www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz cze 19, 2025 7:55 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 10:20 am 

Ewa Maja napisał(a):
Naszym obowiązkiem jest pielęgnować w komorze własną świętość a nie w zborze cudzą. Każdy sam zda sprawę z własnego życia przed Panem. A kto miłuje bliźniego ten zakon wypełnił. Dlatego jeśli widzę że siostra lub brat żyje w grzechu to z miłości właśnie napomnę go

To prawda - że obowiązkiem pielęgnować własną świętość i każdy zda sam za siebie sprawę - między innymi zda też sprawę z tego, jaki miał stosunek do grzechu, do zboru, do zborowników, co zrobił, żeby naprawić błędy, albo też czego nie zrobił, chociaż mógł zrobić itp. - z tego wszystkiego każdy zda sprawę i takie zasłanianie się troską o własną świętość najpierw, nic nikomu nie pomoże w usprawiedliwieniu grzechu zaniedbania o świętość zborową, czy świętość najbliższych sióstr i braci.
Bo niestety rzeczywistość tak się ma, że powszechna letniość i obojętność na kondycje zborową i raczej brak jakiekolwiek świętości, właśnie w ten sposób zawsze bywa tłumaczona - że najpierw o własną mamy się troskać itp. - no i wygląda to wszystko tak... jak wygląda... Jasne, że zdamy z tego sprawę, każdy za siebie, ale nie ma co się cieszyć, moim zdaniem... On/ona zda za siebie, a mi przyjdzie zdać sprawę za siebie - i modle się bym nie była "znaleziona naga". Zrobić niewiele co mogę, ale modle się i próbuje, a nie zasłaniam się hasłami o "najpierw od siebie".... ciężko jest...

Co do opisanej sytuacji - skoro ta siostra rozwiodła się nie z "własnego widzimisie" jak piszesz, to wasz pastor wyrządził krzywdę zarówno tej siostrze, tak i zborowi, no i sobie oczywiście... Postępować należy tak jak zaleca Słowo Boże, a nie udawać bardziej świętego od tego co jest napisane... Ale takie sytuacje są dość powszechne. Przykro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 10:39 am 
No i właśnie o to mi chodzi. Jak łatwo z pozoru kogoś osądzić. Nic nie wiesz o tej siostrze i jej pastorze więc dlaczego tak łatwo już wydałaś na niego wyrok? Dlaczego nie jesteś w stanie mi zaufać że wiem o czym piszę. Nie będę tego tematu rozwijać bo to ani czas ani miejsce. Dziwię się tylko że właśnie ty - tak zagorzała zwolenniczka uświęcenia - karci wieloletniego pastora za wykluczenie ze zboru kogoś kto zgrzeszył grzechem cudzołóstwa i nie wyraził z tego powodu żadnej skruchy. Jeszcze długa droga przed tobą Axanno.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 12:06 pm 

Ja nie zaprzeczam, że przede mną długa droga i całkiem jest możliwe, że o wiele dłuższa, niż, na przykład, Twoja, ale napisałaś dość wyraźnie:
Cytuj:
Pewna inna siostra rozwiodła się (ale nie z własnego "widzi mi się") i po jakimś czasie poznała mężczyznę za którego chciała wyjść powtórnie za mąż. Pastor odmówił jej udzielenia ślubu a ona sama została odsunięta od wieczerzy i służby.

Jeżeli zrozumienie przeze mnie słów - "rozwiodła się nie z własnego widimisie i po jakimś czasie poznała" - jest niewłaściwe, lecz tak naprawdę miało miejsce cudzołóstwo, choć z Twojej poprzedniej wypowiedzi niezbicie wynika, że nie miało - więc jeżeli opacznie zrozumiałam i "wydałam wyrok", co prawda na podstawie Twoich dość wyraźnych oświadczeń, nie pozostawiających wątpliwości - to przepraszam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 12:40 pm 
Hmmm...Należałoby chyba rozpocząć nowy wątek. Czy wierzącej rozwódce w świetle Bożego Słowa można ponownie wyjść za mąż?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 1:35 pm 

Ewo, mam prośbę: Zanim zaczniesz jakiś nowy wątrek, spróbuj poszukać, czy taki już nie istnieje. Akurat ten o rozwodach już jest i szkoda byłoby go dublować.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 2:06 pm 
A możesz podać link bo szukałam ale nie znalazłam?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 3:30 pm 
Już znalazłam Smoku. Poczytałam troszkę. Wszystkiego się nie dało bo za dużo tych wypowiedzi. :) Ale co najważniejsze to wyłapałam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 3:34 pm 
Axanno, jakbyś mogła doprecyzować bo nie bardzo zrozumiałam dlaczego uważasz że jesli wierząca rozwodzi się nie ze swojej winy i po jakimś czasie kogoś poznaje to może powtórnie wyjść za mąż. Jak to uzasadnisz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 3:40 pm 
Owieczko, jeśli chodzi o tą ignorancję to chodziło mi o to że nie bardzo wiem jak to jest że jeden wydaje owoc obfity i w krótkim czasie a inny mały i po długim czasie. Ale Słowo nas poucza że jeden wydaje owoc 30krotny a drugi 60krotny itd. no i ze niektórych ogrodnik dlugo okopuje zeby go wogole wydali.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 4:53 pm 

Uzasadnię tym:

1Kor 7:12-15 Bw „Pozostałym zaś mówię ja, nie Pan: Jeśli jakiś brat ma żonę pogankę, a ta zgadza się na współżycie z nim, niech się z nią nie rozwodzi;(13) i żona, która ma męża poganina, a ten zgadza się na współżycie z nią, niech się z nim nie rozwodzi.(14) Albowiem mąż poganin uświęcony jest przez żonę i żona poganka uświęcona jest przez wierzącego męża; inaczej dzieci wasze byłyby nieczyste, a tak są święte.(15) A jeśli poganin chce się rozwieść, niechże się rozwiedzie; w takich przypadkach brat czy siostra nie są niewolniczo związani, gdyż do pokoju powołał was Bóg.”

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 6:00 pm 
Mąż tej siostry nie był poganinem. Tym większa tragedia tej rodziny. :( A jeśli chodzi o podany przez ciebie werset to mówi on tylko o rozwodzie a nic o ponownym małżeństwie. Zresztą zboczyłyśmy z tematu. Przyznaję chyba trochę z mojej winy. Pozdrawiam cię Axanno! Płyń dalej pod prąd bo jak to Smok napisał z prądem to wyłącznie MARTWE ryby płyną. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 6:34 pm 

Ewo- widzę jakąś sprzeczność w Twoich wypowiedziach. Z jednej strony jesteś za uświęceniem, widzisz konieczność w podjęciu walki o święte życie. Z drugiej strony jesteś niezadowolona ze sposobu, w jaki to czynią niektórzy. I chciałabyś, aby "złagodnieli", pozwolili osobom letnim na pozostanie w zborze, walcząc jedynie za pomocą modlitw i niekończących się życzliwych rozmów.
Ale to nie działa. Jeśli ktoś chce, to się odwraca od złych dróg, słucha Słowa, zmienia się- nawet , jeśli idzie mu powoli, to widać. Jeśli jednak nie chce, to nie zjednasz go swoją życzliwością, rozumianą przez Ciebie jako miłość. Ktoś, kto nie chce iść za Bogiem w swoim życiu, potrafi dużo tej życzliwości od innych wziąć( i wycisnąć jak cytrynę), jednak sam zostaje w tym stanie, w jakim go "życzliwy" zastał.
Człowiek musi sam chcieć, sam wołać do Boga , żeby pokazywał mu różne rzeczy, musi chcieć poznawać Słowo- takiemu pomożesz okazując mu swą życzliwość, uczynność, oferując cierpliwość i czas.
Jeśli ktoś nie chce i wygodnie mu ze starym życiem, to możesz na rzęsach stanąć i nic to nie da.
Z letnimi chrześcijanami nie da się zbudować wspólnoty. A o miłości między nimi można tylko pomarzyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 7:48 pm 

To że ktoś się mianuje chrześcijaninem jeszcze nie oznacza, że nie jest tak naprawdę poganinem. Chrześcijanin z żoną się nie rozwiedzie...
Co się tyczy zacytowanego wersu, to i owszem, nie piszę, tam, że można się ożenić, ale piszę natomiast, że są sytuacje, gdy można się rozwieść i gdy brat czy siostra "nie są niewolniczo związani" - ja rozumiem to jak "wolni", a skoro wolni, to zapewne jak i każdemu innemu wolnemu chrześcijaninowi wolno im jest zawrzeć związek małżeński.
Również pozdrawiam i życzę Bożej opieki :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 9:00 pm 
Owieczko! Wierz mi że działa. Ja jestem tego przykładem i dziękuję że Pan był dla mnie cierpliwy i otoczył mnie ludźmi którzy okazywali mi miłość. Chcę ją innym rozdawać z wdzięczności za to co uczynił mi Bóg bo miłosierdzie góruje nad sądem i takim sadem chcę być sądzona. Dla mnie letni to taki który zbłądził ale zna prawdę i może na daną chwilę nie ma siły ale w głębi serca pragnie zmiany a taki który nie wykazuje ani odrobiny chęci odwrócenia się od swych grzechów to nie jest letni tylko nienawrócony i takiego to trzeba ewangelizować a nie napominać. Co nie zmienia faktu że życzliwość choć to czasem trudne też mu należy okazać. Ja to widzę w ten sposób i niech każdy pozostanie przy własnym zdaniu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 9:12 pm 
Axanno! Wierz mi że był człowiekiem nawróconym i przez wiele lat wydawał dobry owoc a zbawienie to powien proces który należy sprawować z drżeniem i bojaźnia a kto tego nie robi niestety może znieważyć Ducha łaski i stracic zbawienie (oczywiscie z własnej woli). A wniosek jaki wysnułaś z tego wersetu jest powiedziałabym mało bezpośredni ale nie będę się z toba spierać o słowa.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1