Szanowny Matanie,
matan napisał(a):
autorytetem i wzorem do naśladowania są pierwsi chrześcijanie czyli Apostołowie i ich bezpośredni uczniowie... praktycznie już od 2 wieku zaczyna się spekulacja filozofia odejście od prawowitej nauki i własne poglądy często zupełnie sprzeczne z nauką Apostołów... rózni ludzie nawracaja się i wchodzą do kościoła... nie mało byłych pogańskich filozofów uczonych kapłanów mędrców itp... Ci tak zwani "Ojcowie kościoła" (Tertulian, Justyn Męczennik, Euzebiusz, Augustyn itd) w żaden sposób nie są prawdziwymi ojcami duchowymi kościoła lecz tak jak Biblia mówi ze sa nimi Apostołowie i prorocy a kamieniem wegielnym jest Chrystus Pan... a to co dzieje się już od 3-4 wieku to istne przekręty i paranoje... poglądy mające wiecej wspólnego z pogaństwem jak z nauka Chrystusa...
Niestety, najprawdopodobniej nie zbadałeś dokładnie całej sprawy, co widać z powyższej wypowiedzi, w której nie odnosisz się do pism najwcześniejszych ojców (jeśli już sam wchodzisz w ten temat). Poczytaj może cytaty ze źródeł pod adresem:
http://www.trinitarians.info/trojca/matan napisał(a):
czy wierzę w dwóch Bogów...mniejszego i wiekszego...
czytajmy Psalm 82;1
"JHWH (Bóg) wstaje w zgrommadzeniu Bogów (Elochim)
pośród Bogów sprawuje sąd"
Psalm 82 nie mówi o bogach większych i mniejszych, tylko o ludziach, którzy są sędziami i uważają się za bogów, ponieważ mają władzę. Sędziów ludzkich również nazywano "elohim". Psalm ma wymowę ironiczną i jest ostrzeżeniem dla ludzi, a nie potwierdzeniem istnienia różnych "mniejszych bogów". Biblia mówi, że istnieją "tak zwani bogowie" - czy to na niebie, czy na ziemi [I Kor. 8:5]. Są to bogowie fałszywi i dlatego mamy się ich wystrzegać [I Jana 5:21]. W rzeczywistości ich "bóstwo" polega na tym, że to ludzie oddają im chwałę, lecz prawdziwy Bóg jest tylko jeden. Wszyscy inni "tak zwani bogowie" to demony, które są czczone przez ludzi bezpośrednio jako bogowie lub pośrednio przez przedmioty, obrazy, figury.
matan napisał(a):
A wiec JHWH jest władcą Najwyższym a inni ??? czyż mogą być nazywani również bogami czyli władcami... oczywiście że tak...
Nazywanie kogoś bogiem nie oznacza, że ten bóg istnieje rzeczywiście jako bóg. W rzeczywistości Bóg jest tylko JEDEN. I jest nim JHWH. Nawet król jest tylko człowiekiem, podobnie jak sędzia - i choć jest nazwany "bogiem", to w rzeczywistości jest tylko człowiekiem:
"Rzekłem: Wyście bogami I wy wszyscy jesteście synami Najwyższego, Lecz jak ludzie pomrzecie I upadniecie jak każdy książę" [Ps. 82:6-7]Co innego, jeśli Biblia określa Ojca, Syna i Ducha imieniem JHWH, albo przypisuje im moc stwórczą. A tak jest we wszystkich trzech przypadkach. A jednak JHWH jest JEDEN (jako jedność złożona) i obok Niego nie ma boga.
matan napisał(a):
inaczej ma się sprawa z Jezusem gdyż On jako jedyny otrzymał od Ojca "wszelką władzę na ziemi i na niebie" to znaczy że ma ON nieograniczoną władzę i moc od Ojca na niebie i ziemi...
dlatego On Yeshua jest moim prawdziwym władzca - Bogiem i Panem ...
Syn Boży był w postaci Bożej zanim zstąpił na ziemię i nie upierał się przy tym, by pozostać równym Bogu, lecz uniżył się i przyjął postać sługi, rezygnując z pewnych atrybutów:
"Niech was ożywiają uczucia znamienne dla Jezusa Chrystusa: On to, istniejąc od wieków w postaci Boga, nie uznał za stosowne korzys-tać ze swej równości z Bogiem, lecz przeciwnie wyzbył się wszystkiego, co Boskie, pojawił się w postaci sługi. Stał się podobnym do ludzi i – zgodnie z tym, czym był na zewnątrz – został uznany za człowieka. Zgodził się dobrowolnie na stan poniżenia, stał się posłuszny aż do śmier-ci – i to aż do śmierci na krzyżu" [Flp. 2:5-8 BWP]Otrzymanie wszelkiej władzy odbyło się po Wcieleniu, a od wieczności Syn był Bogiem i Stwórcą nieba i ziemi [Hebr. 1:8-10]. Czyli otrzymał to, z czego wcześniej zrezugnował. Dlatego jest Bogiem zarówno z natury jak i w sensie autorytetu. Nie jest jedynie bogiem "z nadania", bo nigdy nie przestał Nim być. Dlatego miał zostać nazwany Jeszua czyli JHWH Zbawiciel.
matam napisał(a):
jednak czy Jezus w trójcy jedyny może otrzymać władzę od innej osoby trójcy czyli Ojca... jeśli Yeshua jest taki jak JHWH to nawet ludzkie ciało nie może ograniczyć Jego odwiecznej pozycji mocy i władzy... dlaczego wiec Yeshua mówi "dana mi jest (od Ojca) wszelka władza..." trzy osoby trójcy są sobie równe czyż nie... spekulanci powiedza tu od razu "Jezus na ziemi był tylko człowiekiem i itp" ale -
w Objawieniu Jana czytamy o Jezusie który nie jest już człowiekiem a tym który zasiadł po prawicy Ojca że : "Objawienie Jezusa które dał Mu Bóg" (...)
Wszystkie Twoje spekulacje, matanie, wynikają z tego, że zamiast czytać całość Biblii, czytasz tylko część i przyjmujesz fakt, że Ojciec jest Bogiem Jezusa w sensie autorytetu (tak jak sędziowie są "elohim" w sensie autorytetu) ale nie przyjmujesz faktu, że Syn Boży jest Bogiem w sensie natury, a uniżył się dobrowolnie i otrzymał władzę od Ojca. Tymczasem równość w sensie statusu nie wyklucza poddania w sensie autorytetu. Sędziowie byli ludźmi takimi jak inni, którzy umierali jak inni, a jednak mieli autorytet jak bogowie. Syn jest Bogiem równym Ojcu w sensie natury, a jednak dobrowolnie się uniżył i Ojciec miał nad Nim autorytet jako Jego Bóg. Dlatego Ojciec był dla Jezusa Bogiem w innym sensie niż jest Bogiem dla ludzi:
"Rzekł jej Jezus: Nie dotykaj mnie, bo jeszcze nie wstąpiłem do Ojca; ale idź do braci moich i powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego, do Boga mego i Boga waszego" [Jan 20:17]Jezus nie powiedział, że idzie do "Boga naszego" (Jego i uczniów) ponieważ dla Niego Ojciec jest Bogiem w sensie autorytetu, ale nie w sensie natury, a dla uczniów jest Bogiem w sensie jednym i drugim.
matan napisał(a):
Dlatego jeśli dalej będziemy stosować wg swych "widzi mi się" słowo określenie "Bóg" władca mocarz to faktycznie dojdziemy do wniosków wykluczajacych się wzajemnie...
Niestety, to Ty stosujesz określenie "bóg" według swoich "widzi mi się", starając sie dopasować je do z góry przyjętej tezy, że prawdziwych bogów (według natury) może być wielu (co nie jest prawdą) i że określenie "bóg" oznacza wyłącznie i wszędzie "władca, mocarz" (co również nie jest prawdą. Określenie "JHWH elohim" dokładnie oznacza "ten Bogowie" i mówi o Bogu jako Bogu. Jedynym prawdziwym.
matan napisał(a):
prawda jest taka że :
Jedynym Najwyższym Bogiem Wszechmogącym jest JHWH...
oraz że Prawdziwym Bogiem który ma od Ojca wszelką władzę na niebie i ziemi jest YESHUA PAN... również Duch Swięty..
Matanie, prawda jest taka, że w powyższym stwierdzeniu WPROST ZAPRZECZASZ SŁOWU BOŻEMU. Pismo mówi wyraźnie:
"Słuchaj, Izraelu! Pan jest Bogiem naszym, Pan jedynie!" [V Mojż. 6:4]
"Nie będziesz miał innych bogów obok mnie" [II Mojż. 20:3]
"Panu Bogu swemu pokłon oddawać i tylko jemu służyć będziesz" [Mat. 4:10]Nie istnieje żaden podział na kilku bogów (najwyższego, prawdziwego i "również boga"). Wszystkie trzy Osoby są nazywane w Biblii JHWH [Ps. 110:1,5-7; Hebr. 3:7-12; Ps. 95:7-11], mają ze sobą wzajemne relacje, a jednak JHWH jeden jest.
matan napisał(a):
na koniec prawdą jest tez fakt że są tak zwani "fałszywi bogowie, władcy" do których należy szatan i jego słudzy oraz kulty bożków
Wszyscy inni bogowie oprócz Jednego są "tak zwani", ponieważ ludzie ich tak nazywają. Każdy inny bóg niż JHWH jest bogiem fałszywym w swojej istocie. Natomiast kwestia autorytetu to osobna sprawa, o czym napisałem wyżej.
matan napisał(a):
Jezus modląc sie w ogrodzie przed śmiercią powiedział "Ojcze uwielbij Syna Swego aby Syn uwielbił Ciebie i jak mu dałeś władzę nad wszelkim ciałem aby dał życie wieczne tym których mu dałeś a życiem wiecznym jest - aby poznali CIEBIE JEDYNEGO PRAWDZIWEGO BOGA i Yeshuę Mesjasza którego posłałeś..." zauważmy tu "i"... nie pisze "aby poznali Jedynego Prawdziwego Boga: Ojca i Syna i Ducha Swiętego... ale pisze "i" Jezusa Chrystusa... JHWH nie przyszedł w ciele jako Yeshua...
Oczywiście, że Ojciec nie przyszedł w ciele jako Syn, ponieważ są to dwie Osoby. Niestety, dokonujesz manipulacji tekstem, żeby udowodnić, że Jezus mówi tutaj, że Ojciec jest jedynym Bogiem, a sam Jezus nie jest Bogiem. Otóż nawet jeśli przyjąć takie tłumaczenie, jakie mamy w BW (choć w oryginale nie ma przecinków), to Jezus mówi o poznaniu w trzech kwestiach:
1. Poznanie Ojca
2. Poznanie jedynego prawdziwego Boga
3. Poznanie Mesjasza
Nie są to kwestie wzajemnie wykluczające, ponieważ Syn jako Bóg w łonie Ojca objawił Ojca [Jan 1:18], jedyny prawdziwy Bóg objawił się w kilku Osobach [Mat. 3:16-17], a Mesjasz objawił się jako wcielony JHWH Zbawiciel [Jan 8:58; 19:34]. Dlatego Syn prosi Ojca, aby Go uwielbił, czyli oddał Mu chwałę. Mówi również, że Ojciec uwielbiał Syna zanim świat powstał [dwa wersety dalej w tej samej wypowiedzi]. Gdyby Syn mówił o Ojcu jako jedynym prawdziwym Bogu, to dlaczego jedyny prawdziwy Bóg miałby oddawać chwałę komukolwiek innemu, jeśli Ten nie byłby Bogiem? I jak pogodzić ten fakt z wyraźnym oświadczeniem JHWH, że jest Jeden i jest jednościa złożoną?
matan napisał(a):
Biblia wyraznie mówi że JHWH posłał Swego Syna na ziemię... oczywiście w sensie duchowym jest i był pełną Jednością ze Swym Synem... dlatego kiedy Yeshua cierpiał na krzyżu to i sam Ojciec cierpiał z Nim w sensie duchowym...
Gdzie jest napisane w Biblii, że "w sensie duchowym"? Nie boisz się dodawać do Pisma własnych słów?
matan napisał(a):
nawet kiedy Biblia mówi o synu Boga narodzie wybranym Israelu JHWH Bóg mówi np. "kto dotyka się Israela dotyka się zrenicy Mego oka..." podobnie jest z Synem Yeshuą...Ojciec jest z Nim i w Nim...
Przepraszam, ale to jest jakieś nieporozumienie. Łączysz dwie różne kwestie i próbujesz wytłumaczyć jedną przy pomocy drugiej. Coś tu nie gra.
matan napisał(a):
kocham całym sercem Yeshuę mojego Pana Boga i Zbawiciela uwielbiam Go i wywyższam i aż przykro że muszę pisać na takie tematy bo zawsze wywołują one pewien niesmak i wrażenie jakby pomniejszało się Jezusa ale tak naprawdę nauki o Trójcy są wymysłami tzw. "ojców" którzy mocno odchodzili od wiary i nauki pierwszych chrześcijan...
Przykro mi to mówić, ale mój niesmak jest spowodowany tym, w jaki sposób traktujesz Pismo, które jest święte. Oczywiście, że pomniejszasz Jezusa, czyniąc z Niego "boga drugiej kategorii". I łamiesz podstawowe przkazanie, czyniąc sobie innych bogów obok Jedynego. Jeśli chcesz okazać miłość Bogu, przestrzegaj jego przykazań [I Jana 5:3]. I zacznij od pierwszego przykazania, zamiast mówić coś innego niż w rzeczywistości czynisz.