izraelita napisał(a):
Duch Swiety uznal ja za GODNA tego zbawienia.

To jedni grzesznicy są GODNI zbawienia, a inni są NIEGODNI? Nie wiedziałem, że Biblia podaje taki podział. Gdzie to jest napisane?
izraelita napisał(a):
Bog odpuscil jej grzechy, zanim Pawel przyniosl jej wiesc o odpuszczeniu, ale zbawienie, czyli UWOLNIENIE OD WIEZOW GRZECHOW - otrzymanie wolnosci w Chrystusie - przyniosla jej dopiero ewangelia Pawla. Pawel pouczyl ja co ma czynic, aby byc zbawiona, aby wejsc na droge panska.
Z tego by wynikało, że łotr na krzyżu umarł niezbawiony, ponieważ grzechy zostały mu odpuszczone, ale nie zdążył usłyszeć Ewangelii i wejść na drogę Pańską. Ciekawe dlaczego w takim razie został wzięty do raju przez Pana Jezusa...
Izraelito, Ty głosisz jakąś INNĄ EWANGELIĘ. Według mojej Ewangelii odpuszczenie grzechów następuje po ich wyznaniu, a wyznanie po usłyszeniu Dobrej Nowiny. Nawet jeśli ktoś nawraca się w wyjątkowej sytuacji przez osobiste objawienie, to i tak najpierw się nawraca i woła do Boga, a Bóg odpowiada na jego wołanie, odpuszcza mu grzechy i w tym momencie grzesznik jest zbawiony .
"
A gdy to usłyszeli, byli poruszeni do głębi i rzekli do Piotra i pozostałych apostołów: Co mamy czynić, mężowie bracia? A Piotr do nich: Upamiętajcie się i niechaj się każdy z was da ochrzcić w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a otrzymacie dar Ducha Świętego" [Dz. Ap. 2:37-38]
"Każdy bowiem, kto wzywa imienia Pańskiego, zbawiony będzie. Ale
jak mają wzywać tego, w którego nie uwierzyli? A jak mają uwierzyć w tego, o którym nie słyszeli? A jak usłyszeć, jeśli nie ma tego, który zwiastuje? A jak mają zwiastować, jeżeli nie zostali posłani? Jak napisano: O jak piękne są nogi tych, którzy zwiastują dobre nowiny!" [Rzym. 10:13-15]
Lidia nie nawróciła się przed usłyszeniem Ewangelii, tylko po. Przygotowanie jej serca nie było równoznaczne z odpuszczeniem grzechów, ponieważ odpuszczanie grzechów przez Boga następuje po wyznaniu winy przez grzesznika. Ludzie, którym wyjątkowo Bóg objawia się sam, nawracają się i wtedy Bóg odpuszcza im grzechy w odpowiedzi na upamiętanie:
"Jeśli wyznajemy grzechy swoje, wierny jest Bóg i sprawiedliwy i odpuści nam grzechy, i oczyści nas od wszelkiej nieprawości" [I Jana 1:9]
Wybacz, ale nie będę dyskutował z kimś, kto notorycznie odwraca kota ogonem tylko po to, żeby udowodnić swoje niebiblijne racje.