Matanie jak to jest, że Ty uporczywie wybierasz z Biblii te fragmenty, które przedstawiają Jezusa TYLKO jako Syna Człowieczego, ewentualnie te o nadawaniu mu godności?
Jak to jest, że na wskazane Ci fragmenty, które mówią o Jego jedności z JHWH nie odpowiadasz?
Nie odpowiadasz na pytania dotyczące istnienia Jezusa wcześniej niż Abraham był, nie odpowiadasz na fragmenty o tym że świat powstał za sprawą Jezusa, nie komentujesz wcielenia Boga w ciało ludzkie.
Nie odpowiadasz na podawane CYTATY Z BIBLII. Mam wrażenie, że uciekasz od części Biblii i wybierasz z niej te miejsca, które potwierdzają Twoją interpretację osób JHWH i Jezusa. Nie wierzysz też Biblii na temat piekła. Czy zaprzeczysz faktowi, że Jezus został poczęty z Ducha Św. -że panna nie znająca męża poczęła i urodziła Jezusa? Czy zaprzeczysz też, że dzisiaj obowiązuje wierzących zanurzenie [chrzest wodny] zgodny z nakazem Jezusa, czyli w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego?
Nasuwa mi się refleksja: jak w takim razie możesz mieć za autorytet naukę całej Biblii?
Odpowiesz?
Bo myślę, że jest w tym fakcie odpowiedź na Twoje pytania:
matan napisał(a):
...odpowiedzcie wiec jaki Jezus działa w ich życiu bo przypominam że wielu z nich nie uznaje trójcy i tego że Yeshua to wcielony JHWH że Yeshua jest równy JHWH...oni uznnają Jezusa każdego dnia jako swego Pana i Zbawiciela jako Władce całego ich życia jako Mesjasza i jedyną Drogę Prawdę i życie... Przeżywają tez chrzest Duchem Świętym i czasami są obdarzani Jego darami...
(...)
nauka o trójcy jest uważana za niezgodną z Biblią i nauką pierwszych chrześcijan...odpowiedzcie jaki Jezus działa w Łukaszu i w jego rodzinie jaki Bóg i Ojciec tam od wielu lat działa...jaki Jezus wiec działa w takich chrześcijanach i we mnie ...
Odpowiedzi udzielił Jan dając pewną wskazówkę, że ducha stojącego za zachowaniami i owocami w życiu człowieka też można rozsądzić z pochodzenia:
"Po tym poznawajcie Ducha Bożego [...]
Po tym poznajemy ducha prawdy i ducha fałszu." [1Jan 4:1-6]
Widzę tutaj sugestię, że Ducha Bożego można poznawać po tym, że nie ma przy NIM miejsca na jakikolwiek fałsz dotyczący osoby Jezusa [bo o osobie Jezusa mowa w tym miejscu]. Jest to więc możliwa podpowiedź na pytanie skąd owoce w życiu ludzi, którzy wyznają innego Jezusa. "Znaki i cuda", a nawet przychodzenie "w imieniu Jezusa" to też takie owoce/efekty. Duch stojący za "fałszywym prorokiem" też będzie miał się czym pochwalić, ale jednak będzie można go po czymś rozpoznać.
Niestety same "owoce", posiadanie czegoś na kształt "błogosławieństw", a nawet posiadanie "charyzmatów", nie jest jedynym testem na słuszność wiary czy wyznania.
Prawdziwym testem na pochodzenie duchów jest ich zgodność lub sprzeczność z nauką o JHWH, Jego złożoności, przychodzącym w ciele ludzkim, wynikająca z całej Biblii, a nie tak jak Ty to pokazujesz-tylko z jej wybiórczych fragmentów. Tutaj nie ma miejsca na "części prawdy" o Jezusie. Bo wtedy nie można czcić Syna TAK SAMO jak się czci Ojca. Wtedy ma się "bóstwo syna" i "Boga Ojca".
Nie wiem też kim dla Ciebie jest Duch ŚW. Może napiszesz?
Natomiast widzę w Biblii, że pochodzenie charyzmatów z Ducha Bożego jest ściśle związane z uznaniem Ojca, Syna i Ducha Świętego. Ten, kto uwierzył, że Słowo przez które świat powstał przyszło osobiście na ziemię jako człowiek, ten mógł uwierzyć w Tego, który Zbawia. Wtedy ten kto uwierzył narodził się z Ducha Świętego i może wyznać prawdę o Słowie-Jezusie-JHWH-Zbawicielu, że jest ON Panem i Bogiem w takiej samej randze jak Ojciec i Duch Święty:
"Otóż zapewniam was, że nikt, pozostając pod natchnieniem Ducha Bożego, nie może mówić: Niech Jezus będzie przeklęty! Nikt też nie może powiedzieć bez pomocy Ducha Świętego: Panem jest Jezus. Różne są dary łaski, lecz ten sam Duch; różne też są rodzaje posługiwania, ale jeden Pan; różne są wreszcie działania, lecz ten sam Bóg, sprawca wszystkiego we wszystkich[...] Wszystko to zaś sprawia jeden i ten sam Duch, rozdzielając każdemu poszczególnie, jak chce." [1 Kor. 12:3-6.11]
Jeżeli ktoś od początku nie wierzy i nie wyznaje tego co Duch Święty objawia, to jak może posiadać coś od Ducha Świętego?
Kłamstwem natomiast jest to, co pogrubiłam w Twojej wypowiedzi, że złożoność natury JHWH jest niebiblijna i że pierwsi chrześcijanie ją odrzucali. Pierwszymi wierzącymi byli apostołowie. Oto słowa Piotra [apostoła]:
'[...]abyście kierowali Kościołem Boga, który On nabył własną krwią." [Dz. Ap.20:28]
Są one zgodne z nauką Pism [S.T.] o złożonej naturze JHWH oraz z zapowiedziami przyjścia samego JHWH w ciele ludzkim, oraz z nauką Jezusa i objawieniem danym pozostałym apostołom:
"Czy jest choć jeden naród na ziemi, którego bóg poszedłby go wybawić [...]" [2 Sam.7:23]
"Lecz czy naprawdę zamieszka Bóg na ziemi? Oto niebiosa i niebiosa niebios nie mogą cię ogarnąć, a cóż dopiero ten dom, który zbudowałem?!" [1Krl 8:27]
"Przez wzgląd na siebie, przez wzgląd na siebie czynię to, bo jakże zbezczeszczone było moje imię; a przecież mojej chwały nie oddam innemu. Słuchaj mnie, Jakubie, i ty, Izraelu, którego powołałem! Ja to jestem, Ja pierwszy i Ja ostatni. Przecież to moja ręka założyła ziemię i moja prawica rozpostarła niebiosa." [Iz 48:11-13]
"Oto przychodzi wśród obłoków, i ujrzy go wszelkie oko, a także ci, którzy go przebili, i będą biadać nad nim wszystkie plemiona ziemi. Tak jest! Amen. Jam jest alfa i omega (początek i koniec), mówi Pan, Bóg, Ten, który jest i który był, i który ma przyjść, Wszechmogący." [Apok. 1:7-8]
"I rzekł Ten, który siedział na tronie: Oto wszystko nowym czynię. I mówi: Napisz to, gdyż słowa te są pewne i prawdziwe. I rzekł do mnie: Stało się. Jam jest alfa i omega, początek i koniec. Ja pragnącemu dam darmo ze źródła wody żywota. Zwycięzca odziedziczy to wszystko, i będę mu Bogiem, a on będzie mi synem. " [Apok. 21:5-7]
"I rzekł Pan do niego: Daj jej na imię Niemiłowana, bo już nie będę dłużej okazywał miłości domowi Izraela ani im nigdy nie przebaczę. Lecz nad domem Judy zmiłuję się i wybawię ich przez Pana, ich Boga, ale nie wybawię ich za pomocą łuku ani miecza, ani wojny, ani koni, ani jazdy. [Ozeasz 1:6-7]
"Za dni tych królów Bóg niebios stworzy królestwo, które na wieki nie będzie zniszczone, a królestwo to nie przejdzie na inny lud; zniszczy i usunie wszystkie owe królestwa, lecz samo ostoi się na wieki" [Dn. 2:44]
"[...]Spiesz i powiedz temu młodzieńcowi: Jerozolima pozostanie bez murów, gdyż tak wiele ludzi i zwierząt w niej będzie. Ja będę dokoła niej murem ognistym - wyrocznia Pana - a chwała moja zamieszka pośród niej." [Zach. 2:8-9]
"I nikt nie wstąpił do nieba, oprócz Tego, który z nieba zstąpił - Syna Człowieczego. A jak Mojżesz wywyższył węża na pustyni, tak potrzeba, by wywyższono Syna Człowieczego, aby każdy, kto w Niego wierzy, miał życie wieczne. Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne. Albowiem Bóg nie posłał swego Syna na świat po to, aby świat potępił, ale po to, by świat został przez Niego zbawiony. Kto wierzy w Niego, nie podlega potępieniu; a kto nie wierzy, już został potępiony, bo nie uwierzył w imię Jednorodzonego Syna Bożego." [Jan 3:13-18]
"Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, Ja jestem." [J 8:58]
"Przeto przychodząc na świat, mówi: Ofiary ani daru nie chciałeś, aleś Mi utworzył ciało" [Hbr 10:5]
"Nie chcesz ofiar krwawych i darów, Ale dałeś mi otwarte uszy; Nie żądasz całopalenia i ofiary zagrzesznej. Wtedy rzekłem: Oto przychodzę; W zwoju księgi napisano o mnie [...]" [Ps 40:7-8]
"A ty, Betlejem Efrata, najmniejsze jesteś wśród plemion judzkich! Z ciebie mi wyjdzie Ten, który będzie władał w Izraelu, a pochodzenie Jego od początku, od dni wieczności." [Mich. 5:1]
Skąd zstąpił ten, który przyszedł jako Syn Człowieczy, skąd Bóg GO posłał na świat? Dlaczego potrzebował mieć utworzone ciało?
I wreszcie, co odpowiadasz Matanie na Zachariasza 10:12? Jaki JHWH został przebity, skoro jest tylko JEDEN JHWH? Jaki Pan mówił, że wybawi lud przez Pana ich Boga? Jaki Bóg nabył sobie Kościół swoja krwią?
Kto to jest ten:"Pierwszy i Ostatni"-"Alfa i Omega"- "Który Był, Który Jest i Który ma Przyjść"?