Smok Wawelski napisał(a):
Uciekasz od faktu, że Jakub napominał odrodzonych adresatów listu za waśnie, gniew, wrogość i zazdrość. A przecież są to uczynki ciała, dokonywane przez odrodzonych ludzi. A Ty próbujesz zmienić temat na zabójstwo i cudzołóstwo. Przy czym cudzołóstwo odnosi się do cudzołożenia duchowego, o czym świadczą słowa:
"Cudzołożnicy, czy nie wiecie, że przyjaźń ze światem jest nieprzyjaźnią z Bogiem? Jeżeli więc ktoś zamierzałby być przyjacielem świata, staje się nieprzyjacielem Boga. A może utrzymujecie, że na próżno Pismo mówi: Zazdrośnie pożąda On ducha, którego w nas utwierdził?" [Jak. 4:4-5]
Duchowe cudzołóstwo jest możliwe w Kościele, o czym świadczy choćby Obj. 2:18-25. I rzeczywistość, jaką mamy dookoła.
Zauwaz jednak na trzy rzeczy.
Jedna sa to zabojcy ktorzy to robia. jak tam stoi w grece?
Po drugie Jak najbardziej Zdanie o cudzoloznikach moze odnosic sie do ich fizycznosci - niekoniecznie duchowego cudzolustwa i nadal miec sens. /to uwaga bardziej techniczna/
Po trzecie Jakub nie pisze w
Powscigajcie swoje ciala. Ale mowi:
Poddajcie sie Bogu
Przeciwstawcie Diablu a ucieknie od was.
Dlaczego Jakub daje TAKIE Rozwiazanie Problemu? A nie inne nie mowi zaprzyjscie sie ciala i pokus w niem? Jakub Trzy razy wposmina tu duchowy aspekt calej sprawy.
3.6, 3.17, 4.7
Dlaczego tez Pawel pisze (11) Obleczcie pełną zbroję Bożą, byście mogli się ostać wobec podstępnych zakusów diabła. (12)
Nie toczymy bowiem walki przeciw krwi i ciału, lecz przeciw
Zwierzchnościom, przeciw Władzom, przeciw rządcom świata tych ciemności, przeciw pierwiastkom duchowym zła na wyżynach niebieskich. ef 6.11-12?
Ja stawiam teze ze:
Pawel wiedzial ze sarki umarlo w Jezusie i teraz bitwa toczy sie gdzie indziej.
Nie znaczy to ze GRZECHY nie sa MOJE jesli je popelniam. Ewa pokuszona zgrzeszyla to bylo JEJ.
Lash napisał(a):
Nie trwac Tylko Ci ktorzy takie rzeczy Czynia. nie wynika z tego tekstu ze trzeba w nich trwac. Jakos nie zatanawialbys sie zbyd dlugo nad wykluczeniem mordercy z kosciola.
Potem tez Pawel mowi o tych co
(24) A ci, którzy należą do Chrystusa Jezusa, ukrzyżowali ciało swoje z jego namiętnościami i pożądaniami.
Ale widzocznie w niektorych kosicolach sa ludzie ktorzy "naleza" ale nie "ukrzyzowali".
Paweł
zapowiedział Galacjanom, że ci, którzy takie rzeczy czynią, nie odziedziczą Królestwa Bożego.
Smoku Dlaczego nie powiedzial:
Wy ktorzy takie rzeczy czynicie? Tylko
CI?
(16) Oto, czego uczę: postępujcie według ducha, a
nie spełnicie pożądania ciała. (17) Ciało bowiem do czego innego dąży niż duch, a duch do czego innego niż ciało, i stąd nie ma między nimi zgody, tak że nie czynicie tego, co chcecie. (18) Jeśli jednak pozwolicie się prowadzić duchowi, nie znajdziecie się w niewoli Prawa. (19) Jest zaś rzeczą wiadomą, jakie uczynki rodzą się z ciała: nierząd, nieczystość, wyuzdanie, (20) uprawianie bałwochwalstwa, czary, nienawiść, spór, zawiść, wzburzenie, niewłaściwa pogoń za zaszczytami, niezgoda, rozłamy, (21) zazdrość, pijaństwo, hulanki i tym podobne. Co do nich zapowiadam wam, jak to już zapowiedziałem:
ci, którzy się takich rzeczy dopuszczają, królestwa Bożego nie odziedziczą. (22) Owocem zaś ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, (23) łagodność, opanowanie. Przeciw takim /cnotom/ nie ma Prawa. (24) A
ci, którzy należą do Chrystusa Jezusa, ukrzyżowali ciało swoje z jego namiętnościami i pożądaniami.
Powiedz czy ci z 21 i 24 to ta sama grupa.
Wot i tyle
Jesli przyjac twoje zrozumienie to powiedz co i dlaczego interpretowac PRZENOSNIE.
Ukrzyżowanie ciała z jego namiętnościami i żądzami powoduje otrzymanie mocy do zwycięstwa nad namiętnościami i pożądaniami,
Prosze o uzasadnienie tego zdania. Ze : Ukrzyzowanie powoduje otrzymanie mocy.
Ja znajduje jedynie zdania ze:
(6) To wiedzcie, że dla zniszczenia grzesznego ciała dawny nasz człowiek został razem z Nim ukrzyżowany po to, byśmy już więcej nie byli w niewoli grzechu. (List do Rzymian 6:6, Biblia Tysiąclecia)
(24) A
ci, którzy należą do Chrystusa Jezusa, ukrzyżowali ciało swoje z jego namiętnościami i pożądaniami.
Nie znalezlem wypowiedzi ze
Ukrzyzowanie ciala to jest zrodlo Mocy.
Zeby nie bylo watpliwosci. Nie znaczy ze nie rozumie co mowisz. Albo nie znam tej teologii. Prosze o wskaznie prostych zdan potwierdzajacych to stwierdzenie. Bo znane sa proste zdania o smierci cielesnosci! i nieobecnosci starego czlowieka w zyciu Chrystowego dziecka.
Przypomonam ze Rzymian 8.13 mowi o "usmiercaniu SOMY Duchem".
ale - jak widac po ostrzeżeniach Jakuba i Pawła - zastosowanie tej mocy jest wolną wolą każdego odrodzonego człowieka.
Co wg mnie jest postulatem ktory powienienes udowodnic. Powyzej o to pytam.
Byli wśród odrodzonych adresatów listów tacy, którzy po prostu żyli według ciała, choć mogli żyć według Ducha. Czyli żyją według Ducha, ale nie postępują według Ducha. Dlatego Paweł pisze:
"A ci, którzy należą do Chrystusa Jezusa, ukrzyżowali ciało swoje wraz z namiętnościami i żądzami. Jeśli według Ducha żyjemy, według Ducha też postępujmy. Nie bądźmy chciwi próżnej chwały, jedni drugich drażniąc, jedni drugim zazdroszcząc" [Gal. 5:24-26]
Do czego Pawel odnosi to zdanie? Czy nie wraca do tematu "porzuconego" w wersetach 5:16-18?
(16) Mówię więc:
Według Ducha postępujcie, a
nie będziecie pobłażali żądzy cielesnej. (17) Gdyż ciało pożąda przeciwko Duchowi, a Duch przeciwko ciału, a te są sobie przeciwne, abyście nie czynili tego, co chcecie. (18)
A jeśli Duch was prowadzi,
nie jesteście pod zakonem. Kiedy sie obajawia cielsnosc? TYLKO WTEDY GDY PROBUJEMY ZYC POD PRAWEM. A Pawel caly list do galacjan o tym trabi. Nawet kilka wersetow wczesniej mowi.
(22) Owocem zaś Ducha są: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, (23) łagodność, wstrzemięźliwość.
Przeciwko takim nie ma zakonu.Dlaczego? Bo tym wlasnie jest powtepowanie wg Ducha . TO JEGO OWOC a nie nasz - nie wypracowany walka Duchem - ale we wspolpracy czyli z Jego pracy nad nami.
Jelsi wiec Mamy zycie z Ducha a nie z PRAWA to mamy postepowac Jak Duch prowadzi /patrz owoc/. Dlatego tez nie mamy robic to co Pawel opisuje w gal 5.26. Czy mowi tu o walce Duchem?
Gdzie?
O zmaganiu?
O tak mowi o zmaganku tych co Prawem probuja pokonac cialo wtedy czynia nie to co chca ale wpadaja w hustawke niewoli ZAKON - CILESNOSC
(17) Gdyż ciało pożąda przeciwko Duchowi, a Duch przeciwko ciału, a te są sobie przeciwne, abyście nie czynili tego, co chcecie. (18) A jeśli Duch was prowadzi, nie jesteście pod zakonem.
Pawel pokazuje tu ten mechanizm: Cialo walczy z Duchem i uczynki nasze sa wtedy nie takie jak chce Duch. ALE JESLI Duch nas prowadzi nie jestesmy pod ZAKONEM.
Dlaczego Pawel Nie mowi:
jesli Duch was prowadzi nie jestescie w ciele?
Dlaczego w Rzymian mowi w konteskcie Prawa o cielesnosci?
Dlaczego w koncu w Gal 5.23 stwierdza przeciwko „takim nie ma Zakonu?” a nie CIALA?
Dlatego ze walsnie Prawo rodzi w nas cielesnosc. Wyjscie z pod Prawa jest bowiem wolnoscia od zrodla cielesnosci! (5) Jak długo bowiem
wiedliśmy życie cielesne, grzeszne namiętności [pobudzane] przez Prawo działały w naszych członkach , by owoc przynosić śmierci. (List do Rzymian 7:5, Biblia Tysiąclecia)
(8) Lecz grzech
przez przykazanie otrzymał bodziec i wzbudził we mnie wszelką pożądliwość, bo bez zakonu grzech jest martwy.
Ide o zaklad ze.
1. Lubisz Prawo.
2. Zarzucisz mi ze twierdze ze w takim razie zakon jest zly!.
Twoje zdanie: "Ale widzocznie w niektorych kosicolach sa ludzie ktorzy "naleza" ale nie "ukrzyzowali" jest przejawem błędu, o którym mówiłem juz kilkakrotnie - masz założenie, że odrodzeni Galacjanie nie mogli żyć cieleśnie, więc tak kombinujesz, żeby "jedni należeli, a drudzy ukrzyżowali". Tego nie ma w tekście.
1. Nie twierdze ze Odrodzeni chrzescijanie nie moga „zyc cielesnie” w sensie – CZYNIA GRZECH JAK SWIAT CZYNI. Twierdze ze ich grzechy wynikaja z innych zrodel niz cielesnosc.
2. Nie znamy wszystkich odbiorcow Listu do Galacjan – CZESTO istnieje milczace zlaozenie ze Pwel pisze DO TYCH KTORYCH SAM NAWROCICL. Prawda jest jednak taka ze w zborze tym bylo NOWI LUDZIE ktorych Pawel tez nie znal
3. Ludzie w Glacji ulegli ZWIEDZENIU! /ktorzy Pawlowi czy nowi?/ Przyszedl ktos i ZACZAL NAUYCZAC O PRAWIE jako podstwie zbawienia. Por Rzym 7! (2) Oto ja, Paweł, mówię wam:
Jeżeli poddacie się obrzezaniu, Chrystus wam się na nic nie przyda. (3) I raz jeszcze oświadczam każdemu człowiekowi, który poddaje się obrzezaniu: jest on zobowiązany zachować wszystkie przepisy Prawa. (4) Zerwaliście więzy z Chrystusem;
wszyscy, którzy szukacie usprawiedliwienia w Prawie, wypadliście z łaski. (5)
My zaś z pomocą Ducha, na zasadzie wiary wyczekujemy spodziewanej sprawiedliwości. (6) Albowiem w Chrystusie Jezusie ani obrzezanie, ani jego brak nie mają żadnego znaczenia, tylko wiara, która działa przez miłość. (7) Biegliście tak wspaniale!
Kto przeszkodził wam trwać przy prawdzie? (8) Wpływ ten nie pochodzi od Tego, który was powołuje. (9) Trochę kwasu ma moc zakwasić całe ciasto. (10) Mam co do was przekonanie w Panu, że innego zdania niż ja nie będziecie. A na tym, który sieje między wami zamęt, zaciąży wyrok potępienia,
kimkolwiek by on był. 4. Czlowiek nie bedacy w lasce jest pod Prawem Por Rzym 6. (14) Albowiem grzech nad wami panować nie będzie, bo
nie jesteście pod zakonem, lecz pod łaską. I wtedy wpada w mechanizm walki cielesnej! Wtedy nie czyni tego co chce! Rzymian 7-14 i dalej....
A co do mordercy, to istnieje zasada postępowania wobec grzesznika opisana w Mat. 18:15-18. Wykluczenie człowieka, który szczerze pokutuje, byłoby sprzeczne z Ewangelią. Twierdzenie, że odrodzony człowiek nie jest w stanie popełnić jakiegokolwiek grzechu, jest pozbawione podstaw. To jest tworzenie fikcji na użytek własnych przekonań. Paweł pisze do świętych w Efezie, żeby złodzieje przestali kraść [4:28]. Jeśli uważasz, że odrodzony człowiek nie jest w stanie ukraść albo zabić, to po prostu uciekasz od rzeczywistości.
.
Smoku w Jakuba jest napisane MORDUJECIE – ZABIJACIE, o ile sie nie myle czas terazniejszy.
Po drugie prosze o wskazanie miejsca gdzie napisalem ze Chrzescijanie nie moga popelnic jakiegokolwiek grzechu
Ja
TAK NIE TWIERDZE to szyczie falszywych butow na mnie. Twierdze ze GRZESZYMY ale Zrodlem nie jest cielesnosc. O ile nie jestesmy w stanie samozbawienia z Zakonu!
Lash napisał(a):
Smok napisał(a):
Odrodzonemu człowiekowi zdarza się okazywać pychę, pogardę, wrogość, zazdrość, gniew, knowania itd. Jesli takich nie znasz, to znaczy, że jesteś już w niebie, ale nie wiedziałem, że tam mają stałe łącze internetowe.
Zdarza sie. Jednak nie jest to jego natura a tym jest cielesnosc.
Ale przecież według Ciebie odrodzony chrześcijanin może zgrzeszyć tylko poprzez "słabość biologicznego ciała". Wymienione grzechy nie mają związku z naszą biologią. Jeśli nie grzeszymy z powodu "słabości biologicznego ciała", to dlaczego? Co takiego zachodzi w ciążę z pokusą, jesli nie pożądliwość mieszkająca w naszym nieodrodzonym ciele?
Podalem trzy zrodla grzechu zapomnialem o czwartym /poz 3/
Mysli
Cialo fizyczne
Inni Ludzie
Demony
A czy pozadliwosc sama w sobie jest zla?
Zanim dostaniesz zawalu serca

/to taki zarcik aby Ani_Isza nie traktowala tego smiertelnie serio/ to zobacz Ze pozadanie moze byc piekne!
(1) Nauka ta zasługuje na wiarę. Jeśli ktoś dąży do biskupstwa,
pożąda dobrego zadania. W grece to samo slowo sprawdzalem
Epithumei 1 tym 3.1
Jak epithumiao-epithumia Jak 1.14-15.
Jakub opisujac nie podaje zrodla jako ciala.
Uwaga o łączu jest po to, żeby Ci uświadomić realność grzechu w życiu nas wszystkich. Jesli nowa natura zastapiła starą naturę również w naszych ciałach, to znaczy, że jest już po zmartwychwstaniu, a tego nie zauważyłem. Tworzysz fałszywą alternatywę "albo odrodzony w duchu, albo skłonny do grzechu w ciele".
Calkowicie mnie nie rozumiesz.

albo grasz ????
Ja wierze i doswiadczam Realnosci grzechu w zyciu chrzescijanskim moim i mojej zony i wielu braci i siostr.
Niekoniecznie to ze NOWA NATURA usunela cielesnosc znaczy ze zmartwychwstalismy. Bo to jest herezja.
Twierdze ze Stara Natura ktora Czynila Prawo nieskutecznym w nas jest ukrzyzowana jesli jest w nas nowe stworzenie.
Mam wrazenie ze dla ciebie cielesnosc to FIZYCZNOSC. Bo dla mnie to duchowosc.
Lash napisał(a):
Smok napisał(a):
A do czego odwołuje się Prawo? Do "słabości biologicznej człowieka"?
A jestes w Prawie? Ja nie Ja dla Prawa Umarlem . to pewnie tez przesadnia
Odpowiedz, zamiast zadawać pytanie i uchylać się od odpowiedzi. Do czego odwołuje się w Tobie Prawo, skoro grzeszysz? Do "słabości biologicznego ciała"? W jaki sposób to się dzieje w przypadku grzechów nie mających nic wspólnego z Twoją biologią?
(8) Lecz grzech przez przykazanie otrzymał bodziec i
wzbudził we mnie wszelką pożądliwość, bo bez zakonu grzech jest martwy. To pewnie tez „hiperbola”

Lash napisał(a):
Pokuszenie demoniczne bowiem jest zewnetrzne. Ewa ulegla mu choc nie byla cielesna. byla dobra
My nie jesteśmy w sytuacji Ewy, więc się na nią nie powołuj. Pokuszenie jest zewnętrzne jak każda pokusa. Z czym pokusa zachodzi w ciążę, żeby począć grzech? Czyż nie z naszą pożądliwością? Przecież tak jest napisane w Jak. 1:13-16.
A co mowi Jakub o Ciele i Prawie? Czy naucza o cielesnosci? To jest TWOJE wniesienie w ten tekst.