Axanna napisał(a):
1Kor 8:6 Bw "wszakże dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, z którego pochodzi wszystko i dla którego istniejemy, i jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko istnieje i przez którego my także istniejemy."
W odpowiedzi chciałbym zwrócić dla Ciebie uwagę na pewne szczegóły z tego wersetu:
1. Apostoł Paweł pisze, ze istnieje dla Niego jeden Pan, Jezus Chrystus. Czy dla Ciebie również istnieje tylko jeden Pan czy też oprócz Jezusa Twoim Panem jest ktoś jeszcze?
2. Paweł pisze, że przez Jezusa "wszystko istnieje i przez którego my także istniejemy". Jeśli te słowa są prawdziwe to zadaje pytanie: Czy Jezus jest stworzeniem? Bo jeśli Jezus jest stworzeniem to powyższe słowa apostoła Pawła są nieprawdziwe. Ten werset w pełni synchronizuje z tym co pisał Jan w swojej ewangelii:
Jana 1:1-31 Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, a Bogiem było Słowo.
2 Ono było na początku u Boga.
3
Wszystko przez nie powstało, a
bez niego nic nie powstało, co powstało.
Jeżeli wszystko powstało przez Słowo [a Słowo to Jezus. Chyba z tym się zgodzisz], i bez Słowa nic nie powstało, to czy Słowo, które nie jest współistotne Ojcu [nie wyznając Jezusa jako Boga pozbawiamy Go współistnienia, równoległego do Ojca. Czyli ten który nie ma początku ani końca], nie jest Bogiem, Jan mógłby napisać to co napisał? Czy wyznanie Jana, że bez Słowa nic nie powstało ma sens jeśli samo Słowo miałoby być stworzeniem? Zastanów się. Jeśli Jezus nie jest Bogiem a stworzeniem to wówczas słowa Jana są nieprawdą.
Wszystko przez nie powstało a zatem samo nie może być stworzeniem bo wówczas Jan nie mógłby napisać, że wszystko przez nie powstało.I to jest właściwa interpretacja tych słów. Nie trzeba do tego ani być teologiem, ani znać greki. Właściwa interpretacja jest w samym tekście. Ale jeśli uważasz, że się mylę, że słowa które napisałem są nieprawdziwe to proszę mi to wykaż.
Axanna napisał(a):
1Tm 2:5 Bw "Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus,"
Co do tego wersetu to chciałbym żebyś zwróciła uwagę na to jaka relacja została tutaj przedstawiona. Jedynym pośrednikiem jest
człowiek, Jezus Chrystus. Nie przypadkowo tak zostało sformułowane to zdanie. Jezus jest jedynym człowiekiem, który może pośredniczyć, i pośredniczy, pomiędzy nami a Bogiem. Jezus oprócz tego, że był Bogiem stał się również człowiekiem. Dodam, że to ma ogromne znaczenie w dzisiejszym również świecie. Świecie opanowany przez bałwochwalczy kult, w którym pośrednikami są inni żyjący ludzie. Np. Maria czy święci. Poza tym Paweł wskazywał wyraźnie na jedyną ścieżkę, która prowadzi do zbawienia i poznania Boga. W wersecie 4-tym wspomina właśnie o tym zbawieniu. A dodam jeszcze, że tutaj warto wspomnieć słowa z Jana, gdzie Jezus mówi, że on jest jedyną drogą i nikt do Ojca nie przychodzi jak tylko przez Niego [Jana 14:6].
Poza tym Axanno, czy Ty uważasz Jezusa jedynie za człowieka? Czy wierzysz również, że żył zanim stał się człowiekiem? Jeśli wierzysz, że Jezus żył zanim przyszedł na ziemię, to dlaczego nie możesz uwierzyć, że właśnie to sam Bóg nie mógł przybyć aby Cię ratować?
To co pamiętam z czasów kiedy byłem ŚJ, to fakt uznawania Jezusa jako anioła. Wierzyłem, że anioł mógł przyjść na ziemie ale nie mogłem uwierzyć, że mógłby to zrobić sam Bóg. Ciekawe dlaczego? Przecież i tak musiałem uznać przed byt Jezusa zanim przyszedł na ziemię. Dodam od siebie, że gdy poznałem kto za mnie umarł to spotęgowało moją wiarę i miłość do Boga.
Chciałbym również nawiązać do samej potrzeby rozmowy na temat. Otóż to nie jest kwestia dogmatu Trójcy, który został zapisany w jasny sposób w Nicei. Musimy pamiętać, że Bóg jest prawdziwy, żywy i nie można Go pojmować inaczej niż On sam chce żebyśmy Go pojmowali. Jest wiele ostrzeżeń w Piśmie Świętym, które ostrzegają nas przed przyjmowaniem, oddawaniem czci, i wielbieniem innych Bogów. Zauważ Axanno, że jeżeli Ty masz rację, jeśli Twoje zrozumienie Jezusa jest właściwe to wówczas ja jestem bałwochwalcą. Zabieram cześć jedynemu prawdziwemu Bogu i przypisuję ją stworzeniu. Jeśli natomiast Jezus jest tym JHWH, Bogiem jedynym i prawdziwym to wówczas Ty oddajesz cześć stworzeniu zamiast stwórcy. Zastanów się nad tym i przemyśl to. Powtórzę się ale myślę, że warto: Nie można bezkarnie czcić stworzenia, nie można mieć dwóch Panów, gdyż tylko jeden jest Pan, i nie można mieć dwóch Bogów. W konfrontacji naszych przekonań niestety ale się okazuje, że ktoś z nas nie idzie jedynie słuszną i prawdziwa drogą, którą jest Jezus Chrystus. Ale nie byle jaki Jezus Chrystus, lecz jedyny i prawdziwy.
I jeszcze jedno. Fakt, że KRK wyznaje wiarę w Jezusa jako prawdziwego Boga, który się przyszedł w ciele nic jeszcze nie znaczy. Demony też wierzą w Boga i nie zmienia to faktu, że będą zbawione. Poza tym, fakt, że KRK utożsamia i podpisuje pod wyznaniem nicejskim, uznającym Jezusa jako Boga, nie czyni tego wyznania heretyckim i niesłusznym. Bo jeśli sam fakt uznania przez KRK dyskredytuje prawdziwość tego wyznani to wówczas naprawdę wiele, ale to wiele jeszcze prawdy musielibyśmy odrzucić. Musiałbym choćby odrzuć Biblię, bo KRK czy tez ŚJ uznają ją za natchnioną, czy też w ogóle wiarę w Boga bo tę wyznają wspomniane przeze mnie religie. Zatem, proszę nie potępiaj i nie odrzucaj wiary w Jezusa jako Boga tylko dlatego, że tak wierzy KRK.
Wierze Axanno, że szukasz Boga. Zatem w myśl tej idei, szukania Boga rozmawiajmy dalej w oparciu o Słowo Boże i odnośmy się do słów Pisma. Na tym poprzestańmy, tego się trzymajmy. Proszę odnieś się do interpretacji, którą przedstawiłem w odpowiedzi na wersety, które podałaś. Wybacz nieco długi post ale nie potrafiłem się bardziej streścić. Wierzę jednak w Twoją wytrwałość w tej kwestii.
Pozdrawiam
M.