www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz cze 19, 2025 11:27 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 12, 2009 10:34 am 

wit napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
Poza tym, my dzisiejsi chrześcijanie
:shock: MY?
No tak - MY, bo przecież rozmawiam z osobami podającymi się za chrześcijan, a nie z muzułmanami czy hinduistami. :)

Ależ Wicie według Smoka nie jesteś chrześcijaninem a wywrotowcem duzo zresztą gorszym od Buddysty czy Muzułmanina :)

Ostatnio edytowano Wt maja 12, 2009 10:35 am przez Syn Marnotrawny, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 12, 2009 10:34 am 

ani_isza napisał(a):
Stoi napisane; lepiej zastanowić się nad pochodzeniem uczucia dyskomfortu jaki wywołuje ta prawda, bo zaprzeczanie jej nic nie pomoże.
Dobrze raczej jest zastanowić się na kontekstem, zarówno tym bliższym, jak i dalszym, a także nad istotą całej Ewangelii, a nie nad dyskomfortem, przynajmniej z mojej strony. Spór o słowa, w przypadku, gdy się nie uwzględnia kontekstu, jest niewskazany (1 Tymoteusza 6:3,4). Proponuję spojrzeć na fundament i całokształt zagadnienia, a nie tylko na jego odcień. Już pisałem, że jeden w dodatku dwuznaczny tekst, nie powinien przekreślać całej doktryny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 12, 2009 11:00 am 

Ciekawe jakie znajdujemy zapowiedzi/potwierdzenia w Piśmie odnośnie OSOBY i faktu, o którym czytamy w Dz.Ap. 20:28, np.:

Za 12:10 Bw "Lecz na dom Dawida i na mieszkańców Jeruzalemu wyleję ducha łaski i błagania. Wtedy spojrzą na mnie, na tego, którego przebodli, i będą go opłakiwać, jak opłakuje się jedynaka, i będą gorzko biadać nad nim, jak gorzko biadają nad pierworodnym."

J 19:34-37 Bw "lecz jeden z żołnierzy włócznią przebił bok jego i zaraz wyszła krew i woda.(35) A ten, który to widział, dał o tym świadectwo, a jego świadectwo jest prawdziwe; i on wie, że mówi prawdę, abyście i wy wierzyli.(36) To bowiem stało się, aby się wypełniło Pismo: Kość jego nie będzie złamana.(37) A na innym miejscu mówi Pismo: Zobaczą, kogo przebodli."

Ap 5:9 Bw "I zaśpiewali nową pieśń tej treści: Godzien jesteś wziąć księgę i zdjąć jej pieczęcie, ponieważ zostałeś zabity i odkupiłeś dla Boga krwią swoją ludzi z każdego plemienia i języka, i ludu, i narodu"

Zaprzeczając jednemu [ fragmentowi z Dz.Ap 20:28] trzeba też zaprzeczyć i następnym tożsamym treściowo fragmentom z Biblii. Mieczem Ducha Świętego jest SŁOWO BOŻE ["...NAPISANO BOWIEM..." ] 8)

Cytuj:
Spór o słowa, w przypadku, gdy się nie uwzględnia kontekstu, jest niewskazany (1 Tymoteusza 6:3,4)

Posługiwanie się tym fragmentem jako TAKIM argumentem [jaki proponujesz] też jest niewskazane, bo 1Tym. 6:3-6 [jak i 1Tym. 1:4-7] dotyczy "wszczynania jałowych sporów", a TEN TEMAT dla mnie jest fundamentem wiary, a nie "chorobliwym i bezcelowym gadaniem o niczym w celu wzniecania kłótni" jak wynika z użycia "logomachia" [1 Tym. 6:4]:
http://www.blueletterbible.org/lang/lex ... ersion=kjv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 12, 2009 12:10 pm 

wit napisał(a):
Słowa w nawiasach, chociaż ich w oryginale nie ma, podkreślają zgodnie z myślą Apostoła, i przesłaniem całej Ewangelii, czyja krew została przelana dla odkupienia Kościoła.

Wicie, nie ściemniaj. Cały kontekst bliższy mówi o Bogu. Oto werset 28 w tłumaczeniu interlinearnym:

Zajmujcie się sobą samymi i całą trzódką, w której was Duch Święty umieścił jako doglądających by paść społeczność wywołanych Boga [theou], którą pozyskał dla siebie poprzez krew swoją"

Tekst jest prosty, a kontekst mówi o Duchu Świętym i o Bogu. Zgodnie z myślą apostoła i przesłaniem Ewangelii krew wcielonego Boga została przelana na krzyżu dla naszego zbawienia.

Wit napisał(a):
Postać Boża w tym przypadku oznacza usposobienie, umysłowość, mentalność, stan ducha, etc. dlatego też cała opisana sytuacja w Liście do Filipian 2:5-8, odnosi się tylko i wyłącznie do jego ziemskiego okresu życia i działalności.

Ciekawe, bo tekst mówi wyraźnie, że Syn był w postaci Bożej zanim się uniżył i zstąpił na ziemię. Jeśli zamierzasz zmieniać proste znaczenie tekstu, to oczywiście zawsze dojdziesz do takich wniosków, do jakich chcesz dojść.

Wit napisał(a):
Chwileczkę, to przecież nie ja pokładam nadzieję w człowieku Jezusie, i to nie ja ograniczam zbawienie tylko do wydarzenia na Golgocie. Zbawienie dokonuje się za sprawą Chrystusa zmartwychwstałego, który po swojej śmierci, wskrzeszeniu i wniebowzięciu, przed obliczem Boga, czyli w tzw. świątyni niebiańskiej, złożył doskonałą i wystarczającą ofiarę, i jako Syn Boży z nastaniem pełni czasów został zesłany na ziemię do Kościoła, aby go całkowicie wybawić. Pisałem zresztą już o tym wielokrotnie na tutejszym forum. Czyli Zbawiciel to nie Jezus w swojej ziemskiej postaci, ale w niebiańskiej, tj. zmartwychwstały Syn Boży przychodzący z nieba.

:shock: Rozumiem, że zbawcza ofiara nie została złożona na krzyżu Golgoty, tylko w niebie, tak? To jest herezja tak wyraźna, że bardziej już chyba być nie może.

"(...) upodobał sobie Bóg, żeby w nim zamieszkała cała pełnia boskości i żeby przez niego wszystko, co jest na ziemi i na niebie, pojednało się z nim dzięki przywróceniu pokoju przez krew krzyża jego" [Kol. 1:19-20]

"On zniósł zakon przykazań i przepisów, aby czyniąc pokój, stworzyć w sobie samym z dwóch jednego nowego człowieka i pojednać obydwóch z Bogiem w jednym ciele przez krzyż, zniweczywszy na nim nieprzyjaźń" [Ef. 2:15-16]

"mocą tej woli jesteśmy uświęceni przez ofiarowanie ciała Jezusa Chrystusa raz na zawsze. A każdy kapłan sprawuje codziennie swoją służbę i składa wiele razy te same ofiary, które nie mogą w ogóle zgładzić grzechów; lecz gdy On złożył raz na zawsze jedną ofiarę za grzechy, usiadł po prawicy Bożej" [Hebr. 9:10-12]

"A gdy Jezus skosztował octu, rzekł: Wykonało się! I skłoniwszy głowę, oddał ducha" [Jan 19:30]

CO SIĘ WYKONAŁO NA KRZYŻU? Kogo zwiastowali apostołowie?

"my zwiastujemy Chrystusa ukrzyżowanego, dla Żydów wprawdzie zgorszenie, a dla pogan głupstwo [I Kor. 1:23]

"Albowiem uznałem za właściwe nic innego nie umieć między wami, jak tylko Jezusa Chrystusa i to ukrzyżowanego" [I Kor. 2:2]

"Co zaś do mnie, niech mnie Bóg uchowa, abym miał się chlubić z czego innego, jak tylko z krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa, przez którego dla mnie świat jest ukrzyżowany, a ja dla świata" [Gal. 6:14]

"Wielu bowiem z tych, o których często wam mówiłem, a teraz także z płaczem mówię, postępuje jak wrogowie krzyża Chrystusowego" [Flp. 3:18]

Wicie, czyżbyś był wrogiem krzyża Chrystusowego, głoszącym inną ewangelię i nie głoszącym Chrystusa ukrzyżowanego?

Wit napisał(a):
Nikt nie stał się synem Bożym, gdy przebywał na tym świecie Jezus z Nazaretu, więc i tekst z 1 Jana 4:2 nie może odnosić się do takiego Jezusa, ale synem Bożym staje się poprzez rozpoznanie przyjścia zmartwychwstałego Syna Bożego, tzn. ci którzy zauważyli te przyjście Chrystusa, i Go przyjęli do swojego serca, dał On prawo im stać się dziećmi Bożymi. Widzisz teraz, jak działa ładnie ten test, który jest doskonały w każdym aspekcie, przesiewając wszystkich, którzy pokładają nadzieję w człowieku posłanym w I wieku jedynie do Żydów?

Test Janowy mówi o przyjściu JHWH Zbawiciela w ludzkim ciele biologicznym [sarks], a nie w zmartwychwstałym ciele duchowym [soma pneumatikon]. Dlatego odsiewa takie herezje jak Twoje.

Jezus mówił o sobie, że jest Synem Bożym jeszcze przed ukrzyżowaniem:

"Odpowiedział mu Natanael: Mistrzu! Ty jesteś Synem Bożym, Ty jesteś królem Izraela. A Jezus odpowiadając, rzekł do niego: Czy dlatego wierzysz, że powiedziałem ci, iż cię widziałem pod figowym drzewem? Ujrzysz większe rzeczy niż to" [Jan 1:49-50]

"Jeśli nazwał bogami tych, których doszło słowo Boże (a Pismo nie może być naruszone), do mnie, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat, wy mówicie: Bluźnisz, dlatego, że powiedziałem: Jestem Synem Bożym?" [Jan 10:35-36]

"On im mówi: A wy za kogo mnie uważacie? A odpowiadając Szymon Piotr rzekł: Tyś jest Chrystus, Syn Boga żywego. A Jezus odpowiadając, rzekł mu: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jonasza, bo nie ciało i krew objawiły ci to, lecz Ojciec mój, który jest w niebie" [Mat. 16:15-16]

"Ale Jezus milczał: Wtedy arcykapłan rzekł do niego: Zaklinam cię na Boga żywego, abyś nam powiedział, czy Ty jesteś Chrystus, Syn Boga. Rzecze mu Jezus: Tyś powiedział. Nadto powiadam wam: Odtąd ujrzycie Syna Człowieczego siedzącego na prawicy mocy Bożej i przychodzącego na obłokach nieba. Wtedy arcykapłan rozdarł swe szaty i zawołał: Zbluźnił! Czyż potrzeba nam jeszcze świadków? Oto słyszeliście bluźnierstwo" [Mat. 26:63-65]

Wit napisał(a):
Jezus ten sam, ale inna jego natura. Ten w ziemskiej naturze przyszedł do Żydów, ten w naturze niebiańskiej przyszedł do swoich, tj. Kościoła (Jana 1:11). Jego Kościół składa się z członków, tj. osób, które posiadają ciała mięsiste [sarks], więc i naturalną koleją rzeczy całe Ciało Chrystusa jest sarks, a więc jest to z natury ciało śmiertelne, o czym mowa w Liście do Rzymian 6:12.

Przeczytaj sobie 2 i 3 rozdział Listu do Efezjan, to może zobaczysz, jak daleko odszedłeś od prawdy Ewangelii. Oddzielasz śmierć Jezusa od Jego zmartwychwstania i tym samym odrzucasz Chrystusa ukrzyżowanego, a przyjmujesz Chrystusa zmartwychwstałego. Czyli nadal pozostajesz w swoich grzechach i głosisz herezję.

Wielki Rozum napisał(a):
Ależ Wicie według Smoka nie jesteś chrześcijaninem a wywrotowcem duzo zresztą gorszym od Buddysty czy Muzułmanina

Niestety, to prawda. Wrogowie Krzyża są wywrotowcami, o czym pisał już Paweł. Wit głosi inną ewangelię pomijającą ofiarę Krzyża i godzącą w fundament chrześcijaństwa, którym jest sam Jezus Chrystus. Gdyby nie test Janowy w "tutejszej interpretacji", może maskowałby się jeszcze długo, mówiąc o sobie "my, chrześcijanie". A tak wyszło szydło z worka. I dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 12, 2009 7:26 pm 

Wielki Rozum napisał(a):
Ależ Wicie według Smoka nie jesteś chrześcijaninem a wywrotowcem duzo zresztą gorszym od Buddysty czy Muzułmanina

Niestety, to prawda. Wrogowie Krzyża są wywrotowcami, o czym pisał już Paweł. Wit głosi inną ewangelię pomijającą ofiarę Krzyża i godzącą w fundament chrześcijaństwa, którym jest sam Jezus Chrystus. Gdyby nie test Janowy w "tutejszej interpretacji", może maskowałby się jeszcze długo, mówiąc o sobie "my, chrześcijanie". A tak wyszło szydło z worka. I dobrze.

Smoku czy test Janowy służy rozróżnieniu WSZELKICH duchów ? Tak Cię odbieram. Czy ktoś kto przechodzi test Janowy według TWOJEJ rozszerzonej i zaostrzonej interpretacji czyli Jezus=JHWH który zbawia i przyszedł w ciele jest duchem bozym?

Tak należy interpretować jasny i wyraźny tekst:
Po tym poznajecie Ducha Bożego:
każdy duch,
który uznaje,
że Jezus Chrystus przyszedł w ciele, jest z Boga.
1 J 4,2

To jest test nie tylko na anty ale i na chrysta...

I dlatego drogi smoku upierając się tak zabawnie przy swoim tescie masz olbrzymi problem z katolikami, którzy jako nieodrodzeni przecież ani bracmi ani chrzescijanami nie są a nie mają najmniejszego problemu ze zmieszczeniem się w TWOIM ZAOSTRZONYM teście!

Zdrówko

Ostatnio edytowano Wt maja 12, 2009 7:35 pm przez Syn Marnotrawny, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 12, 2009 7:31 pm 

Natomiast zastanawiające jest to, że on jest dość skuteczny i pozwala oddzielić wiele duchów stojących za wieloma herezjami anty-chrystusowymi. Co może (a nawet powinno) prowadzić do nerwowych reakcji z ich strony. Gnostyków i doketów jest dzisiaj garstka. Za to innych duchów próbujących wywrócić fundament chrześcijaństwa jest cała masa i nie wszystkie od razu się ujawniają. Co widac również na naszym forum.

teraz może i tak - gdy powstawały ewangelie były to pierwsze i najpotężniejsze herezje chrześcijańskie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: Wt maja 12, 2009 7:46 pm 

No wybacz, ale powinienes to wiedziec, ze katolicy nie przechodza tego testu.Dla nich ( i ciebie?) Jezus przychodzi kazdego dnia w ciele i krwi podczas mszy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: re
PostNapisane: Wt maja 12, 2009 7:50 pm 

tomasz napisał(a):
No wybacz, ale powinienes to wiedziec, ze katolicy nie przechodza tego testu.Dla nich ( i ciebie?) Jezus przychodzi kazdego dnia w ciele i krwi podczas mszy.

Powiem tak - pierdu pierdu ( a przy okazji wybaczam). Doczytaj jednak lepiej...

Katolicy uważają, że Jezus jest Mesjaszem, jedną z osób Bozych (trynitaryzm) i że oczywiście przyszedł w ciele. Mówimy o tescie Janowym a nie o wchodzeniu w kolejne dysputy.
U Jana jest napisane wyraźnie - wyznajesz, masz ducha bozego. Zakwestionuj, że katolicy tego nie wyznają a nie "ściemniaj" jak lubi dodawać "Ziejący Testem Janowym"

Zdrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: re
PostNapisane: Wt maja 12, 2009 7:57 pm 

Syn Marnotrawny napisał(a):
tomasz napisał(a):

Powiem tak - pierdu pierdu ( a przy okazji wybaczam). Doczytaj jednak lepiej...

Transsubstancjacja się to nazywa i zostało przyjęte jako doktryna KrK w XIII wieku. Według "wikipedii" chociażby magik to robi tak:
"Aktu transsubstancjacji może dokonać jedynie kapłan, wzbudzając w sobie intencję przemienienia chleba (hostii) i wina w ciało i krew Jezusa Chrystusa oraz wypowiadając słowa ich konsekracji"

Katolicy uważają, że Jezus jest Mesjaszem, jedną z osób Bozych (trynitaryzm) i że oczywiście przyszedł w ciele.

Mam znajomych katolików i w rodzinie. Pierwsi zaraz się speszyli: jak to "przyszedł"? On cały czas przychodzi i pojawia się pod postacią chleba i wina...ci z rodziny natomiast stwierdzili, że powiedzenie, że "przyszedł" nie jest prawdziwe, bo przecież "jest cały czas obecny" w tabernakulum... nie przechodzą :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 12, 2009 8:02 pm 

Ani Iszo, nie ściemniaj tylko odnieś się do prostych prawd:

Czy Katolicy uznają, że Jezus jest Mesjaszem? TAK
Czy uznają że jest jedną z osób Trójjedynego Boga? TAK
Czy uznają że przyuszedł w Ciele? TAK

Transubstancja to CAŁKIEM inna sprawa i testu Janowego nie dotyczy, dobrze o tym wiecie. Spór jest w tamtym przypadku o rozumienie "OTO CIAŁO MOJE" ale to całkowicie inna sprawa od samego testu Janowego.

Nie chodzi mi tu o obronę katolików ale o pokazanie jak łatwo się zakapućkać co zrobił Smok.

Stosujecie teraz ino brzydki chwyt wyskakując z transubstancją ale to już wasz a nie mój problem.

Buziaki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 12, 2009 8:53 pm 

Hubertoczku,
to transsubstancjacja wyskoczyla pozniej i trafila pod biblijną, brzytwe Ockhama"
Jezus w naukach KK przychodzi wielokrotnie w FIZYCZNYM ciele i nie zmieni tego sciemnianie, ze nie ma problemu.
Tak, jak przyszedl raz w ciele, tak przychodzi codzien- powinienes to wiedziec, jako absolwent KUL-u:

XII SOBÓR POWSZECHNY, LATERAŃSKI IV
(1215)

Rozdział I: O wierze katolickiej, znajdujący się w aktach Soboru Laterańskiego, zwołanego, aby sprostować wypaczenia wiary albigensów, zawiera — jak każde wyznanie wiary od I Soboru Konstantynopolskiego — wzmianką o Kościele (zob. Symbole).
11 430 802
Jeden jest powszechny Kościół wiernych, poza którym nikt w ogóle nie bywa zbawiony. :shock: W nim Jezus Chrystus jest jednocześnie Kapłanem i Ofiarą. Jego ciało i krew prawdziwie zawarte są w Sakramencie Ołtarza pod postaciami chleba i wina, przeistoczonymi Boską mocą — chleb w ciało, wino w krew :shock: — abyśmy dla ziszczenia się tajemnicy jedności przyjęli od Niego to, co On przyjął od nas. Tego sakramentu nie może sprawować nikt oprócz kapłana, który został należycie wyświęcony na mocy władzy Kościoła, przez samego Jezusa Chrystusa udzielonej Apostołom i ich następcom.

Niełatwo byc konsekwentny katolikiem.Obecnie jedynie lefebrysci sa konsekwentni.Ale dla nich Wojtyła to antychryst :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 12, 2009 9:01 pm 

KKK 1357 Wypełniamy to polecenie, celebrując pamiątkę Jego ofiary. Ofiarujemy w niej Ojcu to, co On sam nam dał: dary Jego stworzenia, chleb i wino, które mocą Ducha Świętego i słów Chrystusa stają się Jego Ciałem i Krwią. W ten sposób Chrystus uobecnia się rzeczywiście, chociaż w sposób tajemniczy.

KKK 1364 W Nowym Testamencie pamiątka otrzymuje nowe znaczenie. Gdy Kościół celebruje Eucharystię, wspomina Paschę Chrystusa, a ona zostaje uobecniona. Ofiara, którą Chrystus złożył raz na zawsze na krzyżu, pozostaje zawsze aktualna (Por. Hbr 7, 25-27.: "Ilekroć na ołtarzu sprawowana jest ofiara krzyżowa, w której «na Paschę naszą ofiarowany został Chrystus», dokonuje się dzieło naszego odkupienia" (Sobór Watykański II, konst. Lumen gentium, 3).

KKK 1365 Ponieważ Eucharystia jest pamiątką Paschy Chrystusa, jest ona także ofiarą. Charakter ofiarny ukazuje się już w słowach jej ustanowienia: "To jest Ciało moje, które za was będzie wydane" i "Ten kielich to Nowe Przymierze we Krwi mojej, która za was będzie wylana" (Łk 22, 19-20). W Eucharystii Chrystus daje to samo ciało, które wydał za nas na krzyżu, tę samą krew, którą wylał "za wielu... na odpuszczenie grzechów" (Mt 26, 28 ).

KKK 1367 Ofiara Chrystusa i ofiara Eucharystii są jedyną ofiarą. "Jedna i ta sama jest bowiem Hostia, ten sam ofiarujący – obecnie przez posługę kapłanów – który wówczas ofiarował siebie na krzyżu, a tylko sposób ofiarowania jest inny… A skoro w tej Boskiej ofierze, dokonującej się we Mszy świętej, jest obecny i w sposób bezkrwawy ofiarowany ten sam Chrystus, który na ołtarzu krzyża ofiarował samego siebie w sposób krwawy, ofiara ta jest naprawdę przebłagalna" (Sobór Trydencki: DS 1743).

http://www.teologia.pl/m_k/kkk1o06.htm

Mt 26:64 BT "Jezus mu odpowiedział: Tak, Ja Nim jestem. Ale powiadam wam: Odtąd ujrzycie Syna Człowieczego, siedzącego po prawicy Wszechmocnego, i nadchodzącego na obłokach niebieskich."
Mk 16:19 Bw "A gdy Pan Jezus to do nich powiedział, został wzięty w górę do nieba i usiadł po prawicy Boga."
Dz 1:11 Bw "i rzekli: Mężowie galilejscy, czemu stoicie, patrząc w niebo? Ten Jezus, który od was został wzięty w górę do nieba, tak przyjdzie, jak go widzieliście idącego do nieba."
1Tm 3:16 Bw "Bo bezsprzecznie wielka jest tajemnica pobożności: Ten, który objawił się w ciele, został usprawiedliwiony w duchu, ukazał się aniołom, był zwiastowany między poganami, uwierzono w niego na świecie, wzięty został w górę do chwały."

1P 3:22 Bw [Jezusa Chrystusa,] "który wstąpił na niebiosa, siedzi na prawicy Bożej, a poddani mu są aniołowie i zwierzchności, i moce."

Jak dotąd "PRZYSZEDŁ" w ludzkim ciele jeden raz, a nie "przychodzi na wezwanie" w ludzkim ciele; albo jest tu albo jest tam [wciąż w ludzkim ciele]. Jeden wyraz "przyszedł", a tyle kłopotów dla KrK? Zwłaszcza, że teraz Mesjasz nie ma już takiego samego ciała, jakie zostało ofiarowane na krzyżu, jak więc może przyjmować je skoro ma już przemienione po Jego uwielbieniu:
Flp 3:21 Bw "który przemieni znikome ciało nasze w postać, podobną do uwielbionego ciała swego, tą mocą, którą też wszystko poddać sobie może." Taki duch stoi za tym systemem. :roll:
Mesjasz siedzi po prawicy Bożej, na wezwania spirytystów widać musi przychodzą inne duchy..."Kto się za daleko zapędza i nie trzyma się nauki Chrystusowej, nie ma Boga." [2 Jana 9]. Nie trzymaja się nauki Pomazańca, nie mają więc Boga. Skoro więc nie mają Boga, to jak mogą "być z Boga"?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 12, 2009 9:21 pm 

I dlatego drogi smoku upierając się tak zabawnie przy swoim tescie masz olbrzymi problem z katolikami, którzy jako nieodrodzeni przecież ani bracmi ani chrzescijanami nie są a nie mają najmniejszego problemu ze zmieszczeniem się w TWOIM ZAOSTRZONYM teście!

Nie, mój Ty Wielki Rozumie, nie mam najmniejszego problemu z katolikami. :D

Po prostu dla katolików Jezus przychodzi za każdym razem podczas przeistoczenia, a test Janowy mówi, że przyszedł. Czas dokonany.

"Po tym poznawajcie Ducha Bożego: Wszelki duch, który wyznaje, że JHWH Zbawiciel Mesjasz przyszedł w ludzkim ciele, z Boga jest. Wszelki zaś duch, który nie wyznaje, że JHWH Zbawiciel Mesjasz przyszedł w ludzkim ciele, nie jest z Boga. Jest to duch antychrysta"

Dodajmy, że test mówi po przyjściu w ludzkim ciele [sarks], a nie "pod postacią" czegokolwiek. Dlatego katolicy "oblewają" ten test dokumentnie i to w dwóch miejscach. Katolicyzm stoi na transsubstancjacji i właśnie przez nią nie przechodzi testu Janowego w "zaostrzonej formie".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 12, 2009 9:52 pm 

Oczywiście się nie zgadzam z tą interpretacją, zresztą test Janowy nic nie mówi o winie i chlebie a o przyjsciu. Dla katolików Jezus przyszedł w ciele. Koniec kropka ale jak powiedziałem nie chodzi mi o obronę katolickich dogmatów, jeno o pokazanie, że twój czerpak na wróżki i demony ma dziury.
Zresztą odnoszę wrażenie, że "duchy zwodnicze" są zazwyczaj przekonane o przechodzeniu testu, natomist "duchy prawdy" już dobrze wiedzą kto przechodzi a kto nie.

Buziaki

ps:
Nie, mój Ty Wielki Rozumie

Nie Wielki a Sławny i nie Jestem a Mam Być :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 12, 2009 10:00 pm 

Coz, pozostaje tylko zanucic kolede:

" a skoro PRZYJDZIE na glos kaplana,
padniemy na twarz przed toba,
wiedzac, zes JEST pod oslona CHLEBA I WINA"

Test jest jak miecz samurajski, niezawodny, choc nie wszystkim panojkumenistom sie podoba

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1