www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz cze 19, 2025 7:41 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 21, 2008 6:36 pm 

Axanna napisał(a):
Drogi Henryku, a Ty nie zapędzasz się nieco za daleko, przyrównując Jana Chrzciciela i Jezusa do Benny Hinna i Todda Bentleya?
drobna aluzja do sposobu prowadzenia spotkań

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 21, 2008 6:49 pm 

Sposób prowadzenia spotkań dobrze jest ukazany na filmiku, podanym przez Dawida. Ale ciekawostka - od gorących zwolenników omawianego "przebudzenia", na wzmiankę o kopaniu ludzi i bluźnierstwu przeciwko Duchowi Świętemu, iż niby to z inspiracji Ducha, słyszałam tłumaczenia, że to "przez niedoskonałego człowieka działa doskonały Bóg" - co mnie bardzo zdziwiło, że ludzie mogą być na tyle pozbawieni rozumu, że usprawiedliwiają bluźnierstwa przeciwko Duchowi... Czy ktoś może sobie wyobrazić choćby przez ułamek sekundy kogoś z apostołów, kopiących w zęby starszą kobietę w celu "uzdrowienia"? :shock:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 21, 2008 7:43 pm 

Axanna czy oglądasz te spotkania na satelicie? Czy tylko opierasz się na recenzji innych? Bo my z żoną śledzimy je od maja i czasem po kilka godz dziennie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 21, 2008 9:49 pm 

Henryku, a czy nie wystarczy jednego takiego filmiku, żeby zrezygnować z marnotrawienia czasu?
Współczuje Tobie i Twojej żonie. Lepiej poświęcilibyście ten czas na czytanie Biblii... albo nawet na oglądanie jakiegoś serialu, typu "M jak mamona"...

P.S. nie opieram się na recenzji innych, tylko czytałam bełkot tego całego Todda, jak to "on ma coś czego inni ludzie nie mają" - ble, ble...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 21, 2008 10:15 pm 

Chcialem tylko przypomniec ze filmiki takie jak ten, ktory wkleiłem powyzej są nagrywane bezposrednio z TV, wiec pokazuja to, co faktycznie sie tam dzieje i co osobiscie opowiada sam Bentley, a nie jakies cudze relacje. Dlatego wydaje mi sie, ze w zupełności wystarczaja do zapoznania sie z tamtejszymi "klimatami", nawet przy braku dostepu do satelity.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 24, 2008 9:13 pm 

http://www.emaus.zgora.pl/index.php?str ... temat=2884

Natknąłem sie na dyskusję o tym przebudzeniu.Zielonoświątkowcy też raczej oceniają je negatywnie. Przynajmniej z tego zboru.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lip 26, 2008 3:06 pm 

22 czerwca miną, 22 lipca też. Zauważył ktoś jakieś szczególne poruszenie Ducha? Jakieś przebudzenie w Anglii? Mam znajomych w Anglii, wierzących. Mówili, że nic szczególnego się nie wydarzyło.
To by było tyle, jeśli chodzi o proroctwa florydzkie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So lip 26, 2008 5:18 pm 

może przebudzenie to co innego a sprawdzanie wszystkiego w Biblii to co innego.Ci ludzie którzy przyjdą do Pana na skutek owego przebudzenia/głośnego przecież/będą potem,zainteresowani tym co się dzieje zajrzą do Biblii,pouczani,uświęcani i objaśniani oraz będą czytać i dojdą w końcu do prawdy.I będą z nich prawdziwe Boże dzieci,następnie młodzieńcy,potem ojcowie a na końcu maprawdę dojrzali w pełni chrześcijanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lip 27, 2008 8:00 pm 

Kochani, dajcie spokój, czy nie wystarczy po prostu posłuchać gościa przez 5 minut i przyjrzeć się temu co robi??!!

Czy wystarczy, żeby ludzie się przewracali a już ma to miec status wielkiego przebudzenia? Czy pociąga nas Słowo i życie, czy jakieś przedstawienie o wątpliwym pochodzeniu??!

Kolejny raz ktoś wciska kit posługując się w sposób bezwstydny imieniem naszego Pana i tysiące osób traci czas patrząc na to coś??!!

Czy naprawdę aż tak nie znamy Boga ani Słowa?!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lip 27, 2008 11:31 pm 
Robson ma rację. Całe życie możemy zmarnować na nazywaniu czegoś ustawicznym, ale nazwy same to jeszcze nie jest zjawisko, które te nazwy określają. Możemy nazwać jak należy i zginąć w przekonaniu, że mając nazwę, mamy wszystko co ta nazwa w sobie zawiera. Możemy myśleć że nazywając zwiedzenie zwiedzeniem, sami jesteśmy pełni prawdy. Nazwy są puste i zwodnicze. Choć nazywać trzeba, to nie wolno w nich utknąć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 28, 2008 8:19 am 

Ja bym nie robiła z tego takiego problemu.
Poza tym- te nasze posty czytają różni ludzie, może dzięki temu właśnie przejrzą na oczy. Bo niektórym nie wystarczy popatrzeć pięć minut- to jest tym, którzy nie mają poznania i idą w to zwiedzenie w przekonaniu, że to coś dobrego.
Może jak tu wejdą, jak zobaczą, że są chrześcijanie, którym się to nie podoba, to coś ich olśni...? Nigdy nic nie wiadomo.
Apostołowie też marnotrawili czas przestrzegając przed fałszywymi naczycielami...? Całkiem sporo tego jest w Biblii...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 05, 2008 10:40 am 

Ja obejrzałem kilka transmisji na God Tv i jestem raczej ostrożny w nazywaniu tego prawdziwym przebudzeniem.Dla mnie prawdziwe przebudzenia są wtedy,gdzie ludzie przez Ducha Św. są przekonywani o grzechu i wzywani do upamiętania i oddania się Chrystusowi.Takim przykładem prawdziwego przebudzenia było dla mnie przebudzenie w Walii(Evan Roberts),albo też to co się działo w Afryce podczas krucjat Reinharda Bonnke.Tutaj tego nie widziałem,raczej jest to pogoń za znakami, cudami i manifestacjami mocy.Dodatkowo w moim dystansie do tego co się dzieje na Florydzie utwierdziło mnie stwierdzenie mojego pastora,przyrównujące to co dzieje się w tej chwili na Florydzie do tego co się działo w Toronto czy Pensacoli(a na temat tamtych "przebudzeń" mam wyrobione zdanie)...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 06, 2008 2:57 pm 

Poniżej zamieszczam link do ciekawego artykułu, jaki niedawno dostałem poprzez listę mailingową serwisu "Poznaj Pana".

Jest w nim mowa o możliwym rozłamie w obozie Petera Wagnera spowodowanym poparciem przez niego Todda Bentleya i jego aktualnych poczynań w Lakeland.

"Czy apostołowie Petera Wagnera odchodzą?"
http://poznajpana.org/articlebody.asp?id=2257

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano Cz sie 07, 2008 2:14 pm przez Dawid, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 07, 2008 9:04 am 

Jeśli to prawda, to akcja Todda może się na coś przyda i niektórym otworzy oczy :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 20, 2008 3:50 pm 

Na forum emaus przeczytała post , który niniejszym wklejam( jego część):

Cytuj:
dokladnie tydzien temu Todd i jego zona Shonnah, wystapili o rozwod. Poniewaz sa obywatelami kanadyjskimi musza przebywac co najmniej przez 9 mcy w sepraracji (taka jest procedura wg prawa kanadyjskiego).
Przy okazji okazuje sie, ze nie jest to sprawa tylko chwilowa, problemy malzenskie ciagna sie za nimi przez ostatnich kilka lat. Korzystali nawet z poradnictwa w tej sprawie, niestety jak na razie skonczylo sie separacja. Jest to bardzo przykra sytuacja, wziawszy pod uwage ze maja trojke malych dzieci - wspolczuje im.

Mam nadzieje, ze osoby ktore sa pod wplywem rzekomych znakow i cudow Todd'a, a chociaz pobieznie znaja tresc listow Pawla do Tymoteusza oraz Tytusa beda mogly zweryfikowac swoja postawe.
Niestety, ale Slowo ma swoje standardy odnosnie liderow w kosciele i ZADNE znaki oraz cuda nie moga tego przytlamsic. Cuda w koncu ustana, Ziemia i niebo (oraz Todd) przemina, ale Slowo Boze nigdy.
Ponizej zamieszczam link do artykulu w prasie o separacji Todda i Shonnah (w j. ang)
pozdrawiam

http://www.theledger.com/article/200808 ... /808120347

No, cóż. Może to ostudzi nieco zapały zwolenników Todda...i otworzy im oczy. Choć wolałabym widzieć tę rodzinę w całości i służącą Bogu :cry:

I jeszcze interesujące nagranie z "usługi" Todda:
http://pl.youtube.com/watch?v=GNGPjFYdgJw

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1