www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 11:06 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 7:24 pm 

Cytuj:
Rz 8:2 Bg "Albowiem zakon Ducha żywota, który jest w Chrystusie Jezusie, uwolnił mię od zakonu grzechu śmierci."
Czy jest tutaj mowa o dwoch zakonach czy o jednym ? Czy Pawel nie tore Mojzesza wlasnie nazywa zakonem grzechu, zakonem smierci-gdyz wzbudza grzech i prowadzi do smierci choc sama tora jest swieta- zas zakon wewnetrzny nazywa zakonem Bozym?

Powtórzę za Smokiem, bo podzielam jego wyjaśnienie. Określanie Tory - zakonem śmierci i grzechu jest nieporozumieniem. Nasuwa mi się mała ilustracja. Desperat skacze z dachu wysokiego budynku i ginie. Jakiś świadek zdarzenia poruszony tym, co zobaczył, zeznaje: "Tak, to prawo grawitacji sprowadziło śmierć na tego nieszczęśnika. To ono jest przyczyną jego upadku i śmierci. Gdyby nie prawo grawitacji nie doszłoby do nieszczęścia. Czy prawo grawitacji nie jest prawem śmierci?"

Przecież takie rozumowanie to jakiś absurd.
Nie Prawo Boże jest prawem śmierci i grzechu, lecz prawo śmierci i grzechu, które dziala i walczy w naszych członkach przeciwko prawu Ducha. Prawo śmierci i grzechu żerujące na skażonej starej naturze człowieka. Owszem, nawet Tora - Prawo Boże - nie radzi sobie ze starym człowiekiem, z powodu skażenia naszego ciała. Czego nie potrafi sprawić Prawo Boże w człowieku, sprawił Syn Boży, potępił grzech w ciele, w swoim ludzkim ciele. Dzieci Boże, w których zamieszkuje Duch Święty, tylko one mogą doświadczać wolności życia według Ducha, według Prawa Ducha. Co nie oznacza, że dzieci Boże nie upadają, nie grzeszą. Ludzie ze świata nie doświadczają tej wolności, tej radości i pokoju w Duchu Świętym. Bo nie korzystają, są poza zasięgiem Bożego przebaczenia. Dopóki nie zaufają Barankowi i nie uwierzą w skuteczność, zastępczość Jego ofiary.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 7:28 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 8:32 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 8:35 pm 

Cytuj:
Poczytalem troche twoje dyskusje z unitarianami np z Arielemxv. Oni mieli duzo racji ty nie czujesz jednosci Boga jestes ukrytym tryteista

Gdybyś jeszcze raczył napisać, w czym unitarianie tu piszący mieli "dużo racji"?
Poza tym, gdzie Smok napisał, że jest tryteistą? Przytocz fragment wypowiedzi, bo póki co opowiadasz plotki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 9:14 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 8:31 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 9:54 pm 

izraelita napisał(a):
Smok wawelski napisał(a):
Prawo Ducha nie uwolniło nas od Prawa Bożego, tylko od dominacji prawa grzechu działającego w naszych członkach.

Co to jest prawo grzechu? Grzeszna natura? W jakim sensie ona jest prawem? Prawo to pewnego rodzaju system wartosci. Etyka to zewnetrzny porzadek wartosci. Moralnosc to wewnetrzny porzadek wartosci. Jak sie ma do tego prawo grzechu ? To jakis wewnetrzny nieporzadek?

"Nomos" to po grecku prawo jako kodeks, albo zasada działania, reguła. Może być prawem w rozumieniu kodeksu [prawo karne], ale również w rozumieniu opisu działania [prawo grawitacji].

http://cf.blueletterbible.org/lang/lexi ... ongs=G3551

Paweł pisze o prawie [nomos] grzechu tak jak o prawie grawitacji, a o Prawie [nomos] Mojżeszowym jako o kodeksie. Dlatego prawo grzechu jako zasada lub reguła pożądliwości działająca w naszych członkach sprzeciwia się Torze i walczy przeciwko Prawu Mojżeszowemu uznanemu jako kodeks lub standard [Rzym. 7:23]. To jest typowa gra słów.

Prawo Ducha jest regułą działania Ducha, natomiast Prawo Chrystusowe jest kodeksem w sensie przykazań, których należy przestrzegać, czyli Torą podaną i zinterpretowaną przez Mesjasza. Też gra słów.

izraelita napisał(a):
Smok napisał(a):
Prawo jako standard świętości jest dobre i to nie ono zabija lecz grzech [Rzym. 7:12-14].

Mysle, ze Pawel nie bardzo zgodzilby sie z toba. Prawo - tora - jest swiete i dobre w sensie standardu dla grzesznika, ale tora nie ma mocy aby cie przemienic.

Bo to nie Tora mnie przemienia, tylko prawo Ducha w Chrystusie. Tora nie została dana po to, żeby przemieniać, tylko jako standard świętości.

izraelita napisał(a):
Ona stawia ci zbyt wysokie wymagania w stosunku do twojej ludzkiej i wewnetrznej moralnosci, w stosunku do grzesznej natury, przez co wywoluje w tobie reakcje buntu i w tym sensie posrednio zmusza cie do grzechu, powoduje twoja duchowa smierc. Jak pojawila sie tora w zyciu Saula z Tarsu zabila go! Oczywiscie bezposrednio zrobil to grzech skierowany przeciw jej wymaganiom tkwiacy w malym Saulu, ale posrednio to ona byl przyczyna smierci Pawla. Pawel pisze o tym wyraznie!

Paweł pisze, że to nie Tora go zabiła, tylko grzech [Rzym. 7:11]. Grzech otrzymał podnietę przez przykazanie Tory, ale Paweł pisze, że to nie Tora go zabiła, tylko grzech posłużył się rzeczą dobrą [przykazaniem Tory], by spowodować jego śmierć [Rzym. 7:13]. Do grzechu zmusza nas cielesna natura mieszkająca w naszych członkach (jeśli nie korzystamy z mocy danej w Chrystusie przez prawo Ducha), a nie przykazanie. Przeczysz wprost słowom Pawła:

"Czy zatem to, co dobre [przykazanie] stało się dla mnie śmiercią? Przenigdy!" [Rzym. 7:13]

Oczywiście, nie poznalibyśmy grzechu, gdyby nie Tora, ale czy Tora to grzech? Przenigdy! Przecież nie wiedziałbyś o pożądliwości, gdyby Tora nie mówiła "Nie pożądaj!" [Rzym. 7:7]. Tora daje świadomość przykazania i wtedy ożywa grzeszność - ale to nie jest wina Tory, tylko grzeszności [Rzym. 7:8-11]. A Tora jest święta, i przykazanie jest święte i sprawiedliwe, i dobre [Rzym. 7:12].

izraelita napisał(a):
Pawel ma w sobie - w czlowieku wewnetrznym(narodzonym na nowo) - zakon Bozy - wpisany wen - ktory chce czynic dobrze, ale wychodzi mu zlo.

:shock: Dlaczego nie czytasz tekstu? W człowieku wewnętrznym Paweł ma upodobanie w zakonie Bożym, a nie zakon Boży [Rzym. 7:22]. W sobie, a dokładniej w swoich członkach, Paweł ma prawo grzechu [Rzym. 7:21,23] walczące przeciwko Torze uznanej przez rozum Pawła, w której Paweł ma upodobanie.

izraelita napisał(a):
Tak tora uksztaltowala u Saula z Tarsu cialo smierci(uwiezila go w smierci duchowej) - nagromadzila w nim w nadmiarze grzech, z ktorym on nie mogl sobie poradzic, a i czasem i on juz jako Pawel (nowe stworzenie) ma z tym problem

To jest kompletnie sprzeczne z tekstem, o którym mówimy. Prawo grzechu (czyli skłonność do zła mieszkającą w członkach skażonego ciała) Paweł miał w sobie od urodzenia, lecz ono ożyło w momencie uświadomienia sobie przykazania. Tora nic w nim nie ukształtowała.

izraelita napisał(a):
Dzieki Jezusowi i Jego lasce Pawel sluzy juz przemienionym umyslem Prawu Bozemu/Chrystusa, zas jego Saulowe cialo nadal probuje byc sprawiedliwe w stosunku do tory co rodzi grzech

Prawo grzechu w członkach Pawła WALCZY PRZECIWKO TORZE [Rzym. 7:23]. Jego umysł i wewnętrzny człowiek chce być sprawiedliwy, dlatego umysłem służy Torze, a ciałem prawu grzechu [Rzym. 7:25]. I teraz zaczyna mówić o prawie Ducha, które daje mu rozwiązanie tego dylematu i obietnicę wyrwania z ciała śmierci podczas zmartwychwstania.

izraelita napisał(a):
Jezeli przyjmiesz ze caly Jezus jest w ciele czlowieka w Niebie to myslisz sie. Natura Jezusa czlowieka tworzy jedno z wszechmogacym i bezgranicznym Bogiem - Synem Boga. Natura ludzka Jezusa zatem jest w Niebie, ale Jego natura Boska to Duch i On, jako Duch, jest wszedzie - jest transcendentny i zarazem immanentny (wobec tego natura ludzka Jeusa jest w Nim a On jest w niej).

:shock: Ożesz! A jaka część Jezusa w ciele człowieka nie jest w niebie? To, że Duch jest wszędzie, to ja wiem. Ale reszta Twojego wywodu w tym miejscu nie ma się nijak do nauczania Pisma. Albo ja tego wywodu nie rozumiem.

izraelita napisał(a):
Co to znaczy, ze sa wspolistotne dla Ciebie? Ty tego pojecia nie rozumiesz! Bo dla mnie znaczy ze maja jedna i wieczna ta sama nature uobecniania sie czyli uobecniaja sie ZAWSZE RAZEM.

Wspólna istota trzech Osób oznacza mniej więcej tyle, że jeśli Duch jest we mnie, to poprzez Niego są we mnie pozostałe Osoby, które przebywają w zupełnie innym miejscu, czyli w niebie i nie ma ich na ziemi. Dlatego obecność Ojca i Syna w nas poznajemy po tym, że jest w nas Duch [I Jana 3:24]. Nie rozumiesz tego?

izraelita napisał(a):
Gdy masz Syna zawsze jest w Nim Ojciec i Duch Swiety, Gdy masz Ducha Swietego zawsze w Nim jest Ojciec i Syn. Gdy masz Ojca zawsze w Nim jest Syn i Duch Swiety. Oni nie rodzielaja sie , gdyby sie rodzielali byliby TRZEMA BOGAMI. Ty ich rozdzielasz, stad mowie masz tylko krok do tryteizmu.

Ojciec, Syn i Duch są trzema Osobami Jednego Boga. Osobami oddzielnymi, ale współistotnymi. Dlatego tam gdzie jest jedna z Osób, są i pozostałe. Pełna zgoda. Ale oprócz tego Syn Boży od momentu Wcielenia jest ograniczony ludzkim (w tej chwili uwielbionym) ciałem. I nie można oddzielać jego dwóch natur twierdząc, że Jego część jest w niebie, a inna część jest wszędzie. Wszędzie jest Duch, z którym Jezus jest współistotny. Dlatego jeśli Syn Boży jest gdzieś indziej niż w niebie, to jest poprzez Ducha, a osobiście powróci na ziemię dopiero w przyszłości. Ale to rzeczywiście jest rozmowa poza tematem tego wątku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 10:21 pm 

Cytuj:
Zakon nas zabija gdy jestesmy dziecmi.

Wywróciłeś do góry nogami moją ilustrację. Mniejsza o to. Ale tego powyżej Ci nie daruję :evil:
Po pierwsze, grzech zabija, a nie Prawo Boże.
Po drugie, gdy jesteśmy dziećmi nieświadomymi przykazania - grzechu się nie liczy. Nie wiesz, że do dzieci należy Królestwo?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 13, 2007 9:50 am 

Prawo Boże jest doskonałe , święte i wieczne . Człowiek nie może go wypełnic o własnych siłach ponieważ jego naturalna skłonność do grzechu w tym przeszkadza . Każdy kto chce o własnych siłach wykonać Prawo Boże wcześniej czy później zobaczy ,że to prowadzi go do śmierci ( Jakuba 1:13-16) . Nie dlatego ,że Prawo jest złe ale dlatego ,że on jest zły i grzeszny ( Jakuba 2:10-11) . Dlatego Bóg zrodził nas na nowo dał nam do serc swego Ducha . W nim mamy moc do wypełnienia Prawa Bożego ( Jakuba 1: 17-18 , Rzym 7:6 , 13:9,10 ) . Przez wiarę w krew Chrystusa który przez swoja ofiarę potępił grzech w ciele ( Rzym 8:3-4 ) stajemy sie dziećmi Bożymi . Mamy od Boga moc do trwania w Słowie i wykonywania go ( Jakuba 1:17-26) , a krew Chrystusa obmywa nas ze wszystkich grzechów ( Hebr 9:14 , 1 Jana 2:1 ) Ponieważ w mocy Bożej mozna wypełniac Prawo Boże przestało ono byc dla nas zakonem śmierci a stało sie zakonem wolności .
Zakon Boży = Prawo Boże = zakon wolności = Słowo Boże .

Aby byc wolnym i miec moc do trwania w Słowie trzeba sie na nowo narodzić z Boga
Wypełnieniem Prawa jest miłość .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 13, 2007 1:00 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 8:30 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 13, 2007 1:28 pm 

Mialem sie ustosunkowac do wczesniejszych postow ale wiele juz napisaliscie. Ustosunkuje sie tu.
poszukiwacz prawdy napisał(a):
Prawo Boże jest doskonałe , święte i wieczne .

Amen z tym sie chyba kazdy zgodza. Zarowno Izraelita i Smok i Ja i inni.

Człowiek nie może go wypełnic o własnych siłach ponieważ jego naturalna skłonność do grzechu w tym przeszkadza .

Amen z tym sie chyba kazdy zgodza. Zarowno Izraelita i Smok i Ja i inni.
Każdy kto chce o własnych siłach wykonać Prawo Boże wcześniej czy później zobaczy ,że to prowadzi go do śmierci ( Jakuba 1:13-16) .

Jakub nie o tym tu pisze. Podejrzewam ze wszyscy zgadzamy sie w tym ale o tym pisze Pawel chocby Glacjan 3.10 anie Jakub.
Nie dlatego ,że Prawo jest złe ale dlatego ,że on jest zły i grzeszny ( Jakuba 2:10-11)

I znowu Bardziej o tym mowi Wprost Pawel ; Rzymiuna 7:
(11) Albowiem grzech, czerpiąc podnietę z przykazania, uwiódł mnie i przez nie zadał mi śmierć. (12) Prawo samo jest bezsprzecznie święte; święte, sprawiedliwe i dobre jest też przykazanie. (13) A więc to, co dobre, stało się dla mnie przyczyną śmierci? żadną miarą! Ale to właśnie grzech, by okazać się grzechem, przez to, co dobre, sprowadził na mnie śmierć, aby przez związek z przykazaniem grzech ujawnił nadmierną swą grzeszność.

Wiec znowu tu sie zgadzamy.

. Dlatego Bóg zrodził nas na nowo dał nam do serc swego Ducha . W nim mamy moc do wypełnienia Prawa Bożego ( Jakuba 1: 17-18 , Rzym 7:6 , 13:9,10 )

I tu juz sie nie zgadzamy.
Wg mnie Jezus WYPELNIL Prawo. Czy teraz mamy dokonywac tego co On? Czy w miejsce Chrystusa mamy wypelniac Prawo?
Co do tekstow. podanych prze ciebie:
Jak 1:17-18 nie mowi nic o prawie.
Rzymian 7.6 mowi o tym ze Pawo nie ma mocy nad nami bo dla niego umarlismy!
(4) Tak i wy, bracia moi, dzięki ciału Chrystusa umarliście dla Prawa, by złączyć się z innym - z Tym, który powstał z martwych, byśmy zaczęli przynosić owoc Bogu. (5) Jak długo bowiem wiedliśmy życie cielesne, grzeszne namiętności [pobudzane] przez Prawo działały w naszych członkach, by owoc przynosić śmierci. (6) Teraz zaś Prawo straciło moc nad nami, gdy umarliśmy temu, co trzymało nas w jarzmie
Jesli umarlem dla Prawa w Chrystusie to dlaczego mam znowu zyc wg niego? ZNowu hiperbola urtuje pewnie wszystko.
Ja jednka mysle ze Pawel mowi:
Jestes w Chrystusie to prawo ciebie nie dotyka. Nic ci nie moze zrobic. Jestes dla niego martwy wiec poco wchodzic pod nie?

Rzymian 13: (9) Albowiem przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie pożądaj, i wszystkie inne - streszczają się w tym nakazie: Miłuj bliźniego swego jak siebie samego. (10) Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa.
I znowu wystepuje wsrod chrzescijan wielkie nizrozumienie Slowa Pawla.
Wiekszosc mowi
Milosc = poszczegolne przykaznia.
To jest blad.
Pawel w 1 kor Pokazuje ze Milosc to nie przykazania 13.1-13 NIgdzie tam nie wspomina tego.
Pawel i Piotr pokazuja ze milosc i prawo maja dwie rozne funckje.

(20) Dlatego z uczynków zakonu nie będzie usprawiedliwiony przed nim żaden człowiek, gdyż przez zakon jest poznanie grzechu. (List do Rzymian 3:20, Biblia Warszawska)

Milosc natomista nie eksponuje grzechu ona ZAKRYWA grzech
(8) Nade wszystko miejcie gorliwą miłość jedni ku drugim, gdyż miłość zakrywa mnóstwo grzechów. (1 List Piotra 4:8, Biblia Warszawska)

O tym tez mowi Jezus w kazniu na gorze. Co najlepiej widac na przykladzie nie zabijaj /przykaznie ST/
Natomiast Jezus mowi "Nawet sie nie gniewaj" co jest elelmtem milosci - nie unosi sie gniewem.

Nigdzie wsrod owocow Ducha nie ma przedstwionych uczynkow Prawa!

Ba Pawel mowi ze nowe przymierze nie ma nic wspolnego z Prawem wyrytym w kamieniu. To jest to PRAWO SMIERCI. 1kor 3.4-8.
Smielo mozna wiec powiedziec kto sie kieruje Prawem styarego przymierza nie jest uzdolniony przez Boga do sluzenie w nowym Jest bezczynny. Ta mozliwosc jest z tylko z Boga!
(4) A taką ufność mamy przez Chrystusa ku Bogu, (5)nie jakobyśmy byli zdolni pomyśleć coś sami z siebie i tylko z siebie, lecz zdolność nasza jest z Boga, (6) który też uzdolnił nas, abyśmy byli sługami nowego przymierza, nie litery, lecz ducha, bo litera zabija, duch zaś ożywia. (7) Jeśli tedy służba śmierci, wyryta literami na tablicach kamiennych taką miała chwałę, że synowie izraelscy nie mogli patrzeć na oblicze Mojżesza z powodu przemijającej wszak jasności oblicza jego, (8) czy nie daleko więcej chwały mieć będzie służba ducha?

Pawel wyranie pisze ze Sluzba wg dekalogu jest smiercia.

Milosc natomiast to nie uczynki SP /starego przymierza/ ale owoc Ducha swietego:
Ladodnosc dobroc nieszukanie swego nie unoszenie sie gniewem.
Podam dwa przyklady
czy ktos kto nie unosi sie gniewem albo nie szuka swego moze byc morderca?
Albo zlodziejem?
Czy cierpliwy zlosci sie? a prawdomowny klamie?
Dlatego Prawo jest wypelnione przez tych co kochaja. Bo milosc czyni choc nie jest uczynkiem ale natura.

Milosc to Charakter utworzony w nas przez Ducha. Nowe stowrzenie jest SPRAWIESDLIWE Aktem Boga Ojca i KOCHA Miloscia Ducha i Krwia Jezusa jest CZYSTE.

. Przez wiarę w krew Chrystusa który przez swoja ofiarę potępił grzech w ciele ( Rzym 8:3-4 ) stajemy sie dziećmi Bożymi .

(2) Bo zakon Ducha, który daje życie w Chrystusie Jezusie, uwolnił cię od zakonu grzechu i śmierci. (3) Albowiem czego zakon nie mógł dokonać, w czym był słaby z powodu ciała, tego dokonał Bóg: przez zesłanie Syna swego w postaci grzesznego ciała, ofiarując je za grzech, potępił grzech w ciele, (4) aby słuszne żądania zakonu wykonały się na nas, którzy nie według ciała postępujemy, lecz według Ducha.

Zakon grzechu to nasza cielesnosc. Zakon smierci to Prawo Starego przymierza. por 2 kor 3.4-8
Zakon SP nie mogl dokonac w nas przemiany bo byla cielesnosc.
Chrystus ukrzyzowal grzeszne cialo i dlatego umarlismy dla Prawa. Rzym 7.4 i wtedy NALEZYMY do Pana.

Mamy od Boga moc do trwania w Słowie i wykonywania go ( Jakuba 1:17-26) ,

Dziwne ze Jakub nawet nie uzywa tam slowa moc ale....
nie jest to nieprawda co napisales.

a krew Chrystusa obmywa nas ze wszystkich grzechów ( Hebr 9:14 , 1 Jana 2:1 )

Hebr 10: (12) Ten przeciwnie, złożywszy raz na zawsze jedną ofiarę za grzechy, zasiadł po prawicy Boga, (13) oczekując tylko, aż nieprzyjaciele Jego staną się podnóżkiem nóg Jego. (14) Jedną bowiem ofiarą udoskonalił na wieki tych, którzy są uświęcani.

Jestesmy doskonali dzieki ofierze Jezusa ale proces usiewcenia sie dokonuje i o tym pisze jan 1.8-10 /to chyba miales na mysli/.
Proces uswiecenie jest od Boga. Ktorzy sa uswiecani!

Ponieważ w mocy Bożej mozna wypełniac Prawo Boże przestało ono byc dla nas zakonem śmierci a stało sie zakonem wolności .

To jest wlasnie Blad Galcajan.
(12) Prawo nie opiera się na wierze, lecz /mówi/: Kto wypełnia przepisy, dzięki nim żyć będzie.

Powiedz mi czy Ty masz WYPELNIAC PRZEPISY PRAWA. Wyryte w kamieniu!?

Zakon Boży = Prawo Boże = zakon wolności = Słowo Boże .

A my ktorzy zyjemy wg Ducha WYPELNILISMY JUZ zakon.....

Aby byc wolnym i miec moc do trwania w Słowie trzeba sie na nowo narodzić z Boga Wypełnieniem Prawa jest miłość .

Tak ale milosc to nie prawo!

Do smoka odnosnie funkcji prawa w Zyciu Chrzesijaniana.

2 tym 3: (15) I ponieważ od dzieciństwa znasz Pisma święte, które cię mogą obdarzyć mądrością ku zbawieniu przez wiarę w Jezusa Chrystusa. (16) Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości, (17) aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany.

Gal 3:(23) Do czasu przyjścia wiary byliśmy poddani pod straż Prawa i trzymani w zamknięciu aż do objawienia się wiary. (24) Tym sposobem Prawo stało się dla nas wychowawcą, /który miał prowadzić/ ku Chrystusowi, abyśmy z wiary uzyskali usprawiedliwienie. (25) Gdy jednak wiara nadeszła, już nie jesteśmy poddani wychowawcy.
Jak to rozumiesz? Galajan i Tymoteusza w sprawie wychowywania?

Ostatnio edytowano Cz gru 13, 2007 2:13 pm przez Lash, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 13, 2007 2:07 pm 

izraelita napisał(a):
Lis napisał(a):
Po pierwsze, grzech zabija, a nie Prawo Boże.
Po drugie, gdy jesteśmy dziećmi nieświadomymi przykazania - grzechu się nie liczy.

Grzech zabija gdy jest zakon i grzech zabijal gdy zakonu nie bylo, choc wtedy nie liczyl sie-odpowiedzialnosc czlowieka przed Bogiem byla inna-mniejsza.

Nie do konca Prawo w sumieniu tak samo dziala na tej podstwie byl potop...
izraelita napisał(a):
Gdy przyszedl zakon wzmogl on moc dzialania grzechu, wywolal, paradoksalnie, jeszcze wiekszy grzech. I oto wlasnie mi chodzi.

Objawil grzesznosc ludzi i Wzmocnil go
izraelita napisał(a):
Zakon posrednio stal sie przyczyna grzechu i przyczyna smierci-niejako zaczal wspoldzialac z grzechem.

Przez zakon jest POZNANIE grzechu rzym 3.20 i Zakon jest MOCA grzechu 1 kor 15.56. Kto chce wypelnic przykazanie nie zabijaj musi wypelnic caly zakon. Gal 3.10 Napisane jest bowiem: Przeklęty każdy, kto nie wypełnia wytrwale wszystkiego, co nakazuje wykonać Księga Prawa.

Nie jest mozliwe kierowac sie ksiega prawa, probowac ja wypelnic i nie byc pod przeklenstwem. Wtedy grzech zyje ludzie sie zmagaja z cielesnoscia ktora jest mocna moca grzechu.

izraelita napisał(a):
Zas praktycznie sadze ze zakon byl i jest wykorzystywany przez osobowe zlo .Zly bowiem wiedzial ze zakon jest swiety i czlowiek go nie wypelni, dlatego wielu zostalo zwiazanych moca zakonu zreinterpretowanego przez osobowe zlo. To co bylo dobre, w sluzbie zla ,stalo sie posrednia przyczyna wiekszego grzechu i smierci. Z tej niewoli takze wyzwala Chrystus.

Tego nie ma w pismie
izraelita napisał(a):
Kiedys dziecko staje na granicy wolnej woli-Zydzi mowia wtedy o bar micwie-synu przykazan. Jest taki dzien gdy dziecko przekracza zakon, a wtedy przestaje byc dzieckiem gdyz swiadomie sprzeciwia sie zakonowi staje sie doroslym czlowiekiem(choc fizycznie ,biologicznie nadal dzieckiem moze byc)-a to znaczy , niestety, ze umarlo stracilo swoja czystosc, grzech ktory w nim tkwil pod wplywem konfrontacji z prawem ujawnil sie i zabil dziecko, gdyz zakon przykazan nie mial mocy aby dziecko uratowac.

Zydem nie jestem aby przyjmowac zydowskie nauki a to co tu jest praktukowane z Bibli nie jest...

-------------------------------------------------------------------------------------

izraelita napisał(a):
Poszukiwacz Prawdy napisał(a):
Ponieważ w mocy Bożej mozna wypełniac Prawo Boże przestało ono byc dla nas zakonem śmierci a stało sie zakonem wolności .

Nie zgadzam sie z tym. W mocy Bozej TYLKO Jezus mogl wypelnic zakon i tylko dla niego byl to zakon zycia.

Tak tylko Jezus Mogl go wypelnic. My bedec a Jezusie WYPELNILISMY go Z NIM np - zloz ofaire za grzech, nie cucdzoloz abys nie umarl...
izraelita napisał(a):
Twoje myslenie jest uluda, zwiedzeniem ciala, pycha naszej grzesznej natury.

Nie znam, Cie ale mysle ze przesadzasz. Jest to bledne myslenie ale uzywasz slow wywolujacych agresje :(. To nie jest zbyt boze :(
izraelita napisał(a):
Zakon nigdy dla nas zakonem wolnosci nie bedzie, on rzadzi czlowiekiem zewnetrznym-nasza zla natura ludzka. To w czlowieku wewnetrznym -ktory rodzi sie w Chrystusie-jest Prawo Boze/Chrystusa-prawo uniwersalne, prawo wolnosci ktore jest zapisane we wnetrznosciach Chrystusa ktore przyjmujemy rodzac sie na nowo.

Mysle ze tu bladzisz. nie jestesmy dipsychikos. Nic nie rzadzi moim zewnetrznym czlowiekiem. Tak jest gdy jestem pod prawem. Rzymian 7.14-23. Zworc uwage na to co Pawel nazywa dobrym i pieknym i co nie mieszka a jego ciele AKTUALNIE i czego jest niwoelnikiem. JEsli dziecko BOze jest niewolnikiem grzechu to nic nie moze.
izraelita napisał(a):
Tam jest przygotowany przez Chrystusa Jego uniwersalny charakter, Jego uniwersalna moralnosc dla kazdego. Tam jest prawo dajace nam trwala relacje z Ojcem, tam jest plan Boga dla nas, plan naszych dobrych czynow, ktore mamy wypelniac. Tam jest Jezusowa moralnosc, Jego milosc, radosc, dobro, wszystkie owoce Ducha.

Jest na to jedno slowo. Nowe czyste sumienie jako Prawo milosci.
izraelita napisał(a):
Duch Sw. odtworzy w nas ten Chrystusowy zapis, jezeli oddamy Bogu nasza wolnosc, jezeli pozwolimy-aktami naszej wolnej woli- Chrystusowi zyc w nas,

KOlejny Blad to On nam pozwala zyc wg swojej woli. Sprawiajac Ja i dajac wykonanie Flp 2.13, 1 kor 12.6, 1 kor 3.6 itp
izraelita napisał(a):
a my przestaniemy zyc wedlug naszej cielesnej wolnosci odzyskanej w Chrystusie.

Nie mamy cielesnej wolnosci. /Mamy wolnosc ciala fizycznego od cielesnosci /sarks/ nie wiem czy to miales na mysli/.

izraelita napisał(a):
Dar laski Boga to przygotowana dla nas moralnosc Jego Syna dawana nam za darmo. Dlatego mozemy byc przybranymi dziecmi Ojca gdyz On kocha Swojego Syna w nas. Kocha nas przez Jego posrednictwo, a nie bezposrednio. Kazde inne myslenie o sobie jest pycha i uluda.
Jestesmy przybranymi dziecmi Boga. I dlatego jestesmy "mocniejsi niz prawdziwi synowie!" . por prawo rzymskie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 13, 2007 2:21 pm 

Lash napisał(a):
Do smoka odnosnie funkcji prawa w Zyciu Chrzesijaniana.

2 tym 3: (15) I ponieważ od dzieciństwa znasz Pisma święte, które cię mogą obdarzyć mądrością ku zbawieniu przez wiarę w Jezusa Chrystusa. (16) Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości, (17) aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany.

Gal 3:(23) Do czasu przyjścia wiary byliśmy poddani pod straż Prawa i trzymani w zamknięciu aż do objawienia się wiary. (24) Tym sposobem Prawo stało się dla nas wychowawcą, /który miał prowadzić/ ku Chrystusowi, abyśmy z wiary uzyskali usprawiedliwienie. (25) Gdy jednak wiara nadeszła, już nie jesteśmy poddani wychowawcy. Jak to rozumiesz? Galajan I tymoteusza?

Hm, być może tutaj jest "pies pogrzebany" jeśli chodzi o rozumienie różnych ról Prawa dla różnych ludzi, a nawet w różnym czasie. Prawo jest jedno, świete i doskonałe, ale zostało dane z kilku powodów i pełni różne funkcje.

W Gal. 3:23-25 Paweł pisze o tym, że Prawo zostało dane jako przewodnik do Mesjasza. Tam nie jest napisane "wychowawca" tylko dosłownie "padaigogos". Padaigogos to był niewolnik, którego zadaniem było odprowadzenie dziecka do nauczyciela. Po prostu Prawo uświadomiło grzech, grzech się wzmógł i stało się jasne, że niezbędna jest łaska, która objawiła się w Mesjaszu. Teraz, kiedy doszliśmy do Nauczyciela (a tym jest Mesjasz), Prawo straciło swoją funkcę "padaigogosa" wobec nas. Ale to nie jest jedyna funkcja Prawa.

Prawo miało moc nad ludźmi w sensie jarzma legalizmu i potępienia wszystkich, którzy nie byli w stanie Prawa wypełnić. A przecież nikt nigdy nie był i nie jest w stanie go wypełnić. Umarliśmy dla Prawa w tym sensie, że ono nas już nie potępia i nie posyła do piekła, a nie w tym sensie, że przestało być wiecznym standardem świętości dla wszystkich ludzi. Zwróć uwagę, że to nie Prawo umarło, tylko my zostaliśmy uwolnieni z jego niewoli i dlatego nie służymy według litery [Rzym. 7:1-6].

W II Tym. 3:16-18 Paweł jako odrodzony pisze do odrodzonego Tymoteusza. Obaj są wolni od niewoli legalizmu, czyli nie są już pod Prawem [hypo nomon] lecz pod łaską [hypo charin] - czyli zamiast w jarzmie Prawa chodzą w jarzmie Chrystusowym, które jest miłe. Człowiek Boży czyli odrodzony nie jest już prowadzony przez Prawo do Mesjasza. Dla nas Prawo (i całe Pismo) ma funkcję korygującą w procesie uświęcenia - czyli jest pożyteczne do wychowywania nas przez Mesjasza w sprawiedliwości. Jakub pisze do odrodzonych ludzi w 2:1-12 właśnie po to, żeby im pokazać korygującą rolę Prawa jako standardu świętości i nazywa Prawo "Prawem wolności", ponieważ nie jesteśmy już jego niewolnikami i nie jesteśmy potępieni, ale przecież zdarza nam się grzeszyć - a grzech nie jest niczym innym jak przestępstwem wobec Prawa [I Jana 3:4].

Człowiek Boży nie musi już WYPEŁNIĆ Prawa, aby dzięki temu uzyskać zbawienie, ponieważ Jezus za nas wypełnił Prawo. Natomiast idąc śladami Świętego, który nas powołał, sami powinniśmy żyć w świętości [I Piotra 1:14-16]. Prawo jako obiektywny standard sprawiedliwości chroni nas przed niebezpieczeństwem subiektywizmu i relatywizmu, bo czasem odrodzonym ludziom wydaje się, że postępują w Duchu, choć tak naprawdę postępują cieleśnie.

Paweł pisze w Gal. 23-25 i II Tym. 3:16-18 o DWÓCH RÓŻNYCH FUNKCJACH PRAWA. Pierwsza z nich nas już nie dotyczy, a druga - jak najbardziej. Dlatego apostołowie powołują się na przykazania Prawa, a sam Pan nie tylko Prawa nie unieważnił, ale nawet pogłębił jego przykazania [Mat. 5:17-43]. Prawo Mojżeszowe zostało ziterpretowane i podane przez Mesjasza jako punkt odniesienia i Prawo wolności i zapisane w sercach wierzących pod Nowym Przymierzem - dlatego jest nazywane przez apostołów "Prawem Mesjaszowym" [Chrystusowym] i "Prawem wolności". Jego przykazania należy interpretować przez pryzmat nauki Jezusa i apostołów i pamiętać, że przed Trybunałem Chrystusowym będziemy sądzeni przez Prawo wolności - czyli na podstawie punktu odniesienia podanego przez Mesjasza.

Podsumowując, "alergiczne" reakcje na określenie "zakon" są niepotrzebne i wynikają z braku rozumienia Prawa w taki sposób, jak rozumieli je Paweł, Tymoteusz, Ananiasz i wielu innych, którzy "żyli bogobojnie według zakonu [Prawa]" jako odrodzeni ludzie, ale nie byli już pod jarzmem Prawa.

P.S.
Cieszę się z obniżenia poziomu agresji w dyskusji. Im mniej cielesności, tym lepiej. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 13, 2007 3:23 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 8:30 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 13, 2007 3:58 pm 

-------------------------------------------------------------------------------------

Do Lash i izraelity :

Dykusja dla dyskusji mnie nie interesuje . Napisałem co napisałem . Wiem co mi Bóg pokazał . Trwam w tym co wiem , a jeżeli o czymś inaczej myślę to Bóg mi to objawi .

I List do Tymoteusza 4:7 A pospolitych i babskich baśni unikaj, ćwicz się natomiast w pobożności.
I List do Tymoteusza 6:11 Ale ty, człowiecze Boży, unikaj tego, a zabiegaj o sprawiedliwość, pobożność, wiarę, miłość, cierpliwość, łagodność.
I List do Tymoteusza 6:20 Tymoteuszu! Strzeż tego, co ci powierzono, unikaj pospolitej, pustej mowy i sprzecznych twierdzeń, błędnej, rzekomej nauki,
II List do Tymoteusza 2:16 A pospolitej, pustej mowy unikaj, bo ci którzy się nią posługują, będą się pogrążali w coraz większą bezbożność,
II List do Tymoteusza 2:23 A głupich i niedorzecznych rozpraw unikaj, wiedząc, że wywołują spory.
List do Tytusa 3:9 A głupich rozpraw i rodowodów, i sporów, i kłótni o zakon unikaj; są bowiem nieużyteczne i próżne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 13, 2007 4:03 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 8:29 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 13, 2007 4:23 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 8:28 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1