www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz cze 19, 2025 8:06 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 30, 2007 1:25 pm 

ani_isza napisał(a):
Lash napisał(a):

Prosze bardzo Podaj link niech sie wszyscy zapoznaja. Ja tez :)

http://www.zawi.webd.pl/forum/viewtopic ... osta#35978

Wklejam Swoj wypowiedz
Cytuj:
Dzieki Ulice prosta znam i sa same negatywy.
Ten lik od ciebie rakabita to nie to chodzi mi o wspolczesny 3 fali ruch

Pytam m innymi dlatego ze kilku fajnych ludzi w tym siedzi
Wiejowie
i Kajfosz pozytywnie wspomina

Droga Ani_Iszo czy Ty wogole wiesz co ja napisalem i jaki jest temat?
Pytalem o to ruch nowoapostolski
Kapitan Nemo podal namiary na wasza strone Na co powiedzilem ze sa same ngatywy. w domysle "Na waszej stronie na ten temat."
Szukalem czy jest tez cos pozytywnego w sieci na ten temat

Nie napisalem ze Mam ZLE ZDANIE O TYM FORUM a to mi zarzucilas! To mi tylko pokazuje jak metode czytania stosujesz :(

ani_isza napisał(a):
Lash napisał(a):
Jak najbardziej wierze w to ze
Jezus Chrystus jest Bogiem JHWH wcielonym. Jedynym ktory zbawia. Co do natury jednym Ojcu i Duchowi co do osoby rozny. W dzialaniu poddany Ojcu W chwale na tronie. Amen.

dziękuję

Nie ma sprawy trzy razy o tym pisalem i Na Protestantach moglas spoo poczytac. Chyba ze kruciotko tam jestes :)

ani_isza napisał(a):
Lash napisał(a):
Kosciol zEielonoswiatkowy. Bracia z Zarowa, Glogowa, Krotoszyna, Wroclawia. Potem sporo czasu Baptysci Wroclawscy.
napisałeś o tych Twoich braciach - dlatego też pytałam np. w Krotoszynie są też tacy, którzy wyznają, że:
Cytuj:
Hagada lub agada znaczy w języku hebrajskim opowieść.

Nasze opowiadanie ma swych bohaterów.

Są nimi: B-g Święty Izraela, jego sługa Mesjasz, jego lud i odkupienie, które nadchodzi. W tych pieśniach mówimy o nadziei, zaufaniu, jakie mamy w B-gu Abrahama, Izaaka i Jakuba.

http://www.hagada.pl/index.php
i to znaczy dla nich tylko tyle, co jest napisane: Mesjasz jest sługą Boga - to są "Bracia Polscy"/"Jednota"/"Arianie"
(pisałam o nich tutaj na forum trochę i o tym gdzie się zgromadzają, stąd moja ciekawość, którą zaspokoiłeś i jest już jasne...
- mam nadzieję, że zrobiłeś to bez jakiegoś rozżalenia, bo dla mnie moje wyznanie było zaszczytem...

Znowy mnie nie zrozumialas.
Kosciol Zielonoswiatkowy. Bracia z Zarowa, Glogowa, Krotoszyna, Wroclawia. Potem sporo czasu Baptysci Wroclawscy.

Ci z Zarowa Glogowa Krotoszyna i Wroclawia to zieloni
A potem baptysci wroclawscy

Jako ze mieszkalem dlugo w Wroclawiu poznalem tez kilka heretyckich wspolnot. Ale nawet nie wiem kim byli - moze to jednota?. Nie wierzyli w Bostwo Ducha Sw. choc uznawali Bostwo Jezusa.

Dla mnie Moje wyznanie jest objawem laski Boga we mnie i tylko jako takim sie szczyce :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 30, 2007 1:34 pm 

jj napisał(a):
Lash napisał(a):
jj napisał(a):
Lash
Jesli caly twoj wywod nie zmienia faktu, ze czlowiek zbawiony nadal grzeszy, a dobry moze byc tylko w Chrystusie, to gdzie jest puenta?
Co masz na mysli? :shock:
Co chciales pokazac, na co chciales zwrocic uwage?
Chodzi ci o caly temat?
Rozmawialismy ze Smokiem czy chrzescijanim powinien traktowac siebie jako.

- Dobre nowonarodzone stworzenie w Chrystusie ktoremu zdarza sie grzech.
czy raczej
- Jako posiadajacego grzech mieszkajacy w ciele /z natury nie dobrego/ Ale z dobrym nowym stworzeniem na zasadzie
Smok napisał(a):
Jak napisałem wyżej, istnieje w nas dualizm dobra i zła, który niepotrzebnie próbujesz rozdzielić.
.

Obaj szybko doszlismy do zgody ze nie jest to cecha /immanentna z zasadzie czlowiek jest dobry sam z siebie/. 1 strona tej dyskusji.
Na Puente przyjdzie czas.
:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: nic nie wiem
PostNapisane: Pt lis 30, 2007 1:47 pm 

ale jedno wiem,że czlowiek po nawróceniu jest także zły.Co nie zwalnia nas od odpowiedzialności.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 30, 2007 2:00 pm 

Lash napisał(a):

toteż dlatego pytałam :lol: i za odpowiedź dziękuję, i za możliwość "poznania" Ciebie również

8)

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!
"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 30, 2007 2:12 pm 

ani_isza napisał(a):
Lash napisał(a):

toteż dlatego pytałam :lol: i za odpowiedź dziękuję, i za możliwość "poznania" Ciebie również

8)

wlasnie, "poznania", bo jego palcowki i polykanie moze swietego wyprowadzic z rownowagi... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lis 30, 2007 2:20 pm 

Graża napisał(a):
ale jedno wiem,że czlowiek po nawróceniu jest także zły.Co nie zwalnia nas od odpowiedzialności.
To ja prosze o definicje ZLEGO.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 30, 2007 2:23 pm 

jj napisał(a):
ani_isza napisał(a):
Lash napisał(a):

8)

wlasnie, "poznania", bo jego palcowki i polykanie moze swietego wyprowadzic z rownowagi... :D

:( Tu nie zaprzecze
To moja wada. I nic nie pomaga dwukrotne czytanie zawsze sie cos przemyci. A jeszcze do tego brak polskiej czcionki..... Za to was Wszystkich serdecznie przepraszam!
Lash

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 30, 2007 3:18 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Uciekasz od faktu, że Jakub napominał odrodzonych adresatów listu za waśnie, gniew, wrogość i zazdrość. A przecież są to uczynki ciała, dokonywane przez odrodzonych ludzi. A Ty próbujesz zmienić temat na zabójstwo i cudzołóstwo. Przy czym cudzołóstwo odnosi się do cudzołożenia duchowego, o czym świadczą słowa:

"Cudzołożnicy, czy nie wiecie, że przyjaźń ze światem jest nieprzyjaźnią z Bogiem? Jeżeli więc ktoś zamierzałby być przyjacielem świata, staje się nieprzyjacielem Boga. A może utrzymujecie, że na próżno Pismo mówi: Zazdrośnie pożąda On ducha, którego w nas utwierdził?" [Jak. 4:4-5]

Duchowe cudzołóstwo jest możliwe w Kościele, o czym świadczy choćby Obj. 2:18-25. I rzeczywistość, jaką mamy dookoła.

Zauwaz jednak na trzy rzeczy.
Jedna sa to zabojcy ktorzy to robia. jak tam stoi w grece?
Po drugie Jak najbardziej Zdanie o cudzoloznikach moze odnosic sie do ich fizycznosci - niekoniecznie duchowego cudzolustwa i nadal miec sens. /to uwaga bardziej techniczna/
Po trzecie Jakub nie pisze w
Powscigajcie swoje ciala. Ale mowi:
Poddajcie sie Bogu
Przeciwstawcie Diablu a ucieknie od was.
Dlaczego Jakub daje TAKIE Rozwiazanie Problemu? A nie inne nie mowi zaprzyjscie sie ciala i pokus w niem? Jakub Trzy razy wposmina tu duchowy aspekt calej sprawy.
3.6, 3.17, 4.7
Dlaczego tez Pawel pisze (11) Obleczcie pełną zbroję Bożą, byście mogli się ostać wobec podstępnych zakusów diabła. (12) Nie toczymy bowiem walki przeciw krwi i ciału, lecz przeciw Zwierzchnościom, przeciw Władzom, przeciw rządcom świata tych ciemności, przeciw pierwiastkom duchowym zła na wyżynach niebieskich. ef 6.11-12?

Ja stawiam teze ze:
Pawel wiedzial ze sarki umarlo w Jezusie i teraz bitwa toczy sie gdzie indziej.
Nie znaczy to ze GRZECHY nie sa MOJE jesli je popelniam. Ewa pokuszona zgrzeszyla to bylo JEJ.

Lash napisał(a):
Nie trwac Tylko Ci ktorzy takie rzeczy Czynia. nie wynika z tego tekstu ze trzeba w nich trwac. Jakos nie zatanawialbys sie zbyd dlugo nad wykluczeniem mordercy z kosciola.

Potem tez Pawel mowi o tych co
(24) A ci, którzy należą do Chrystusa Jezusa, ukrzyżowali ciało swoje z jego namiętnościami i pożądaniami.

Ale widzocznie w niektorych kosicolach sa ludzie ktorzy "naleza" ale nie "ukrzyzowali".

Paweł zapowiedział Galacjanom, że ci, którzy takie rzeczy czynią, nie odziedziczą Królestwa Bożego.

Smoku Dlaczego nie powiedzial:
Wy ktorzy takie rzeczy czynicie? Tylko CI?

(16) Oto, czego uczę: postępujcie według ducha, a nie spełnicie pożądania ciała. (17) Ciało bowiem do czego innego dąży niż duch, a duch do czego innego niż ciało, i stąd nie ma między nimi zgody, tak że nie czynicie tego, co chcecie. (18) Jeśli jednak pozwolicie się prowadzić duchowi, nie znajdziecie się w niewoli Prawa. (19) Jest zaś rzeczą wiadomą, jakie uczynki rodzą się z ciała: nierząd, nieczystość, wyuzdanie, (20) uprawianie bałwochwalstwa, czary, nienawiść, spór, zawiść, wzburzenie, niewłaściwa pogoń za zaszczytami, niezgoda, rozłamy, (21) zazdrość, pijaństwo, hulanki i tym podobne. Co do nich zapowiadam wam, jak to już zapowiedziałem: ci, którzy się takich rzeczy dopuszczają, królestwa Bożego nie odziedziczą. (22) Owocem zaś ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, (23) łagodność, opanowanie. Przeciw takim /cnotom/ nie ma Prawa. (24) A ci, którzy należą do Chrystusa Jezusa, ukrzyżowali ciało swoje z jego namiętnościami i pożądaniami.

Powiedz czy ci z 21 i 24 to ta sama grupa.
Wot i tyle
Jesli przyjac twoje zrozumienie to powiedz co i dlaczego interpretowac PRZENOSNIE.

Ukrzyżowanie ciała z jego namiętnościami i żądzami powoduje otrzymanie mocy do zwycięstwa nad namiętnościami i pożądaniami,

Prosze o uzasadnienie tego zdania. Ze : Ukrzyzowanie powoduje otrzymanie mocy.

Ja znajduje jedynie zdania ze:
(6) To wiedzcie, że dla zniszczenia grzesznego ciała dawny nasz człowiek został razem z Nim ukrzyżowany po to, byśmy już więcej nie byli w niewoli grzechu. (List do Rzymian 6:6, Biblia Tysiąclecia)
(24) A ci, którzy należą do Chrystusa Jezusa, ukrzyżowali ciało swoje z jego namiętnościami i pożądaniami.

Nie znalezlem wypowiedzi ze
Ukrzyzowanie ciala to jest zrodlo Mocy.
Zeby nie bylo watpliwosci. Nie znaczy ze nie rozumie co mowisz. Albo nie znam tej teologii. Prosze o wskaznie prostych zdan potwierdzajacych to stwierdzenie. Bo znane sa proste zdania o smierci cielesnosci! i nieobecnosci starego czlowieka w zyciu Chrystowego dziecka.

Przypomonam ze Rzymian 8.13 mowi o "usmiercaniu SOMY Duchem".

ale - jak widac po ostrzeżeniach Jakuba i Pawła - zastosowanie tej mocy jest wolną wolą każdego odrodzonego człowieka.

Co wg mnie jest postulatem ktory powienienes udowodnic. Powyzej o to pytam.

Byli wśród odrodzonych adresatów listów tacy, którzy po prostu żyli według ciała, choć mogli żyć według Ducha. Czyli żyją według Ducha, ale nie postępują według Ducha. Dlatego Paweł pisze:

"A ci, którzy należą do Chrystusa Jezusa, ukrzyżowali ciało swoje wraz z namiętnościami i żądzami. Jeśli według Ducha żyjemy, według Ducha też postępujmy. Nie bądźmy chciwi próżnej chwały, jedni drugich drażniąc, jedni drugim zazdroszcząc" [Gal. 5:24-26]

Do czego Pawel odnosi to zdanie? Czy nie wraca do tematu "porzuconego" w wersetach 5:16-18?

(16) Mówię więc: Według Ducha postępujcie, a nie będziecie pobłażali żądzy cielesnej. (17) Gdyż ciało pożąda przeciwko Duchowi, a Duch przeciwko ciału, a te są sobie przeciwne, abyście nie czynili tego, co chcecie. (18) A jeśli Duch was prowadzi, nie jesteście pod zakonem.

Kiedy sie obajawia cielsnosc? TYLKO WTEDY GDY PROBUJEMY ZYC POD PRAWEM. A Pawel caly list do galacjan o tym trabi. Nawet kilka wersetow wczesniej mowi.
(22) Owocem zaś Ducha są: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, (23) łagodność, wstrzemięźliwość. Przeciwko takim nie ma zakonu.

Dlaczego? Bo tym wlasnie jest powtepowanie wg Ducha . TO JEGO OWOC a nie nasz - nie wypracowany walka Duchem - ale we wspolpracy czyli z Jego pracy nad nami.

Jelsi wiec Mamy zycie z Ducha a nie z PRAWA to mamy postepowac Jak Duch prowadzi /patrz owoc/. Dlatego tez nie mamy robic to co Pawel opisuje w gal 5.26. Czy mowi tu o walce Duchem?
Gdzie?
O zmaganiu?
O tak mowi o zmaganku tych co Prawem probuja pokonac cialo wtedy czynia nie to co chca ale wpadaja w hustawke niewoli ZAKON - CILESNOSC

(17) Gdyż ciało pożąda przeciwko Duchowi, a Duch przeciwko ciału, a te są sobie przeciwne, abyście nie czynili tego, co chcecie. (18) A jeśli Duch was prowadzi, nie jesteście pod zakonem.

Pawel pokazuje tu ten mechanizm: Cialo walczy z Duchem i uczynki nasze sa wtedy nie takie jak chce Duch. ALE JESLI Duch nas prowadzi nie jestesmy pod ZAKONEM.
Dlaczego Pawel Nie mowi:
jesli Duch was prowadzi nie jestescie w ciele?
Dlaczego w Rzymian mowi w konteskcie Prawa o cielesnosci?
Dlaczego w koncu w Gal 5.23 stwierdza przeciwko „takim nie ma Zakonu?” a nie CIALA?
Dlatego ze walsnie Prawo rodzi w nas cielesnosc. Wyjscie z pod Prawa jest bowiem wolnoscia od zrodla cielesnosci!

(5) Jak długo bowiem wiedliśmy życie cielesne, grzeszne namiętności [pobudzane] przez Prawo działały w naszych członkach , by owoc przynosić śmierci. (List do Rzymian 7:5, Biblia Tysiąclecia)
(8) Lecz grzech przez przykazanie otrzymał bodziec i wzbudził we mnie wszelką pożądliwość, bo bez zakonu grzech jest martwy.

Ide o zaklad ze.
1. Lubisz Prawo.
2. Zarzucisz mi ze twierdze ze w takim razie zakon jest zly!.

Twoje zdanie: "Ale widzocznie w niektorych kosicolach sa ludzie ktorzy "naleza" ale nie "ukrzyzowali" jest przejawem błędu, o którym mówiłem juz kilkakrotnie - masz założenie, że odrodzeni Galacjanie nie mogli żyć cieleśnie, więc tak kombinujesz, żeby "jedni należeli, a drudzy ukrzyżowali". Tego nie ma w tekście.

1. Nie twierdze ze Odrodzeni chrzescijanie nie moga „zyc cielesnie” w sensie – CZYNIA GRZECH JAK SWIAT CZYNI. Twierdze ze ich grzechy wynikaja z innych zrodel niz cielesnosc.

2. Nie znamy wszystkich odbiorcow Listu do Galacjan – CZESTO istnieje milczace zlaozenie ze Pwel pisze DO TYCH KTORYCH SAM NAWROCICL. Prawda jest jednak taka ze w zborze tym bylo NOWI LUDZIE ktorych Pawel tez nie znal

3. Ludzie w Glacji ulegli ZWIEDZENIU! /ktorzy Pawlowi czy nowi?/ Przyszedl ktos i ZACZAL NAUYCZAC O PRAWIE jako podstwie zbawienia. Por Rzym 7! (2) Oto ja, Paweł, mówię wam: Jeżeli poddacie się obrzezaniu, Chrystus wam się na nic nie przyda. (3) I raz jeszcze oświadczam każdemu człowiekowi, który poddaje się obrzezaniu: jest on zobowiązany zachować wszystkie przepisy Prawa. (4) Zerwaliście więzy z Chrystusem; wszyscy, którzy szukacie usprawiedliwienia w Prawie, wypadliście z łaski. (5) My zaś z pomocą Ducha, na zasadzie wiary wyczekujemy spodziewanej sprawiedliwości. (6) Albowiem w Chrystusie Jezusie ani obrzezanie, ani jego brak nie mają żadnego znaczenia, tylko wiara, która działa przez miłość. (7) Biegliście tak wspaniale! Kto przeszkodził wam trwać przy prawdzie? (8) Wpływ ten nie pochodzi od Tego, który was powołuje. (9) Trochę kwasu ma moc zakwasić całe ciasto. (10) Mam co do was przekonanie w Panu, że innego zdania niż ja nie będziecie. A na tym, który sieje między wami zamęt, zaciąży wyrok potępienia, kimkolwiek by on był.

4. Czlowiek nie bedacy w lasce jest pod Prawem Por Rzym 6. (14) Albowiem grzech nad wami panować nie będzie, bo nie jesteście pod zakonem, lecz pod łaską. I wtedy wpada w mechanizm walki cielesnej! Wtedy nie czyni tego co chce! Rzymian 7-14 i dalej....

A co do mordercy, to istnieje zasada postępowania wobec grzesznika opisana w Mat. 18:15-18. Wykluczenie człowieka, który szczerze pokutuje, byłoby sprzeczne z Ewangelią. Twierdzenie, że odrodzony człowiek nie jest w stanie popełnić jakiegokolwiek grzechu, jest pozbawione podstaw. To jest tworzenie fikcji na użytek własnych przekonań. Paweł pisze do świętych w Efezie, żeby złodzieje przestali kraść [4:28]. Jeśli uważasz, że odrodzony człowiek nie jest w stanie ukraść albo zabić, to po prostu uciekasz od rzeczywistości.
.

Smoku w Jakuba jest napisane MORDUJECIE – ZABIJACIE, o ile sie nie myle czas terazniejszy.

Po drugie prosze o wskazanie miejsca gdzie napisalem ze Chrzescijanie nie moga popelnic jakiegokolwiek grzechu
Ja TAK NIE TWIERDZE to szyczie falszywych butow na mnie. Twierdze ze GRZESZYMY ale Zrodlem nie jest cielesnosc. O ile nie jestesmy w stanie samozbawienia z Zakonu!

Lash napisał(a):
Smok napisał(a):
Odrodzonemu człowiekowi zdarza się okazywać pychę, pogardę, wrogość, zazdrość, gniew, knowania itd. Jesli takich nie znasz, to znaczy, że jesteś już w niebie, ale nie wiedziałem, że tam mają stałe łącze internetowe.
Zdarza sie. Jednak nie jest to jego natura a tym jest cielesnosc.
Ale przecież według Ciebie odrodzony chrześcijanin może zgrzeszyć tylko poprzez "słabość biologicznego ciała". Wymienione grzechy nie mają związku z naszą biologią. Jeśli nie grzeszymy z powodu "słabości biologicznego ciała", to dlaczego? Co takiego zachodzi w ciążę z pokusą, jesli nie pożądliwość mieszkająca w naszym nieodrodzonym ciele?

Podalem trzy zrodla grzechu zapomnialem o czwartym /poz 3/
Mysli
Cialo fizyczne
Inni Ludzie
Demony

A czy pozadliwosc sama w sobie jest zla?
Zanim dostaniesz zawalu serca ;) /to taki zarcik aby Ani_Isza nie traktowala tego smiertelnie serio/ to zobacz Ze pozadanie moze byc piekne!
(1) Nauka ta zasługuje na wiarę. Jeśli ktoś dąży do biskupstwa, pożąda dobrego zadania. W grece to samo slowo sprawdzalem
Epithumei 1 tym 3.1
Jak epithumiao-epithumia Jak 1.14-15.

Jakub opisujac nie podaje zrodla jako ciala.

Uwaga o łączu jest po to, żeby Ci uświadomić realność grzechu w życiu nas wszystkich. Jesli nowa natura zastapiła starą naturę również w naszych ciałach, to znaczy, że jest już po zmartwychwstaniu, a tego nie zauważyłem. Tworzysz fałszywą alternatywę "albo odrodzony w duchu, albo skłonny do grzechu w ciele".

Calkowicie mnie nie rozumiesz. :( albo grasz ????
Ja wierze i doswiadczam Realnosci grzechu w zyciu chrzescijanskim moim i mojej zony i wielu braci i siostr.
Niekoniecznie to ze NOWA NATURA usunela cielesnosc znaczy ze zmartwychwstalismy. Bo to jest herezja.
Twierdze ze Stara Natura ktora Czynila Prawo nieskutecznym w nas jest ukrzyzowana jesli jest w nas nowe stworzenie.
Mam wrazenie ze dla ciebie cielesnosc to FIZYCZNOSC. Bo dla mnie to duchowosc.

Lash napisał(a):
Smok napisał(a):
A do czego odwołuje się Prawo? Do "słabości biologicznej człowieka"?
A jestes w Prawie? Ja nie Ja dla Prawa Umarlem . to pewnie tez przesadnia

Odpowiedz, zamiast zadawać pytanie i uchylać się od odpowiedzi. Do czego odwołuje się w Tobie Prawo, skoro grzeszysz? Do "słabości biologicznego ciała"? W jaki sposób to się dzieje w przypadku grzechów nie mających nic wspólnego z Twoją biologią?

(8) Lecz grzech przez przykazanie otrzymał bodziec i wzbudził we mnie wszelką pożądliwość, bo bez zakonu grzech jest martwy.

To pewnie tez „hiperbola” :(

Lash napisał(a):
Pokuszenie demoniczne bowiem jest zewnetrzne. Ewa ulegla mu choc nie byla cielesna. byla dobra

My nie jesteśmy w sytuacji Ewy, więc się na nią nie powołuj. Pokuszenie jest zewnętrzne jak każda pokusa. Z czym pokusa zachodzi w ciążę, żeby począć grzech? Czyż nie z naszą pożądliwością? Przecież tak jest napisane w Jak. 1:13-16.

A co mowi Jakub o Ciele i Prawie? Czy naucza o cielesnosci? To jest TWOJE wniesienie w ten tekst.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 30, 2007 4:07 pm 

Przepraszam, ale tak się nie da dyskutować. Nadal uciekasz od niewygodnych faktów w Liście Jakuba, dodajesz do adresatów Listu do Galacjan jakichś "nowych ludzi" (żeby się nie okazało, że ci, którzy byli w łasce wypadli z łaski) i jeszcze twierdzisz, że pożądliwość może być dobra. I zadajesz pytania zamiast odpowiadać konkretnie na moje.

Niepoważnego dyskutanta jestem zmuszony ignorować.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 30, 2007 5:00 pm 

Przepraszam, ale tak się nie da dyskutować. Nadal uciekasz od niewygodnych faktów w Liście Jakuba,

Jakich FAKTOW ?
Gdzie Jakub mowi o ciele?
Dlaczego podaje Jako rozwiazanie poddanie sie Bogu i przeciwstawienie sie Diablu w tych grzechach? SKORO WG CIEBIE TO CIELESNOSC WYWOLUJE TE GRZECHY?
Po co trzy razy wspomina o duchowym podlozu!

Ale coz
"Jesli FAKTY nie pasuja tym gorzej dal faktow" :(

dodajesz do adresatów Listu do Galacjan jakichś "nowych ludzi" (żeby się nie okazało, że ci, którzy byli w łasce wypadli z łaski)

Tego nie powiedzilem. Kazdy moze przeczytac. Np. PKT 3.

i jeszcze twierdzisz, że pożądliwość może być dobra.

No chyba ze Pawel Glupoty pisal: porownales Greke? Albo wszystko ratujaca Hiperbola.

Albo pozadliwosc jest wtedy zla - gdy dotyczy zlych obiektow.

Albo jest to slowo wieloznaczne.

1Tm 3:1 Stephanus „πιστος ο λογος ει τις επισκοπης ορεγεται καλου εργου επιθυμει

Jk 1:14-15 Scrivner „εκαστος δε πειραζεται υπο της ιδιας επιθυμιας εξελκομενος και δελεαζομενος(15) ειτα η επιθυμια συλλαβουσα τικτει αμαρτιαν η δε αμαρτια αποτελεσθεισα αποκυει θανατον”

I zadajesz pytania zamiast odpowiadać konkretnie na moje.

Smoku Ty na moje siedem pytan Czyzby symbol pelni ;)
ktore sa przyczyna do odrzucenie tej teologi cielesnosci do tej pory nie odpowiedziles. Jak wczesniej podalem JEST TO GLOWNA PRZYCZYNA ODRZUCENIE TEJ TEOLOGII. Sprzecznosci powstajace w rozdzialach 6-8. Mozna hiperbolowac pol tekstu tych rozdzialow albo uznac ze Pawel mowi tam w czasie teraniejszym majac na mysli przeszlosc pod prawem. Co Sugeruje rzym 8.1-3 Dorzucze do tych pytan obecna moja telogie PRAWO A CHRZESCIJANIN.

Niepoważnego dyskutanta jestem zmuszony ignorować.

Rozumie. Jedyne wyjscie gdy sie samemu nie odpowiedzialo opnentowi na pytania w sposob konkrteny, a sie tego oczekuje od niego to powiedziec:.
Niepowazny
Glupi
Zwodziciel
Kalwinski - psycholog itp
i jeszcze pewnie nie mam tego traktowac Personalnie ;) tylko jako zachete :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 30, 2007 6:20 pm 

Witam wszystkich .

Lash mozesz napisac krotko i jasno o co ci chodzi?
(Przepraszam za brak polskiej czcionki).
Czy jestes dobry w oczach Boga, czy jestes dobry w swoich oczach?
A moze chodzi o to, ze chcesz byc postrzegany przez innych jako ktos dobry?
Do czego wiara w twoje dobro jest ci potrzebna?

To tyle na poczatek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 30, 2007 10:54 pm 

izraelita napisał(a):
Witam wszystkich .
Lash mozesz napisac krotko i jasno o co ci chodzi?
(Przepraszam za brak polskiej czcionki).
Czy jestes dobry w oczach Boga, czy jestes dobry w swoich oczach?
A moze chodzi o to, ze chcesz byc postrzegany przez innych jako ktos dobry?
Do czego wiara w twoje dobro jest ci potrzebna?
To tyle na poczatek

Odpowiem z checia jesli powiesz czy czytales caly ten temat?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 01, 2007 12:41 am 

Czytalem i czego nie zrozumialem o to zapytalem :D
Jezeli chcesz odpowiedz zwiezle ma moje pytania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 01, 2007 11:12 am 

Lash napisał(a):
Przepraszam, ale tak się nie da dyskutować. Nadal uciekasz od niewygodnych faktów w Liście Jakuba,

Jakich FAKTOW? Gdzie Jakub mowi o ciele?

"Niechaj nikt, gdy wystawiony jest na pokusę, nie mówi: Przez Boga jestem kuszony; Bóg bowiem nie jest podatny na pokusy ani sam nikogo nie kusi. Lecz każdy bywa kuszony przez własne pożądliwości, które go pociągają i nęcą; potem, gdy pożądliwość pocznie, rodzi grzech, a gdy grzech dojrzeje, rodzi śmierć. Nie błądźcie, umiłowani bracia moi" [Jak. 1:13-16]

"Skądże spory i skąd walki między wami? Czy nie pochodzą one z namiętności waszych, które toczą bój w członkach waszych? Pożądacie, a nie macie; zabijacie i zazdrościcie, a nie możecie osiągnąć; walczycie i spory prowadzicie. Nie macie, bo nie prosicie. Prosicie, a nie otrzymujecie, dlatego że źle prosicie, zamyślając to zużyć na zaspokojenie swoich namiętności. Wiarołomni, czy nie wiecie, że przyjaźń ze światem, to wrogość wobec Boga? Jeśli więc kto chce być przyjacielem świata, staje się nieprzyjacielem Boga.[Jak. 4:1-4]

Lash napisał(a):
Dlaczego podaje Jako rozwiazanie poddanie sie Bogu i przeciwstawienie sie Diablu w tych grzechach? SKORO WG CIEBIE TO CIELESNOSC WYWOLUJE TE GRZECHY? Po co trzy razy wspomina o duchowym podlozu!

"Tak więc, bracia, jesteśmy dłużnikami nie ciała, aby żyć według ciała. Jeśli bowiem według ciała żyjecie, umrzecie; ale jeśli Duchem sprawy ciała umartwiacie, żyć będziecie" [Rzym. 8:12-13]

Pożądliwość mieszkająca w członkach naszych poczyna z pokusą i tak rodzi się grzech. Natomiast rozwiązaniem problemu nie jest cielesne walczenie z pokusą, tylko poddanie się Bogu, odwrócenie się od grzechu i zwalczanie pokusy Duchem, a nie ciałem. O tym wszyscy wiemy i nie trzeba pisać na ten temat całych wątków. Uciekłeś od faktów dotyczących pożądliwości toczących wojnę w członkach czyli w ciele odrodzononych ludzi. I zmieniłeś temat na duchowe rozwiązanie problemu, który zaczyna się w ciele. I jeszcze się pytasz, gdzie Jakub pisze o ciele. I jak ja Cię mam poważnie traktować?

Lash napisał(a):
1. Nie twierdze ze Odrodzeni chrzescijanie nie moga „zyc cielesnie” w sensie – CZYNIA GRZECH JAK SWIAT CZYNI. Twierdze ze ich grzechy wynikaja z innych zrodel niz cielesnosc.

Paweł wyraźnie pisze do Koryntian, że są cieleśni, mimo że są niemowlętami w Chrystusie [I Kor. 3:1-3]. Inne fragmenty już cytowałem.

Lash napisał(a):
2. Nie znamy wszystkich odbiorcow Listu do Galacjan – CZESTO istnieje milczace zlaozenie ze Pwel pisze DO TYCH KTORYCH SAM NAWROCICL. Prawda jest jednak taka ze w zborze tym bylo NOWI LUDZIE ktorych Pawel tez nie znal

KOMPLETNA BZDURA, która jest potrzebna po to, żeby ratować teorię "nieutracalności zbawienia". Nie ma ŻADNYCH POWODÓW, żeby dzielic adresatów listów na kategorir odrodzonych i nieodrodzonych - taki podział jest spowodowany wstępnymi założeniami i potrzebą obrony niebiblijnych nauk.

Lash napisał(a):
Tego nie powiedzilem. Kazdy moze przeczytac. Np. PKT 3.

3. Ludzie w Glacji ulegli ZWIEDZENIU! /ktorzy Pawlowi czy nowi?/ Przyszedl ktos i ZACZAL NAUYCZAC O PRAWIE jako podstwie zbawienia. Por Rzym 7! (2) Oto ja, Paweł, mówię wam: Jeżeli poddacie się obrzezaniu, Chrystus wam się na nic nie przyda. (3) I raz jeszcze oświadczam każdemu człowiekowi, który poddaje się obrzezaniu: jest on zobowiązany zachować wszystkie przepisy Prawa. (4) Zerwaliście więzy z Chrystusem; wszyscy, którzy szukacie usprawiedliwienia w Prawie, wypadliście z łaski. (5) My zaś z pomocą Ducha, na zasadzie wiary wyczekujemy spodziewanej sprawiedliwości. (6) Albowiem w Chrystusie Jezusie ani obrzezanie, ani jego brak nie mają żadnego znaczenia, tylko wiara, która działa przez miłość. (7) Biegliście tak wspaniale! Kto przeszkodził wam trwać przy prawdzie? ( Wpływ ten nie pochodzi od Tego, który was powołuje. (9) Trochę kwasu ma moc zakwasić całe ciasto. (10) Mam co do was przekonanie w Panu, że innego zdania niż ja nie będziecie. A na tym, który sieje między wami zamęt, zaciąży wyrok potępienia, kimkolwiek by on był.

Twierdzisz, że powyższy tekst jest skierowany do "nieodrodzonych odbiorców". No, to przyjrzyjmy mu się z bliska:

"Zerwaliście więzy z Chrystusem; wszyscy, którzy szukacie usprawiedliwienia w Prawie, wypadliście z łaski" [w. 4]

"Biegliście tak wspaniale! Kto przeszkodził wam trwać przy prawdzie?" [w. 7]

Jak można zerwać więzy z Chrystusem, jeśli się tych więzów wcześniej nie miało? Jak można wypaść z łaski, jesli się w niej wcześniej nie było? Jak można przeszkodzić trwać przy prawdzie komuś, kto jej wcześniej nie poznał? Jak można biec wspaniale, jeśli nie rozpoczęło się biegu?

Do tych samych adresatów Paweł pisze, że wcześniej otrzymali Ducha przez słuchanie z wiarą:

"Chcę dowiedzieć się od was tego jednego: Czy przez uczynki zakonu otrzymaliście Ducha, czy przez słuchanie z wiarą? Czy aż tak nierozumni jesteście? Rozpoczęliście w duchu, a teraz na ciele kończycie?" [Gal. 3:2-3]

List został napisany do kościołów w Galacji [Gal. 1:1-2], czyli do odrodzononych a nie do "nieodrodzonych ludzi". Zwiedzenie polegało na tym, że niektórzy z nich odwrócili sie od Ewangelii i uwierzyli w zbawienie z uczynków Prawa. Do nich Paweł pisze, że jeśli położyli ufność w zakonie, to odłączyli się od Chrystusa (do którego byli już wcześniej przyłączeni) i wypadli z łaski (w której wcześniej byli i otrzymali Ducha).

Lash napisał(a):
i jeszcze twierdzisz, że pożądliwość może być dobra.

No chyba ze Pawel Glupoty pisal: porownales Greke? Albo wszystko ratujaca Hiperbola.

Albo pozadliwosc jest wtedy zla - gdy dotyczy zlych obiektow.

Albo jest to slowo wieloznaczne.

1Tm 3:1 Stephanus „πιστος ο λογος ει τις επισκοπης ορεγεται καλου εργου επιθυμει

Jk 1:14-15 Scrivner „εκαστος δε πειραζεται υπο της ιδιας επιθυμιας εξελκομενος και δελεαζομενος(15) ειτα η επιθυμια συλλαβουσα τικτει αμαρτιαν η δε αμαρτια αποτελεσθεισα αποκυει θανατον”

"Epithumia" [Strong 1939] oznacza pożądliwość, pożądanie tego, co zakazane, ale również pragnienie lub tęsknotę - zależnie od kontekstu. Jakub najwyraźniej pisze o epithumii jako pożądliwości mieszkającej w członkach i poczynającej z pokusą, aby zrodzić grzech. Paweł w I Tym. 3:1 pisze o epithumii jako pragnieniu lub tęsknocie za szczytną służbą.

Na Twoje 7 pytań odpowiedziałem już wieloktrotnie, więc nie będę się powtarzał. Po prostu uważnie przeczytaj. Jeśli chodzi o Prawo, to jest ono duchowe [Rzym. 7:12,14] i należy robić z niego właściwy użytek [I Tym. 1:8], ale nie wolno przeciwstawiać Prawa łasce, bo to jest poważny błąd. Co innego przeciwstawiać legalizm łasce. A "być pod Prawem" [hypo nomon] oznacza właśnie legalistyczne pojmowanie Prawa. Umiłowanie Prawa wypełnionego, zinterpretowanego i podanego przez Mesjasza jest zaszczytem i objawem miłości do Boga [I Jana 5:3]

Natomiast określenie "wy" i "ci" wcale nie muszą oznaczać wzajemnego wykluczania hipotetycznych "osobnych grup". Po prostu "ci", to są wszyscy, którzy pewne rzeczy czynią lub ich nie czynią - włącznie z adresatami listu. Dlatego Paweł zapowiada Galacjanom, że wszysy ci, którzy żyją według ciała, nie odziedziczą Królestwa Bożego. Nieodrodzeni dlatego, że w ogóle nigdy nie narodzili się na nowo, a odrodzeni dlatego, że jeśli zbyt mocno zatwardzą swoje serca, to nie będa w stanie już pokutować i odpadną od Boga - nawet, jeśli stali się wcześniej uczestnikami Ducha Świętego i zakosztowali mocy wieku przyszłego (czyli działania Mesjasza w swoim życiu) [Hebr. 6:4-6]. Odziedziczenie Królestwa w sensie wiecznym i docelowym nastąpi wtedy, gdy dokonamy biegu, zachowując wiarę [II Tym. 4:7-8], nie potkniemy się i umocnimy nasze powołanie II Piotra 1:3-11]. Na razie Królestwo Boże to jest dla nas sprawiedliwość, pokój i radość w Duchu Świętym [Rzym. 14:17].

To wszystko musiałem napisać, bo nadal usiłujesz wypaczać Pismo i dyskutujesz tak, jakbyś nie chciał zobaczyć faktów przeczących Twojej teorii. Ale to już wszystko z mojej strony.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 01, 2007 1:44 pm 

Smok Wawelski:

Cytuj:
Twierdzisz, że powyższy tekst jest skierowany do "nieodrodzonych odbiorców". No, to przyjrzyjmy mu się z bliska:

"Zerwaliście więzy z Chrystusem; wszyscy, którzy szukacie usprawiedliwienia w Prawie, wypadliście z łaski" [w. 4]

"Biegliście tak wspaniale! Kto przeszkodził wam trwać przy prawdzie?" [w. 7]

Jak można zerwać więzy z Chrystusem, jeśli się tych więzów wcześniej nie miało? Jak można wypaść z łaski, jesli się w niej wcześniej nie było? Jak można trwać przy prawdzie, jaśli się jej wcześniej nie poznało? Jak można biec wspaniale, jeśli nie rozpoczęło się biegu?

Przyjrzelismy się „z bliska” i cos nam tutaj nie gra.

Po pierwsze:
„apo”, znaczy „odseparowaliscie się”, „zdystansowaliscie”, bardziej, niz „zerwaliscie wiezy”, ale, jesli nawet, to:

Po drugie:
Kto się zdystansowal?
„...wszyscy, którzy szukacie usprawiedliwienia w Prawie...”
Zauwaz, ze chodzi tu o wszystkich tych, którzy „szukali usprawiedliwienia”, a wiec jeszcze nie znalezli, bo szukali go w Prawie. Tam usprawiedliwienia nie ma, jest w wierze. A ponieważ laska dostepna jest wylacznie przez wiare – „wypadliscie z laski”. Byliście w lasce tak dlugo, jak dlugo szukaliscie usprawiedliwienia w wierze, nastepnie zaczeliscie szukac usprawiedliwienia w uczynkach i... wypadliscie.

Nastepnym wersetem jest piaty, bardzo wazny, który „przeskoczyles”:

Albowiem my w Duchu oczekujemy spełnienia się nadziei usprawiedliwienia z wiary,

Tu jest mowa o „nas”, którzy już jestesmy usprawiedliwieni z wiary i oczekujemy tylko „spelnienia się nadziei”.

Puenta: „Biegliscie dobrze...wypadliscie...nie macie czego oczekiwac”

Cytuj:
Do tych samych adresatów Paweł pisze, że wcześniej otrzymali Ducha przez słuchanie z wiarą:

"Chcę dowiedzieć się od was tego jednego: Czy przez uczynki zakonu otrzymaliście Ducha, czy przez słuchanie z wiarą? Czy aż tak nierozumni jesteście? Rozpoczęliście w duchu, a teraz na ciele kończycie?" [Gal. 3:2-3]

Tak jest, to sa ci sami adresaci. W Liscie do Hebrajczykow, pisze Pawel o „uczestnictwie Ducha Swietego”.

4. Jest bowiem rzeczą niemożliwą, żeby tych - którzy raz zostali oświeceni i zakosztowali daru niebiańskiego, i stali się uczestnikami Ducha Świętego,
5. i zakosztowali Słowa Bożego, że jest dobre oraz cudownych mocy wieku przyszłego –
6. gdy odpadli, powtórnie odnowić i przywieść do pokuty, ponieważ oni sami ponownie krzyżują Syna Bożego i wystawiają go na urągowisko.
List do Hebrajczyków 6:4-6

A dlaczego ci ludzie mieliby być zbawieni?
Przeciez nie byli „zapieczetowani Duchem Swietym”, nie „narodzili się z Ducha ”. Kto powiedzial, ze czlowiek otrzymujacy Ducha, lub „uczestnik Ducha Swietego” jest zbawiony?

5. Odpowiedział Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do Królestwa Bożego.
Ew. Jana 3:5

13. W nim i wy, którzy usłyszeliście słowo prawdy, ewangelię zbawienia waszego, i uwierzyliście w niego, zostaliście zapieczętowani obiecanym Duchem Świętym
List do Efezjan 1:13

Albo inaczej:

17. I stanie się w ostateczne dni, mówi Pan, Że wyleję Ducha mego na wszelkie ciało I prorokować będą synowie wasi i córki wasze, I młodzieńcy wasi widzenia mieć będą, A starcy wasi śnić będą sny;
18. Nawet i na sługi moje i służebnice moje Wyleję w owych dniach Ducha mego I prorokować będą.
Dzieje Apost. 2:17-18

Czy „wszelkie cialo” jest zbawione?

Cytuj:
List został napisany do kościołów w Galacji [Gal. 1:1-2], czyli do odrodzononych a nie do "nieodrodzonych ludzi". Zwiedzenie polegało na tym, że niektórzy z nich odwrócili sie od Ewangelii i uwierzyli w zbawienie z uczynków Prawa. Do nich Paweł pisze, że jeśli położyli ufność w zakonie, to odłączyli się od Chrystusa (do którego byli już wcześniej przyłączeni) i wypadli z łaski (w której wcześniej byli i otrzymali Ducha).

...no wiec do kogo pisze Pawel? Do wszystkich? Do niektórych? Do odrodzonych? Do nieodrodzonych?
Bo jesli do wszytkich, to biada Galacjanom... i tyle..

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1