www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 8:14 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 7:26 am 

Do rozpatrzenia takiej wersji potrzeba dowodów.O jakie konkretnie miejsca z Biblii chodzi? Bo ja nie kojarze o tej porze niczego oprócz zapachu kawy, hihi... :D (jak dojdę do siebie po pracowitej nocce, to sama też poszukam, ale masz coś konkretnego na myśli?)
- dodam, że pytam o miejsce, z którego możnaby wnioskować o "odsunięciu" na stałe, bo o odstępstwie to wiem; ale inne plemiona też "odstępowały", cały Izrael.

Edytuję jeszcze raz ten post, żeby nie tworzyć niepotrzebnie nowych. Po to żeby wskazać, że jest czasowa obietnica dla "całego domu Jakuba", a Dan jest z Jakuba:

"W ten sposób znów okażę moją chwałę wśród narodów pogańskich i wszystkie narody pogańskie ujrzą mój sąd, który sprawuję, oraz rękę moją, którą na nie kładę. (22) I pozna dom Izraela, że Ja jestem Pan, ich Bóg, odtąd i na zawsze. (23) Ludy pogańskie zrozumieją jednak, że Izraelici z powodu swego przewinienia musieli pójść na wygnanie, ponieważ odpadli ode Mnie, tak że oblicze moje ukryłem przed nimi i podałem ich w moc ich nieprzyjaciół, i padli oni wszyscy od miecza. (24) Postąpiłem z nimi według ich nieczystości i ich grzechów. Oblicze moje ukryłem przed nimi. (25) Dlatego tak mówi Pan Bóg: Teraz odwrócę los Jakuba i zmiłuję się nad całym domem Izraela, i zatroszczę się o moje święte imię. (26) I zapomną oni o swojej hańbie i o wszystkich swoich niewiernościach, których dopuścili się przeciwko Mnie, gdy bezpiecznie żyć będą w swoim kraju, a nikt ich nie będzie niepokoił, (27) gdy spośród narodów sprowadzę ich i zgromadzę ich z rąk nieprzyjaciół, i okażę się w nich świętym przed oczami wielu narodów pogańskich. (28 ) I poznają, że Ja, Pan, jestem ich Bogiem, gdy wyprowadziwszy ich na wygnanie pomiędzy pogan, zgromadzę ich znowu w ich kraju i nie pozostawię tam już żadnego z nich. (29) I już nie będę na przyszłość ukrywał oblicza mojego przed nimi, kiedy Ducha mojego wyleję na Izraelitów - wyrocznia Pana Boga." [Ez 39:21-29 BT]

Ostatnio edytowano Cz maja 08, 2008 8:42 am przez ani_isza, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 8:01 am 

quster napisał(a):
No właśnie i z tego wypływa pewien oczywisty wniosek, że inne zestawienie w Apokalipsie niczego nie przesądza, bo gdyby w ST wszystkie byly jednakowe a tylko Apokalipsa by sie różniła, można by było wyciągać jakieś wnioski o inności tegoż zestawienia, a tak argument upada

Nie bardzo rozumiem. Czego ma "nie przesądzać"? Tego, że jest napisane to, co jest napisane? Jan pisze, że 144 000 opieczętowanych to będą członkowie wymienionych lub wszystkich plemion Izraela. Jaki argument upada?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: 144
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 10:25 am 

Graża napisał(a):
a wersja, że Dan był prekursorem bałwanochwalstwa i dlatego chwilowo zniknął ze spisu?

To jest spekulacja, która nie jest poparta ani tekstem, ani nie wynika z tekstu Pisma. Nawet to, że Dan był prekursorem bałwochwalstwa, jest naciągane, bo pierwszy posąg postawili Izraelici już na pustyni w postaci złotego cielca, a pierwsze akty klasycznego bałwochwalstwa miały miejsce jeszcze podczas wędrówki. Sam Dan nie uprawiał bałwochwalstwa (przynajmniej nigdzie o tym nie czytam), a plemię Dana postawiło sobie posąg za czasów sędziów [Sdz. 18:30], kiedy cały Izrael robił, co chciał.

Poza tym, istnieje obietnica nawrócenia CAŁEGO IZRAELA, który przeżyje Wielki Ucisk W CAŁYM KRAJU [Zach. 13:1-9; Rzym. 11:25-26]. Dan otrzyma dziedzictwo tak jak wszystkie inne plemiona [Ez. 48:1-13].

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 13, 2008 7:56 pm 

Powtórzę swoje pytanie, bo może Ci umknęło, Axanno:
ani_isza napisał(a):
Axanna napisał(a):
Co do Izraela zaś... oczywiście moim subiektywnym zdaniem :|
Są narodem wybranym po koniec wieków, tyle że "kto nie czci Syna, ten nie czci Ojca", niemniej Bóg ma dla nich jakiś swój plan - dla mnie te sprawy są zagmatwane i nie zamierzam się "wymądrzać", bo z tych przesłanek, co są, to "zostawi sobie Bóg resztkę", "opatrzy pieczęciami", "cały Izrael będzie zbawiony" itd. - niewiele rozumiem i nie moja to sprawa.
Ot co.

A o jakim Izraelu tu piszesz? o odrodzonych, czy jeszcze tych nieodrodzonych? czy o wszystkich razem?

wyjaśnisz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 18, 2008 2:13 pm 

ani_isza napisał(a):
Powtórzę swoje pytanie, bo może Ci umknęło, Axanno:
ani_isza napisał(a):
Axanna napisał(a):
Co do Izraela zaś... oczywiście moim subiektywnym zdaniem :|
Są narodem wybranym po koniec wieków, tyle że "kto nie czci Syna, ten nie czci Ojca", niemniej Bóg ma dla nich jakiś swój plan - dla mnie te sprawy są zagmatwane i nie zamierzam się "wymądrzać", bo z tych przesłanek, co są, to "zostawi sobie Bóg resztkę", "opatrzy pieczęciami", "cały Izrael będzie zbawiony" itd. - niewiele rozumiem i nie moja to sprawa.
Ot co.

A o jakim Izraelu tu piszesz? o odrodzonych, czy jeszcze tych nieodrodzonych? czy o wszystkich razem?

wyjaśnisz?

Przepraszam za zwłokę. Mówiłam ogólnie...
- Narodem wybranym - cały Izrael;
- "Kto nie czci Ojca, ten nie czci Syna" - wiadomo, to ci, którzy odrzucają Jezusa;
- Bóg ma dla nich jakiś swój plan - w ogóle, miałam na myśli cały Izrael, bo ci, którzy się nawrócili są zbawieni już teraz, więc mają tak samo, jak nawrócone poganie;
- cały Izrael będzie zbawiony - to chyba ci, którzy "zobaczą tego kogo przebili" i się nawrócą, to będzie ta "resztka", o której wspomina Biblia.

No to chyba tyle. Jeżeli gdzie się pomyliłam, to proszę poprawić.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 18, 2008 2:21 pm 

Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1