Smok Wawelski napisał(a):
Lash, ja już napisałem, że długie posty mnie męczą. A Ty piszesz znowu kilometrową epistołę i chcesz ode mnie odpowiedzi. To jest ten owoc miłości, który Duch w Tobie wydaje?
Porownalem Moj 1000 SLow Twoj 650 /nie liczac cytatow oponenta/ Jesli cie to zadowoli to PRZEPRASZAM ze o 33% wicej naisalem niz Ty. Postram sie trzymac w przedziael 10%. Czy Twoja uwaga jest pokorna?
Uparcie traktujesz Prawo tak jakby to był Twój wróg.
Bo jest Ja nie sluze smierci ale zyciu.
Paweł w II Tym. 3:16-18 mówi o czyś innym niż w Rzym. 7:1-6. Ale widzę, że Ty wolisz zmieniać definicje pojęć, a tam, gdzie Paweł definiuje jedną z FUNKCJI Prawa Ty widzisz definicję DUCHA Prawa. Ja na to nic nie poradzę. Jak Paweł rozumiał przestrzeganie Prawa i jak sam to robił po swoim odrodzeniu, przeczytaj sobie np. w Dz. Ap. 21:17-26. Paweł i wielu innych po swoim odrodzeniu ufali Bogu i brali na serio Prawo. Jedno nie przeszkadzało drugiemu. Zastanów się, dlaczego Tobie przeszkadza coś, co im nie przeszkadzało?
Mi ono wogole nie przeszkada Tak samo Jak Pawlowi ktory napisal:
6) Albowiem w Chrystusie Jezusie ani obrzezanie,
ani jego brak nie mają żadnego znaczenia, tylko wiara, która działa przez miłość.
(3) Paweł postanowił zabrać go z sobą w podróż.
Obrzezał go jednak ze względu za Żydów, którzy mieszkali w tamtejszych stronach. Wszyscy bowiem wiedzieli, że ojciec jego był Grekiem.
(Dzieje Apost. 16:3, Biblia Tysiąclecia)
(24) weź ich, poddaj się wraz z nimi oczyszczeniu i pokryj za nich koszty, aby mogli ostrzyc głowy; wtedy wszyscy poznają, że to, co im o tobie powiedziano, nie odpowiada prawdzie, lecz że i ty sam przestrzegasz zakonu. (25) Co się zaś tyczy pogan, którzy uwierzyli, wysłaliśmy na piśmie nasze zalecenie, aby się wystrzegali rzeczy ofiarowanych bałwanom i krwi, i tego, co zadławione, i nierządu. (26) Wówczas Paweł, wziąwszy owych mężów, poddał się wraz z nimi oczyszczeniu następnego dnia i wszedł do świątyni, zgłaszając zakończenie dni oczyszczenia
i czas złożenia ofiary za każdego z nich.Czy Pawel ZPARL sie Jezusa ! Wyrzekl jego Ofiary?
Dla niego TO PORPROSTU NIE MA ZNACZENIA. Bo aby pozyskac Ludzi dla Ewangelii stal sie niczym zyd dla zydow!.
Jak. 2:1-12 zaczyna się tak: "Bracia moi, nie czyńcie różnicy między osobami przy wyznawaniu wiary w Jezusa Chrystusa, naszego Pana chwały". Nie opowiadaj, że te słowa są napisane do kogoś innego niż bracia Jakuba wyznający wiarę w Jezusa Chrystusa jako swego Pana. Odwracając się od tekstu możesz udowodnić wszystko, co tylko zechcesz.?
WIEC SIE nieodwracaj O Zobacz jak maja opinie w Oczach Jakuba. Slowo Zasiane w was "moze was zbawic gdy dacie usposluch". Pisalem o tym ale nawet nie podjale sie komentarza. Oprocz - za dlugo piszesz....
Każdy grzech jest bezprawiem, czyli wykroczeniem poza standard sprawiedliwości wyznaczony przez Prawo. Jednorazowe popełnienie grzechu i ciągłe trwanie w grzechu to jednak dwie różne sprawy.
Wiec co odnosisz to do siebie czy nie? Wierzysz ze jek grzeszysz Zgodnie z tym co napisal Jan to nie jestes CHRYSTUSA! Jan nie pisze ktro trwa ...
Jan pisze:
(4)
Każdy kto popełnia grzech, i zakon przestępuje, a grzech jest przestępstwem zakonu. .... (8)
Kto popełnia grzech, z diabła jest, gdyż diabeł od początku grzeszy. A Syn Boży na to się objawił, aby zniweczyć dzieła diabelskie. (9) Kto z Boga się narodził,
grzechu nie popełnia, gdyż posiew Boży jest w nim, i nie może grzeszyć, gdyż z Boga się narodził.
Czekam na Wyjasnienie uzycie frazy u Jana "czynic grzech" gr poion hamartia
Lash napisał(a):
Niestety to zdanie o standardzie sprawiedliwosci pokzuje wg mnie bledne myslenie. Bo wedlug prawa NIE JESTEMY SPRAWIEDLIWI i NIGDY nie bedziemy. Stosuje sie wiec nieprawidlowa miare!
Jestesmy Sprawiedlwi w Chrystusie i to jest nasza miara. Jesli przylozysz do siebie miare Prawa to jedyne co moze to wywolac u ciebie to chce Przypodobania sie Bogu uczynkami prawa!
Przykładaj do swojego postępowania miarę przykazań, to okaże się, co masz jeszcze do poprawienia w swoim życiu.
A ty nie masz? Kto nie ma? To jest wlasnie Przeklenstwo Prawa NIKT nie jest dodkonaly wzgledem niego Oprocz Jezusa
Miłość do Boga pokazuje się poprzez przestrzeganie przykazań. Tak jest napisane w I Jana 5:3 i tego nie zmienisz.
Nie zmieniam napisalaem juz o czym Jan pisze. Chocby 1 jan 4,21 podaje co jest przykazaniem. Miluj Brata. Trudno czytac kontekst?
Nie mylmy stanu usprawiedliwienia z procesem uświęcenia. Usprawiedliwieni jesteśmy w Chrystusie i jesli rzeczywiście nasza wiara nas zbawiła, to nasze uczynki będą zgodne z Prawem - a jeśli upadniemy i wystąpimy przeciw Prawu, to wyznajemy grzechy i doświadczamy oczyszczenia [I Jana 1:9].
Juz i pisalem o tym ze Prawo nic nie da do uswiecenia. Bo usiecenie jest w JEZUSIE
(2) do Kościoła Bożego w Koryncie, do tych, którzy zostali uświęceni w Jezusie Chrystusie i powołani do świętości wespół ze wszystkimi, którzy na każdym miejscu wzywają imienia Pana naszego Jezusa Chrystusa, ich i naszego /Pana/. (1 list do Koryntian 1:2, Biblia Tysiąclecia)
(1 list do Koryntian 1:30, )
(1 list do Koryntian 6:11, )
(List do Hebrajczyków 10:10, )
SOLA CHRISTI nie ma zdania w Biblii ze PRAWO nas uswieca!
Lash napisał(a):
Dlatego apostołowie powołują się na przykazania Prawa, a sam Pan nie tylko Prawa nie unieważnił, ale nawet pogłębił jego przykazania [Mat. 5:17-43].
A zastanow sie czy Jezus nie probowal powiedziec tam "Kochaj". Porwnaj to co Jezus tam naucza z Pawlowym (4) Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; (5) nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; (6) nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. (7) Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma. (8) Miłość nigdy nie ustaje, To co Jezus mowil w tym sie zawiera Ba Jezus wrecz nie mowi o uczynkach ale bardziej o charakterze wierzacych. Jezus pokazuje ze przykazania wykonujemy Charakterem a nie uczynkowoscia. Jezusowi nie chodzi o to by bez "mrugniecia" dwac sie bic po twarzy /dlaczego mnie bijesz/ Ale o to by miloscia i cierpliwoscia, nie gniewem ale wierniacuia zwyciezac i isc prze te rzeczy.

Przepraszam, ale czy Ty naprawdę wierzysz w to, co tutaj napisałeś? Przecież Jezus mówi wyraźnie o przykazaniach i ich wypełnianiu, a Paweł pisze o czymś zupełnie innym. W tym fragmencie Jezus nie próbował powiedzieć nam "kochaj". On mówił o tym, jak należy żyć i mówił to w formie pogłębionych przykazań Tory.

Przepraszam, ale czy Ty naprawdę wierzysz w to, co tutaj napisałeś? Przecierz ta droga szli zydzi wieki cale.
Oni STALE poprawiali i uszczegolowaiali Prawo! Jezus mowi KOCHAJ to wypelnienie prawa.
Jak! nie gniewaj sie,
jak badz wierny,
jak wybaczaj!
Nazywasz "stylem" zamiast "praktykami" coś, co Jezus nakazuje jako konkretne postępowanie w konkretnych sytuacjach. Jak ja mam z Tobą dyskutować, jeśli Ty odmawiasz czytania tekstu w imię czegoś, co chcesz w ten tekst wpisać?
Rozumie wiec ze Prawo ST cie OBOWIAZUJE i jest poprawione w KILKU punktach przez JEZUSA?
Dlaczego Wiec Pawel nie mowi o tym w 1 kor 13!
DLaczego mowi Przeciwko Owocowi Ducha Jakim jest milosc nie ma Prawa?
Wiec co prawo - to milosc? przeciwko milosci nie ma milosci?
Dlaczego milosc Zakrywa grzechy a prawo je objawia? Dlaczego Milosc odpuszcza grzech a prawo JEST MOCA grzechu? Poszatkujmy Prawo w poprzek Bo adwentysci szatkuja je wzdluz? Jelsi milosc = Prawo wtedy to co wyryte w kamieniu jest sluzba zyciu a nie smierci. Te nie raczyles sie ustosunkowac
Jak z toba rozmawiac skoro nie odpowiadasz poraz kolejny?
PS ty napisales 405 slow Ja 385 nie liczac cytatow.