www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt cze 17, 2025 11:22 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 08, 2008 3:08 pm 

Niestety, znowu ściemniasz i wypaczasz znaczenie prostych pojęć, żeby nagiąć treść Pisma do swoich koncepcji.

Paweł nie odpuścił grzechów Lidii, tylko przyniósł jej naukę o odpuszczeniu grzechów i skierował ją do Tego, który odpuszcza grzechy. Otwarcie serca na naukę o odpuszczeniu grzechów nie jest jeszcze odpuszczeniem grzechów. To się nie ma nijak do Jana 20:21-23. Nie ma czegoś takiego jak "dopełnienie odpuszczenia grzechów przez Ewangelię" - sam wymyślasz terminologię potrzebną do udowodnienia własnych teorii. Trzymaj się Pisma, albo nie będziemy dyskutować.

Z Twojej wypowiedzi wynika, że grzechy zostały odpuszczone Lidii zanim jeszcze Paweł ogłosił jej Ewangelię. Czyli jeszcze nie usłyszała Dobrej Nowiny, a już została zbawiona. Ciekawe, ale niezgodne z Biblią.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 08, 2008 3:21 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 7:25 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 08, 2008 3:56 pm 

izraelita napisał(a):
Duch Swiety uznal ja za GODNA tego zbawienia.

:shock: To jedni grzesznicy są GODNI zbawienia, a inni są NIEGODNI? Nie wiedziałem, że Biblia podaje taki podział. Gdzie to jest napisane?

izraelita napisał(a):
Bog odpuscil jej grzechy, zanim Pawel przyniosl jej wiesc o odpuszczeniu, ale zbawienie, czyli UWOLNIENIE OD WIEZOW GRZECHOW - otrzymanie wolnosci w Chrystusie - przyniosla jej dopiero ewangelia Pawla. Pawel pouczyl ja co ma czynic, aby byc zbawiona, aby wejsc na droge panska.

Z tego by wynikało, że łotr na krzyżu umarł niezbawiony, ponieważ grzechy zostały mu odpuszczone, ale nie zdążył usłyszeć Ewangelii i wejść na drogę Pańską. Ciekawe dlaczego w takim razie został wzięty do raju przez Pana Jezusa... :?

Izraelito, Ty głosisz jakąś INNĄ EWANGELIĘ. Według mojej Ewangelii odpuszczenie grzechów następuje po ich wyznaniu, a wyznanie po usłyszeniu Dobrej Nowiny. Nawet jeśli ktoś nawraca się w wyjątkowej sytuacji przez osobiste objawienie, to i tak najpierw się nawraca i woła do Boga, a Bóg odpowiada na jego wołanie, odpuszcza mu grzechy i w tym momencie grzesznik jest zbawiony .

"A gdy to usłyszeli, byli poruszeni do głębi i rzekli do Piotra i pozostałych apostołów: Co mamy czynić, mężowie bracia? A Piotr do nich: Upamiętajcie się i niechaj się każdy z was da ochrzcić w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a otrzymacie dar Ducha Świętego" [Dz. Ap. 2:37-38]

"Każdy bowiem, kto wzywa imienia Pańskiego, zbawiony będzie. Ale jak mają wzywać tego, w którego nie uwierzyli? A jak mają uwierzyć w tego, o którym nie słyszeli? A jak usłyszeć, jeśli nie ma tego, który zwiastuje? A jak mają zwiastować, jeżeli nie zostali posłani? Jak napisano: O jak piękne są nogi tych, którzy zwiastują dobre nowiny!" [Rzym. 10:13-15]

Lidia nie nawróciła się przed usłyszeniem Ewangelii, tylko po. Przygotowanie jej serca nie było równoznaczne z odpuszczeniem grzechów, ponieważ odpuszczanie grzechów przez Boga następuje po wyznaniu winy przez grzesznika. Ludzie, którym wyjątkowo Bóg objawia się sam, nawracają się i wtedy Bóg odpuszcza im grzechy w odpowiedzi na upamiętanie:

"Jeśli wyznajemy grzechy swoje, wierny jest Bóg i sprawiedliwy i odpuści nam grzechy, i oczyści nas od wszelkiej nieprawości" [I Jana 1:9]

Wybacz, ale nie będę dyskutował z kimś, kto notorycznie odwraca kota ogonem tylko po to, żeby udowodnić swoje niebiblijne racje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 08, 2008 4:17 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 7:26 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 09, 2008 12:07 pm 

izraelita napisał(a):
Byc uznanym za godnego, znaczy, ze proces w czlowieku odpuszczania grzechow zostal zakonczony. Teraz wystarczy, aby czlowiek wszedl na droge zbawienia-czyli ktos oglosil mu odpuszczenie jego grzechow. Gdy zapragnie zbawienia otrzyma je. Jednkze to pragnienie bycia zbawionym, jest konsekwencja dziela Siewcy siejacego zbawienie w grzeszniku.

Przepraszam, ale tego nie ma w Biblii.

izraelita napisał(a):
OCZYWISCIE, ze lotr wiszacy obok Jezusa byl przygotowany do zbawienia przez Ducha Swietego! Oczywiscie, ze zostal zbawiony ponewaz zwrocil sie o pomoc do Jezusa a Jezus Go zbawil. Lotra dotknela laska odpuszczenia grzechow i zbawienia w momencie smierci, BEZPOSREDNIO od Jezusa. Sa ludzie, ktorzy tej laski dostepuja, JEST TO WYJATKOWA LASKA-NADZWYCZAJNA. Niestety wielu z tych ludzi MUSI takiej laski w chwili smierci dostapic, gdyz nie bylo kogo do nich poslac i nie mogli nawrocic sie wczesniej-w wielu przypadkach bedzie to obciazenie, grzech, jakiegos czlonka Kosciola, ktory byl posylany(aby grzech odpuscic), a nie poszedl. Jak wskazuje przyklad lotra takie nawrocenie w ostatniej w chwili moze byc bardzo bolesne. Drugi lotr zapewne nie dal sie przygotowac Duchowi Swietemu i dlatego Jego serce bylo zatwardzone.

Zowu ściemniasz. Łotr nie usłyszał Ewangelii i nie wstąpił na drogę Pańską. Według Twojej własnej teorii, którą podałeś wyżej, nie został pouczony, co ma czynić i nie został zbawiony. Oczywiście przeczy to Bibli, ale to jest Twój problem.

izraelita napisał(a):
Jeśli wyznajemy grzechy swoje, wierny jest Bóg i sprawiedliwy i odpuści nam grzechy, i oczyści nas od wszelkiej nieprawości.

Przeciez tu nie ma mowy o zbawieniu grzesznikow, O ODPUSZCZENIU ICH GRZECHOW(ich "pakietu"z przeszlosci - zapisu dluznego), tylko o odpuszczaniu poszczegolnych grzechow swietym - JUZ ZBAWIONYM !

Oczywiście, że tutaj chodzi o odpuszczanie grzechów osobom już zbawionym. Chodziło mi o to, że zasada odpuszczanie grzechów popełnionych przeciwko Bogu jest zawsze ta sama - człowiek wyznaje grzechy Bogu, a Bóg odpuszcza człowiekowi. Człowiek nie odpuszcza grzechów popełnionych przeciwko Bogu. Dlatego Piotr po swoim pierwszym kazaniu nie odpuszczał nikomu grzechów, tylko kazał się słuchaczom upamiętać, co oni jako Żydzi doskonale rozumieli jako wyznanie grzechów Bogu:

"Grzech mój wyznałem tobie I winy mojej nie ukryłem. Rzekłem: Wyznam występki moje Panu; Wtedy Ty odpuściłeś winę grzechu mego" [Ps. 32:5]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 09, 2008 11:20 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 7:26 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 09, 2008 11:56 pm 

Usiłujesz wpisać do Biblii coś, czego tam nie ma - być może dlatego są Ci potrzebne tak długie teksty. Przykro mi, ale Ty widzisz węcej, niż jest napisane i nazywasz to metamorfozą umysłu. Nie każ mi robić tego samego, bo nie o taką metamorfozę umysłu Bogu chodzi. Zlepek oderwanych wersetów usiłujesz tak połączyć, żeby uformowac doktrynę i dopasować ją do własnego rozumienia Jana 20:21-23. Głoszenie Ewangelii nie było, nie jest i nie będzie odpuszczaniem grzechów - tylko Bóg odpuszcza grzechy popełnione przeciw Niemu i nie ma ani jednego przykładu na to, żeby robił to człowiek. Człowiek odpuszcza bliźniemu grzechy popełnione przeciwko niemu. Natomiast Twoja manipulacja pojęciami i próba zrobienia czarnego z białego naprawdę nie jest warta dyskusji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 10, 2008 1:20 am 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 7:27 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 10, 2008 10:19 am 

"Odpuściwszy NAM", to znaczy tym, którzy uwierzyli. Paweł pisze tutaj wyłącznie o tych, którzy uwierzyli, a nie o "potencjalnym odpuszczaniu grzechów". Odpuszczenie grzechów następuje PO ICH WYZNANIU, a nie przed ich wyznaniem [Ps. 32:5; I Jana 1:9]. Ofiara Chrystusa została złożona za wszystkich - to prawda. Jednak dopiero wiara grzesznika powoduje, że ta ofiara staje się skuteczna i wtedy następuje odpuszczenie grzechów na mocy tej ofiary:

"(...) i są usprawiedliwieni darmo, z łaski jego, przez odkupienie w Chrystusie Jezusie, którego Bóg ustanowił jako ofiarę przebłagalną przez krew jego, skuteczną przez wiarę, dla okazania sprawiedliwości swojej przez to, że w cierpliwości Bożej pobłażliwie odniósł się do przedtem popełnionych grzechów" [Rzym. 3:24-25]

Twierdzenie "są odpuszczone" [Jan 20:21-23] oznacza, że zostały już odpuszczone, a nie że są "potencjalnie odpuszczone". Dodajesz do tekstu Biblii coś, co służy wyłącznie Twojej tezie - a to jest niebezpieczne, bo Pismo nie może być naruszone [Jan 10:35].

izraelita napisał(a):
Chrystusie grzechy zostaly potencjalnie przebaczone wszystkim! Gdy czlowiek spotyka Ewangelie o zbawieniu, na swojej drodze i doswiadcza nawrocenia, doswiadczyl on go, gdyz BYL JUZ GOTOWY - w Jego zyciu zaistnialo przebaczenie Boga - Bog mu przebaczyl w Jezusie. Gdy nawracajacy mowi: Jezus przebacz mi bo jestem czlowiek grzeszny, mowi to moca laski przebaczenia, ktore wczesniej w nim sie dokonywalo i dokonalo sie - czego TYLKO DOWODEM jest ZBAWIENIE - NOWE ZYCIE W CHRYSTUSIE. Przebaczenie nie ma charakteru chwilowego, ale ma charakter procesu. Ono dzieje sie "podskornie"- przed nawroceniem - ze wzgledu na ofiare Jezusa, ktora jest WYSTARCZAJACA do przebaczenie

Sama gotowość do przyjęcia Słowa Bożego NIE JEST tożsama z odpuszczeniem grzechów. Odpuszczenie grzechów następuje po ich wyznaniu (a nie przed) i nie jest żadnym procesem. I nic nie dzieje się "podskórnie". Grzechy popełnione przeciwko Bogu odpuszcza sam Bóg, a nie człowiek. Dlatego jeśli człowiek może odpuścić komukolwiek grzechy, to wyłącznie swojemu winowajcy. Głosisz inną Ewangelię niż ta, która jest zapisana w NT.

Poprzedni post przeczytałem, ale Duch Świety nie zachęca mnie do przyjmowania nauk, które wychodzą poza tekst Biblii, albo stanowią zlepek nie związanych ze sobą wersetów przygotowanych pod zamówioną tezę. W dodatku wypaczasz sam tekst Pisma. "Nie ze mną te numery, Brunner". 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 10, 2008 3:42 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 7:27 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 10, 2008 4:20 pm 

izraelita:

a mozesz napisac o swojej przynaleznosci, lub "denominacyjnej sympatii"( :D )?
(nie dlatego, zeby wykorzystac)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 10, 2008 4:32 pm 

Cytuj:
Izraelita:
CZY LOTR WEZWAL TEGO IMIENIA PRZED SMIERCIA?). Pawel napisal, ze nalezy wierzyc w tego, ktory daje zbawienie(czy lotr wierzyl w Jezusa ?). Pawel napisal, ze aby uwierzyc w Jezusa nalezy usyszec o Nim, o Jego nauce(jak myslisz, czy lotr znal Jezusa, czy slyszal Jego nauke?)

Na wszystkie pytania, odpowiedź jest: tak.
Wezwał, bo zwrócił się bezpośrednio do Pana - Jezu.
Wierzył w Jezusa, bo prosił go o wprowadzenie do Królestwa.
Słyszał naukę, bo wiedział, że Jezus jest sprawiedliwy i niczego złego nie uczynił. Zatem słyszał o nim, posiadł wystarczającą wiedzę o Nim i Jego nauce, skoro mu zaufał w obliczu śmierci.

W temacie:
"komu grzechy zatrzymacie, zatrzymane"
- słowa skierowane do wierzących. Czy wierzący może skutecznie zatrzymać komuś grzechy, jeśli osoba, która zgrzeszyła przeciwko niej, pokutuje?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 10, 2008 4:55 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 7:28 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 10, 2008 5:21 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 7:28 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 10, 2008 5:38 pm 

izraelita napisał(a):
Moje sympatie JJ sa "zielone" jak smoki sa zielone :D :lol: . Ide droga zbawienia wraz z bracmi i siostrami zyjacymi w nieformalnych zborach domowych. Uznaje wartosc narodzenia na nowo przez wiare- w Chrystusie- zanurzenia w Duchu Swietym jako koniecznego do poznania "innego Pocieszyciela" i otrzymania od Niego mocy do zycia zgodnego z wola Boga, uznaje zanurzenie w wodzie za pogrzeb starego czlowieka. Jezus jest moim Bogiem , Panem ktory zyje we mnie w swoich wnetrznosciach, wedlug Jego charakteru chce zyc wypelniajac dobre czyny, przeznaczone dla mnie.

Musze przyznac, ze nigdy wczesniej nie spotkalem "zielonych" o podobnych pogladach. Byc moze, jestem daltonista. :D

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1