co do praktyk "chwalczych" czyli UWIELBIEJĄCYCH, których adresatem był JHWH, to w ST znalazłm m.in. rozróżnienie na następujące czynności/formy [polecam sprawdzenie w KJB, bo w polskim przekładzie brak niektórych zwrotów]:
- dziękczynienie [ hebr. jadah ]
1Krn 16:7 BT "Owego dnia postanowił Dawid po raz pierwszy, aby tak
wielbiono Pana za pośrednictwem Asafa i jego braci" (z ang. to thank)
1Krn 16:35 BT "Mówcie: Ratuj nas, Boże zbawienia naszego, zgromadź nas i wybaw spośród narodów, abyśmy
wielbili święte imię Twoje i dumni byli z Twej chwały" (z ang. that we may give thanks)
też w Neh.12:24 (z ang. to give thanks)
- wychwalanie [ hebr. halal ] z ang. praise (ale bez formy "pieśniowej", jak to jest zawężone w przypadku poniżej)
2Krn 20:19 BT "Wówczas lewici spośród synów Kehatytów i Korachitów poczęli
wielbić Pana, Boga Izraela, donośnym i wysokim głosem." (z ang. to praise)
też w Neh.5:13 (praised) , Neh.12:24 (praise)
- "hymnowanie"
modlitwa hymnen/pieśnią [ hebr. tehilah - a Księga Psalmów nazywa sie"
Tehilim" - wydaje się, że właśnie chodzi o wskazanie szczególnej formy modlitwy]
1Krn 16:35 BT "Mówcie: Ratuj nas, Boże zbawienia naszego, zgromadź nas i wybaw spośród narodów, abyśmy
wielbili święte imię Twoje i dumni byli z Twej chwały"( w KJB jest ten zwrot: in thy praise),
też w 2 Krn 20:22 (z ang. to praise)
- wywyższanie [ hebr. rum ] z ang. exalt
Wj 15:2 BT "Pan jest moją mocą i źródłem męstwa! Jemu zawdzięczam moje ocalenie. On Bogiem moim, uwielbiać Go będę, On Bogiem ojca mego, będę Go
wywyższał."
też w 1Sam.2:10; Ps. 34:3; Ps.37:34; Ps.66:7; Ps.92:10; Ps.99:5; nie chce mi sie wszystkich rekordów wypisywać...; a w NT(z gr. "
hupso" i tu wydaje mi się, że użyto w sensie "wynoszenia się nad innych"): Mat.23:12; 2Kor.11: 1P.5:6
takie jest znaczenie EXALT:
rum / fonet. w ang.: room /
A primitive root; to be high actively to rise or raise (in various applications, literally or figuratively): - bring up, exalt (self), extol, give, go up, haughty, heave (up), (be, lift up on, make on, set up on, too) high (-er, one), hold up, levy, lift (-er) up, (be) lofty, (X a-) loud, mount up, offer (up), + presumptuously, (be) promote (-ion), proud, set up, tall (-er), take (away, off, up), breed worms.