1. Iz 7:14 BT Dlatego Pan sam da wam znak: "Oto Panna pocznie i porodzi Syna, i
nazwie Go imieniem Emmanuel."
tak więc poczęła, porodziła, a imię zostało przyporządkowane zgodnie z obietnicami - rozpoczęło się realizowanie Nowego Przymierza dokonanego na Golgocie (zapowiedzi jego dane były Abrahamowi)
2. Mt 1:20-23 BT (...)oto anioł Pański ukazał mu się we śnie i rzekł: Józefie, synu Dawida, nie bój się wziąć do siebie Maryi, twej Małżonki; albowiem z Ducha Świętego jest to, co się w Niej poczęło. (21) Porodzi Syna, któremu nadasz imię Jezus, On bowiem zbawi swój lud od jego grzechów . (22) A stało się to wszystko, aby się wypełniło słowo Pańskie powiedziane przez Proroka:
"Oto Dziewica pocznie i porodzi Syna, któremu
nadadzą imię Emmanuel, to znaczy: Bóg z nami."
3. czytamy więc w J 1,14: "Słowo stało się ciałem i zamieszkało między nami"
4. jako zlepek "trzech słów" EMMANU
EL, znaczy Z-NAMI-
BÓG:
Em= z, ANU= nami,
EL to wskazanie na BOGA JHWH, jedna z nazw zastrzeżonych dla Boga
samo "EL" występuje m.in. w Wyjścia 34:6 /interlinia hebr.:/
"I poszedł JHWH obok niego i zawołał (Mojżesz): JHWH, JHWH,
Bóg [
EL] miłosierny i litościwy, daleki od gniewu, pełen miłości i prawdy"
- jest też EL użyte m.in. w Wyjścia 20:5, Pwt.Pr. 4:24
5 .Mt 28:20 "Oto
JA jestem
Z-WAMI po wszystkie dni aż do skończenia świata"
6. to znaczy, że od samego początku pojawienia się na ziemi, od poczęcia się w ciele ludzkim mamy Boga-JHWH Zbawiciela, to znaczy EMMANU
EL, Z-NAMI-BOGA, który już JEST, który BYŁ i który MA PRZYJŚĆ, i zamieszkał w ciele, aby "być z nami" i pomimo nazwania Mesjasza pospolicie używanym imieniem JEZUS, to tylko ON jest EMMANU
EL.
7. Ap 21:2-6 BT "I usłyszałem donośny głos mówiący od tronu: >>Oto przybytek Boga z ludźmi: i zamieszka wraz z nimi i będą Jego ludem,
a On będzie BOGIEM-Z-NIMI."
8. Imię JEZUS to po hebrajsku: Jeszua
jest to skrócona forma od "Jehoszua", i oznacza:
Jahwe jest Zbawicielem lub: Jahwe Zbawiciel
Je-hoszua: "Je"-skrót imienia Boga JHWH; "hoszua"- znaczy zbawiciel, zbawienie- od czas.- zbawić, ocalić, uwolnić]
Imię
JEZUS Mat. 1:21 oznacza więc: JHWH Zbawiciel, co odpowiada znaczeniu imienia
Emmanuel, które znaczy:
Bóg z nami Mat. 1:23.
9. "Bóg został objawiony w ciele" 1 TYM. 3:16.
10. "...a imię Jego nazwano: Słowo Boga" OBJ. 19:13 [ J. 1:1]
J.1:14 BT "SŁOWO stało się ciałem i zamieszkało wśród nas ..."
- rozbiło namiot /interlinia/
- jeżeli legendarna
szekinach to miejsce przebywania BOGA, to namiot, którym było ludzkie ciało mogło być TYM namiotem pod warunkiem, że tam właśnie BYŁ BÓG

inaczej to nie był TEN namiot ani BÓG - EMMANUEL - JHWH ZBAWICIEL o którym czytamy:
"Jam jest Alfa i Omega, mówi Pan Bóg, Który jest, Który był i Który przychodzi, Wszechmogący."Obj.1:8
"Święty, Święty, Święty, Pan Bóg Wszechmogący, Który był i Który jest, i Który przychodzi." Obj. 4:8
jak mógł nagle przestać BYĆ Bogiem po to, żeby potem znów zacząć nim być?
chyba, że to naciąganie i zamotanie służyć ma zaprzeczaniu, że
sam Bóg JHWH-Zbawiciel przyszedł w ciele ludzkim na ziemię jako Syn Boży
(OGRÓDKI OLIWKOWE aż proszą o zasianie)