ogłoszeniem na Synaju.(Wyj 16,28-29)
Na Synaju były jedynie przypomniane.Na podstawie ich było zawarte przymierze. Tekst Wyj 16,28-29 wyklucza pogląd jakoby prawowłącznie z sabatem dane zostało na Synaju.

Gdzie jest napisane, że nakaz cotygodniowego szabatu wybiega poza naród izraelski?

W Rodz 2,2 i Ap 12,17

Proszę o konkretny cytat nakazujący poganom czczenie sabatu w formie przykazania

Apostołowie wymagali przestrzegania prawa w którego treści był nakaz święcenia soboty.
" Albowiem wszyscy jesteście synami Bożymi przez wiarę w Jezusa Chrystusa. Bo wszyscy, którzy zostaliście w Chrystusie ochrzczeni, przyoblekliście się w Chrystusa. Nie masz Żyda ani Greka, nie masz niewolnika ani wolnego, nie masz mężczyzny ani kobiety; albowiem wy wszyscy jedno jesteście w Jezusie Chrystusie. A jeśli jesteście Chrystusowi, tedy jesteście potomkami Abrahama, dziedzicami według obietnicy"Gal3,26-29
"Lecz jeśli czynicie różnicę między osobami, popełniacie grzech i jesteście uznani przez zakon za przestępców. Ktokolwiek bowiem zachowa cały zakon, a uchybi w jednym, stanie się winnym wszystkiego. Bo Ten, który powiedział: Nie cudzołóż, powiedział też: Nie zabijaj; jeżeli więc nie cudzołożysz, ale zabijasz (np.nie swięcisz sabatu), jesteś przestępcą zakonu. "
Pismo nie rozgranicza pogan I niepogan.”Wszyscy są jedno w Chrystusie”.Wszystkich dotyczy zbawienie (usynowienie) oraz te same dary Ducha.A skoro zbawienie dotyczy obojga ,to również i przykazania włacznie z sobotnim.
„U Boga nie ma względu na osobę”Rzym 2,11
„wszyscy są pod wpływem grzechu,”Rzym 3,9
„A wiemy, że cokolwiek zakon mówi, mówi do tych, którzy są pod wpływem zakonu (również i poganie), aby wszelkie usta były zamknięte i aby świat cały podlegał sądowi Bożemu”- Poganie i Izrael podlegają takiemu samemu sądowi.
„przestrzegaj jego przykazań, bo to jest obowiązek każdego człowieka”Kazn 12,13 (włącznie z sabatem)
„przez zakon jest poznanie grzechu.”Rzym 3,20
„nie poznałbym grzechu, gdyby nie zakon; wszak i o pożądliwości nie wiedziałbym, gdyby zakon nie mówił: Nie pożądaj!”Rzym 7,7
„Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć,”6,23
„a grzech jest przestępstwem zakonu”1J3,4
„gdzie bowiem nie ma zakonu, nie ma też przestępstwa”Rz 4,14
Jeśli przykazań moich przestrzegać będziecie, trwać będziecie w miłości mojej, jak i Ja przestrzegałem przykazań Ojca mego i trwam w miłości jego”Jan15,10 (włącznie z sabatem)
„A jeśli chcesz wejść do żywota, przestrzegaj przykazań.”Mt 19,17

„A z tego wiemy, że go znamy, jeśli przykazania jego zachowujemy. Kto mówi: Znam go, a przykazań jego nie zachowuje, kłamcą jest i prawdy w nim nie ma. Lecz kto zachowuje Słowo jego, w tym prawdziwie dopełniła się miłość Boża. Po tym poznajemy, że w nim jesteśmy”1 Jana 2,3-5

” Czy więc zakon unieważniamy przez wiarę? Wręcz przeciwnie, zakon utwierdzamy”Rzym3,31

Czy twierdzisz ,że prawo już teraz nie obowiązuje?

Zresztą gdzie w Biblii jest podział na zakon ceremonialny i nie-ceremonialny? Ja czytam o jednym zakonie.

Moralne -jest wieczne (Ps 111,7-8;Mt5,17,Ps 119,89.152)
Ceremonialne -przeminęło (Mt 27,52)
Moralne -napisane było przez samego Boga (Wyj 24,12)
Ceremonialne -przez Mojżesza (2Kron 35,12)
moralne- było umieszczone w skrzyni przymierza (Hebr9,4)
Ceremonialne -obok Arki (Powt.Pr.31,24-26)
Moralne -ukazuje grzech (Rzym3,20;7,7)
Ceremonialne -zostało dane z powodu grzechu (Gal3,19)
Moralne -nie jest ciężkie (1Jama 5,3)
Ceremonialne -jest przeciwne nam (Kol l2,14)
Moralne -Duchowe (Rzym7,14)
Ceremonialne- cielesne (Hebr 9,10)
Moralne -sądzi -człowieka (Jak 2,10-12)
Ceremonialne -nie sądzi człowieka (Kol l2,14-17)

Należy rozgraniczyć te dwa prawa.Które przeminęło?-Ceremonialne
Które obowiązuje nadal?-Moralne (10 przykazań lub dwa miłości)
Jeżeli nie rozgraniczysz obu ,dojdziesz do stwierdzenia ,że Apostołowie zaprzeczali sobie.

.
adzient napisał(a):

PRZYMIERZE owszem. Ale PRAWO nie :!: . Ani jedna kreska z Prawa nie przeminie, dopóki istnieje niebo i ziemia [Mat. 5:17-20]. Dopiero gdy niebo i ziemia przeminą, Prawo nie będzie potrzebne. A wiesz, dlaczego?

Nigdzie nie jest napisane ,że 10 przykazań przeminie.
Wręcz przeciwnie PS 111,7-8 BG „…utwierdzone na wieki wieczne…”.
Stare przymierze to stare prawo:
" Wprawdzie i pierwsze przymierze miało przepisy o służbie Bożej i ziemską świątynię"Hebr 9,1
Przepisy dotyczące sposobu sprwowania kultu świątynnego stanowiły odmienne wewnętrzne prawo .Były stosowane wyłcznie w okolicznościach przebłagalniczych,które przeminęły.

"On zniósł zakon przykazań i przepisów, aby czyniąc pokój, stworzyć w sobie samym z dwóch jednego nowego człowieka "Ef 2,15
Przepisy ceremonialne,a nie prawo 10 przykazań, oddzielały Izrael od pogan.!0 przykazań nie oddziela nikogo lecz łączy.
"zakon był naszym przewodnikiem do Chrystusa"Gal 3,24 -więc wskazywał na Chrystusa.Oczywiście wskazywał na to ceremoniał świątynny -"cień rzeczy przyszłych"-czyli ofiary Jezusa.
"Czymże więc jest zakon? Został on dodany z powodu przestępstw, aż do przyjścia potomka, którego dotyczy obietnica"Gal3,19-system ofiarniczy był pewnego rodzaju antidotum na grzech.Został zapoczątkowany w Edenie.

pozdrawiam

Ostatnio edytowano N paź 28, 2007 3:01 pm przez adzient, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1