www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz cze 19, 2025 12:54 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 23, 2008 6:08 pm 

T.S.CHRISTWEAPON napisał(a):
Czy to słowo użyte jako uwielbienie określa praktykę kościelną, jest tam też słowo CHWAŁA. Czy w Kościele oddawanie CHWAŁY I UWIELBIENIA, nie jest używane zamiennie?

możesz jaśniej napisać ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 25, 2008 9:02 am 

quster napisał(a):
Czy to słowo użyte jako uwielbienie określa praktykę kościelną, jest tam też słowo CHWAŁA. Czy w Kościele oddawanie CHWAŁY I UWIELBIENIA, nie jest używane zamiennie?

możesz jaśniej napisać ?
A może jenak powinno być w tym miejscu tłumaczenie na ,,błogosławieństwo''? Chodzi mi o to że gdy ludzie mówią ODDAJMY CHWAŁĘ BOGU to mogli by też powiedzieć: ODDAJMY UWIELBIENIE. W cytowanych przez Ciebie fragmentach te dwa słowa są obok siebie i mają inne znaczenie.

"Bez prorockich objawień naród dziczeje....''Księga Przysłów 29:18a

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 25, 2008 8:07 pm 

Napisałem że:

W Biblii jest greckie słowo: eulogia

Wedlug "WIELKIEGO SŁOWNIKA GRECKO-POLSKIEGO" R.Popowskiego słowo eulegia to:

uwielbienie; błogosławieństwo; (...)
1. Uwielbienie, pochwała; o uwielbieniu dla Boga i Baranka: Obj. 5:12,13; 7:12

Co oznacza, że jest takie słowo i oznacza ono UWIELBIENIE dla Boga, oznacza też nasze błogosławienie Boga.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 25, 2008 8:38 pm 

I oto mi chodziło! Ale nie oznacza ono praktykę kościelną urodzoną w 20 tym wieku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 26, 2008 1:34 am 

I oto mi chodziło! Ale nie oznacza ono praktykę kościelną urodzoną w 20 tym wieku.

a jaką praktykę masz na myśli ? bo nie widzę problemu, że dzisiaj w zborach jest zespół, śpiewa się, modli. Sądzę, że w tamtych czasach były podobne sytuacje. Oczywiście podejrzewam że perkusji i gitary elektrycznej nie posiadali :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 26, 2008 8:57 am 

quster:
Cytuj:
Oczywiście podejrzewam że perkusji i gitary elektrycznej nie posiadali :D

Posiadali. :D

1. Alleluja. Chwalcie Boga w świątyni jego, Chwalcie go na ogromnym jego nieboskłonie.
2. Chwalcie go dla potężnych dzieł jego, Chwalcie go za niezmierzoną wielkość jego!
3. Chwalcie go na głośnych trąbach, Chwalcie go na harfie i cytrze!
4. Chwalcie go bębnem i pląsaniem, Chwalcie go na strunach i na flecie!
5. Chwalcie go na cymbałach dźwięcznych, Chwalcie go na cymbałach głośnych!
6. Niech wszystko co żyje chwali Pana! Alleluja.
Psalm 150

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 26, 2008 10:45 am 

Jedna uwaga: Psalm 150 nie mówi o bębnach perkusyjnych, które wywodzą się z afrykańskiej muzyki o bardzo złych konotacjach duchowych (przywoływanie duchów oraz wprowadzanie się w stany odmiennej świadomości).

"Żaden ze standardowych przekładów Biblii nie mówi o bębnach, lecz o tamburynach. Najprawdopodobniej były to małe drewniane obręcze lub ramki obciągnięte zwierzęcą skórą i zwykle używane przez dziewczęta podczas tańca, oddawania chwały lub zabaw. Niektóre komentarze biblijne opisują je jako małe bębenki ręczne, "których przykłady odkryto w wykopaliskach egipskich i mezopotamskich". Z pewnością nie były podobne do dzisiejszych ogromnych, dudniących instrumentów perkusyjnych, używania których Biblia ani nie zaleca, ani nie zabrania. Nie zostały również wymienione w I Księdze Kronik wraz z innymi instrumentami służącymi do oddawania chwały w Świątyni"

http://www.ulicaprosta.net/pl/aa_cz1_pr ... iadomi.php

Ciekawe artykuły na ten temat tutaj:

http://www.crossroad.to/Books/YourChild ... NA-15.html
http://www.crossroad.to/Books/YourChild ... NA-16.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 26, 2008 11:19 am 

Cytuj:
Z pewnością nie były podobne do dzisiejszych ogromnych, dudniących instrumentów perkusyjnych, używania których Biblia ani nie zaleca, ani nie zabrania.

Właśnie. Chyba nie wielkość bębna jest kluczowa, co sposób jego użycia, generalnie charakter [duchowość] muzyki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 26, 2008 11:27 am 

quster napisał(a):

a jaką praktykę masz na myśli ? bo nie widzę problemu, że dzisiaj w zborach jest zespół, śpiewa się, modli. Sądzę, że w tamtych czasach były podobne sytuacje. Oczywiście podejrzewam że perkusji i gitary elektrycznej nie posiadali :D
Na początku Chrześcijaństwa Kościól był prześladowany i ludzie zbierali się potajemnie i nie było wskazane głośne śpiewanie. Ale pomimo groźby śmierci zbierali się, bo na spotkaniach był PAN JEZUS. Ja cału czas zdążam do tego aby pokazać że w naszych czasach muzyka jest bardziej popularna od modlitwy. Ale na początku tak nie było ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 26, 2008 11:39 am 

Smok Wawelski:

Cytuj:
Żaden ze standardowych przekładów Biblii nie mówi o bębnach

Ciekawa informacja, chociaz wszystkie instrumenty perkusyjne wystepuja w ST. Sa tamburyny, potrzasajac ktorymi plasaja dziewczeta, sa kotly miedziane, obciagniete skora (bebny), w ktore sie uderza lub bije, sa male bebenki, z ktorych dzwiek wydobywany jest uderzajac (palcami?).
Chodzi natomiast o to, aby panowal porzadek, rowniez jesli chodzi o decybele. Tu nie ma watpliwosci.
Ciekawostka moze byc uzywanie do dzisiaj organow w kosciolach luteranskich i wielowiekowa dyskusja w kwestii Bozej akceptacji innych instrumentow. Ja nie mam zdania na ten temat. Bywalem w zgromadzeniach, w ktorych akompaniowano piesniom harmonia i grzebieniem do czesania wlosow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 26, 2008 11:39 am 

co do praktyk "chwalczych" czyli UWIELBIEJĄCYCH, których adresatem był JHWH, to w ST znalazłm m.in. rozróżnienie na następujące czynności/formy [polecam sprawdzenie w KJB, bo w polskim przekładzie brak niektórych zwrotów]:

- dziękczynienie [ hebr. jadah ]

1Krn 16:7 BT "Owego dnia postanowił Dawid po raz pierwszy, aby tak wielbiono Pana za pośrednictwem Asafa i jego braci" (z ang. to thank)

1Krn 16:35 BT "Mówcie: Ratuj nas, Boże zbawienia naszego, zgromadź nas i wybaw spośród narodów, abyśmy wielbili święte imię Twoje i dumni byli z Twej chwały" (z ang. that we may give thanks)

też w Neh.12:24 (z ang. to give thanks)

- wychwalanie [ hebr. halal ]
z ang. praise (ale bez formy "pieśniowej", jak to jest zawężone w przypadku poniżej)

2Krn 20:19 BT "Wówczas lewici spośród synów Kehatytów i Korachitów poczęli wielbić Pana, Boga Izraela, donośnym i wysokim głosem." (z ang. to praise)

też w Neh.5:13 (praised) , Neh.12:24 (praise)

- "hymnowanie" ;) modlitwa hymnen/pieśnią [ hebr. tehilah - a Księga Psalmów nazywa sie"Tehilim" - wydaje się, że właśnie chodzi o wskazanie szczególnej formy modlitwy]

1Krn 16:35 BT "Mówcie: Ratuj nas, Boże zbawienia naszego, zgromadź nas i wybaw spośród narodów, abyśmy wielbili święte imię Twoje i dumni byli z Twej chwały"( w KJB jest ten zwrot: in thy praise),

też w 2 Krn 20:22 (z ang. to praise)

- wywyższanie [ hebr. rum ] z ang. exalt

Wj 15:2 BT "Pan jest moją mocą i źródłem męstwa! Jemu zawdzięczam moje ocalenie. On Bogiem moim, uwielbiać Go będę, On Bogiem ojca mego, będę Go wywyższał."
też w 1Sam.2:10; Ps. 34:3; Ps.37:34; Ps.66:7; Ps.92:10; Ps.99:5; nie chce mi sie wszystkich rekordów wypisywać...; a w NT(z gr. "hupso" i tu wydaje mi się, że użyto w sensie "wynoszenia się nad innych"): Mat.23:12; 2Kor.11: 1P.5:6

takie jest znaczenie EXALT:
rum / fonet. w ang.: room /
A primitive root; to be high actively to rise or raise (in various applications, literally or figuratively): - bring up, exalt (self), extol, give, go up, haughty, heave (up), (be, lift up on, make on, set up on, too) high (-er, one), hold up, levy, lift (-er) up, (be) lofty, (X a-) loud, mount up, offer (up), + presumptuously, (be) promote (-ion), proud, set up, tall (-er), take (away, off, up), breed worms.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 26, 2008 1:08 pm 

podane poniżej niektóre rekordy z wyrazem "wielbić" pochodzą z BT i nie pokrywają się w 100% ze źródłem, nie uwzględniają też podziału na rodzaj czynności i formy:

Ne 5:13 BT "Nadto wytrząsnąłem zanadrze swoje i rzekłem: Tak niech Bóg wytrząśnie każdego z domu jego i z nabytku jego, kto nie dotrzyma tej obietnicy! Tak niech on będzie wytrząśnięty i ogołocony! I całe zgromadzenie powiedziało: Amen i wielbili Pana. I lud dopełnił tej obietnicy."

Ne 12:24 BT "Zwierzchnikami lewitów byli: Chaszabiasz, Szerebiasz, Jozue, Binnuj, Kadmiel i bracia ich - którzy według rozporządzenia Dawida, męża Bożego, przy wielbieniu i dziękczynieniu stali naprzeciw nich, oddział równo z oddziałem -"

Ps 29:2 BT "Przyznajcie Panu chwałę Jego imienia, na świętym dziedzińcu uwielbiajcie Pana!"

Ps 34:4 BT "Uwielbiajcie ze mną Pana, imię Jego wspólnie wywyższajmy!"

Ps 66:4 BT "Niechaj cała ziemia Cię wielbi i niechaj śpiewa Tobie, niech imię Twoje opiewa!"

Ps 95:6 BT "Wejdźcie, uwielbiajmy, padnijmy na twarze i zegnijmy kolana przed Panem, który nas stworzył."

Ez 28:22 BT "Mów: Tak mówi Pan Bóg: Oto występuję przeciwko tobie, Sydonie! Chcę być uwielbionym pośród ciebie. Poznają, że Ja jestem Pan, gdy nad nim wykonam sądy moje i ukażę się mu jako Święty."

Dz 3:8 BT "Zerwał się i stanął na nogach, i chodził, i wszedł z nimi do świątyni, chodząc, skacząc i wielbiąc Boga."

Rz 14:11 BT "Napisane jest bowiem: Na moje życie - mówi Pan - przede Mną klęknie wszelkie kolano. a każdy język wielbić będzie Boga."

Rz 15:6 BT "i zgodnie jednymi ustami wielbili Boga i Ojca Pana naszego Jezusa Chrystusa."

Jk 3:9 BT "Przy jego pomocy wielbimy Boga i Ojca i nim przeklinamy ludzi, stworzonych na podobieństwo Boże."

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 26, 2008 1:27 pm 

jj napisał(a):
Smok Wawelski:
Cytuj:

Ciekawa informacja, chociaz wszystkie instrumenty perkusyjne wystepuja w ST. Sa tamburyny, potrzasajac ktorymi plasaja dziewczeta, sa kotly miedziane, obciagniete skora (bebny), w ktore sie uderza lub bije, sa male bebenki, z ktorych dzwiek wydobywany jest uderzajac (palcami?).

Istrumenty perkusyjne występują w ST jak najbardziej, tylko nie znalazłem tam dużych bębnów przypominających chociaż perkusję. Czy mógłbyś podać jakieś źródła potwierdzające używanie owych "kotłów" podczas uwielbienia? Bo ja znalazłem tylko cymbały [cicilim], sistra (do potrząsania) [menanaaim], tamburyny [tuppin] i mały bębenek ręczny [tof]. (Nazwy hebrajskie tłumaczę z angielskiego, więc mogą być błędy w pisowni).

http://www.utexas.edu/courses/wilson/an ... bellp.html
http://www.musiclyric4christian.com/hebrew-music.html
http://www.studylight.org/dic/hbd/view.cgi?number=T4442

Wiem o tym, że kotły, o których piszesz, bywały używane w różnych okresach przez armie do porozumiewania się (wożono je na koniach). Ale żeby do uwielbienia, to pierwszy raz słyszę.

Dyskusja nie jest wbrew pozorom akademicka, a ja nie chcę dzielić włosa ma czworo. Chodzi mi o to, że podczas biblijnego uwielbienia raczej nie było ani możliwości ani intencji wprowadzania się w zmysłowe stany odmiennej świadomości i ekstazy, co jest częstym zjawiskiem podczas tzw. uwielbienia z pałerem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 26, 2008 2:03 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
jj napisał(a):
Smok Wawelski:
Cytuj:

Istrumenty perkusyjne występują w ST jak najbardziej, tylko nie znalazłem tam dużych bębnów przypominających chociaż perkusję. Czy mógłbyś podać jakieś źródła potwierdzające używanie owych "kotłów" podczas uwielbienia? Bo ja znalazłem tylko cymbały [cicilim], sistra (do potrząsania) [menanaaim], tamburyny [tuppin] i mały bębenek ręczny [tof]. (Nazwy hebrajskie tłumaczę z angielskiego, więc mogą być błędy w pisowni).

http://www.utexas.edu/courses/wilson/an ... bellp.html
http://www.musiclyric4christian.com/hebrew-music.html
http://www.studylight.org/dic/hbd/view.cgi?number=T4442

Wiem o tym, że kotły, o których piszesz, bywały używane w różnych okresach przez armie do porozumiewania się (wożono je na koniach). Ale żeby do uwielbienia, to pierwszy raz słyszę.

Dyskusja nie jest wbrew pozorom akademicka, a ja nie chcę dzielić włosa ma czworo. Chodzi mi o to, że podczas biblijnego uwielbienia raczej nie było ani możliwości ani intencji wprowadzania się w zmysłowe stany odmiennej świadomości i ekstazy, co jest częstym zjawiskiem podczas tzw. uwielbienia z pałerem.

Alez, nie podczas uwielbiania! Pisze o wystepowaniu tych instrumentow w ogole. A mialy one wlasnie "wprowadzac w odmienny stan zmyslowy", w lęk - wroga.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 26, 2008 2:52 pm 

jj napisał(a):
Alez, nie podczas uwielbiania! Pisze o wystepowaniu tych instrumentow w ogole. A mialy one wlasnie "wprowadzac w odmienny stan zmyslowy", w lęk - wroga.

No dobrze, ale kogo i w jaki stan wprowadzają dzisiejsze "służby uwielbienia"? Bo ja widzę, że nie wrogów tylko własnych braci i nie w stan lęku, tylko ekstazy. Oto jeden z hitów Spichlerzowych pt. "Diabłu kopa dam".

http://www.spichlerz.org/noc.chwaly-dia ... ac-gus.mpg

Ciekawy tekst na temat "dawaniu diabłu kopa" znajduje się w Liście Judy:

"(...) ludzie ci, hołdując urojeniom, podobnie kalają ciało swoje, pogardzają zwierzchnościami i bluźnią istotom niebieskim. Tymczasem archanioł Michał, gdy z diabłem wiódł spór i układał się o ciało Mojżesza, nie ośmielił się wypowiedzieć bluźnierczego sądu, lecz rzekł: Niech cię Pan potępi. Ci zaś bluźnią przeciwko rzeczom, których nie znają, natomiast rzeczy, które w naturalny sposób jak nierozumne zwierzęta poznają, gubią ich" [Judy 1:8-10]

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1