www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz cze 19, 2025 11:32 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn gru 04, 2006 4:58 pm 

...

Ostatnio edytowano Cz paź 22, 2009 4:09 pm przez Szukający Sceptyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: kreacjonizm
PostNapisane: N lis 23, 2008 1:38 pm 

witam
Ciekawe ślady i wyniki badań .
Dla ewolucjonistów to chyba znowu ślad nieznanego gatunku dinozaura :lol:
Nie wygląda jak poprzednie ślady ,które S,J Gould skomentował jako rzeźby
Indian

http://www.youtube.com/watch?v=lXDBX99qePA
http://www.creationevidence.org/index.p ... task=vie...
http://www.bible.ca/tracks/delk-track.htm
http://ianjuby.org/delk/commentary.html

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: nowe strony
PostNapisane: So gru 06, 2008 12:55 am 

http://www.inteligentny-projekt.pl/
http://www.apologeta.pl/

dwie nowe ciekawe strony prowadzone przez chrzescijan ewangelicznych

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So gru 20, 2008 7:49 pm 

http://answers.blog.onet.pl/

nowy blog kreacjonistyczny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 20, 2008 8:27 pm 

Zamówiłem sobie film pt. "Odkrywanie tajemnicy życia" na temat teorii inteligentnego projektu ze strony podanej przez tomasza:

http://www.inteligentny-projekt.pl/inde ... 1&Itemid=9

Jest interesujący, rzetelnie zrobiony, i ogólnie go polecam jako pomoc w dyskusjach ze zwolennikami teorii makroewolucjonizmu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr gru 31, 2008 1:12 am 

,,Czołowe naukowe czasopismo "Science" ogłosiło listę 10 jego zdaniem najważniejszych naukowych odkryć roku 2008. Żadne z nich nie pochodzi z zakresu biologii ewolucyjnej. Nie będziemy nad tym płakać - biologowie ewolucyjni bardziej wydają się być obecnie zainteresowani wyliczaniem prawdopodobieństwa istnienia "Boga urojonego". Drugą istotną kwestią jest, że najważniejszy - zdaniem "Science" - naukowy przełom, mianowicie hodowla "przeprogramowanych" komórek, nie tylko nie ma nic wspólnego z ewolucyjną biologią, ale oparty jest na metodologii bazującej na projekcie...Zwróć uwagę, że wszystko, co opisano w artykule w Science, to robota ściśle inżynieryjna, a więc heurystycznie bazująca na projekcie. Badacze traktują badane i modyfikowane przez siebie byty jako bardzo złożone mechanizmy inżynieryjne. Nie ma tam nawet śladu mechanizmów ewolucyjnych. W istocie nikt poważny nie próbuje reprogramować komórki poprzez losowe zaburzanie sterującego nimi programu i dobór naturalny. Losowe zakłócenia programu kontrolnego mogą co najwyżej prowadzić do odkryć nowych defektów i nowotworów, a nie do przełomów w leczeniu tychże...Tyle, że jak przychodzi do konkretnej eksperymentalnej roboty, to ewolucyjne bajdurzenie idzie w kąt i już projekt, projekt, i tylko projekt.

Darwiniści czasem pytają, jakie jest praktyczne zastosowanie kreacjonizmu czy teorii inteligentnego projektu. Oto jeden z rozlicznych przykładów. Zastosowanie tak oczywiste, że nawet darwiniści nie są w stanie od tego uciec. Pewnie nie chcą, ale muszą"

za http://creationism.org.pl/odkrycia_roku_2008

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: nowe ksiazki
PostNapisane: Wt sty 27, 2009 6:18 pm 

http://chomikuj.pl/kazjod w dziale MOJE PUBLIKACJE.

Obie ksążki maja po kilkaset stron. Doskonałe wprowadzenie dla tych,
ktorzy są zainteresowani sporem TE - ID

(2007) Jodkowski (red. ), Teoria inteligentnego projektu - nowe
rozumienie naukowości?, Biblioteka Filozoficznych Aspektów Genezy t.
2.PDF

(2007) Jodkowski, Spór ewolucjonizmu z kreacjonizmem. Podstawowe
pojęcia i poglądy, Biblioteka Filozoficznych Aspektów Genezy t. 1.pdf

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 29, 2009 7:48 pm 

:D

http://wiadomosci.onet.pl/1905735,16,uj ... ,item.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: So sty 31, 2009 12:33 am 

http://creationism.org.pl/drzewo_ewolucyjne_sciete

uniwersalne drzewo ewolucji sciete - przyznaja to nawet czolowi ewolucjonisci

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 31, 2009 8:22 am 

Gdy ktoś mówi mi, że jest ewolucjonistą, zadaje memu rozmówcy np. takie pytanie: Czy grzeszysz? Jeszcze nikt nie odpowiedział negatywnie. Wiadomo... nawet ewolucjoniści mają poczucie grzechu. Wtedy stawiam kolejne pytanie: Przeciwko komu grzeszysz?

To stawia ich w tym momencie w kłopotliwej sytuacji i zaczynają sie jakoś tłumaczyć. Oczywiście zawsze coś wymyślą, żeby to oczywiście nie przyznać prawdzie racji. Ale najważniejsze jest to, że to pytanie pobudza do myślenia i zastanowienia się.

Przyp.9:10

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 03, 2009 7:49 am 

Przebudzony75 napisał(a):
Gdy ktoś mówi mi, że jest ewolucjonistą, zadaje memu rozmówcy np. takie pytanie: Czy grzeszysz? Jeszcze nikt nie odpowiedział negatywnie. Wiadomo... nawet ewolucjoniści mają poczucie grzechu. Wtedy stawiam kolejne pytanie: Przeciwko komu grzeszysz?

I tu jest clou problemu. Przecież ewolucjonista to nie jest przeciwnik moralności, etyki i innych takich ;) Nawet etyka moze być pojmowana ewolucyjnie. Dlatego ewolucjonista odpowie, ze "grzeszy" (czytaj: krzywdzi) innych ludzi i przeciwko nim grzeszy. Natomiast w Twoim ujeciu grzeszyć znaczy przecież sprzeciwiać się Bogu. Takie ujęcie "grzeszenia" dla osób niewierzacych nie nadaje się do stosowania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 03, 2009 10:51 am 

Syn Marnotrawny napisał(a):
Nawet etyka moze być pojmowana ewolucyjnie.

Hahaha! A z czego "wyewoluowała"?

SM napisał(a):
Dlatego ewolucjonista odpowie, ze "grzeszy" (czytaj: krzywdzi) innych ludzi i przeciwko nim grzeszy.

Dla ewolucjonisty "krzywdzenie innych ludzi" byłoby - jak rozumiem - czymś złym. Ale skąd ewolucjonista wziął pojęcie dobra i zła? Skąd bierze standard, według którego ocenia dobro i zło? Przecież "wcześniejsze stadia ewolucji" w ogóle nie znają takiego czegoś.

SM napisał(a):
Natomiast w Twoim ujeciu grzeszyć znaczy przecież sprzeciwiać się Bogu. Takie ujęcie "grzeszenia" dla osób niewierzacych nie nadaje się do stosowania.

Osoby niewierzące powinny jakoś umotywować fakt, że czują się winne - nawet jeśli ich "ujęcie" grzechu jest inne niż u Przebudzonego75. Zjawisko "oblewania się rumieńcem ze wstydu" naukowcy uznali za poważny problem teorii ewolucji (link powyżej). I tu dochodzimy do sumienia. Skąd się wzięło? Clou problemu nie polega na tym, że ewolucjonista jest przeciwnikiem moralności, tylko na tym, że nie bardzo umie pogodzić istnienie moralności, etyki i "innych takich" z teorią makroewolucji, która de facto jest jego wyznaniem wiary.

P.S.
Czyżby Syn Marnotrawny postanowił wydłużyć sobie wędrówkę do Boga i zajrzeć po drodze do kolejnego koryta z omłotem - tym razem próbując "kuchni wschodniej"? :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 03, 2009 11:09 am 

Z czego etyka wyewoluowała? Z moralności i zastanawiania się nad "naturą rzeczy". Moralność rożni się (mniej lub więcej) w różnych kulturach izmienia się w czasie - choćby stosunek do homoseksualizmu, swobody wyznawania poglądów w sferze religijnej i tym podobne. Nikt juz nie kamieniuje za cudzołóstwo (przynajmniej w Europie).
Dyskusja o etyce z ludzxmi którzy uważają, że bez 10 przykazań człowiek nie zachowywałby się etycznie jest na swój sposób utrudniona. Po prostu nie przyjmujesz do wiadomości poglądu, że etyka i moralność się rozwija a ma znaczenie relacyjne w stosunkach ludzkich.
Ja wiem, ze brzmi to paradoksalnie ale i w świecie egoizmu powstaną zachowania altruistyczne. Psychologia ewolucyjna oraz etologia dawno już opisały ten proces.
Ewolucjonista wziął pojęcie dobra i zła z wielu rzeczy:) Nie sposób i czas tutaj na rozwijanie tego tematu który tak naprawdę Cie nie interesuje :P Można choćby wspomnieć o etyce utylitarystycznej identyfikującej dobro z przyjemnością (choć oczywiście od razu część ignorantów określi to jako hedonizm...)
Moim zdaniem problem dobra i zła pojawia się w momencie uświadomienia sobie przez człowieka faktu śmierci i końca bytowania. Wtedy zaczynają się pojawiać odpowiedzi na ten fakt...

Osoby niewierzące czują się winne bo są empatyczne a empatia rozwinęła się ewolucyjnie :P .
Prosty przykład - ktoś czuje się winny z powodu zdrady żony bo czuje, że też nie chciałby być zdradzony. Czułby się wtedy skrzywdzony, zachwiałoby się jego poczucie wartości... i tak dalej.

Smok Wawelski napisał(a):

P.S.
Czyżby Syn Marnotrawny postanowił wydłużyć sobie wędrówkę do Boga i zajrzeć po drodze do kolejnego koryta z omłotem - tym razem próbując "kuchni wschodniej"? :D

Ano tak się złożyło - opętał mnie demon taoistyczny :) ciągle uparcie odrzucam jedyną prawdę, która przecież leży prosto na ulicyprostej :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 03, 2009 12:43 pm 

Syn Marnotrawny napisał(a):
Z czego etyka wyewoluowała? Z moralności i zastanawiania się nad "naturą rzeczy". Moralność rożni się (mniej lub więcej) w różnych kulturach izmienia się w czasie - choćby stosunek do homoseksualizmu, swobody wyznawania poglądów w sferze religijnej i tym podobne. Nikt juz nie kamieniuje za cudzołóstwo (przynajmniej w Europie).

Etyka wyewoluowała z moralności? A z czego wyewoluowała moralność? Gdzie ma swój początek? W Biblii jest o tym napisane, ale teoria makroewolucji jakoś milczy na ten temat. Jeśli chodzi o stosunek do homoseksualizmu lub kamienowanie za cudzołóstwo, to mamy tutaj pewne przejawy istniejącej moralności, a ja się pytam o powstanie. Nie ściemniaj znowu.

SM napisał(a):
Dyskusja o etyce z ludzxmi którzy uważają, że bez 10 przykazań człowiek nie zachowywałby się etycznie jest na swój sposób utrudniona. Po prostu nie przyjmujesz do wiadomości poglądu, że etyka i moralność się rozwija a ma znaczenie relacyjne w stosunkach ludzkich.

Że "się rozwija" to ja wiem. Moim zdaniem "się zwija" - wystarczy popatrzeć za okno. Ale nadal mi nie odpowiedziałeś na pytanie, z czego wyewoluowała sama moralność i skąd się wzięło sumienie.

SM napisał(a):
Ja wiem, ze brzmi to paradoksalnie ale i w świecie egoizmu powstaną zachowania altruistyczne. Psychologia ewolucyjna oraz etologia dawno już opisały ten proces.

Zachowania altruistyczne są dokładnym zaprzeczeniem doboru naturalnego, który jest jednym z fundamentów teorii ewolucji. Strzelasz sobie bramkę samobójczą, kolego. :D

SM napisał(a):
Ewolucjonista wziął pojęcie dobra i zła z wielu rzeczy:) Nie sposób i czas tutaj na rozwijanie tego tematu który tak naprawdę Cie nie interesuje :P Można choćby wspomnieć o etyce utylitarystycznej identyfikującej dobro z przyjemnością (choć oczywiście od razu część ignorantów określi to jako hedonizm...) Moim zdaniem problem dobra i zła pojawia się w momencie uświadomienia sobie przez człowieka faktu śmierci i końca bytowania. Wtedy zaczynają się pojawiać odpowiedzi na ten fakt...

A skąd procesie ewolucji wzięły się abstrakcyjne pojęcia jak świadomość śmierci i końca bytowania? Możesz mi powiedzieć? Skąd wzięły się w procesie ewolucji pytania o sens i dobro?

SM napisał(a):
Osoby niewierzące czują się winne bo są empatyczne a empatia rozwinęła się ewolucyjnie :P . Prosty przykład - ktoś czuje się winny z powodu zdrady żony bo czuje, że też nie chciałby być zdradzony. Czułby się wtedy skrzywdzony, zachwiałoby się jego poczucie wartości... i tak dalej.

POCZUCIE WARTOŚCI? Jakich wartości? Empatia rozwinęła się ewolucyjnie? Z czego? Kiedy? Nie opowiadaj mi bajek, że poczucie winy bierze się z tego, że zdradzający mąż sam nie chciałby być zdradzony. On nie chciał być przyłapany, i tego też się nie da wyjaśnić na bazie teorii makroewolucji. Kręcisz się w kółko i opowiadasz jakieś dziwne rzeczy.

Smok Wawelski napisał(a):
Ano tak się złożyło - opętał mnie demon taoistyczny :) ciągle uparcie odrzucam jedyną prawdę, która przecież leży prosto na ulicyprostej :wink:

Jedyna Prawda, Droga i Życie to Jezus - nie znajdziesz Go jedynie na ulicyprostej. Ale rzeczywiście nie ma innej drogi do Ojca. I powiedzial to On sam [Jan 14:6], a nie ja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 03, 2009 12:57 pm 

Tylko Ci się drogi Smoku wydaje że kręcę się w kółko. Wątpię czy przeczytałeś choć jedną książkę z psychologii ewolucyjnej lub etologii. Mógłbym napisać, tak jak to lubisz Ty pisać - to jak gadanie ze ślepym o kolorach :)

napisałem Ci wyraźnie, że moralność pojawiła się z chwilą refleksji nad śmiercią. I właśnie Ty nie opowiadałbyś bajek twierdząc, że empatia czy altruizm zaprzecza ewolucji społecznej. Dawno już obalono ten mit :P
Nie odniosłeś się kompletnie do etyki utylitarystycznej.
A z mężem to nie są bajki - jak rozumiem według ciebie poczucie winy bierze się z faktu strachu przed złapaniem :) Nie wiem dlaczego empatia nie może pojawić się według Ciebie ewolucyjnie? Altruizm znany jest już w świecie zwierząt (choćby nietoperze wampiry dzielą się pożywieniem) - ewolucja egoizmu w altruizm wzajemny :) czego pozostałością lub wynikiem jest silnie ukształtowana reguła wzajemności...

Dobra nie chce mi się już gadać :P :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1