www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz cze 19, 2025 3:39 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 26, 2007 6:56 pm 

kristina napisał(a):
Dysponowanie mocą" to w ogóle coś bez sensu.Jakieś gwiezdne wojny.
Ale sam Pan powiedział ,że kto w niego wierzy ten będzie czynił to co Pan Jezus a nawet większe rzeczy.
Boimy się? :D

Eeee tam, nie boimy sie. Po kilkunastu latach przebywania "w kregach" i zaobserwowaniu 0 (slownie zero) "rzeczy wiekszych" juz sie nie boimy. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 26, 2007 6:59 pm 

A co Jezus mógł mieć na myśli mówiąc o "rzeczach większych"?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 26, 2007 7:03 pm 

Grazyna napisał(a):

inne rzeczy... rozne od...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 26, 2007 8:55 pm 

Grazyna napisał(a):

Jeżeli chodzi o werset z Jana 14:12, to polecam przeczytanie również bardzo długiego kontekstu [J.13:31-14:31 a nawet do 17:26] - tyle miejsca/czasu zajęło Jezusowi wyjaśnianie uczniom wszystkiego, co widzieli i co ma nastąpić oraz tego w czym wezmą udział...

J. 14:12 BT "Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, owszem, i większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca."

- w J. 14:10-11 Jezus nawiązuje do tego, co widzieli uczniowie, a czego sam dokonywał jako Syn Boży:

"Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. (11) Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Jeżeli zaś nie - wierzcie przynajmniej ze względu na same dzieła."
dziełami, cudami, świadczył Ojciec o Swoim Synu

- polecam kontekst, bo dalej jest wyjaśnione jakie to "większe rzeczy" mają być udziałem wierzących w to, że Mesjasz i Ojciec są Jedno, a wcześniej KTO jest drogą do m.in. uczestnictwa w zapowiadanych „większych rzeczach"

- już w J. 14:13-14 wyjaśnia Jezus, że chodzi o wysłuchanie próśb/modlitw:

"A o cokolwiek prosić będziecie w imię moje, to uczynię, aby Ojciec był otoczony chwałą w Synu. (14) O cokolwiek prosić mnie będziecie w imię moje, Ja to spełnię."

niewiele?

było to bardzo wiele dla słuchaczy, którzy nie rozumieli jeszcze, że będą mieli bezpośredni dostęp do JHWH
może dla nas dzisiaj to "pryszcz", takie "nic", bo zpowszedniało w "chrześcijańskim świecie"

ale kiedy uczniowie słuchali tych słów, to dostęp przed JHWH był zastrzeżony jedynie dla arcykapłana " warto i o tym pamiętać

- następnie J. 14:15:
"Jeżeli Mnie miłujecie, będziecie zachowywać moje przykazania."
czyli będą mieli odmienione serca i umysły na takie całkowicie "obrzezane" dla Boga
a jakie te przykazania są?
wystarczy prześledzić naukę Jezusa i apostołów

- następnie J.14:16-18:
"Ja zaś będę prosił Ojca, a innego Pocieszyciela da wam, aby z wami był na zawsze - (17) Ducha Prawdy, którego świat przyjąć nie może, ponieważ Go nie widzi ani nie zna. Ale wy Go znacie, ponieważ u was przebywa i w was będzie. ( 18 ) Nie zostawię was sierotami: Przyjdę do was"

do tej pory Duch Boży spoczywał tylko na specjalnie wybranych przez Boga lub w nich (nie było ich wielu!) - przebywanie Ducha Świętego w ludziach nie było wcześniej możliwe, a teraz Jezus zapowiada taką rzeczywistość dla ufających Jemu i oczyszczającej krwi z ofiary Nowego Przymierza

- następnie Jezus mówi o objawieniu Siebie miłującym Ojca, o zprzebywaniu w takich Ojca i Syna przez Ducha Świętego, o pokoju ponadnaturalnym, pochodzącym od samego Jezusa

nie są to większe rzeczy, jakie były dotychczas znane słuchaczom?
są!!!
nawet, gdy Mesjasz przyszedł na ziemię, to jeszcze nie dane było mieć w tym udziału każdemu
"czynienie dzieł podobnych" do tych jakie widzieli uczniowie (14:10-11) mogło być realne/nastąpić dopiero po Przymierzu z Golgoty dla tych, co uwierzyli i zaufali i trwali w jedności podobnej do tej, jaka występuje między Ojcem a Synem (chociaż każdy jest tu odrębną osobą J. 17:21-26)
dopiero tak wyłożone przez Jezusa jest to spójne

i moim zdaniem akcent położył Jezus na uczestnictwo w tych wszystkich obietnicach, a nie na same rzeczy...bo dzieła służyły Bogu głównie do popierania głoszonej potem przez apostołów Dobrej Nowiny (tak jak świadczył Bóg o Synu, tak poświadczał Ewangelię Dz.Ap. 2:43)
i wierzący mieli udział w znakach i cudach (w czynieniu i doświadczaniu ich na sobie)
i tak jest do dzisiaj
tylko we właściwej kolejności i priorytetach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 10:34 am 

jj napisał(a):
Grazyna napisał(a):

inne rzeczy... rozne od...

Mialo byc: NIE inne rzeczy... rozne od... :oops:

megas

1) great
1a) of the external form or sensible appearance of things (or
of persons)
1a1) in particular, of space and its dimensions, as respects
1a1a) mass and weight: great
1a1b) compass and extent: large, spacious
1a1c) measure and height: long
1a1d) stature and age: great, old
1b) of number and quantity: numerous, large, abundant
1c) of age: the elder
1d) used of intensity and its degrees: with great effort, of
the affections and emotions of the mind, of natural events
powerfully affecting the senses: violent, mighty, strong
2) predicated of rank, as belonging to
2a) persons, eminent for ability, virtue, authority, power
2b) things esteemed highly for their importance: of great
moment, of great weight, importance
2c) a thing to be highly esteemed for its excellence: excellent
3) splendid, prepared on a grand scale, stately
4) great things
4a) of God's preeminent blessings
4b) of things which overstep the province of a created being, proud
(presumptuous) things, full of arrogance, derogatory to the
majesty of God

Chodzi o to, ze pewne srodowiska, czyniace rzeczy dziwne, argumentuja tym, ze "wieksze" znaczy "inne".
Nie znaczy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 1:49 pm 

Jakby nie było Kochani nie czynimy nic z rzeczy tych samych i większych.
Może to fałszywa pokora może strach może złe priorytety ?
A może nie staliśmy się jak dzieci aby mieć prostą wiarę?
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.....coraz bliżej przyjścia PANA!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 2:34 pm 

kristina napisał(a):
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.....coraz bliżej przyjścia PANA!!!

A moze dlatego, ze bardziej chodzi o rzeczy, niz o Pana? :)

Wszystkiego Najlepszego!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 6:23 pm 

kristina napisał(a):

Kristina nie wiem o kim Ty tak ciągle labidzisz, że: "nie czynicie", że "nie staliście się"...

zakładam, że napisałaś w liczbie mnogiej, bo wskazujesz na stan osób, które znasz osobiście i masz z nimi kontakt

módlcie się więc, usilnie i wytrwale

proście Boga, żeby pokazał Wam dlaczego nie macie udziału w tym, czego pragniecie...

zapewniam Cię, że Bóg nie zmienił się i się nie zmieni

ale my się mamy zmieniać i to jest możliwe

8)

ps. ale robimy "off-top'a" ... może to lepiej przenieść na jakiś nowy temat Kristino?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 8:22 pm 

Przepraszam, ale przed swietami siadl mi komputer dopiero teraz ruszyl.
Postanowilem tylko podsumowac moje przemyslenia i przedstawic je zainteresowanym pod tym adresem: http://1-szy.net/izraelita/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 11:23 pm 

Ani nie labidzę :lol: tylko sobie dumam.
Królestwo Boże opiera się na mocy a nie na słowach choćby najmądrzejszych.
Takie sobie refleksje mnie nachodzą grudniowe z których zamierzam wyciągnąć z Bożą pomocą odpowiednie wnioski :lol: I tyle.
Podzieliłam się z Wami refleksjami a nie biadoleniem.
Pozostaje życzyć jeszcze raz dobrego roku 2008. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 28, 2007 12:08 am 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 8:07 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 28, 2007 4:35 pm 

1. Iz 7:14 BT Dlatego Pan sam da wam znak: "Oto Panna pocznie i porodzi Syna, i nazwie Go imieniem Emmanuel."

tak więc poczęła, porodziła, a imię zostało przyporządkowane zgodnie z obietnicami - rozpoczęło się realizowanie Nowego Przymierza dokonanego na Golgocie (zapowiedzi jego dane były Abrahamowi)

2. Mt 1:20-23 BT (...)oto anioł Pański ukazał mu się we śnie i rzekł: Józefie, synu Dawida, nie bój się wziąć do siebie Maryi, twej Małżonki; albowiem z Ducha Świętego jest to, co się w Niej poczęło. (21) Porodzi Syna, któremu nadasz imię Jezus, On bowiem zbawi swój lud od jego grzechów . (22) A stało się to wszystko, aby się wypełniło słowo Pańskie powiedziane przez Proroka:
"Oto Dziewica pocznie i porodzi Syna, któremu nadadzą imię Emmanuel, to znaczy: Bóg z nami."

3. czytamy więc w J 1,14: "Słowo stało się ciałem i zamieszkało między nami"

4. jako zlepek "trzech słów" EMMANUEL, znaczy Z-NAMI-BÓG:

Em= z, ANU= nami, EL to wskazanie na BOGA JHWH, jedna z nazw zastrzeżonych dla Boga
samo "EL" występuje m.in. w Wyjścia 34:6 /interlinia hebr.:/

"I poszedł JHWH obok niego i zawołał (Mojżesz): JHWH, JHWH, Bóg [EL] miłosierny i litościwy, daleki od gniewu, pełen miłości i prawdy"

- jest też EL użyte m.in. w Wyjścia 20:5, Pwt.Pr. 4:24

5 .Mt 28:20 "Oto JA jestem Z-WAMI po wszystkie dni aż do skończenia świata"

6. to znaczy, że od samego początku pojawienia się na ziemi, od poczęcia się w ciele ludzkim mamy Boga-JHWH Zbawiciela, to znaczy EMMANUEL, Z-NAMI-BOGA, który już JEST, który BYŁ i który MA PRZYJŚĆ, i zamieszkał w ciele, aby "być z nami" i pomimo nazwania Mesjasza pospolicie używanym imieniem JEZUS, to tylko ON jest EMMANUEL.

7. Ap 21:2-6 BT "I usłyszałem donośny głos mówiący od tronu: >>Oto przybytek Boga z ludźmi: i zamieszka wraz z nimi i będą Jego ludem, a On będzie BOGIEM-Z-NIMI."

8. Imię JEZUS to po hebrajsku: Jeszua

jest to skrócona forma od "Jehoszua", i oznacza: Jahwe jest Zbawicielem lub: Jahwe Zbawiciel

Je-hoszua: "Je"-skrót imienia Boga JHWH; "hoszua"- znaczy zbawiciel, zbawienie- od czas.- zbawić, ocalić, uwolnić]

Imię JEZUS Mat. 1:21 oznacza więc: JHWH Zbawiciel, co odpowiada znaczeniu imienia Emmanuel, które znaczy: Bóg z nami Mat. 1:23.

9. "Bóg został objawiony w ciele" 1 TYM. 3:16.

10. "...a imię Jego nazwano: Słowo Boga" OBJ. 19:13 [ J. 1:1]

J.1:14 BT "SŁOWO stało się ciałem i zamieszkało wśród nas ..."
- rozbiło namiot /interlinia/
- jeżeli legendarna szekinach to miejsce przebywania BOGA, to namiot, którym było ludzkie ciało mogło być TYM namiotem pod warunkiem, że tam właśnie BYŁ BÓG :lol: inaczej to nie był TEN namiot ani BÓG - EMMANUEL - JHWH ZBAWICIEL o którym czytamy:

"Jam jest Alfa i Omega, mówi Pan Bóg, Który jest, Który był i Który przychodzi, Wszechmogący."Obj.1:8
"Święty, Święty, Święty, Pan Bóg Wszechmogący, Który był i Który jest, i Który przychodzi." Obj. 4:8

jak mógł nagle przestać BYĆ Bogiem po to, żeby potem znów zacząć nim być?

chyba, że to naciąganie i zamotanie służyć ma zaprzeczaniu, że
sam Bóg JHWH-Zbawiciel przyszedł w ciele ludzkim na ziemię jako Syn Boży

(OGRÓDKI OLIWKOWE aż proszą o zasianie) 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 28, 2007 9:46 pm 

Izraelito,

Nie wiem, gdzie w Biblii jest napisane o zawieraniu się w sobie Osób/hipostaz. Grecy zdefiniowali po grecku coś, co było hebrajskie i niedefiniowalne po grecku. Próbowali ogarnąć greckim umysłem coś, co było w Pismach opisane, ale nie zdefiniowane. Logos był u Boga i był Bogiem [Jan 1:1], ale nie czytamy, żeby każda z Osób miała swój Logos. Czytamy, że JHWH jest jeden [V Mojż. 6:4], a jednak JHWH siedzi po prawicy JHWH [Ps. 110:1,5] i JHWH posyła JHWH [Oz. 1:7]. Czytamy również, że JHWH przyjscie w ciele [Zach. 12:10; 14:5] i że Duch jako JHWH mówi do ludu [Hebr. 3:7-11 por. Ps. 95:6-11]. Syn Boży mógł być równy Bogu Ojcu, ale się uniżył i zstąpił na ziemię [Flp. 2:6-8]. To są fakty. Syn Boży był na ziemi w czasie swojej służby, a Jego obecność w innych miejscach jest związana ze współistotnością z Duchem, dlatego jest w nas obecny poprzez Ducha lub inaczej w Duchu i własnie po Duchu mieszkającym w nas rozpoznajemy, że jest w nas Ojciec i Syn [I Jana 3:24]. Tak mówi Pismo. A Ty stawiasz naprzeciw Pisma ludzką filozofię.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 8:07 am 

Ja tak odbiegając od głównego wątku, chciałem tylko podzielić sie takim " znalezionym " tłumaczeniem.
Mt 21:42 Bw "Rzecze im Jezus: Czy nie czytaliście nigdy w Pismach: Kamień, który odrzucili budowniczowie, stał się kamieniem węgielnym; Pan to sprawił i to jest cudowne w oczach naszych?"
Mt 21:44 Bw "I kto by upadł na ten kamień, roztrzaska się, a na kogo by on upadł, zmiażdży go."

Interesowało mnie, co oznacza ten kamień, może kim on jest ? I znalazłem takie cóś :)

W Torze Bereszit ( I Mojżeszowa ) wydanej przez Fundację Ronalda S. Laudera, a opracowanej pod kierownictwem rabina S. Pecarica ( dopowiem, iż nie podzielają naszej wiary, iż Jezus jest Mesjaszem ) na stronie 314 w komentarzu do rozdziału 49:24 ( werset ten w tłumaczeniu Tory Pecarica brzmi , cyt. "Ale osadził mocno swój łuk i jego ramiona zostały upiększone złotem przez Mocarza Jaakowa. Dlatego był pasterzem, Funadamentem Jisralea. " )
- czytamy: " Inne wytłumaczenie: słowo ewen " kamień " , ( i teraz moje wyjaśnienie - zamiast słowa " Opoka" użytego w BW Tora w tłumaczeniu Pecarica używa słowa Fundament , a w komentarzu jest mowa nie o Fundamencie ale o kamieniu ) może być również interpretowane jako złożenie dwóch wyrazów : ( aw uben ) " ojciec i syn ", daje przez to aluzję do wsparcia, jakie Josef ofiarował całej rodzinie ( Raszi ). ( Raszi to skrót na określenie autora najważniejszych komentarzy do Biblii i Talmudu. ) "
Dla nas wytłumaczenie zaproponowane przez Rasziego jest niezasadne, ale samo tłumaczenie słowa kamień jako ojciec i syn jest b. zastanawiające. I w tym miejscu pozostawiam wam tę myśl do przestudiowania :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 11:10 am 

Według natchnionego komentarza jakim są pisma apostolskie, kamieniem jest sam Mesjasz:

(...) Tak więc już nie jesteście obcymi i przychodniami, lecz współobywatelami świętych i domownikami Boga, zbudowani na fundamencie apostołów i proroków, którego kamieniem węgielnym jest sam [Mesjasz] Jezus" [Ef. 2:19-20]

(...) jako nowonarodzone niemowlęta, zapragnijcie nie sfałszowanego duchowego mleka, abyście przez nie wzrastali ku zbawieniu, gdyżeście zakosztowali, iż dobrotliwy jest Pan. Przystąpcie do niego, do kamienia żywego, przez ludzi wprawdzie odrzuconego, lecz przez Boga wybranego jako kosztowny. I wy sami jako kamienie żywe budujcie się w dom duchowy, w kapłaństwo święte, aby składać duchowe ofiary przyjemne Bogu przez Jezusa Chrystusa. Dlatego to powiedziane jest w Piśmie: Oto kładę na Syjonie kamień węgielny, wybrany, kosztowny, A kto weń wierzy, nie zawiedzie się. Dla was, którzy wierzycie, jest on rzeczą cenną; dla niewierzących zaś kamień ten, którym wzgardzili budowniczowie, pozostał kamieniem węgielnym, ale też kamieniem, o który się potkną, i skałą zgorszenia; ci, którzy nie wierzą Słowu, potykają się oń, na co zresztą są przeznaczeni." [I Piotra 2:2:8]

Mocarz Jakubowy, Pasterz Izraela i Kamień Węgielny to Mesjasz. A Raszi niestety nie narodził się na nowo, z tego co wiem. Ani jego pisma nie są natchnione.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1