www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 10:58 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 34  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 6:15 pm 

hungry napisał(a):
Gil napisał(a):
Czytam, czytam i przyznaje ze się lekko zgubiłam
Duch swiety, spirytus sancus , Ruah hakodesh ma w Biblii imiona

jaki "spiritus"? Tu łacina nie wchodzi w grę.. w Biblii nie ma takiego języka.
Ja jedynie użyłem j. hebrajskiego (hebr. רוח הקודש Ruah hakodesh), który jest na stronach Tanah (Stary Testament)

dobrze, Ruah hakodesh znaczy Duch sw, spirytus sancus :wink:

a co z cytatami, ktorę podałam? Co z Imionami Ducha sw?
oprocz Pocieszyciel, wystepuje rowniez: Duch Wieczny, Duch Łaski, Duch Ojca, Duch Bozy, Duch Prawdy)

co z dziełem zbawienia, w którym udział biorą Ojciec, Syn i Duch sw?

Jud 20, 20) Ale wy, umiłowani, budujcie siebie samych w oparciu o najświętszą wiarę waszą, módlcie się w Duchu Świętym, (21) zachowajcie siebie samych w miłości Bożej, oczekując miłosierdzia Pana naszego Jezusa Chrystusa, ku życiu wiecznemu.

Zeby była jasnosc, rozwiewam wlasne watpliwosci, bo zaangazowalam sie w dyskusję czytając ją, nikogo nie oceniam, nie mierzę w zaden sposob.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 6:50 pm 

Axanna napisał(a):
1Kor 8:6 Bw "wszakże dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, z którego pochodzi wszystko i dla którego istniejemy, i jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko istnieje i przez którego my także istniejemy."

W odpowiedzi chciałbym zwrócić dla Ciebie uwagę na pewne szczegóły z tego wersetu:

1. Apostoł Paweł pisze, ze istnieje dla Niego jeden Pan, Jezus Chrystus. Czy dla Ciebie również istnieje tylko jeden Pan czy też oprócz Jezusa Twoim Panem jest ktoś jeszcze?
2. Paweł pisze, że przez Jezusa "wszystko istnieje i przez którego my także istniejemy". Jeśli te słowa są prawdziwe to zadaje pytanie: Czy Jezus jest stworzeniem? Bo jeśli Jezus jest stworzeniem to powyższe słowa apostoła Pawła są nieprawdziwe. Ten werset w pełni synchronizuje z tym co pisał Jan w swojej ewangelii:

Jana 1:1-3
1 Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, a Bogiem było Słowo.
2 Ono było na początku u Boga.
3 Wszystko przez nie powstało, a bez niego nic nie powstało, co powstało.

Jeżeli wszystko powstało przez Słowo [a Słowo to Jezus. Chyba z tym się zgodzisz], i bez Słowa nic nie powstało, to czy Słowo, które nie jest współistotne Ojcu [nie wyznając Jezusa jako Boga pozbawiamy Go współistnienia, równoległego do Ojca. Czyli ten który nie ma początku ani końca], nie jest Bogiem, Jan mógłby napisać to co napisał? Czy wyznanie Jana, że bez Słowa nic nie powstało ma sens jeśli samo Słowo miałoby być stworzeniem? Zastanów się. Jeśli Jezus nie jest Bogiem a stworzeniem to wówczas słowa Jana są nieprawdą. Wszystko przez nie powstało a zatem samo nie może być stworzeniem bo wówczas Jan nie mógłby napisać, że wszystko przez nie powstało.
I to jest właściwa interpretacja tych słów. Nie trzeba do tego ani być teologiem, ani znać greki. Właściwa interpretacja jest w samym tekście. Ale jeśli uważasz, że się mylę, że słowa które napisałem są nieprawdziwe to proszę mi to wykaż.

Axanna napisał(a):
1Tm 2:5 Bw "Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus,"

Co do tego wersetu to chciałbym żebyś zwróciła uwagę na to jaka relacja została tutaj przedstawiona. Jedynym pośrednikiem jest człowiek, Jezus Chrystus. Nie przypadkowo tak zostało sformułowane to zdanie. Jezus jest jedynym człowiekiem, który może pośredniczyć, i pośredniczy, pomiędzy nami a Bogiem. Jezus oprócz tego, że był Bogiem stał się również człowiekiem. Dodam, że to ma ogromne znaczenie w dzisiejszym również świecie. Świecie opanowany przez bałwochwalczy kult, w którym pośrednikami są inni żyjący ludzie. Np. Maria czy święci. Poza tym Paweł wskazywał wyraźnie na jedyną ścieżkę, która prowadzi do zbawienia i poznania Boga. W wersecie 4-tym wspomina właśnie o tym zbawieniu. A dodam jeszcze, że tutaj warto wspomnieć słowa z Jana, gdzie Jezus mówi, że on jest jedyną drogą i nikt do Ojca nie przychodzi jak tylko przez Niego [Jana 14:6].

Poza tym Axanno, czy Ty uważasz Jezusa jedynie za człowieka? Czy wierzysz również, że żył zanim stał się człowiekiem? Jeśli wierzysz, że Jezus żył zanim przyszedł na ziemię, to dlaczego nie możesz uwierzyć, że właśnie to sam Bóg nie mógł przybyć aby Cię ratować?

To co pamiętam z czasów kiedy byłem ŚJ, to fakt uznawania Jezusa jako anioła. Wierzyłem, że anioł mógł przyjść na ziemie ale nie mogłem uwierzyć, że mógłby to zrobić sam Bóg. Ciekawe dlaczego? Przecież i tak musiałem uznać przed byt Jezusa zanim przyszedł na ziemię. Dodam od siebie, że gdy poznałem kto za mnie umarł to spotęgowało moją wiarę i miłość do Boga.

Chciałbym również nawiązać do samej potrzeby rozmowy na temat. Otóż to nie jest kwestia dogmatu Trójcy, który został zapisany w jasny sposób w Nicei. Musimy pamiętać, że Bóg jest prawdziwy, żywy i nie można Go pojmować inaczej niż On sam chce żebyśmy Go pojmowali. Jest wiele ostrzeżeń w Piśmie Świętym, które ostrzegają nas przed przyjmowaniem, oddawaniem czci, i wielbieniem innych Bogów. Zauważ Axanno, że jeżeli Ty masz rację, jeśli Twoje zrozumienie Jezusa jest właściwe to wówczas ja jestem bałwochwalcą. Zabieram cześć jedynemu prawdziwemu Bogu i przypisuję ją stworzeniu. Jeśli natomiast Jezus jest tym JHWH, Bogiem jedynym i prawdziwym to wówczas Ty oddajesz cześć stworzeniu zamiast stwórcy. Zastanów się nad tym i przemyśl to. Powtórzę się ale myślę, że warto: Nie można bezkarnie czcić stworzenia, nie można mieć dwóch Panów, gdyż tylko jeden jest Pan, i nie można mieć dwóch Bogów. W konfrontacji naszych przekonań niestety ale się okazuje, że ktoś z nas nie idzie jedynie słuszną i prawdziwa drogą, którą jest Jezus Chrystus. Ale nie byle jaki Jezus Chrystus, lecz jedyny i prawdziwy.

I jeszcze jedno. Fakt, że KRK wyznaje wiarę w Jezusa jako prawdziwego Boga, który się przyszedł w ciele nic jeszcze nie znaczy. Demony też wierzą w Boga i nie zmienia to faktu, że będą zbawione. Poza tym, fakt, że KRK utożsamia i podpisuje pod wyznaniem nicejskim, uznającym Jezusa jako Boga, nie czyni tego wyznania heretyckim i niesłusznym. Bo jeśli sam fakt uznania przez KRK dyskredytuje prawdziwość tego wyznani to wówczas naprawdę wiele, ale to wiele jeszcze prawdy musielibyśmy odrzucić. Musiałbym choćby odrzuć Biblię, bo KRK czy tez ŚJ uznają ją za natchnioną, czy też w ogóle wiarę w Boga bo tę wyznają wspomniane przeze mnie religie. Zatem, proszę nie potępiaj i nie odrzucaj wiary w Jezusa jako Boga tylko dlatego, że tak wierzy KRK.

Wierze Axanno, że szukasz Boga. Zatem w myśl tej idei, szukania Boga rozmawiajmy dalej w oparciu o Słowo Boże i odnośmy się do słów Pisma. Na tym poprzestańmy, tego się trzymajmy. Proszę odnieś się do interpretacji, którą przedstawiłem w odpowiedzi na wersety, które podałaś. Wybacz nieco długi post ale nie potrafiłem się bardziej streścić. Wierzę jednak w Twoją wytrwałość w tej kwestii.

Pozdrawiam

M.

Przyp.9:10

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 7:04 pm 

hungry napisał(a):
a gdzie masz napisane ze Jezus to JHWH ?
Jeshua to Jeshua a JHWH to JHWH.

Izajasza 52:1-15
1 Obudź się, obudź się, oblecz się w swoją siłę, Syjonie! Oblecz się w swoją odświętną szatę, Jeruzalem, ty święty grodzie, gdyż już nigdy nie wejdzie do ciebie nieobrzezany ani nieczysty!
2 Strząśnij z siebie proch, powstań branko jeruzalemska, zdejmij z twojej szyi okowy, wzięta do niewoli córko syjońska!
3 Bo tak mówi Pan: Za darmo zostaliście sprzedani, toteż bez pieniędzy będziecie wykupieni.
4 Bo tak mówi Wszechmogący Pan: Mój lud zstąpił niegdyś do Egiptu, aby tam przebywać jako obcy przybysz. Potem Asyryjczycy gnębili go bez powodu.
5 Lecz teraz, co mam robić? - mówi Pan - gdyż mój lud został niezasłużenie zabrany, jego tyrani chełpią się - mówi Pan - a moje imię ustawicznie jest lżone, dzień po dniu?
6 Dlatego mój lud pozna moje imię, zrozumie w owym dniu, że to Ja jestem, który mówi: Oto jestem.
7 Jak miłe są na górach nogi tego, który zwiastuje radosną wieść, który ogłasza pokój, który zwiastuje dobro, który ogłasza zbawienie, który mówi do Syjonu: Twój Bóg jest królem.
8 Słuchaj! Twoi strażnicy podnoszą głos, razem radośnie wykrzykują, bo na własne oczy oglądają, jak Pan wraca na Syjon.
9 Wykrzykujcie! Śpiewajcie radośnie razem, gruzy Jeruzalemu, gdyż Pan pociesza swój lud, wykupuje Jeruzalem!
10 Pan obnażył swoje święte ramię na oczach wszystkich narodów i oglądają wszystkie krańce ziemi zbawienie naszego Boga.
11 Precz, precz, wyjdźcie stamtąd, nieczystego nie dotykajcie! Wyjdźcie spośród niego, oczyśćcie się, wy, którzy nosicie naczynia Pańskie!
12 Bo nie wyjdziecie w pośpiechu i w popłochu nie pójdziecie, gdyż przed wami pójdzie Pan, a waszą tylną strażą będzie Bóg Izraela.
13 Oto szczęśliwie się powiedzie mojemu słudze: Będzie nader wywyższony i bardzo wysoko wyniesiony.
14 Jak wielu się przeraziło na jego widok - tak zeszpecony, niepodobny do ludzkiego był jego wygląd, a jego postać nie taka jak synów ludzkich,
15 Tak wprawi w zdumienie liczne narody, królowie zamkną przed nim swoje usta, bo zobaczą to, czego im nie opowiadano, i zrozumieją to, czego nie słyszeli.

Oto jak będzie Izrael nazywał tego, który przyjdzie i kim On będzie dla Izraela.
 wer.6 - Izrael pozna, kim jest ten ten, który mówi: ”Oto jestem”. Izrael jest ludem tego, który przyjdzie (por.Jana 1:11)
 wer.7 - królem dla Izraela będzie Bóg.
 wer.8 - Pan/JHWH wróci na Syjon. Osobiście.
 Wer.9 - Pan/JHWH wykupi Jezruzalem.
 Wer.10 - Pan/JHWH jest zbawicielem.
 Wer.12 - Pan/JHWH będzie obrońcą

Tutaj adekwatne stają się słowa z księgi Ozeasza 1:7:
„7 Lecz nad domem Judy zmiłuję się i wybawię ich przez Pana, ich Boga, ale nie wybawię ich za pomocą łuku ani miecza, ani wojny, ani koni, ani jazdy”.

Zwracam Twoją uwagę, że tam gdzie jest Pan tam występuje JHWH.

Czy taka interpretacja jest właściwa? Proszę pokaż mi, że błędnie rozumiem te słowa. Wykaż niespójność a ja zweryfikuje swoje myślenie. Proszę tylko abyś zrobił to na podstawie tekstu, który przytoczyłem. Podaj inna interpretację jeśli przedstawioną powyżej jest błędna.

Pozdrawiam

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 7:05 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
W takim razie powiedziałbym, że do przyjęcia prawdy o Bogu używaja "nie tego organu, co trzeba". Jeśli ktoś chce przyjąć objawieni przy pomocy mózgu, to robi podstawowy błąd.

Wierze w jednego Boga.

Wierze w Syna Bożego, "który jest prawdziwym Bogiem błogosławionym na wieki, amen". Ale nie wyznaje iż Syn Boży to JHWH, gdyż tego w Biblii nie ma.

Jezus, to Syn Boży, zrodzony przez Ojca, prawdziwy Bóg - tak podaje Biblia.

Zwolennicy doktryny o "trojcy" od razu wysuwają "logiczne" ich zdaniem pytania "czy wierzysz w dwóch Bogów" - bo im to "logicznie" pasuje.

Nie nie wierze w dwóch, lecz w jednego Boga Ojca i Syna, mojego Boga i Pana - co za krzyk, że "nielogiczne"? A trzy w jednym to "logiczne"? czy ktoś to może zrozumieć w ogóle?

Syn , jak podaje Pismo, zrodzony w wieczności, był na łonie Ojca - czy ktoś ma jakieś zielone pojęcie, jak to w ogóle jest - zrodzony przez Boga Syn? czy co to znaczy być "na łonie Ojca"? Nikt bladego pojęcia nie ma, a krzyku, jejku...

Smok stwierdza:
Cytuj:
Ojciec, Syn i Duch są określani mianem JHWH - pisałem już o tym kilka razy.[/b]

I podaje wersy: Zach. 12:10; 14:5 i Psalm 110:1,5-7, w których w żadnym nie ma takiego określenia - to tylko wniosek, interpretacja, lecz Pismo nie określa Syna jako JHWH, ja w każdym razie nie czytam tak.

A z tym testem, który ma eliminować wszelakie duchy, jest naprawdę tak, że przechodzi go cała rzesza katolików. I nic tu nie ma do rzeczy, że oni później górę bzdur powtarzają - test przechodzą, gdyż przytakną. A natomiast eliminuje ten test braci, którzy nie wierzą, że Syn, to Ojciec, mimo iż uznają Jezusa za Boga - a bo to "logicznie" oznacza że dwa Boga, hehe...

Ostatnio edytowano So lut 14, 2009 7:58 pm przez Axanna, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 7:10 pm 
Gil napisał(a):
hungry napisał(a):
Gil napisał(a):
Czytam, czytam i przyznaje ze się lekko zgubiłam
Duch swiety, spirytus sancus , Ruah hakodesh ma w Biblii imiona

jaki "spiritus"? Tu łacina nie wchodzi w grę.. w Biblii nie ma takiego języka.
Ja jedynie użyłem j. hebrajskiego (hebr. רוח הקודש Ruah hakodesh), który jest na stronach Tanah (Stary Testament)

dobrze, Ruah hakodesh znaczy Duch sw, spirytus sancus :wink:

a co z cytatami, ktorę podałam? Co z Imionami Ducha sw?
oprocz Pocieszyciel, wystepuje rowniez: Duch Wieczny, Duch Łaski, Duch Ojca, Duch Bozy, Duch Prawdy)

co z dziełem zbawienia, w którym udział biorą Ojciec, Syn i Duch sw?

Jud 20, 20) Ale wy, umiłowani, budujcie siebie samych w oparciu o najświętszą wiarę waszą, módlcie się w Duchu Świętym, (21) zachowajcie siebie samych w miłości Bożej, oczekując miłosierdzia Pana naszego Jezusa Chrystusa, ku życiu wiecznemu.

Zeby była jasnosc, rozwiewam wlasne watpliwosci, bo zaangazowalam sie w dyskusję czytając ją, nikogo nie oceniam, nie mierzę w zaden sposob.

Cytaty są ok. mówia o tym że Ruah Hakodesh pochodzi od Boga. Jak również mówią o tym że w tym Ruah Hakodesh mamy się wzracac prezz Jeshua do Ojca ( EFezjan 2:18 ).

Ostatnio edytowano Cz mar 12, 2009 2:03 pm przez hungry, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 7:14 pm 

Marcinie :roll: Ty w ogóle czytasz czasem co ja piszę? Bo jak nie to może byś zerknął dla odmiany? Ile mam powtarzać, jejku...

Przebudzony75 napisał(a):
1. Apostoł Paweł pisze, ze istnieje dla Niego jeden Pan, Jezus Chrystus. Czy dla Ciebie również istnieje tylko jeden Pan czy też oprócz Jezusa Twoim Panem jest ktoś jeszcze?

weź no daj mi Ty spokój, Marcinie... co to za jakieś pytania pokrętne :?
Cytuj:
2. Paweł pisze, że przez Jezusa "wszystko istnieje i przez którego my także istniejemy". Jeśli te słowa są prawdziwe to zadaje pytanie: Czy Jezus jest stworzeniem? Bo jeśli Jezus jest stworzeniem to powyższe słowa apostoła Pawła są nieprawdziwe. Ten werset w pełni synchronizuje z tym co pisał Jan w swojej ewangelii:

Jana 1:1-3
1 Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, a Bogiem było Słowo.
2 Ono było na początku u Boga.
3 Wszystko przez nie powstało, a bez niego nic nie powstało, co powstało.

Zastanów się, czy nie prościej, i to o tysiąc razy, byłoby napisać Janowi, że "na początku był jeden Bóg w trzech osobach", a nie kombinować z tym Słowem... nie podrzucisz jakiś pomysł, dlaczego Jan tak nie napisał?

Dziękuje ci za troskę, widzę, żeś szczery, ale czytaj co piszę, proszę, bo jakieś dziwne pytania mi zadajesz, typu, że uważam Jezusa za stworzenie itp.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 7:19 pm 
Czemu dla trynitarian jak ktoś jak przeciwny definicji nicejskiej "Trójca" to zaraz wg. nich nie wierzy że Bóg jest jeden w trzech osobach? Zaraz w ich myśleniu nie wierzy w Bóstwo Jezusa? Jezus jest Bogiem choć jednak Ojciec nie może być Synem a Syn Ojcem. To są dwie różne osoby.

Ostatnio edytowano Cz mar 12, 2009 2:05 pm przez hungry, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 7:26 pm 

Izajasza 8:13-15
13 Tylko Pana Zastępów( JHWH) miejcie za Świętego, niech On będzie waszą bojaźnią i On waszym lękiem!
14 I będzie wam świętością i kamieniem obrazy, i skałą potknięcia dla obydwu domów Izraela, sidłem i siecią dla mieszkańców Jeruzalemu.
15 I wielu potknie się o nie i upadną, i potłuką się, i będą usidleni i schwytani.

Dzieje Apostolskie 4:11 On ( Jezus) jest owym kamieniem odrzuconym przez was, budujących, On stał się kamieniem węgielnym.

Izajasz 45:21-24
21 Zapowiedzcie i przedstawcie sprawę, niech także wspólnie się naradzą! Kto od dawien dawna to przepowiedział, kto od dawien dawna zwiastował? Czy nie Ja, Pan ( JHWH) , poza którym nie ma Boga? Oprócz mnie nie ma żadnego boga sprawiedliwego i wybawiciela.
22 Do mnie się zwróćcie, wszystkie krańce ziemi, abyście były zbawione, bo Ja jestem Bogiem i nie ma innego.
23 Przysiągłem na siebie, z moich ust wyszła prawda, słowo niezmienne, że przede mną będzie się zginać wszelkie kolano, będzie przysięgał wszelki język,
24 Mówiąc: Jedynie w Panu ( JHWH)jest zbawienie i moc,
do niego przyjdą ze wstydem wszyscy, którzy się na niego gniewali.

List do Filipian 2:10 Aby na imię Jezusa zginało się wszelkie kolano na niebie i na ziemi, i pod ziemią

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 7:27 pm 

hungry napisał(a):
Czemu dla trynitarian jak ktoś jak przeciwny definicji nicejskiej "Trójca" to zaraz w ich myśleniu nie wierzy w Bóstwo Jezusa? Jezus jest Bogiem choć jednak Ojciec nie może być Synem a Syn Ojcem. To są dwie różne osoby.

Bo im "logicznie" od razu pasuje, że Ty wyznajesz dwoch Bogow i lamiesz tedy 1 przykazanie... "logicznie" :D
a dogmat o trojcy ten problem pokrywa lakierkiem, tak że niby sie wydaje, że to jest naprawdę "logiczne" i godne przyjęcia i zrozumienia...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 7:27 pm 

Axanna napisał(a):
Dziękuje ci za troskę, widzę, żeś szczery, ale czytaj co piszę, proszę, bo jakieś dziwne pytania mi zadajesz, typu, że uważam Jezusa za stworzenie itp.

Przyzna, że nie rozumiem teraz Twego wyznania. Jeśli Jezus nie jest stworzeniem... a w tej wypowiedzi piszesz, że tak nie wierzysz... to kim jest? Zapytam inaczej. Bo faktycznie głupio tak do Ciebie pisać jeśli Ty myślisz inaczej.

Odpowiedz mi proszę: Czy Jezus ma początek? Bo jeśli ma to nie ważne jak to nazwiemy ale to by znaczyło, że jednak jest jakoś stworzony. Tylko Bożym atrybutem jest brak początku i końca. Wszystko pozostałe, jest stworzeniem. Tak ja rozumiem. Poza tym proszę odpisz czy sposób interpretacji, który przedstawiłem w poprzednim poście jest błędny. Jeśli tak to wykaż proszę, w którym miejscu. Odwołam się do założenia, że będziemy rozmawiać merytorycznie w oparciu o tekst Słowa Bożego.

Pozdrawiam

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 7:31 pm 
Axanna napisał(a):
Bo im "logicznie" od razu pasuje, że Ty wyznajesz dwoch Bogow i lamiesz tedy 1 przykazanie... "logicznie" :D
a dogmat o trojcy ten problem pokrywa lakierkiem, tak że niby sie wydaje, że to jest naprawdę "logiczne" i godne przyjęcia i zrozumienia...

no tak he :)

Ostatnio edytowano Cz mar 12, 2009 2:05 pm przez hungry, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 7:32 pm 

hungry napisał(a):
Gdzie tam mowa o jeshua? To jedynie Twoja interpretacja

Masz rację. To jest interpretacja jaką podałem. Zwrócę się ponownie abyś powiedział czy jest właściwa czy też nie. Ale zrób to proszę rzeczowo, w oparciu o tekst Słowa.

hungry napisał(a):
Jezus jest Bogiem choć jednak Ojciec nie może być Synem a Syn Ojcem. To są dwie różne osoby.

Zgadzam się co do jednego. Ojciec nie jest Synem ani Syn nie jest Ojcem. Tak samo jak Duch nie jest ani Ojcem ani Synem, lecz to Ojciec, Syn i Duch Święty jest Bogiem. Nie są Bogami, lecz jest Bogiem.

Pozdrawiam

M.

Ostatnio edytowano So lut 14, 2009 7:35 pm przez Przebudzony75, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 7:33 pm 

Jejku...
Jezus nie jest stworzony, tylko zrodzony. Jezus, jako Syn Boży nie ma początku. Jezus nie jest Ojcem. Ale jest:

1J 5:20 Bw „Wiemy też, że Syn Boży przyszedł i dał nam rozum, abyśmy poznali tego, który jest prawdziwy. My jesteśmy w tym, który jest prawdziwy, w Synu jego, Jezusie Chrystusie. On jest tym prawdziwym Bogiem i życiem wiecznym.”

Rz 9:5 Bw „do których należą ojcowie i z których pochodzi Chrystus według ciała; Ten jest ponad wszystkim, Bóg błogosławiony na wieki. Amen.”

Twoja interpretacja wydaje mi się być logiczna.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 7:35 pm 
Przebudzony75 napisał(a):
hungry napisał(a):
Gdzie tam mowa o jeshua? To jedynie Twoja interpretacja

Masz rację. To jest interpretacja jaką podałem. Zwrócę się ponownie abyś powiedział czy jest właściwa czy też nie. Ale zrób to proszę rzeczowo, w oparciu o tekst Słowa.

Poydrawiam

M.

A czy Ty mnie czytasz uważnie?
Proszę zajrzyj na moja wypowiedź wcześniej w tym wątku.
tutaj. Mimo że to była moja odpowiedź jaka dałem lisowi pasuje też do odpowiedzi Tobie. Powinno Ci to wystarczyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 7:51 pm 

Axanna napisał(a):
Jejku...
Jezus nie jest stworzony, tylko zrodzony. Jezus, jako Syn Boży nie ma początku. Jezus nie jest Ojcem.

Ok. Dziękuję Ci za odpowiedź. Zatem uważasz, że Jezus nie ma początku ani końca. Uznajesz Go za prawdziwego Boga. Już mam jaśniej w głowie. Napisz mi zatem jeszcze, jak wierzysz w Ducha Świętego. Czy jest osobą i czy jest Bogiem? Chciałbym również abyś napisała mi w związku z tym, z czym się nie zgadzasz w nicejskim wyznaniu wiary? Zacytuje poniżej:

"Wierzymy w jednego Boga Ojca Wszechmogącego, Stworzyciela wszystkich rzeczy widzialnych i niewidzialnych. I w jednego Pana Jezusa Chrystusa, Syna Bożego, zrodzonego z Ojca, jednorodzonego, to jest z istoty Ojca, Boga z Boga, Światłość ze Światłości, Boga prawdziwego z Boga prawdziwego, zrodzonego, a nie uczynionego, współistotnego Ojcu, przez którego wszystko się stało, co jest w niebie i co jest na ziemi, który dla nas ludzi i dla naszego zbawienia zstąpił i przyjął ciało, stał się człowiekiem, cierpiał i zmartwychwstał trzeciego dnia, wstąpił do nieba, przyjdzie sądzić żywych i umarłych. I w Ducha Świętego. Tych, którzy mówią: «był kiedyś czas kiedy go nie było» lub «zanim się narodził nie był» lub «stał się z niczego» lub pochodzi z innej hipostazy, lub z innej substancji [niż Ojciec], lub, że Syn Boży jest zmienny i przeobrażalny, tych wszystkich powszechny i apostolski Kościół wyłącza".

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sob%C3%B3r_Nicejski_I

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 34  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1