www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt cze 17, 2025 8:12 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 24, 2008 12:37 pm 

Cytuj:
Jeśli w Starym Testamencie była wymagana dziesięcina to tym bardziej w Nowym!

Nieprawda, nie ma takiej argumentacji w Piśmie.
Cytuj:
W Nowym Testamencie tak naprawdę nauka o dziesięcinie jest dla początkujących chrześcijan, albo dla tych którzy nie mają na tyle wiary, aby dawać więcej niż 10%

Nieprawda, nie ma takiej nauki w NT.
Cytuj:
Gdy Jezus mówił faryzeuszom o tym, że należało oddawać dziesięcinę a nie zaniedbać też miłosierdzia, to słuchali tego także uczniowie. Podobnie jak z sabatem.

Jezus mówił do rodaków, rdzennych Izraelitów, którzy, jak ON podlegali zakonowi mojżeszowemu. Nowe Przymierze jeszcze nie zostało zawarte. Dziesięcina nie obowiązuje pod Nowym Przymierzem nikogo, bo miała związek ze starym porządkiem świątynnym, który przeminął. Zaś sabat w ogóle nie dotyczy odrodzonych pogan [Kol 2], z wyjątkiem Żydów, dla których jest wiecznycm znakiem.
Cytuj:
Dziesięcina jest czymś co podoba się Bogu. Jest ona czymś ponadczasowym, gdyż była już przed zakonem.

Nieprawda, dziesięcina nigdy nie była przykazaniem Bożym przed Prawem mojżeszowym. To, że Abraham złożył jednorazowo i okazjonalnie dziesięcinę - nie jest argumentem i dowodem na obowiązek składania dziesięciny przez kogokolwiek w tamtym czasie [przed zakonem].
Cytuj:
Praktyka pokazuje, że w zdecydowanej większości kościołów odrzucających naukę o dziesięcinie ludzie dają nie więcej niż 10%, ale o wiele mniej np. 1%.

Dane z sufitu, normalnie zmyśliłeś je. Nie słyszałem o takich badaniach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 24, 2008 12:45 pm 

lis napisał(a):
Cytuj:
Wydaje mi sie, że powinna byc jakaś konsekwencja-Bogu powinnismy dawać zawsze określona kwotę, a nie raz 10 zł., innym razem 100 zł.

Jeżeli Tobie się wydaje, to tak czyń. Wolno Ci, a mnie nic do tego.
Natomiast, jeśli Tobie się wydaje, że nauka o dawaniu określonych kwot powinna obowiązywać wszystkich w danej społeczności, to ja protestuję, bo tego nie ma w Piśmie. Nauka apostolska w tym temacie jest następująca: dajemy dobrowolnie, bez żalu i przymusu, tyle, ile każdy postanowił sam.

Czy mam rozumieć, że wg Ciebie można dawać raz tyle innym razem ileś tam?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 24, 2008 12:55 pm 

Cytuj:

Załóżmy, że nie rozumiem twojego pytania. Mogłabyś jaśniej, bo ja już jaśniej nie potrafię.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 24, 2008 1:08 pm 

OK, chyba juz nic nie będę w tej sprawie pisać.

Ja mam swoje zdanie, Wy swoje, mi z tym dobrze, Wam też nie gorzej.

Lisie piszesz, że mam jaśniej pisać, ale ja nie umiem jaśniej, może coś tam w szkole przespałam i mam teraz problem z jasnością pisania. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 24, 2008 1:27 pm 

Julenka napisał(a):

Ja chyba rozumiem pytanie Julenki. Jej chyba chodzi o to, czy dawanie polega na tym, że nie ma stałej kwoty albo procentu od kwoty, którą mielibyśmy dawać. A odpowiedź jest w Biblii:

"Każdy, tak jak sobie postanowił w sercu, nie z żalem albo z przymusu; gdyż ochotnego dawcę Bóg miłuje" [II Kor. 9:7]

"Pierwszego dnia w tygodniu niech każdy z was odkłada u siebie i przechowuje to, co może zaoszczędzić, żeby składki wnoszono nie dopiero wtedy, kiedy ja przyjdę" [I Kor. 16:2]

Nie ma żadnego przymusu, ani żadnego wyznaczania kwoty, ani żadnego wyznaczania procentu. I tyle.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 24, 2008 1:31 pm 

Cytuj:
Ja mam swoje zdanie, Wy swoje, mi z tym dobrze, Wam też nie gorzej.

No i dobrze.
Gorzej, gdy ktoś zaczyna narzucać innym swoje zdanie, a takiego zdania, nauki nie ma w Piśmie.
Odpowiadam na pytanie: "Czy mam rozumieć, że wg Ciebie można dawać raz tyle innym razem ileś tam?"
Można.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 24, 2008 5:56 pm 

hej

mysle ze z tym ,,swoim zdaniem'' takze musimy uwazac, gdyz nie mozemy powiedziec :

moim zdaniem NT to lub owo nie podajac dowodow.

Nauka apostolska (listy) to nie moje ani czyjes zdanie ile nauczanie apostolow w duchu swietym.
Wspolnie mozemy dyskutowac co wlasciwie oni nauczaja, i dochodzic na podstawie dowodow do wnioskow, a nie powinnismy trwac w niewiedzy, nie majac oparcia w pismie, lub majac oparcie czastkowe, forsujac tzw ,,swoje zdanie''

z calym szacunkiem do wszystkich
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 30, 2009 10:40 pm 

Wiecie, byliśmy z moim mężem dłuższy czas w jednym kościele. Piszę byliśmy,bo tej niedzieli już bez wątpienia wiemy ,że jest "kwas" i nasza dłuższa obecność tam nie ma sensu. Opiszę Wam pokrótce co mam na myśli pisząc "kwas" . Od jakiś 3 miesięcy widzieliśmy, że ludzie w tym kościele mają "coś" do nas, szczególnie pastor,i jego, że tak powiem najbliższe otoczenie. Chłód i jakoś tak dziwnie...
W ostatniej rozmowie z jednym znajomym (też w tym kościele) padło stwierdzenie " trzeba sobie znaleźć kościół i PŁACIĆ DZIESIĘCINE" I wiecie co powiedzenie "Jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze" niestety często się sprawdza. Chodzi jeszcze o inne kwestie, ale myślimy że jednym z "główniejszych" powodów chłodu w naszym kierunku było niepłacenie dziesięciny.

Moje pytanie do Was: Czy osoba, która dziesięciny nie płaci, bo uważa ją za niebiblijną (jak my) może w ogóle funkcjonować w dzisiejszym kościele? Macie jakies doświadczenia, jak sobie z tym poradziliście? Prędzej czy póżniej będzie o to zgrzyt. Znacie kościoły w Polsce, które nie wyłudzają dziesięcin?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 01, 2009 9:42 am 

byłem w dwóch społecznościach teraz jestem w trzeciej i nigdy nie płaciłem dziesięciny dla mnie sprawa jest prosta i tu odwołuje się do sumienia bo jeśli ktoś będzie czuł się członkiem ciała Chrystusowego, to sam będzie wiedział jakie są potrzeby kościoła np.opłaty, koszta głoszenia ewangelii i inne przedsięwzięcia...i wierze ze Duch Święty sam będzie pobudzał sumienie aby to było czynione w wolności nie w obowiązku z radością a nie ze smutkiem ze znowu coś trzeba dać...po za tym kwestia dawania pieniążków nie wiem czy wiecie, ale uderza przede wszystkim w nasze ego i testuje nas czy mamy miłość do pieniędzy czy do Jezusa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 01, 2009 10:39 am 

Zgadzam się tu z Jarturem. Dziesięcina nie obowiązuje w rzeczywistości Kościoła. Ale często jest tak, jak też opisała Avelina [wprowadza się ją jako pewnik, ale innych regulacji świątynnych z prawa już nie!]. I to jest przekręt i nadużycie niczym nie usprawiedliwione [podobnie jak brak jawności i jedności w przeznaczaniu funduszy zborowych]. Natomiast mamy w NT konkretne, mądre i praktyczne wskazówki co do wychodzenia na przeciw potrzebom braci i usługujących i pracy dla Królestwa Bożego.

Ale przegięciem w drugą stronę jest posiadanie miłości tylko siebie samego i konsumpcjonizm [najem się bo mi się chce i należy - w każdym barze trzeba za jedzenie zapłacić i nie jest to kwestia dobrowolności...].
Dlatego co jakiś czas podnoszę temat o WSPARCIU FINANSOWYM DLA ULICY PROSTEJ 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 02, 2009 10:57 am 

Zgadzam się z Jarturem. Na kościół dawać trzeba. Prąd, woda, wynajem pomieszczenia kosztuje. Kawa, herbata jakieś ciastka przecież tez nie leżą na półce w sklepach za darmo... I jak najbardziej jest ok, gdy postor wychodzi i mówi " słuchajcie tyle za prąd, gaz itd" Członkowie danego kościoła jeśli z tych dóbr korzystaja powinni również myśleć ile te dobra kosztują. Na tym polega przecież chrześcijańska miłość. I nie tutaj tkwi problem , ja mówię o przegięciach, kiedy się dziesięcinę wyłudza a czasem i dziesięciną straszy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 02, 2009 11:12 am 

Cytuj:
Łuk. 16:1-15
1. Potem powiedział jeszcze do uczniów: Był pewien bogaty człowiek, który miał zarządcę, a tego oskarżono przed nim, że trwoni jego majętność.
2. I przywoławszy go, rzekł mu: Cóż to słyszę o tobie? Zdaj sprawę z twego szafarstwa, albowiem już nie będziesz mógł nadal zarządzać.
3. I rzekł zarządca do siebie samego: Cóż pocznę, skoro pan mój odbiera mi szafarstwo? Nie mam sił, aby kopać, a żebrać się wstydzę.
4. Wiem, co uczynię, aby mnie przyjęli do domów swoich, gdy zostanę usunięty z szafarstwa.
5. I wezwał dłużników swego pana, każdego z osobna, i rzekł do pierwszego: Ile winieneś panu memu?
6. A ten odrzekł: Sto baryłek oliwy, Rzekł mu więc: Weź zapis swój, siądź i szybko napisz pięćdziesiąt.
7. Potem rzekł do drugiego: A ty ile winieneś? A ten odrzekł: Sto korców pszenicy. Rzekł mu: Weź zapis swój i napisz osiemdziesiąt.
8. I pochwalił pan nieuczciwego zarządcę, że przebiegle postąpił, bo synowie tego świata są przebieglejsi w rodzaju swoim od synów światłości.
9. I Ja wam powiadam: Zyskujcie sobie przyjaciół mamoną niesprawiedliwości, aby, gdy się skończy, przyjęli was do wiecznych przybytków.
10. Kto jest wierny w najmniejszej sprawie i w wielkiej jest wierny, a kto w najmniejszej jest niesprawiedliwy i w wielkiej jest niesprawiedliwy.
11. Jeśli więc w niesprawiedliwej mamonie nie byliście wierni, któż wam powierzy prawdziwą wartość?
12. A jeśli nie byliście wierni w sprawie cudzej, któż wam poruczy rzecz własną?
13. Żaden sługa nie może dwóm panom służyć, gdyż albo jednego nienawidzić będzie, a drugiego miłować, albo jednego trzymać się będzie, a drugim pogardzi. Nie możecie Bogu służyć i mamonie.
14. A słyszeli to wszystko faryzeusze, którzy byli chciwi i naśmiewali się z niego.
15. I powiedział im: Wy jesteście tymi, którzy chcą uchodzić w oczach ludzi za sprawiedliwych, lecz Bóg zna serca wasze. Gdyż to, co u ludzi jest wyniosłe, obrzydliwością jest przed Bogiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 02, 2009 3:01 pm 

witaj quster,
czy mógłbyś odnieść sie do fragmentu o nieuczciwym zarzadcy?, ponieważ jakiś czas temu się nad nim zastanawiałem i jaki związek ma z dziesięciną w tym przypadku?
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 02, 2009 3:45 pm 

Owieczka napisała
Cytuj:
Przecież można o tym spokojnie ze zborownikami porozmawiać i ustalić, że każdy daje np. te 10%( czy 12% , a może 7 %, zależnie od potrzeb), żeby mieć jakiś stały, przewidywalny dochód. No i powiedzieć, że jest to składka w pełni dobrowolna, a nie utrzymywać, że tak Bóg powiedział i jeśli ktoś nie da, będzie potępiony...

właściwie taka koncepcja jest dla mnie b.dobra, przecież jesli jestem czlonkiem jakiegos klubu to wnoszę opłaty członkowskie, dlaczego w spolecznościach chrześcijańskich to nie funkcjonuje. Nie spotkałem jeszcze takiej.

Zetknałem sie ostatnio ze wspólnotą gdzie składki są pobierane w zależnosci od potrzeb.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 02, 2009 6:37 pm 

shaun the sheep napisał(a):
witaj quster,
czy mógłbyś odnieść sie do fragmentu o nieuczciwym zarzadcy?, ponieważ jakiś czas temu się nad nim zastanawiałem i jaki związek ma z dziesięciną w tym przypadku?...

w tej relacji w moim odczuciu mamy do czynienia z dwiema przeciwstawnymi postawami wobec pieniędzy (mamony) z jednej jest nie właściwe podejście, czyli mamona jest dla nas "panem", czyli nie wykorzystujemy jej zgodnie z radą: Zyskujcie sobie przyjaciół mamoną niesprawiedliwości... (jest tutaj mowa o zyskiwaniu przyjaciół, a nie kupowaniu ludzi) z drugiej strony, bez względu ile mamy, wspieramy potrzebujących, wspólnotę tak jak "serce nam dyktuje, ochoczo i bez przymusu".. czyli "zyskujemy sobie przyjaciół, mamoną...".

wiem że to brzmi być może szokująco, ale ja uważam że jeśli komuś coś damy, albo ktoś nam coś da, to odczuwamy naturalne szczęście lub wdzięczność (oczywiście jestem świadomy nadużyć, ale tutaj mówię o właściwej postawie i właściwym stanie serca dającego i biorącego).

"puszczaj chleb po wodzie a do ciebie wróci..."

to tak w skrócie

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1