www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn cze 16, 2025 2:28 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 02, 2009 6:59 pm 

"Zyskujcie sobie przyjaciół mamoną niesprawiedliwości, aby, gdy się skończy, przyjęli was do wiecznych przybytków."
Zgoda, że "zyskiwanie", a nie "kupowanie".
Ale nie zastanawialiście się co to za "PRZYJACIELE", którzy dysponują "WIECZNYMI PRZYBYTKAMI"? 8)
O "przyjacielstwo" z KIM może tu chodzić i o CZYJĄ w związku z tym "SPRAWĘ", której "powodzenia" należałoby szukać NAJPIERW? [powodzenia w sensie pierwszeństwa i priorytetu stawianego wyżej niż interes własny, który zawsze łatwo nam widzieć najpierw i finansować najpierw?]
Kto ma taką władzę decyzyjną, żeby innych [już jako przyjaciół] przyjmować do "wiecznych przybytków"?
:D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 10, 2009 9:58 pm 

Cytuj:
wprowadza się ją (dziesiecine) jako pewnik, ale innych regulacji świątynnych z prawa już nie!].

Czy aby na pewno dziesiecina pojawila sie dopiero po nadaniu prawa bo cos mi sie metli ze mowa jest o niej wczesniej...?

2Tm 3:16 "Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 10, 2009 10:16 pm 

Cytuj:
Moje pytanie do Was: Czy osoba, która dziesięciny nie płaci, bo uważa ją za niebiblijną (jak my) może w ogóle funkcjonować w dzisiejszym kościele? Macie jakies doświadczenia, jak sobie z tym poradziliście? Prędzej czy póżniej będzie o to zgrzyt. Znacie kościoły w Polsce, które nie wyłudzają dziesięcin?

Czy naprawde uwazasz ze kwestia twojego pojmowania dziesieciny powinna decydowac o przynaleznosci do danej spolecznosci? Czy nie pokorniej by bylo po prostu zaprzec sie siebie i oddac ja okazujac w ten sposob rowniez posluszenstwo "wladzy"? O ile nie masz dowodow na to ze idzie ona pozniej na jakis bezbozny cel i o ile twoja decyzja nie jest rowniez podyktowana powazniejszymi sprawami.

U mnie dziesiecina funkcjonuje, nikt nie robi z tego problemu. Mamy skarbnika, raz w roku przedstawiany jest raport finansowy. Jako ze nie jestesmy zborem domowym mamy duzy budynek do utrzymania. Taka forma jest w tym przypadku bardzo wygodna.

Wracajac do mego pytania. Ja uwazam za niebiblijne nakrywanie glow przez panny ale moja "wladza" uwaza inaczej. Czy mam sie temu przeciwstawiac, na sile blad wykazywac, rozgladac za inna spolecznoscia :roll: ? Swoja droga nie mam wyboru bo w poblizu innej nie ma :wink: .

2Tm 3:16 "Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 13, 2009 5:17 am 

Cytuj:
Czy aby na pewno dziesiecina pojawila sie dopiero po nadaniu prawa bo cos mi sie metli ze mowa jest o niej wczesniej...?

Dziesiecina z plodow rolnych zostala nadana jako czesc prawa (tzw. mojzeszowego) i Biblia jasno to okresla.
Domyslam sie Gabi, ze jesli mowisz "wczesniej" to zapewne chodzi tu o Abrahama. Bo tylko ten jeden raz jest wspomniane, ze ktos dal dziesiata czesc ze wszystkiego. Jest to koronny argument wszystkich wyznawcow i zwolennikow obowiazkowej dziesieciny w Kosciele Chrystusa, poniewaz Abraham dal zanim nastapilo prawo.
Problem jest tylko w tym, ze Abraham dal dziesiecine tez wg. prawa, tyle ze nie mojzeszowego ale obowiazujacego wowczas na terenach zyznego polksiezyca. Abraham dal dziesiecine z LUPOW WOJENNYCH, czyli ze wszystkiego co zdobyl na wrogach, a nie z PLODOW ROLNYCH (jak wymaga prawo mojzeszowe). Dlatego to byla INNA dziesiecina od tej wg. ZAKONU.
Warto zauwazyc ze Zydzi rowniez otrzymali przepis jaka czesc nalezy oddwac z lupow wojennych (oprocz dziesicin) i o dziwo byl to tylko 1% (Ks.Liczb 31:25-31) podczas gdy wladcy w Mezopotamii pobierali 10 razy wiecej.

Dlatego przyklad Abrahama uwazam za nieuzasadniony w 100% jesli chodzi o motywowanie do dawania dziesieciny jako czegos co bylo WCZESNIEJ.

Pamietam rowniez sprzed wielu lat nauczanie , ze WCZESNIEJ niz Abraham dal dziesiecine to "zakazany owoc" z drzwa poznania dobra i zla symbolizowal juz dziesiecine, itd, itd.... no, ale to juz wyzszy poziom abstrakcji..:shock:
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: RE
PostNapisane: Pn lip 13, 2009 6:30 am 

niektórzy widzą tp, co chca - jak w teście Rorschacha.
Ja pamiętam kazanie ( a własciwie wiele kazań ), w którym pastor nauczał, ze w Biblii NT pada więcej razy słowo dziesięcina niz miłość.
Oczywiście jemu osobiście takie nauczanie przyniosło efekt materialny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 13, 2009 10:22 am 

Gabi napisał(a):
U mnie dziesiecina funkcjonuje, nikt nie robi z tego problemu. Mamy skarbnika, raz w roku przedstawiany jest raport finansowy. Jako ze nie jestesmy zborem domowym mamy duzy budynek do utrzymania. Taka forma jest w tym przypadku bardzo wygodna.

Problem nie polega na tym, że NIE WOLNO dawać dziesięciny - jeśli ktoś sobie ochotnie w sercu postanowi BEZ PRZYMUSU, to może dawać i 50%. Wiadomo, że pieniądze są potrzebne na różne wydatki kościoła. Chodzi o to, że nie wolno zmuszać do dawania dziesięciny - ani strasząc Malachiaszem, ani obiecując gruszki na wierzbie, ani za pomocą innych rodzajów manipulacji. To jest niebiblijne, bo OBOWIĄZEK dawania dziesięciny nie istnieje w Kościele.

Gabi napisał(a):
Wracajac do mego pytania. Ja uwazam za niebiblijne nakrywanie glow przez panny ale moja "wladza" uwaza inaczej. Czy mam sie temu przeciwstawiac, na sile blad wykazywac, rozgladac za inna spolecznoscia :roll: ? Swoja droga nie mam wyboru bo w poblizu innej nie ma :wink: .

Są sprawy, w których nie ma sensu "kruszyć kopii". Można sobie spokojnie podyskutować i rozejść się w pokoju.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 13, 2009 10:38 am 

AMEN !
niech każdy postanowi w swoim sercu czy dawać, ile i dlaczego..
Bóg odpowiada na ochotne serce, a nie związane obowiązkiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 13, 2009 3:28 pm 

Gabi napisał:
Cytuj:

Wiesz Gabi, jak chcesz to dawaj.
Jak juz powiedziałam oczywiście miłość powinna nas pobudzać do dawania na Kościół, bliźnim, każdemu w potrzebie... I nie tutaj leży problem.
Z racji tego że wychowałam się w sekcie, jestem bardzo wraźliwa na wszelką rodzaju manipulację, manipulację wyczuwam na kilometr brzydzę się nią i jestem jej zaciekłym wrogiem :!:
Z powodu tego,że wszelakie nauczanie o dziesięcinie manipulacją są podszyte (bo czym innym , przecież nie Biblią :evil: ), zdecydowanie mówię im NIE. Wiesz napatrzyłam się na (sorry za wyrażenie, ale idealnie oddaje tę kwestię) stare babcie z trzęsącymi się rękoma oddające 10 % swojęj renty (jak ma 500 złotych renty to sobie policzcie ile jej zostaje na życie :cry: ), nie mające póżniej na chleb. W czym różnią się od babci "smarujących" rodio maryja? Jak jedne tak i drugie są ofiarami obrzydliwej manipulacji, w której ja, sorry, udziału brać nie będę.

SW napisał:
Cytuj:
Są sprawy, w których nie ma sensu "kruszyć kopii". Można sobie spokojnie podyskutować i rozejść się w pokoju.

Tak, spróbuj zaciętemu zwolennikowi dziesięcin powiedzieć ,
że dziesięcina nie jest biblijna i rozejść się w pokoju :?
Ja próbowałam, i już nie mam zamiaru więcej. Wyszłam na chciwca, miłującego momonę egoistę... no cóż... life is brutal... :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 13, 2009 4:32 pm 

avelina napisał(a):
SW napisał(a):

Tak, spróbuj zaciętemu zwolennikowi dziesięcin powiedzieć ,
że dziesięcina nie jest biblijna i rozejść się w pokoju :?
Ja próbowałam, i już nie mam zamiaru więcej. Wyszłam na chciwca, miłującego momonę egoistę... no cóż... life is brutal... :D

Ja w tym miejscu pisałem o nakrywaniu głów przez panny i mężatki, a nie o dziesięcinie. To była moja odpowiedź na tekst Gabi w tym temacie. Jeśli chodzi o OBOWIĄZEK dziesięciny i jego NARZUCANIE, to uważam, że jest o co "kruszyć kopie". I to nie ze względu na samą kasę, lecz ze względu na sekciarskie manipulacje dokonywane na trzodzie, która powinna dawać mleko DOBROWOLNIE, a nie w wyniku zabiegów socjotechnicznych duchowieństwa przy wykorzystaniu ŚWIĘTEGO Pisma.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 13, 2009 4:54 pm 

A czy za dziesięciną w kościele nie przemawia, cyt. Hbr 7:8 "W jednym wypadku biorą dziesięcinę śmiertelni ludzie, w drugim ten, o którym złożono świadectwo, że żyje."

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 13, 2009 5:46 pm 

wujcio napisał(a):
A czy za dziesięciną w kościele nie przemawia, cyt. Hbr 7:8 "W jednym wypadku biorą dziesięcinę śmiertelni ludzie, w drugim ten, o którym złożono świadectwo, że żyje."

Nie, ponieważ w Hebr. 7:8 jest mowa o dziesięcinie jako JEDNORAZOWYM akcie złożenia hołdu Melchizedekowi przez Abrahama, w dodatku z łupów wojennych, jak już wspominał Dorion. Poza tym, Hebr. 7:1-11 mówi o wyższości kapłaństwa według porządku Melchizedeka nad kapłaństwem lewickim, a nie o obowiązku składania dziesięciny w sensie podatku. Dziesięcina była w starożytności wyrazem hołdu, a dzisiejsi nauczyciele domagają się innego rodzaju dziesięciny - podatku nałożonego w Prawie Mojżeszowym. Można czcić Boga oddawaniem dziesięciny w sensie hołdu, ale powinno to być DOBROWOLNE, a nie obowiązkowe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 13, 2009 6:28 pm 

Witajcie!

W obydwu zborach w ktorych bylam dziesiecina byla (i jest) czyms normalnym. Nie spotkalam sie z manipulacja, wyludzeniem, straszeniem, przekretami czy trzesacymi sie glodujacymi babciami :roll: .
Przykro czytac ze macie z nia zwiazane tak negatywne doswiadczenia. Nie mialam takowych totez trudno mi sie utozsamic z niektorymi z was.
Mozna powiedziec ze obecnie dziesiecina jest w mojej spolecznosci pewna niepisana tradycja gdyz nie naucza sie o niej wprost tylko zacheca do ofiarnosci i "walki" z wlasna chciwoscia. Problem w tym ze gdyby tego zaprzestano to pewnie po roku tkwilibysmy w dlugach :?. Choc moze sie myle bo wiele osob oddaje dziesiecine na zbor i jeszcze dodatkowo wspiera finansowo innych. Staramy sie aby czyjs nadmiar uzupelnil czyjs brak. To tyle... Chowam kopie :D .

Pozdrawiam!

P.S. Dzieki za wyjasnienia odnosnie Abrahama :wink: .

Ostatnio edytowano Pn lip 13, 2009 6:33 pm przez Gabi, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 13, 2009 6:30 pm 

W zborze, w którym jestem " obowiązuje teoria " dziesięciny. Biorąc pod uwagę, że idzie na podstawowe potrzeby czynsz, energia, woda, itp. nie miałbym sumienia nie dać. Co to za bracia i siostry w zborze, którzy nie dają dziesięciny :cry: Oczywiście w stosunku do osób, które mają do wyboru albo dziesięcina albo jedzenie, ubranie, czynsz tzn. podstawowe potrzeby nie miałbym sumienia wymgagać dziesięciy, ale właśnie w pierwszej kolejności z 10 % powinny być zaspakajane potrzeby innych braci. Nigdy nie słyszałem aby pastor robił problem w sytuacji kiedy ktoś nie dał ( a wiedział, że nie dał ), a już szczególnie kiedy by nie miał.
Cytuj:
na trzodzie, która powinna dawać mleko DOBROWOLNIE, a nie w wyniku zabiegów socjotechnicznych duchowieństwa

Problem polega, iż trzoda daje dziesięcine " dobrowolnie " nie mając świadomości, iż to następuje w wyniku dokonania zabiegów socjotechnicznych 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 14, 2009 1:49 pm 

Gabi napisał(a):
Witajcie!

Przykro czytac ze macie z nia zwiazane tak negatywne doswiadczenia. Nie mialam takowych totez trudno mi sie utozsamic z niektorymi z was.

Gabi, uwazam, ze negatywne doswiadczenia nie sa zwiazane z dziesiecina ale raczej z ludzmi, ktorzy do niej nawoluja. Dziesiecina jako taka nie jest niczym zlym, podobnie jak obrzezanie czy spozywanie tylko baraniny. Ale jesli ktos przestrzega tego dlatego bo...."BOG TAK CHCE", i proboje narzucic to wszystkim dookola, to Pawel ma na to tylko jedna odpowiedz: "Nie odrzucam laski Bozej, bo jesli przez zakon jest sprawiedliwosc, tedy Chrystus daremnie umarl" (Gal 2:21) oraz uswiadamia ze takie osoby podlegaja przeklenstwu zakonu, (Gal 3:10)

W tym samym liscie Pawel pisze o FALSZYWYCH braciach, ktorzy szpieguja wolnosc jaka ciesza sie wierzacy w Chrystusie, po to tylko aby znow podbic ich w niewole prawa (Gal:4). Jak widac byli juz takowi od poczatku jak tyko rozwijalo sie Chrzescijanstwo i sa wsrod nas do dzis.

Sam kiedys bylem przekonany ze dziesiecina jest obowiazkowa, bo takie bylo nauczanie. Osoby, ktore narzucaja zakon wierzacym potrafia to robic w bardzo subtelny sposob wykorzystujac przy tym dobra wole i ufnosc swierzo nawroconych ludzi, ktorzy szczerze zaufali Bogu.

Niestety ale nauczanie o dziesiecinie jako obowiazkowej dla Chrzescijan opiera sie na sprytnie wybranych fragmentach z Pism i podparte jest w bardzo umiejetny sposob "wzniosle brzmiacymi" argumentami, np: tym, o ktorym piszesz :"dziesiecina jako sposob pokonania wlasnej chciwosci" - na pierwszy rzut oka wydaje sie, ze jest to niezly pomysl. Ale zobacz co mowi dokladnie na ten sam temat Jezus:(Luk 11:39-42) gani faryzeuszow, ze ich wnetrze jest pelne lupiestwa (czyli chciwosci) a daja Bogu dziesiecine!!! "Lecz BIADA WAM, faryzeusze, ZE DAJECIE DZIESIECINE z... (dzis mowia odwrotnie: " blogoslawieni Ci, ktorzy daja dziesiecine...itd)

Dla mnie jest jasne z tego przykladu, ze dziesiecina nie jest zadnym antydotum na wewnerzne problemy ludzkie, typu: chciwosc, ale Duch Chrystusa mieszkajacy w wierzacych jest Tym, ktory dokonuje przemiany (tej prawdziwej).

Dorion

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 14, 2009 8:12 pm 

Paweł zalecał aby każdy odkładał ile może co tydzień/ czy to poszcząc czy zyjąc oszczędnie/.
Ja własnie tak uczę się robic i te zaoszczędzone pieniądze przeznaczam na co wskaże Duch Świety.
W absolutnej wolności,z radością wręcz,
Przymusowa dziesiecina wzbudzała mój wewnętrzny opór i prawie strach.
Pieniądze dawałam ale serce się nie zmieniało i nie byłam ochotnym dawcą
Dzięki Bogu On mnie zmienia ale wg zasad Swojego Słowa.
I sam daje " chcenie i wykonanie". :D

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1