www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz cze 19, 2025 3:42 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 19, 2007 9:24 pm 

izraelita napisał(a):
Wszystkie zlosliwosci przemilcze w imie kulturalnej rozmowy , choc nie powiem, zebym ich nie poczul, gdyz sklamalbym, ale to nie moj problem.

Wszystkim zwolennikom ograniczonego przez nature ludzka bostwa Jezusa, od momentu embrionalnego poczecia-szczegolenie tobie jj-zadaje proste pytanie i czekam na satysfakcjonujaca i logiczna odpowiedz.

Czy Maria to matka Boga ?

Poczules? To dobrze, bo moze zejdziesz z katedry i da sie z toba rozmawiac normalnie. :D
PRZEPRASZAM!
Maria jest matka czlowieka - Syna Czlowieczego. Syn Bozy byl juz wczesniej zrodzony przez Ojca.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 19, 2007 9:39 pm 

izraelita napisał(a):
Wszystkim zwolennikom ograniczonego przez nature ludzka bostwa Jezusa, od momentu embrionalnego poczecia-szczegolenie tobie jj-zadaje proste pytanie i czekam na satysfakcjonujaca i logiczna odpowiedz.

Czy Maria to matka Boga ?

chrystianin?
"reductio ad absurdum"?
(slippery slope)?

a może Ty sam wyjaśniłbyś najpierw, co miałeś i/lub nie miałeś na myśli pisząc te słowa:

ani_isza napisał(a):
izraelita napisał(a):
Stad byla wariacja uniwersalnego prawa dostosowana do Mesjasza, aby ja wypelnil

to jest kłamstwo, które sugeruje, że Mesjasz to nie jest JHWH, bo trzeba było dla biedaka dostosować prawo, żeby był w stanie je wypełnić!!!

co Ty głosisz?

bo to dziwnie koresponduje z tym co suponujesz powołując się na stwierdzenie o "matce boga"

czyjeś wnętrzności mi tu nie pasują...

to było w temacie: Jaki to zakon ? na stronie 3 (tam, gdzie sugerowałeś żydom czytanie jakiejś "peszity" - jest tylko "peszarim", ale to oczywiście nie ważne dla tak "uniwersalnego umysłu" jak Twój...)
http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... highlight=

i może by tak zacząć wreszcie wypowiedzi na podstawie wskazań z Pisma, chyba że kogoś to brzydzi?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 19, 2007 11:24 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 8:15 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 12:47 am 

Ani_isza:
http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... siny#22527

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 11:10 am 

izraelita napisał(a):
Aby Maria nie byla matka Boga, ale tylko czlowieka ten czlowiek w jej lonie nie moze byc jeszcze Bogiem - jego zmysly w zaden sposob nie moga byc powiazane z natura boska JHWH.

A czemu Ty mieszasz obydwie natury w Osobie Jezusa? Dlaczego Syn Człowieczy miałby się przemieniać w Syna Bożego, skoro Jezus to jest Syn Człowieczy i Syn Boży w jednej Osobie?

izraelita napisał(a):
Jest teraz w Polsce czas koled, jest taka jedna "Bog sie rodzi moc truchleje.."(zreszta moim zdaniem jedna z fajnieszych :lol: ), tam sa takie slowa: "... ma granice nieskonczony... " co jest oczywiscie wynikiem przyjecia takiej teologii, ktora takze ty i smok i zapewne inni wyznajecie.

Jedna z Osób Nieskończonego przyjęła ciało ludzkie i w ten sposób się ograniczyła. Jej współistotność z innymi Osobami Trójjedynego Boga sprawia, że jest nad wszechobecna w/poprzez pozostałe Osoby. I nie jest to żaden tryteizm, tylko rozdzielność Osób Boga przy zachowaniu ich wspólnej istoty jako Jednego Boga.

"Toteż, przychodząc na świat, [Syn Boży] mówi: Nie chciałeś ofiar krwawych i darów, aleś ciało dla mnie przysposobił" [Hebr. 10:5]

"Uczyniłeś go na krótko nieco mniejszym od aniołów, chwałą i dostojeństwem ukoronowałeś go, wszystko poddałeś pod stopy jego. A poddawszy mu wszystko, nie pozostawił niczego, co by mu poddane nie było. Teraz jednak nie widzimy jeszcze, że mu wszystko jest poddane; widzimy raczej tego, który na krótko uczyniony został mniejszym od aniołów, Jezusa, ukoronowanego chwałą i dostojeństwem za cierpienia śmierci, aby z łaski Bożej zakosztował śmierci za każdego. Przystało bowiem, aby Ten, dla którego i przez którego istnieje wszystko, który przywiódł do chwały wielu synów, sprawcę ich zbawienia uczynił doskonałym przez cierpienia. Bo zarówno ten, który uświęca, jak i ci, którzy bywają uświęceni, z jednego są wszyscy; z tego powodu nie wstydzi się nazywać ich braćmi, mówiąc: Będę opowiadał imię twoje braciom moim, będę cię chwalił pośród zgromadzenia" [Hebr. 2:7-12]

Syn Boży uniżył się i na krótko jako sługa stał się mniejszy od aniołów, przyjmując ludzkie ciało [Flp. 2:6-8]. Jednocześnie Ten, który uświęca, jest naszym (i Hebrajczyków) bratem według ciała jako Syn Człowieczy i nie wstydzi się nazywać nas (i Hebrajczyków) braćmi według ciała. Jedna z Osób Boga postanowiła przyjąć ludzkie ciało i ludzką naturę nie rezygnując z własnej. Po zmartwychwstaniu Chrystus nie "wessał" natury Syna Człowieczego w naturę Syna Bożego, lecz jest pierworodnym spośród umarłych [Kol. 1:18] i zmartwychwstał jako pierwszy [I Kor. 15:23]. Jezus pozostaje Bogiem i człowiekiem w jednej Osobie jako Arcykapłan:

"Bo przecież ujmuje się On nie za aniołami, lecz ujmuje się za potomstwem Abrahama. Dlatego musiał we wszystkim upodobnić się do braci, aby mógł zostać miłosiernym i wiernym arcykapłanem przed Bogiem dla przebłagania go za grzechy ludu. A że sam przeszedł przez cierpienie i próby, może dopomóc tym, którzy przez próby przechodzą" [Hebr. 2:16-18].

Kto weźmie władzę bez końca z rąk Ojca? Syn Boży i Syn Człowieczy w jednej Osobie, a stanie się to w niebie:

"I widziałem w widzeniach nocnych: Oto na obłokach niebieskich przyszedł ktoś, podobny do Syna Człowieczego; doszedł do Sędziwego i stawiono go przed nim. I dano mu władzę i chwałę, i królestwo, aby mu służyły wszystkie ludy, narody i języki, Jego władza - władzą wieczną, niezmienną, jego królestwo - niezniszczalne" [Dan. 7:13-14]

Również Jan widział Jezusa w postaci Syna Człowieczego:

"(...) a pośród tych świeczników kogoś podobnego do Syna Człowieczego, odzianego w szatę do stóp długą i przepasanego przez pierś złotym pasem; głowa zaś jego i włosy były lśniące jak śnieżnobiała wełna, a oczy jego jak płomień ognisty, a nogi jego podobne do mosiądzu w piecu rozżarzonego, głos zaś jego jakby szum wielu wód" [Obj. 1:13-15]

Wynikałoby stąd, że ograniczenie ciałem uwielbionym pozostaje i pozostanie na zawsze w przypadku Syna Bożego. My także otrzymamy uwielbione ciała. Nie ma podstaw twierdzenie, że inne cechy ludzkiej natury Jezusa zostaną zamienione w Boskie, ponieważ pozostaje On Synem Bożym i Synem Człowieczym równocześnie - nawet w niebie.

Maria to matka Boga Wcielonego czyli ludzkiej natury Syna Bożego. Określenie "matka Boga" jest nieporozumieniem, ponieważ tylko jedna z Osób Boga wcieliła się w człowieka. Wcześniejsze określenie "Christotokos" (które zmieniono na "Theotokos") było o tyle precyzyjne, że wskazywało na macierzyństwo względem Mesjasza jako Syna Człowieczego, który jest wcielonym Synem Bożym. Biblia nie mówi o sposobie powiązania zmysłów Jezusa jako człowieka z naturą boską JHWH, ani o tym, że natura ludzka Jezusa stała się Boska po zmartwychwstaniu. Natomiast wyraźnie zaprzecza, jakoby Syn Człowieczy stał się Synem Bożym dopiero po zmartwychwstaniu, a odpowiednie cytaty o Synu Człowieczym podałem powyżej.

Prosiłbym o konkretne fragmenty Pisma, z których coś ma wynikać, a nie o filozoficzne spekulacje, z których nic nie wynika. Z takich spekulacji rodzi się własnie zła teologia.

"Baczcie, aby was kto nie sprowadził na manowce filozofią i czczym urojeniem, opartym na podaniach ludzkich i na żywiołach świata, a nie na Chrystusie" [Kol. 2:8].

Ostatnio edytowano Cz gru 20, 2007 11:49 am przez Smok Wawelski, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 11:15 am 

izraelita:

Cytuj:
No widzisz i w pelni sie z toba zgadzam. Jednakze w swietle tego co pisales wczesniej o czlowieku, ktory jest Bogiem, od poczecia, taki wniosek jest niestety nielogiczny.

A kto powiedzial, ze Bog postepuje zgodnie z nasza logika?
Wprost przeciwnie:

8. Bo myśli moje, to nie myśli wasze, a drogi wasze, to nie drogi moje - mówi Pan,
9. lecz jak niebiosa są wyższe niż ziemia, tak moje drogi są wyższe niż drogi wasze i myśli moje niż myśli wasze
Ks. Izajasza 55:8-9

Nawet zwykla madrosc nie jest wystarczajaca:

16. nie przestaję dziękować za was i wspominać was w modlitwach moich,
17. aby Bóg Pana naszego Jezusa Chrystusa, Ojciec chwały, dał wam Ducha mądrości i objawienia ku poznaniu jego,
List do Efezjan 1:16-17

Cytuj:
Jezeli wg ciebie Maria nosi w swoim ciele Osobe, ktora ma nature ludzka, ale w ktorej jest zamknieta takze natura boska znaczy to, ze jest jest ona matka Boga.

Nic nie znaczy, bo Jezus w lonie Marii jest poczety z Ducha Swietego, a jego rodzicem jest Bog, zarówno matką, jak i ojcem:

6. Pytajcie i patrzcie! Czy mężczyzna może rodzić? Czemu więc widzę każdego mężczyznę z rękami na biodrach jak u rodzącej a oblicze wszystkich zbladło?
Ks. Jeremiasza 30:6

7. Ogłoszę zarządzenie Pana: Rzekł do mnie: Synem moim jesteś, Dziś cię zrodziłem.
8. Proś mnie, a dam ci narody w dziedzictwo I krańce świata w posiadanie.
Ks. Psalmów 2:7-8

Maria urodzila Boga, ale jest matka czlowieka. Czy to jest az tak skomplikowane?

Cytuj:
Aby Maria nie byla matka Boga, ale tylko czlowieka ten czlowiek w jej lonie nie moze byc jeszcze Bogiem-jego zmysly w zaden sposob nie moga byc powiazane z natura boska JHWH.

Dlaczego? Przeciez to ludzka natura Jezusa podlegala procesowi wzrostu, ponieważ był pelnym czlowiekiem. Pelnym Bogiem był zawsze, ale wlasnie z powodu unizenia się, manifestacja Bozej Natury ograniczona była dobrowolnie do poziomu zmyslowego.

Cytuj:
Jest teraz w Polsce czas koled, jest taka jedna "Bog sie rodzi moc truchleje.."(zreszta moim zdaniem jedna z fajnieszych ), tam sa takie slowa: "... ma granice nieskonczony... " co jest oczywiscie wynikiem przyjecia takiej teologii, ktora takze ty i smok i zapewne inni wyznajecie.

Natomiast wynikiem twojej filozofii jest mysl zawarta w tej koledzie: :D

„Oj, maluski, maluski, maluski, jako rękawicka
Alboli tyz jakoby, jakoby kawałecek smycka”.

Cytuj:
Zatem, jezeli Nieskonczony ma granice w lonie kobiety, jej ludzkie dziecko jest juz Bogiem, znaczy to ,ze ona jest matka Boga. 2+2=4 !

...a mucha stracila sluch po oberwaniu szesciu nog i dwóch skrzydel... znasz?
To jest wlasnie twoja logika, oparta na zywiolach swiata... zmyslowa.

Cytuj:
Takie patrzenie jak twoje na Osobe Jezusa doprowadzilo wlasnie kiedys wierzacych w Chrystusa bezposrednio do zastanawiania sie kim byla Jego matka i uznano, ze skoro plod byl juz Bogiem ograniczonym, w naturze ludzkiej, to Maria byla Matka Boga. Posrednio przyczynilo sie to do stworzenia kultu maryjnego. Zla teologia zawsze stoi u podstaw zlego kultu-w tym wypadku maryjnego.

Czy dlatego mam zaprzeczac Slowu Bozemu? Co mnie to obchodzi, ze ludzie mysla „mięsem”?
Nie spotkalem jeszcze wierzacych, którzy mieliby z tym pojeciem problemy, może dlatego, ze posiedli Ducha madrosci, którego nie da się nabyc w drodze edukacji?

Cytuj:
Woz albo przewoz .

Taaa, sanie albo ssanie, a najlepiej duchowego mleczka.:D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 12:42 pm 

izraelita napisał(a):

izraelita napisał(a):
ani_isza napisał(a):
"szlachetni misjonarze uniwerslizmu"?
Cytuj:
nie jest to przykazanie pochodzące bezpośrednio z Tory, więc przytaczając je co starasz się wykazać? "wyższość kultury chrześcijańskiej/oświeconej postępem"?

zdradzasz też swoje niedouczenie i sądzisz kogoś z powodu tego, co chce zachowywać...oby Ciebie tak nie osądzono

Ani_isza czy ty jestes przy zdrowych zmyslach :evil: ? Pytam wprost ,gdyz imputujesz mi antysemityzm. wypraszam sobie i czekam na przeprosiny !
Chyba, ze dla Ciebie istniejesz na swiecie tylko ty , podobni w pogladach do Ciebie a reszta to antysemici ? No to wtedy jestem w dobrym towarzystwie :lol:
O co ci chodzi ?Ty masz jakies natrectwa i wszedzie widzisz antysemitow? Bo jezeli nie to masz oczywisty problemy z czytaniem i rozumieniem. Nie napisalem NIC antysemickiego. Zas bar micwe uwazam za zwyczaj ktory ilustruje sens dzialania prawa na tle slow Pawla, ktory mowi, ze gdy zakon pojawia sie w zyciu mlodego czlowieka zabija go.
A "szlechetni misjonarze uniwersalizmu" to kto to taki, bo na pewno nie ja! Co to za diabel :twisted: z tego uniwersalizmu ?

za co ma Ciebie przepraszać?

za to, że sugerujesz mi tutaj, ża ja nie jestem przy zdrowych zmysłach? że mam natręctwa? że mam problemy z czytaniem i zrozumieniem?
że używam określeń, które widzisz tylko Ty?

nigdzie też na tym forum nie napisałam o antysemityźnie, nie użyłam takiego określenia, bo widocznie nie ja mam z tym problem... ;)

jeżeli z czymś się utożsamiłeś, to byłabym zdziwiona...

za to, że jesteś niedouczony nie przepraszam, bo mi to nie przeszkadza osobiście tylko Ciebie ośmiesza, więc przyjmij radę i nie używaj w dyskusji jako "argumentów niepodważalnych" określeń, których znaczenia nie jesteś pewien (Bar-Micwy nie ma jako nakazu ani w Tanach, ani w Berit-Chadasza)

może odpowiesz na któreś z pytań merytorycznie i na podstawie Pisma Starego i Nowego Testamentu???

- odnoszę wrażenie, że zamiast odpowiadać "na temat" uciekasz w jakieś przepychanki ( i to o słowa, które tylko Ty gdzieś widzisz...)

możesz moje pytania ignorować, skoro nie potrafisz przedstawić wskazań z Pisma na poparcie Twoich błędnych założeń
Pismo jednak wskazuje na inne fakty

zwłaszcza, że jeżeli ktoś zaprzecza, że jako Syn Boży przyszedł na świat w ciele ludzkim sam JHWH, któy Zbawia, to duch za tym stojący został nazwany z imienia

5 Przeto przychodząc na świat, mówi
Ofiary ani daru nie chciałeś,
aleś Mi utworzył ciało;
6 całopalenia i ofiary za grzech
nie podobały się Tobie.
7 Wtedy rzekłem: Oto idę -
w zwoju księgi napisano o Mnie -
abym spełniał wolę Twoją, Boże. [Hebr.10:5-7; Ps.40:7-8]

Duch, woda i krew, a ci trzej w jedno się łączą.
(9) Jeśli przyjmujemy świadectwo ludzi - to świadectwo Boże więcej znaczy, ponieważ jest to świadectwo Boga, które dał o swoim Synu. [1Jana 5:8-9]

Na świecie było /Słowo/, a świat stał się przez Nie, lecz świat Go nie poznał. (11) Przyszło do swojej własności, a swoi Go nie przyjęli. [Jan 1: 10-11]

Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, /o Nim/ pouczył. [Jan 1:18]

Ja i Ojciec jedno jesteśmy. [Jan 10:30]

A teraz Ty, Ojcze, otocz Mnie u siebie tą chwałą, którą miałem u Ciebie pierwej, zanim świat powstał...(10) Wszystko bowiem moje jest Twoje, a Twoje jest moje, i w nich zostałem otoczony chwałą. [Jan 17:5.10]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 2:17 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 8:14 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 2:41 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 8:13 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 2:45 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 8:12 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 4:01 pm 

Mieszasz i to potężnie, niestety. Postaram sie krótko, bo odpowiadając na Twój przydługawy post, musiałbym napisac jeszcze dłuższy.

izraelita napisał(a):
Jezeli przyjmiemy okreslenie Syn Bozy jako synonim Boga to ty twierdzisz ze Bog ograniczyl sie poprzez ludzka nature stajac sie czlowiekiem.

To ty przyjmujesz określenie Syn Boży jako synonim Boga. Syn Boży jest jedną z Osób Trójjedynego Boga. I to Syn Boży się ograniczył. Nie uczynił tego ani Ojciec, ani Duch, choć sa współistotni i posiadają Boską naturę. Po prostu nie przyjmujesz do wiadomości samoograniczenia się Syna Bozego, czyli kenozy [Flp. 2:6-8].

izraelita napisał(a):
Zas co do Hbr 2. Kto zostal uczyniony wpierw mniejszym od aniolow, Bog-Syn Bozy? Natura boska, nieograniczona stala sie mniejsza od ograniczonej natury anielskiej, poprzez wlozenie jej w cialo ludzkie w ludzka nature? Jestem za nieograniczonoscia Syna Bozego-Boga-zawsze i wszedzie! Mniejszy od aniolow -na starcie-byl Jezus-syn Marii-czlowiek ---> Stwierdził to zaś ktoś, kiedy gdzieś powiedział: Czymże jest człowiek, że pamiętasz o nim? Albo syn człowieczy, że dbasz o niego? (Hbr 2:6).

Możesz być za tym, za czym chcesz. Masz do tego prawo. Natomiast w Biblii jest wyraźnie, że Syn Boży uniżył się, przyjął ciało i rezygnując z pewnych atrybutów na pewien czas i został uczyniony mniejszym od aniołów w swojej ludzkiej naturze. Bóg nie aniołom poddał świat, który ma przyjść, ani nie poddał go ludziom - poddał go Mesjaszowi jako wcielonemu Synowi Bożemu. O tym mówi Hebr. 2:5-9. Natura Boska i ludzka Jezusa istnieją obok siebie w jednej Osobie. Syn Boży uniżył się i pewne atrybuty odłożył, ale nie przestał mieć Boskiej natury przebywając w ludzkim ciele. Ponieważ jest współistotny z Ojcem i Duchem, Wszechświat mógł być spokojnie podtrzymywany Słowem Boga nawet przy dobrowolnie i czasowo ograniczonych atrybutach Syna - czego jak widzę nie chcesz przyjąć. Twój problem.

izraelita napisał(a):
Jedna z Osob Boga wybacz mi to CALY Bog, albowiem Bog to nie jest suma trzech Osob. Bog Jest Jeden Wspolistotny, to znaczy WSPOLOBECNIAJACY SIE

:shock: Nie znam pojęcia "współobecniający się" - czy to jest Twój własny wynalazek? Bo ja widzę, że próbujesz wprowadzić taką definicję współistotności, która wynika z Twojej teologii, a nie z Pisma. Jeśli po swojemu definiujesz pojęcia, to nie dogadasz się z nikim innym, tylko z samym sobą.

Czy podczas chrztu Jezusa w Jordanie miało miejsce "współobecnianie się" wszystkich trzech osób [Mat. 3:16-17]. Albo czy przyjście na ziemię Ducha Świętego zamiast Jezusa jako innego Pocieszyciela [Jan 14:16] jest dowodem na "współobecnianie się"? Syn jest Osobą tego samego Boga co Ojciec i Duch Święty. Syn jest w nas poprzez Ducha, ale sam jest w niebie ciele uwielbionym jako Syn Człowieczy i Syn Boży. Dlatego po zmartwychwstaniu Syn Człowieczy nie przestał być Synem Człowieczym - cytując Dan. 7:13-14 i Obj. 1:13-15 to właśnie chciałem Ci pokazać.

izraelita napisał(a):
cechy natury boskiej sa dzis podporzadkowane cechom natury ludzkiej Jezusa.

:shock: A gdzie to jest napisane?

JHWH, który zbawia przyszedł w ludzkim ciele - to prawda. Ale natura Boska Syna Bożego koegzystuje z naturą ludzka Syna Człowieczego w jednej Osobie posiadającej dwie natury. Dlatego w interlinii czytamy:

"Słowo ciałem stało się i rozbiło namiot wśród nas, i ujrzeliśmy chwałę jego, i ujrzeliśmy chwałę jego, chwałę jako jednorodzonego od Ojca, pełen łaski i prawdy" [Jan 1:14]

Namiot to jest ludzkie, śmiertelne ciało [por. II Kor. 5:1-4], w którym zamieszkało Słowo i w ten sposób stał się ciałem. Syn Boży stał sie również Synem Człowieczym. Twój komentarz do Łuk. 2:42-53 nie wynika z tekstu, bo w tekście nie jest napisane, że Jezus dopiero wtedy otrzymał jakieś objawienie, że Bóg jest Jego Ojcem. Spekulujesz. A bar-micta jest w wielku lat 13, o ile się nie mylę. I nie jest wspomniana w tekście (może dlatego, że nie jest biblijna i ukształtowała się dopiero w okresie XIV-XVI wieku :D ).

http://www.myjewishlearning.com/lifecyc ... itzvah.htm

izraelita napisał(a):
Sprawiedliwosc zostala wypelniona zakon uczynil Jezusa doskonalym do przyjecia natury boskiej - zamieszkania Boga w Nim i Jego boskiego charakteru JHWH. Ojciec oglasza czlowieka Jezusa swoim Synem gdyz jego natura ludzka zostala przysposobiona do przyjecia charakteru boskiego Jednorodzonego Syna

No no, co my tutaj mamy... Czyli Jezus przyjął naturę boską dopiero w momencie chrztu w Jordanie? Człowiek Jezus został przysposobiony do przyjęcia charakteru boskiego Jednorodzonego Syna? I Ty NAPRAWDĘ wyczytałeś to w wytłuszczonych przez Ciebie fragmentach? :shock:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 4:14 pm 

izraelita napisał(a):
jj napisał(a):
Nic nie znaczy, bo Jezus w lonie Marii jest poczety z Ducha Swietego, a jego rodzicem jest Bog, zarówno matką, jak i ojcem:

:? :lol:
Cale zycie myslalem ze matka Jezusa jest Maria ! Czy wg ciebie Jezus ma pozorne cialo ludzkie, pozorna ludzka nature ? Nie "miesna"-genetyczna-od ludzkiej matki ?
Cytuj:
Przeciez to ludzka natura Jezusa podlegala procesowi wzrostu, ponieważ był pelnym czlowiekiem. Pelnym Bogiem był zawsze, ale wlasnie z powodu unizenia się, manifestacja Bozej Natury ograniczona była dobrowolnie do poziomu zmyslowego.

Zdefiniuj mi tzw "pelnego Boga" -dla mnie bowiem Bog zawsze jest pelny wiec po co o tym pisac ?
Bog jest czlowiekiem i chce aby czlowiek stal sie Bogiem dlatego udoskonala go aby ten przyjal Jego boskie atrybuty pod swoja ludzka- udoskonalona w cierpieniu- wladze. Manifestacja Bozej natury caly czas JEST ,ale nie poprzez nature ludzka, ale przy niej np Syn Bozy caly czas podtrzymuje swoim slowem wszechswiat, np stworzenia caly czas sa w Nim, ma nad nimi wladze itd.
Maria zatem rodzi czlowieka Jezusa nie jest Bogarodzica, bo choc Bog jest jej synem, to ona daje mu tylko nature ludzka, gdyz Jego natura boska jest ponad cialem jej syna. Maria jest we wnetrzu tej boskiej natury-ocienia ja caly czas.

Cytuj:
W nagrode jako czlowiek stanie sie Bogiem, przejmie atrybuty Boga Wiecznego

Cala pelnia Boskosci, to caly JVHV-który zbawia, Y@howshu`a, który przyszedl w ciele w chwili poczecia z Ducha Swietego w lonie Marii, a nie dopiero po zmartwychwstaniu.
„Umywam rece” jak Pontius Pilatus. Jestes niepoprawny. Kolejny raz stwierdzasz, ze evwhy Y@howshu`a, JVHV-który zbawia nie przyszedl w ciele! Szkoda czasu na udowadnianie herezji heretykowi.

2. Po tym poznawajcie Ducha Bożego: Wszelki duch, który wyznaje, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele, z Boga jest.
3. Wszelki zaś duch, który nie wyznaje, że Jezus Chrystus [evwhy Y@howshu`a] przyszedł w ciele, nie jest z Boga. Jest to duch antychrysta, o którym słyszeliście, że ma przyjść, i teraz już jest na świecie
1 List Jana 4:2-3

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 4:14 pm 

izraelita napisał(a):
Lk 2:42-53 Bw „I gdy miał dwanaście lat, poszli do Jerozolimy na to święto, jak to było w zwyczaju.(43) A gdy te dni dobiegły końca i wracali, zostało dziecię Jezus w Jerozolimie, o czym nie wiedzieli jego rodzice,(44) a mniemając, iż jest pośród podróżnych, uszli dzień drogi i szukali go między krewnymi i znajomymi.(45) I gdy go nie znaleźli, wrócili do Jerozolimy, szukając go.(46) A po trzech dniach znaleźli go w świątyni, siedzącego wpośród nauczycieli, słuchającego i pytającego ich.(47) A zdumiewali się wszyscy, którzy go słuchali, nad jego rozumem i odpowiedziami.(48 ) I ujrzawszy go, zdziwili się. I rzekła do niego matka jego: Synu, cóżeś nam to uczynił? Oto ojciec twój i ja bolejąc szukaliśmy ciebie.(49) I rzekł do nich: Czemuście mnie szukali? Czyż nie wiedzieliście, że w tym, co jest Ojca mego, Ja być muszę?(50) Lecz oni nie rozumieli tego słowa, które im mówił.(51) I poszedł z nimi, i przyszedł do Nazaretu, i był im uległy. A matka jego zachowywała wszystkie te słowa w sercu swoim.(52) Jezusowi zaś przybywało mądrości i wzrostu oraz łaski u Boga i u ludzi.”

Komentarz:Jezus przezywa bar-micwe staje sie synem przykazan, zaczyna samodzielnie wypelniac zakon Mojzesza-zaczyna odpowiadac za jego wypelnianie. Otrzymuje objawienie od Ojca ze Bog jest Jego Ojcem a nie Jozef. Rozpoczyna sie okres Jego duchowego wzrostu w oparciu o wypelnianie zakonu, coraz bardziej udoskonala sie jako czlowiek-jest ulegly swoim ziemskim rodzicom zgodnie z zakonem.

nie odpuszczę bredniom :)
do znaczenia Bar-Micwy odsyłam do tematu: "Jaki to zakon", gdzie krótko ją opisałam:

http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... c&start=60

nie pochodzi ten nakaz z Tory, nie był nigdzie nakazany w Tanach - więc Mesjasz nie miał czego wypełniać
poprostu poszedł z ziemskimi rodzicami do świątyni, bo było święto i należało udać się tam w pewnym określonym celu

Bar-Micwa jako zwyczaj inicjujący "świadomy udział w życiu religijnym" pojawił się w XIV w.n.e. i dotyczył młodzieży w wieku 13 lat
- moje osobiste spostrzeżenia wskazują na to, że ewoluował z wprowadzonego przez chasydyzm (w XIII w.n.e.) zwyczaju zgromadzenia "minjan" (10 "sprawiedliwych") aby móc rozpocząć modlitwy (populacja diaspor była różna i stąd pewnie obniżenia granicy wieku i obrzęd "dopuszczający" do udziału w zgromadzeniu)

a Twój komentarz przypomina za to wywody pewnych mędrców, próbujących udowodnić, że Jezus przez udział w obrzędzie bar-micwy "STAŁ SIĘ Synem Przykazań" i nie tylko, bo nawet wyprzedził wiek rówieśników (bo sam przeszedł ją w wieku już lat 12) - nieważne, że tego obrzędu jeszcze nie wymyślono... ;)

oraz że przykład Jezusa - czyli przestrzeganie od tego momentu przykazań daje również wszystkim wierzącym nakaz przestrzegania przykazań "kościoła"
http://parafia.turek.pl/index.php?Itemi ... &task=view

[zwłaszcza mądrości "Ks.Witolda Zielińskiego" i "ks.Leszka"]

możesz ze mną nie gadać :lol:
ale nie ośmieszaj się...błagam 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 9:03 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 8:11 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 11:37 pm 

izraelita napisał(a):
Co Ty chcesz stwierdzic ze Syn Bozy to nie jest Bog tylko Osoba Boga? A jaka to wedlug Ciebie roznica?

Różnica jest taka, że Trójjedyny Bóg jest jeden, ale w trzech Osobach - Ojcu, Synu i Duchu Świętym. Jedna z Osób jest jedną z Osób. Jest współistotna z pozostałymi, ale sama jedna nie jest Trójjedynym Bogiem. Przypisujesz mi poglądy, których nie głoszę. Przecież pisałem o dwóch naturach w jednej Osobie Jezusa i nie mieszam ich. To Ty je mieszasz w dosyć dziwny sposób, którego nie można w Biblii wyczytać. Stopniowe osiąganie pełnej jedności obydwóch natur i W NAGRODĘ władza natury ludzkiej Jezusa nad całą naturą boską, to jest nauka wzięta dokładnie z sufitu, niestety. Nigdzie jej w Biblii nie widzę.

izraelita napisał(a):
Syn Bozy to JHWH Bog Izraela Wszechmogacy Wladca Wszechswiata Pan panow i Krol Krolow. Wieczny i Nieograniczony Bog. Ten dla ktorego wszystko zostalo stworzone, przez ktorego wszystko zostalo stworzone, w ktorym wszystko zostalo stworzone, ktory wszystko podtrzymuje moca Swojego Slowa.

Tego nikt nie neguje. Ale Trójjedyny JHWH to nie jest tylko Syn. Współistotność nie jest współtożsamością, ponieważ Ojciec nie jest Synem, Syn nie jest Ojcem, Ojciec nie jest Duchem, ani Syn nie jest Duchem. Współtożsamość oznaczała by brak trójjedyności trzech Osób nie będących soba nawzajem.

izraelita napisał(a):
W liscie do Hebrajczykow w 2 rozdziale w wersecie 6 jest wyraznie napisane ze syn Czlowieczy, czyli syn Marii zostal uczyniony mniejszym od aniolow - na krotko. Przeczytaj uwaznie. To czlowiek, ktorym stal sie Bog JHWH byl mniejszy od aniolow - w swojej ludzkiej naturze na starcie swojego zycia ziemskiego - a nie boska natura JHWH zostala pomniejszona i stala sie mniejsza od natury aniolow. Udowodnij ze jest tam inaczej napisane, ze to Syn Bozy - jako Bog - stal sie mniejszy od nich. -------->Stwierdził to zaś ktoś, kiedy gdzieś powiedział: Czymże jest człowiek, że pamiętasz o nim? Albo syn człowieczy, że dbasz o niego? Uczyniłeś go na krótko nieco mniejszym od aniołów,(Hbr 2:7-8 ) <--------- Caly poczatek listu do Hebrajczykow mowi o ziemskim Synu Boga, ktory jako syn Marii, stal sie Bogiem. Stad odziedziczyl po Nim - po Bogu JHWH - Jego Imie wieksze od aniolow.

Początek Listu do Hebrajczyków mówi o tym, że Jednorodzony Syn Boży [1:5] został wprowadzony na świat i aniołowie złożyli Mu pokłon [1:6]. Na krótko stał się mniejszy od aniołów [2:7], przyjmując ludzką postać i naturę oraz uniżając się i rezygnując z pewnych Boskich atrybutów. Świat, który ma przyjść, zostanie poddany Synowi Bożemu [2:5]. Teraz nie widzimy jeszcze, że wszystko [czyli wszelka władza na niebie i na ziemi] już Mu jest poddana [2:8]. Zobaczymy to w przyszłości, gdy przyjdzie królować. Teraz widzimy Jezusa, który z łaski Bożej zakosztował jako człowiek śmierci za każdego [2:9], bo choć dla Niego i przez Niego wszystko powstało [bo jest Synem Bożym], to cierpiał i przez cierpienie został wydoskonalony jako sprawca zbawienia [bo jest Synem Człowieczym] [2:10]. To nie syn Marii stał się Bogiem, tylko Syn Boży stal się synem Marii - czyli jest dokładnie odwrotnie niż piszesz. Imienia JHWH nie odziedziczył po Bogu JHWH, bo po pierwsze Bóg JHWH nie umarł, a po drugie imię Jezus oznacza JHWH, który zbawia - Jezus został tak nazwany na rozkaz Boga właśnie dlatego, że przyszedł w ciele jako JHWH, żeby zbawić. Dlatego od urodzenia był "Bogiem z nami" czyli Immanuelem.

izraelita napisał(a):
Homouzja znaczy doslownie wspoluobecnianie sie. Osoby Boga sa wobec siebie homouzyjne czyli tozsame-sa rozne ale wspoluobecniajace sie w Jednosci Boga.

Homousia to jest dokładnie współistotność, a nie współuobecnienie.

http://www.kurnik.pl/slownik/sp.phtml?s ... otno%B6%E6

Twoje teorie o charakterach i wnętrznościach nie wynika z tekstu Biblii, tylko z dosłownego rozumienia tego, co w tekście jest użyte metaforycznie [wnętrzności] i o tym już mówiliśmy w innymi miejscu. Twoja interpretacja Mat. 3:16-17 zakłada, że stojąc w wodach Jordanu Jezus był tylko człowiekiem, ale to jest sprzeczne z tekstami, które już cytowałem. Jan Chrzciciel przygotował drogę dla JHWH, a nie dla człowieka, który miał się dopiero udoskonalić, żeby przyjąć do swego wnętrza Trójjedynego Boga. Jezus był od urodzenia Immanuelem czyli Bogiem z nami i Jeszuą czyli JHWH, który zbawia. Twoje zdanie:

izraelita napisał(a):
Masz tutaj czlowieka Jezusa, ktory jest udoskonalony przez zakon, sprawiedliwego czlowieka- w swojej naturze ludzkiej-ktory zostal wydoskonalony poprzez wypelnianie zakonu i w ktorym ma zamieszkac Trojjedyny Bog. Do wnetrza Jego serca przychodzi Osoba Ducha Swietego wraz z Ojcem i boska natura Syna wchodzi w ludzka nature czowieka syna Marii

jest sprzeczne z twierdzeniem Jana, że Jeszua czyli JHWH, który zbawia, PRZYSZEDŁ W CIELE i z tym, że Słowo ciałem się stało. Jezus był Panem Elżbiety już będąc w łonie Marii. Wiele innych fragmentów mówi o tym, że Jezus przyszedł na ten świat jako Syn Boży - nie musiał się nim stawać poprzez wydoskonalenie. Dlatego jako niemowlęciu składano Mu hołdy, bo był Królem Izraela i Panem od przyjścia na świat:

"(...) dziś narodził się wam Zbawiciel, którym jest Chrystus [Mesjasz] Pan, w mieście Dawidowym" [Łuk. 2:11]

Twoje teorie o relacji woli boskiej i ludzkiej w Jezusie sa czystymi spekulacjami, a twierdzenie, że natura ludzka przejęła władzę nad boskimi atrybutami JHWH w Jezusie jest wręcz kuriozalne. No i w sprawie barmicwy wijesz się jak piskorz, a sam tekst, na który się powołujesz, w ogóle nie mówi o tym, co usiłujesz nam wmówić.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1