Szanowny Matanie,
Widzę, że będę musiał cierpliwie odpowiadać na kłamstwa, które szerzysz - może sam coś zobaczysz, ale głównie robię to ze względu na innych czytelników, żeby nie dali się zwieść Twoją fałszywą teologią. Ostrzegam Cię jednak po raz drugi, że łamiesz regulamin forum, nie odnosząc się do argumentacji adwersarzy, a zamiast tego pod pozorem dyskusji głosząc swoje poglądy tak, jakby tutaj był jakiś "słup ogłoszeniowy". Notoryczne łamanie regulaminu forum może spowodować wdrożenie procedury dyscyplinarnej, o której możesz przeczytać w regulaminie.
matan napisał(a):
Co do Smoka to ja przestałem odpowiadać na każdą jego myśl ... chyba to nie ma sensu...ale jedna myśl Smoka i innych nie daje mi spokoju a jest bardzo ważna... smok napisał gdzieś (sorry ale nie potrafie cytować jestem bardzo kiepski z kompa) ale chodziło mu o to ze odkrył "niesamowitą" rzecz że demony maja jedną wspólną cechę "nie wyznają że Yeshua to przychodzący JHWH w ciele"... Dobrze się składa bo rozmawialem Z ludzmi którzy kilka lat zajmowali się bardzo poważnie okultyzmem i byli szatanistami... kiedy przeczytałem im to "odkrywcze" zdanie Smoka to oni bardzo się zdziwili że któs doszedł do takiego absurdu... powiedzieli o tym że demony oraz wszyscy szataniści dobrze wiedzą kim jest JHWH a kim Jego Syn Yeshua... demony nie wyznają nigdy że JHWH przyszedł w ciele jako Yeshua bo to poprostu nieprawda (nawet w momencie jak już są zmuszone przez egzorcystę do opuszczenia i mówienia prawdy np. ujawnienia swego imienia itp..).. one nie walczą bezpośrednio z JHWH wcielonYm bo to by była najwieksza głupota i zginęły by w tej samej sekundzie... one walczą czy raczej próbują walczyć właśnie z Jego Pomazańcem Mesjaszem i wszystkimi istotami które Mu służą...
Sorry, ale znowu mataczysz. Rozumiem, że nie masz argumentów biblijnych - to się zdarza, tylko trzeba wyciągać z tego wnioski. Jeśli chodzi o test Janowy, to po pierwsze usiłujesz udowodnić, że Jan napisał coś, co nie ma sensu, a po drugie albo czegoś nie rozumiesz, albo znowu chcesz czytelników okłamać.
Duchy antychrysta wiedzą, że Jezus to wcielony JHWH Zbawiciel przybyły w ludzkim ciele jako Mesjasz, ale Go nie wyznają jako takiego, bo "wyznać" to znaczy powiedzieć to, w co się wierzy, a one nie wierzą w prawdziwego Jezusa. Owszem, wiedzą że jest i drżą przed Nim, ale Go nie wyznają. Dlatego właśnie test Janowy pozwala rozróżniac duchy antychrysta od duchów pochodzących od Boga, ale nie służy do wyrzucania demonów. Mam wrażenie, że kłamliwy duch, pod wpływem którego teraz jesteś, usiłuje uniemożliwić jego rozpoznanie poprzez odpowiednie "maskowanie". Nic z tego.
Swoją drogą, cieszę się, że myśl o tym, iż nie przechodzisz testu Janowego nie daje Ci spokoju. Zatem jest nadzieja i sens dalszego pisania.
Zauważ jeszcze jedna ciekawą rzecz: duchy stojące za fałszywymi naukami chrystologicznymi różnych osób (Oliwka, Henryk, Ryś i Ty) mówią rzeczy wzajemnie sprzeczne na temat natury Jezusa, a więc wszystkie nie mogą mówić prawdy. WSZYSTKIE wyznają, że "Jezus Chrystus przyszedł w ciele", ale ŻADEN Z NICH nie wyznaje, że "JHWH Zbawiciel przyszedł w ludzkim ciele jako Mesjasz". I strasznie się przed tym bronią. Nie wyznają tego o czym mówi Jan, bo w to nie wierzą jako duchy kłamliwe. Dla ojca kłamstwa prawda nie jest prawdą - jesteś w stanie to zobaczyć?
matan napisał(a):
Yeshua był wcielonym JHWH to dochodzimy do absurdu... znaczyło by to że sam JHWH wygania i mówi bezpośrednio do demonów... a wszędzie demony mówią "synu człowieczy czemu nas dręczysz lub czemu nas wyganiasz itp... Jezus wygania demony "palcem Bożym" tj. mocą Ducha Świętego
"A gdy przybył na drugą stronę, do krainy Gadareńczyków, zabiegli mu drogę dwaj opętani, wychodzący z grobów, bardzo groźni, tak iż nikt nie mógł przechodzić tą drogą. I poczęli krzyczeć tymi słowy: Cóż my mamy z tobą, Synu Boży? Przyszedłeś tu przed czasem dręczyć nas?" [Mat. 8:28-29]Zbudowałeś sobie sam teorię, a następnie ją obaliłeś. Wcielenie oznaczało wyrzeczenie sie pewnych atrybutów przez odwiecznego Syna Bożego, o czym czytamy w Flp. 2:5-8, ale nie wyrzeczenie się Jego Boskiej natury. Dlatego jako Ten, który sie uniżył i przyjął postać sługi wyganiał demony palcem Bożym, będąc całkowicie zależnym od Ojca na czas swojej ziemskiej misji.
matan napisał(a):
"I spocznie na Nim Duch JHWH Duch mądrości i rozumu Duch rady i mocy Duch poznania i bojażni dla JHWH" Izaj. 11;2
- czy wcielony w ludzkie ciało JHWH wygania "palcem Bożym" demony i uzdrawia chorych... czy sam JHWH potrzebuje mocy Ducha JHWH o którym pisze Izajasz... skoro sam jest Wszechpotężnym JHWH który napełnił Yeshuę Swym Duchem... co za bzdury... teologia ludzka potrafi jednk wszystko "wytłumaczyć" gratulacje z góry za nast posty...
Patrz wyżej. Nie przyjmujesz nauczania o Wcieleniu Syna Bożego, który jako Stwórca nieba i ziemi zstąpił z nieba i stał się człowiekiem, nie przestając być Bogiem. To nie jest teologia ludzka. To jest nauczanie Pisma [Flp. 2:5-8; Jan 3:13; 8:58; Hebr. 1:8-12; 7:3 i inne]. Pewne fragmenty mówią o Mesjaszu jako Słudze Pana i pokazują Go jako Syna Człowieczego w naturze ludzkiej. Inne mówią o Nim jako o Wcielonym JHWH. Jeszcze inne o obydwóch Jego naturach. Nazywanie tego bzdurami jest dla Ciebie niebezpieczne.
Jeśli czegoś nie rozumiesz, to zapytaj. Jeśli nie chcesz czegoś przyjąć, to bądź gotowy na rzetelną dyskusję. Jeśli nie chcesz dyskutować, bo już wszystko wiesz, to nie wchodź na forum dyskusyjne.
matan napisał(a):
inna sprawa nasuwa się tez - dlaczego ten zbuntowany anioł który zna swe siły i wierzy że może zwyciężyć Boga nie walczył już tam w niebie bezpośrednio z JHWH a dał się strącić na ziemię... Jezus pokonał już diabła ale o tym wie na 100% sam Jezus i my wierzący... sam rozmawiałem z szataniską i zadałem to pytanie "jak szatan może jeszcze wierzyc że pokona Jezusa" odpowiedziała mi "bo on w swej pysze wie że jedynie nie może pokonac JHWH a innych nawet samego Syna Bożego wierzy że pokona" zdziwiłem się ale to samo potwierdzili mi inni ... to dziwne ale faktycznie gdyby w to nie wierzył to po co kusił by Jezusa na ziemi i po co w przyszłości wypowie Mu ostateczną walkę...
Nie rozwadniaj dyskusji i nie zmieniaj tematu. Jesli zaczniesz uczciwie dyskutować w ważniejszych sprawach, to porozmawiamy i o tym.
matan napisał(a):
szataniści (nawróceni w większości) powiedzieli mi też że antychryst wciąż podważa że zbawiciel przyszedł w ciele ludzkim że to nie ten Jezus z Nazaretu... I o tym mówi też Jan...
Po pierwsze, punktem odniesienia w dyskusjach na tym forum jest Biblia, a nie wypowiedzi satanistów - ani byłych, ani obecnych. Po drugie, test Janowy nie polega na tym, żeby "przepuszczać" przez niego wszystkie duchy zwodnicze wyznające historyczną prawdę (bo to żadna sztuka). Po trzecie, test Janowy nie mówi o "Jezusie z Nazaretu" - przeczytaj sobie jeszcze raz I Jana 4:2-3.
matan napisał(a):
ale nie ma nawet takiej opcji że Yeshua to JHWH w ciele... Mesjasz to Syn Boga sługa JHWH który przyszedł na ziemię by pokonać królestwo szatana i oddać Chwałę Swemu Ojcu... w Nim mieszkają atrybuty Ojca Boga ...
Widzisz, i tutaj duch zwodniczy, któremu uwierzyłeś, zaczyna się "zapętlać". Atrybuty Boga mogą mieszkać wyłącznie w Bogu, ponieważ wynikają z Jego natury. Takie atrybuty jak preegzystencja Syna Bożego, moc stwórcza, niezmienność Jego natury, wszechwiedza, wszechmoc - wszystkie są w Biblii opisane i dotyczą Ojca, Syna oraz Ducha Świętego. A jednak Pismo mówi, że Bóg Wszechmocny jest Jeden, choć jest to jedność złożona. Zakazuje również wyznawania innego boga obok Jednego JHWH elohim.
matan napisał(a):
On jest napełniony Jego Wszechpotężną Mocą i Światłem... ale Yeshua to nie JHWH w ciele...
Pismo mówi wprost, że to JHWH został przebity [Zach. 12:10; Jan 19:34] cytowaliśmy nawet dosłowne tłumaczenie oryginału Zach. 12:10, które o tym mówi. Zach. 14:5 mówi, że nogi JHWH staną na Górze Oliwnej, gdy przyjdzie w ciele ratować Izraela. Ps. 110:5-7 mówi, że JHWH przyjdzie w ciele sądzić narody. Sam Jezus mówi osobie, że JEST zanim był Abraham i używa w tym miejscu Imienia Bożego, co widać po reakcji słuchaczy [Jan 8:58]. Joel pisze, że wezwanie imienia JHWH daje zbawienie [Joel 3:5], a Paweł cytuje ten fragment i wskazuje, że JHWH to Jezus [Rzym. 10:13] Ozeasz i Zachariasz pisą, że JHWH zostanie posłany przez JHWH [Oz. 1:1-7; Zach 2:12-13]. Czytaj Pismo zamiast słuchać zwodniczych nauk Ariusza i innych heretyków.
matan napisał(a):
imię Yeshua znaczy JHWH ZBAWIA ale wiele imion hebrajskich jakie nosili ludzie ma w sobie znaczenia związane z JHWH ... Jezus przyszedł wypełnić misję zbawienia... przez Niego JHWH zbawił ludzkość dlatego Jego imię Jahweh zbawia...
"A urodzi syna i nadasz mu imię Jezus [JHWH zbawia]; albowiem On zbawi lud swój od grzechów jego" [Mat. 1:21]ON ZBAWI, a nie "przez Niego JHWH zbawi". Dlatego On miał zostać tak nazwany, a nie inaczej. Imię oznacza również charakter i naturę danej osoby.
matan napisał(a):
Z tego co pamiętam to np.imię Yozue też chyba to samo znaczy ...
Owszem, tylko że Jozue jest typem Jezusa. Podobnie jak arcykapłan Jozue z Księgi Zachariasza.
matan napisał(a):
Jednak Syn Baranek zostaje tak wywyższony przez Ojca że i Jemu należy się Chwała i cześć i uwielbienie...On to zasiadł po prawicy samego JHWH... zauważmy że usiadł po prawicy gdyż Ojciec Go tak wywyższył...
Syn Boży będąc w postaci Bożej w niebie dobrowolnie sie uniżył i przyjął postać sługi, stając się również Synem Człowieczym [Flp. 2:5-8]. Dlatego Ojciec Go wywyższył. Znowu wracamy do wcielenia i uniżenia Syna Bożego. Zanim świat powstał, Syn przyjmował chwałę od Ojca [Jan 17:5]. Natomiast uwielbienie należy się wyłącznie Bogu Jedynemu.
matan napisał(a):
...pytałem kiedyś ortodoksyjnych Żydów czy możliwe jest w kontekscie słów z ST "a Swej Chwały nie oddam nikomu mówi JHWH" żeby JHWH wywyższył tak Jezusa i czy to nie sprzeczne z tym cytatem ... ...odpowiedzieli że to możliwe bo Mesjasz jest jedynym wyjątkiem a Bóg Wiekuisty postanowił Go tak wywyższyc by nawet sami aniołowie oddawali Mu ChwałE"
A powiedzieli Ci, DLACZEGO Mesjasz jest wyjątkiem? I ciekaw jestem, dlaczego szukasz odpowiedzi u nieodrodzonych Żydów - tylko po to, żeby potwierdzili Ci to, o czym jesteś przekonany? Może poszukaj odpowiedzi u odrodzonych Żydów, którzy Jezusa znają - a w środowiskach Żydów Mesjanistycznych unitarianie są uważani za heretyków. Ciekawe, prawda?