www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz cze 19, 2025 5:52 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 12:43 pm 

Gabi napisał(a):
A tak na powaznie to byl czas ze wierzylam w ucisk dla kosciola i chcialam sie uczyc polowac, zbierac ziola, gromadzic wode i lekarstwa a nawet bunkier budowac :oops: i bylo mi malo POCIESZNIE :? .

:mrgreen: daremny to trud, jeśli zabrakło w nim ufności, że tylko Pan może ochronić swoje dziecko.
Rozumiem, że wiara w pochwycenie PRZED uciskiem, zbudowała w Tobie poczucie bezpieczeństwa. Można i tak :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 1:00 pm 

ck napisał(a):
Gabi napisał(a):
A tak na powaznie to byl czas ze wierzylam w ucisk dla kosciola i chcialam sie uczyc polowac, zbierac ziola, gromadzic wode i lekarstwa a nawet bunkier budowac :oops: i bylo mi malo POCIESZNIE :? .

:mrgreen: daremny to trud, jeśli zabrakło w nim ufności, że tylko Pan może ochronić swoje dziecko.
Rozumiem, że wiara w pochwycenie PRZED uciskiem, zbudowała w Tobie poczucie bezpieczeństwa. Można i tak :D

Gabi już jakiś czas pisuje na forum i nie zauważyłam, żeby Jej ufność polegała na "wierze w pochwycenie przed uciskiem". To była zagrywka "poniżej pasa" z Twojej strony. Ale widać, że w TYM temacie Ty ck, wolisz wysuwać jedynie takie wnioski, przekomarzać się lub podawać wklejki [bez ustosunkowywania się do nich], zamiast pokazać gdzie jest błąd w rozumowaniu i pokazać biblijne wyjaśnienie.
Jakie masz wnioski na temat tego kim są, po co i skąd się wzięło 24 starców w r.4-5 Objawienia?

Jak nie masz TU nic do powiedzenia do pisz o czym innym w innym temacie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: re
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 1:07 pm 

tomasz napisał(a):
http://www.dekalog.pl/eliasz/goscie/palla/starcy.htm

ciekawe rozwazania Palli na ten temat.

Ojej, ale przecieć Palla to jest.... adwentysta! A przed chwilą mi zarzucałeś, ża mam jakieś związki z interpretacją Świadków Jehowy i Ellen. G. White. :D

Poza tym, Palla juz sam nie wie, kim są ci starcy lub starsi i podane sprzeczne teorie. Nie wiadomo, dlaczego jego zdaniem korony mają być dawane po zmartwychwstaniu, a nie przed Trybunałem Chrystusowym w niebie, gdzie będą rozdawane nagrody [II Kor. 5:10]. OPRÓCZ koron, starsi mają białe szaty i śpiewają, że Bóg ICH zbawił i wykupił (czyli identyfikują się ze zbawionymi) [Obj. 5:9-10], a także jako kapłani (stąd liczba 24) mają czasze pełne wonności (kadzidło) oznaczających modlitwy świętych. Przecież członkowie Kościoła mają być filarami w niebiańskiej świątyni - tego Palla już nie zauważył. Jako adwentysta Palla odrzuca pogląd, że wojska niebieskie przychodzące z Jezusem w czasie Powtórnego Przyjścia [Obj. 19:11-16] są Kościołem. Tymczasem wojska te są ubrane dokładnie tak, jak Oblubienica przed zaślubinami w niebie - czyli w sprawiedliwe uczynki ŚWIĘTYCH [Obj. 19:7-8], a wcześniej czytamy:

"A dziesięć rogów, które widziałeś, to dziesięciu królów, którzy jeszcze nie objęli królestwa, lecz obejmą władzę jako królowie na jedną godzinę wraz ze zwierzęciem. Ci są jednej myśli, i oddadzą moc i władzę swoją zwierzęciu. Będą oni walczyć z Barankiem, lecz Baranek zwycięży ich, bo jest Panem panów i Królem królów, a z nim ci, którzy są powołani i wybrani, oraz wierni" [Obj. 17:12-14]

Kto jest z Jezusem już zawsze od momentu Pochwycenia [I Tes. 4:17]? Kościół. Kto spełnia wszystkie trzy warunki jednocześnie: "powołani, wybrani oraz wierni"? Kościół.

Struktura Apokalipsy wcale nie wyklucza człowieczeństwa 24 starszych i nie wiem, skąd Palla to wziął. Teria o "Bożej Radzie Starszych" nie ma żadnego uzasdnienia w Biblii, bo przed Panem zbierali się od czasu do czasu synowie Boży, ale wśród nich równiesz szatan [Job 1:6] - najciekawsze jest to, że Palla powołuje się na ten werset, ale chyba go nie przeczytał, bo mielibyśmy szatana wśród 24 starszych, hehe.

Niestety, ale te "ciekawe rozważania" nie mają umocowania w Biblii, a nawet są z nią sprzeczne.

:idea: Natomiast interesujący jest fakt, iż w połowie Tygodnia Daniela, czyli na 3,5 roku przed Powtórnym przyjściem Jezusa z Kościołem, ludzie już od jakiegoś czasu zamieszkują w niebie:

"I usłyszałem donośny głos w niebie, mówiący: Teraz nastało zbawienie i moc, i panowanie Boga naszego, i władztwo Pomazańca jego, gdyż zrzucony został oskarżyciel braci naszych, który dniem i nocą oskarżał ich przed naszym Bogiem. A oni zwyciężyli go przez krew Baranka i przez słowo świadectwa swojego, i nie umiłowali życia swojego tak, by raczej je obrać niż śmierć. Dlatego weselcie się, niebiosa, i wy, którzy w nich mieszkacie. Lecz biada ziemi i morzu, gdyż zstąpił do was diabeł pałający wielkim gniewem, bo wie, iż czasu ma niewiele" [Obj. 12:10-12]

Osoby wołające w niebie wielkim głosem są BRAĆMI [adelfoi] męczenników zabijanych na ziemi dla imienia Jezusa. W momencie zstąpienia szatana na ziemię, kiedy to Antychryst otrzyma od szatana pełnię mocy - czyli dokladnie w połowie Tygodnia Daniela [Obj. 12:14; 13:5] te osoby już od pewnego czasu będą w niebie, bo będą niebiańskimi świadkami samego zrzucenia szatana na ziemię zanim jeszcze szatan przekaże Antychrystowi swoją moc [Obj. 13:2].

Pan Jezus powiedział, że przyjdzie po Kościół i weźmie nas do mieszkań w niebie [Jan 14:3]. Jeśli mieszkańcy nieba się weselą, że widzą zrzucenie oskarżyciela ich braci będących męczennikami na ziemi, to kim są ludzie zamieszkujący w niebie jeszcze przed połową Tygodnia Daniela (czyli tzw. Wielkiego Ucisku)?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 1:10 pm 

Ani_iszo,
prosze o twarde dowody, ze 24 starcow to Kosciol.Prosze o dowod, ze liczbe 24 nalezy wyjasniac symbolicznie.Prosze o dowod, ze zostali pochwyceni.
Prosze o dowod, ze chrzescijanie maja sluzyc w swiatyni niebianskiej.

Inaczej dyskusujesz sama ze sobą . Ja nie musze udowadniac, ze spekulacje Smoka na ten temat sa niesluszne, podobnie jak nie musze udowadniac, ze Hitler stawial obozy zaglady w Polsce, bo Polacy byli temu przychylni.
Twarde dowody, a nie spekulacje i skakanie od symbolu do doslownosci tekstu. Latwo zarzucac bledy np adwentystom, a jak przychodzi do falsykikacji swoich teorii , to chowamy sie za symbole.

Poza tym nie zarzucalem, ze Smok jest pelen pychy, tylko ze pycha przejawia sie w jego postach pisanych z irytacją.
Ale widze, ze lubisz podkrecac atmosfę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 1:17 pm 

ck napisał(a):
mamy oczekiwać NA PRZYJŚCIE PANA. Nie na pochwycenie, czy ucisk, a NA PRZYJŚCIE PANA. Pocieszać mamy się tym, że PAN PRZYJDZIE- skupiać uwagę na Chrystusie, na tym, że z nim będziemy.

Drogi ck, czy Twoim zdaniem mamy oczekiwać na PRZYJŚCIE PANA PO KOŚCIÓŁ, czy na PRZYJŚCIE PANA Z KOŚCIOŁEM? Mam nadzieję, że jest to pytanie retoryczne...

Właśnie dlatego, że Pan przyjdzie w sposób niespodziewany i nagły PO KOŚCIÓŁ, trzeba czuwać, wołać "Panie przyjdź!" i zająć się służba dla Pana, a nie wyczekiwaniem kolejnych etapów Wielkiego Ucisku, dzięki którym moglibyśmy sobie obliczyć przyjście Pana po Kościół, gdyby miało nastąpić w połowie lub po tzw. Tygodniu Daniela (rozumianym jako Wielki Ucisk).

Jak sam widzisz, jedynie doktryna o Pochwyceniu PRZED Wielkim Uciskiem pozwala na skupienie się na Panmu zamiast na Ucisku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 1:24 pm 
ck napisał(a):
ppajda, właśnie chodzi mi o to, że mamy oczekiwać NA PRZYJŚCIE PANA.
Nie na pochwycenie, czy ucisk, a NA PRZYJŚCIE PANA.
Pocieszać mamy się tym, że PAN PRZYJDZIE- skupiać uwagę na Chrystusie, na tym, że z nim będziemy.

Na które? Te PO Kosciól (1.Tes.4/17), czy te Z Kosciolem (Obj.19/14)?

No i w koncu CZYM sie mozna odnosnie przyjscia Pana pocieszac, JESLI (wedlug Ciebie) Kosciol nie zostanie pochwycony PRZED "wielkim uciskiem"?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 1:26 pm 

Cytuj:
Pan Jezus powiedział, że przyjdzie po Kościół i weźmie nas do mieszkań w niebie [Jan 14:3]. Jeśli mieszkańcy nieba się weselą, że widzą zrzucenie oskarżyciela ich braci będących męczennikami na ziemi, to kim są ludzie zamieszkujący w niebie jeszcze przed połową Tygodnia Daniela (czyli tzw. Wielkiego Ucisku)?

sprawa jest niezwykle prosta.Pierwsi chrzescijanie wierzyli, ze meczennicy ida bezposrednio do nieba.To wiara pierwszych chrzescijan.
Poza tym nie ma ani jednego wersetu o trybunale Bema w niebie.Przestudiowalem wszystkie i nagrody beda rozdane w "chwili jego przyjscia"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: re
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 1:47 pm 

tomasz napisał(a):
prosze o twarde dowody, ze 24 starcow to Kosciol. Prosze o dowod, ze liczbe 24 nalezy wyjasniac symbolicznie. Prosze o dowod, ze zostali pochwyceni.

Inaczej dyskusujesz sama ze sobą . Ja nie musze udowadniac, ze spekulacje Smoka na ten temat sa niesluszne

:shock: Hm, ciekawy sposób dyskusji prezentujesz ostatnio, Tomaszu. Ty żądasz dowodów, ale kiedy zostają podane, nie będziesz z nimi dyskutował ani ich obalał, ponieważ nazywasz je "spekulacjami". Natomiast sam ani nie odpowiadasz na zadane Ci pytania, ani nie podajesz żadnej alternatywnej koncepcji wyjaśniającej tekst o 24 starszych.

tomasz napisał(a):

Ten dowód został już podany. Członkowie Kościoła mają być filarami świątyni Boga w niebie:

"Zwycięzcę uczynię filarem w świątyni Boga mojego i już z niej nie wyjdzie, i wypiszę na nim imię Boga mojego, i nazwę miasta Boga mojego, nowego Jeruzalem, które zstępuje z nieba od Boga mojego, i moje nowe imię" [Obj. 3:12]

Jeśli tekst odczytywany dosłownie nie ma sensu (a raczej nie chodzi o członków Kościoła jako kamienne kolumny podtrzymujące sklepienie świątyni w niebie, no i mamy określenie "filary Kościoła" w Gal. 2:9), to określenie "filary" należy rozumieć metaforycznie jako ludzi pełniących ważna służbę w świątyni.

Męczennicy przychodzący z Wielkiego Ucisku również będa służyć w świątyni Boga w niebie, choć nie będą jej filarami:

"To są ci, którzy przychodzą z wielkiego ucisku i wyprali szaty swoje, i wybielili je we krwi Baranka. Dlatego są przed tronem Bożym i służą mu we dnie i w nocy w świątyni jego, a Ten, który siedzi na tronie, osłoni ich obecnością swoją" [Obj. 7:14-15]

Tomaszu, ile razy trzeba coś napisać, żebyś to przeczytał, a następnie się do tego odniósł?

tomasz napisał(a):
sprawa jest niezwykle prosta. Pierwsi chrzescijanie wierzyli, ze meczennicy ida bezposrednio do nieba. To wiara pierwszych chrzescijan. Poza tym nie ma ani jednego wersetu o trybunale Bema w niebie. Przestudiowalem wszystkie i nagrody beda rozdane w "chwili jego przyjscia"

DUSZE męczenników idą do nieba. Dlatego Obj. 6:9 mówi o DUSZACH męczenników przychodzących z wielkiego ucisku. Natomiast Kościół zamieszka w niebie po tym, jak Pan Jezus go do nieba weźmie, co dokładnie obiecał w Jana 14:2-3. Według Biblii każdy zbawiony człowiek idzie do nieba, gdzie jest Pan - nie tylko męczennicy [II Kor. 5:6-8; Flp. 1:23 i in.]. To w islamie i katolicyzmie wyłącznie męczennicy idą bezpośrednio do nieba.

Trybunał Chrystusowy odbędzie sie po zmartwychwstaniu Kościoła, bo każdy jest sądzony po swoim zmartwychwstaniu. Musi się on odbyć przed zaślubinami Baranka - dlatego podczas zaślubin Oblubienica jest ubrana już wyłacznie w sprawiedliwe uczynki świętych [Obj. 19:7-8], to, co niesprawiedliwe, musiało zostać z niej zdjęte wcześniej [Rzym. 14:10; II Kor. 5:10; I Kor. 3:11-15]. Na ziemi będzie sąd nad narodami, ale nie czytamy nic o sądzie nad Kościołem na ziemi. Musiałby się on odbyć przed zaślubinami, a to byłoby bez sensu.

Nagrody w chwili przyjścia na ziemię będą dotyczyły służby w Erze Mesjańskiej (władzanad wieloma miastami), a nie nagród dawanych Kościołowi w niebie podczas sądu przed Trybunałem CVhrystusowym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 2:54 pm 

ani_isza napisał(a):
ck napisał(a):
Gabi napisał(a):

Gabi już jakiś czas pisuje na forum i nie zauważyłam, żeby Jej ufność polegała na "wierze w pochwycenie przed uciskiem". To była zagrywka "poniżej pasa" z Twojej strony.

Droga Ani_Iszo, ja nie odniosłem się DO WSZYSTKICH wpisów Gabi na tym forum, ani też nie oceniam Gabi. Odniosłem się do tego co Gabi napisała w cytacie powyżej. Mój komentarz do TEGO wpisu był jak najbardziej uprawniony, gdyż można z niego taki wniosek wyciągnąć.
Zatem Twój wniosek jakoby to miała być z mojej strony zagrywka poniżej pasa jest chybiony.
Zapewniam Ciebie też, że w moich intencjach niema zachowań, które usiłujesz mi przypiąć. Raczej możesz to potraktować jako słowa korekty, jeśli, zaznaczam jeśli, faktycznie Gabi próbowałaby własnymi wysiłkami zapewnić sobie pozory bezpieczeństwa.
Jeśli już lubisz doszukiwać się złośliwości u innych, to proszę zwróć uwagę jak Gabi sparafrazowała moją wypowiedź pisząc, że ck będzie się pocieszał myślą, że to tylko 7 lat potrwa- ja czegoś takiego nie napisałem.
Oczywiście ja nie mam o to najmniejszego żalu do Gabi bo wiem, że ta siostra żartowała.

Ani_Isza napisał(a):
Ale widać, że w TYM temacie Ty ck, wolisz wysuwać jedynie takie wnioski, przekomarzać się lub podawać wklejki [bez ustosunkowywania się do nich],

Nie wiem czy wiesz, ale dyskusje można potocznie nazwać "przekomarzaniem się".
Podając "wklejkę" poprosiłem o opinię. Najbardziej zależało mi na ustosunkowaniu się do rysu historycznego.
Ani_Isza napisał(a):
zamiast pokazać gdzie jest błąd w rozumowaniu i pokazać biblijne wyjaśnienie.

Ależ napisałem przecież, że za błąd uważam skupianie uwagi na wyczekiwaniu czy to na pochwycenie, czy też na prześladowania.
Chciałbym poznać również Twoją opinię na ten temat.
Mam nadzieję, że teraz nie obrazisz się na mnie i nie zaczniesz traktować jak jakiegoś wroga :)
Ani_Isza napisał(a):
Jakie masz wnioski na temat tego kim są, po co i skąd się wzięło 24 starców w r.4-5 Objawienia?

Na chwilę obecną nie mam w tym jasności, ale badam temat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 3:10 pm 

ck napisał(a):
Ależ napisałem przecież, że za błąd uważam skupianie uwagi na wyczekiwaniu czy to na pochwycenie, czy też na prześladowania

Czekanie na Pochwycenie to jest właśnie czuwanie i "robienie tego, co do nas należy", żeby Pan nas zastał na służbie, gdy nagle powróci [Mat. 24:45-51]. To się wcale nie kłóci z oczekiwaniem na Pana (a nie na gniew Boży):

"Nasza zaś ojczyzna jest w niebie, skąd też Zbawiciela oczekujemy, Pana Jezusa Chrystusa, który przemieni znikome ciało nasze w postać, podobną do uwielbionego ciała swego, tą mocą, którą też wszystko poddać sobie może" [Flp. 3:20-21]

"(...) i oczekiwać Syna jego z niebiosów, którego wskrzesił z martwych, Jezusa, wyciągającego nas z gniewu przychodzącego" [I Tes. 1:10 interlinia]

"A Duch i oblubienica mówią: Przyjdź! A ten, kto słyszy, niech powie: Przyjdź! (...) Tak, przyjdę wkrótce. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" [Obj. 22:17,20]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 3:24 pm 

Cytuj:
Jeśli już lubisz doszukiwać się złośliwości u innych, to proszę zwróć uwagę jak Gabi sparafrazowała moją wypowiedź pisząc, że ck będzie się pocieszał myślą, że to tylko 7 lat potrwa- ja czegoś takiego nie napisałem.
Oczywiście ja nie mam o to najmniejszego żalu do Gabi bo wiem, że ta siostra żartowała.

To sie ciesze :D . Rzeczywiscie mial to byc zart.

A wracajac do tematu to mylisz sie, drogi ck, co do mojego poczucia bezpieczenstwa. Przekonanie o pochwyceniu przed uciskiem ma mi co niby przyniesc? Ulge ze nie zostane zamordowana ja albo moja rodzina dla imienia Pana Jezusa? Zauwaz ze nie potrzebny byl wielki ucisk aby wiek XX charakteryzowal sie najwieksza iloscia mordow dokonanych na chrzescijanach. A ucisku to moge nawet nie doczekac (pomijajac fakt pochwycenia). Dzis jestem a jutro moze mnie nie byc gdyz jak trawa jestem... Jestem w ciazy, strasza nowa odmiana grypy a umieralnosc wsrod chorych ciezarnych jest bardzo wysoka ponoc. Jak widzisz zadna to dla mnie pociecha ze mnie ucisk ominie :wink: . Poczucia bezpieczenstwa powinnismy szukac u Pana Jezusa codziennie bez wyjatku.

P.S. A swoja droga to ciesze sie ze dane mi bylo sobie poukladac i zrozumiec eschatologie czasow ostatecznych czego i tobie zycze.

Pozdrawiam!

2Tm 3:16 "Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 3:24 pm 

Smoku,
prosze przeanalizuj swoj wpis jescze raz.
Po pierwsze powolujesz sie na wersety raz tyczace sie Kosciola a raz ludzi w wielkim ucisku, wszystko aby poprzec teze o sluzbie swiatynnej 24 starszych (oznaczajacych wg Ciebie caly kosciol pochwycony) przed uciskiem.
Kto jest "zwyciezca" odnajdziesz w dalszej czesci apokalipsy.
Nie podales adnego wersetu sadu Bema, ktory odbedzie sie w momencie paruzji.Oczywiscie Pan przyjdzie w chwale wraz z tysiacami swoich swietych.

2kor

11 Fundamentu bowiem nikt nie może położyć innego, jak ten, który jest położony, a którym jest Jezus Chrystus. 12 I tak jak ktoś na tym fundamencie buduje: ze złota, ze srebra, z drogich kamieni, z drzewa, z trawy lub ze słomy, 13 tak też jawne się stanie dzieło każdego: odsłoni je dzień [Pański]; okaże się bowiem w ogniu, który je wypróbuje, jakie jest. 14 Ten, którego dzieło wzniesione na fundamencie przetrwa, otrzyma zapłatę; 15 ten zaś, którego dzieło spłonie, poniesie szkodę: sam wprawdzie ocaleje, lecz tak jakby przez ogień1. 16 Czyż nie wiecie, żeście świątynią Boga i że Duch Boży mieszka w was? 17 Jeżeli ktoś zniszczy świątynię Boga, tego zniszczy Bóg. Świątynia Boga jest świętą, a wy nią jesteście.

1j2,28

28 Teraz właśnie trwajcie w Nim, dzieci,
abyśmy, gdy się zjawi, mieli w Nim ufność
i w dniu Jego przyjścia nie doznali wstydu.

Mamy żyć jako dzieci Boże

29 Jeżeli wiecie, że jest sprawiedliwy,
to uznajcie również,
że każdy, kto postępuje sprawiedliwie, pochodzi od Niego.

I kor 9,24

24 Czyż nie wiecie, że gdy zawodnicy biegną na stadionie, wszyscy wprawdzie biegną, lecz jeden tylko otrzymuje nagrodę? Przeto tak biegnijcie, abyście ją otrzymali. 25 Każdy, który staje do zapasów, wszystkiego sobie odmawia; oni, aby zdobyć przemijającą nagrodę, my zaś nieprzemijającą. 26 Ja przeto biegnę nie jakby na oślep; walczę nie tak, jakbym zadawał ciosy w próżnię, 27 lecz poskramiam moje ciało i biorę je w niewolę, abym innym głosząc naukę, sam przypadkiem nie został uznany za niezdatnego.

i tes 2,19

19 Ale jakaż jest nasza nadzieja albo radość, albo wieniec chwały? Czyż nie wy nią będziecie przed Panem naszym Jezusem Chrystusem w chwili Jego przyjścia?Wy bowiem jesteście dla nas chwałą i radością.

flp 2, 15

abyście się stali bez zarzutu i bez winy jako nienaganne dzieci Boże pośród narodu zepsutego i przewrotnego8. Między nimi jawicie się jako źródła światła w świecie. 16 Trzymajcie się mocno Słowa Życia, abym mógł być dumny w dniu Chrystusa, że nie na próżno biegłem i nie na próżno się trudziłem9. 17 A jeśli nawet krew moja10 ma być wylana przy ofiarniczej posłudze około waszej wiary, cieszę się i dzielę radość z wami wszystkimi: 18 a także i wy się cieszcie i dzielcie radość ze mną!

2tm4,8

6 Albowiem krew moja już ma być wylana na ofiarę, a chwila mojej rozłąki nadeszła. 7 W dobrych zawodach wystąpiłem, bieg ukończyłem, wiary ustrzegłem. 8 Na ostatek odłożono dla mnie wieniec sprawiedliwości, który mi w owym dniu odda Pan, sprawiedliwy Sędzia, a nie tylko mnie, ale i wszystkim, którzy umiłowali pojawienie się Jego.

wszystkie teksty mowia o KONKRETNYM dniu Chrystusa (inaczej Panskim), w ktorym przyjdzie, objawi sie. No chyba, ze Chrystus bedzie caly czas przychodzil przez caly swoiscie rozumiany Dzien Panski.
Przypomina mi to swiadkow i ich sekretną "obecność".
Ani pol wersetu umiejscawiajacego rozanie nagrod w czasie ucisku.

Co do "braci w niebie" to sam sobie odpowiedziales- kto idzie do nieba i kiedy. Wiec wierzacy nie musza byc w niebie WSKUTEK SEKRETNEGO POCHWYCENIA.Czyli samobój.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 4:14 pm 

Tomaszu, po raz kolejny uciekasz od rzetelnej dyskusji na konkretny temat.

tomasz napisał(a):
Po pierwsze powolujesz sie na wersety raz tyczace sie Kosciola a raz ludzi w wielkim ucisku, wszystko aby poprzec teze o sluzbie swiatynnej 24 starszych (oznaczajacych wg Ciebie caly kosciol pochwycony) przed uciskiem.

Chciałeś dowodów na to, że ktoś służy w niebiańskiej świątyni. No to dostałeś te dowody. Będą tam służyły dwie grupy - Kościół to filary i kapłani, a druga grupa to ci, którzy przychodzą z wielkiego ucisku. Nie są ani filarami ani kapłanami w tej świątyni. Ale jedni i drudzy w niej służą i to jest odpowiedź na Twoje pytanie.

Cytowane przez Ciebie teksty są albo przez Ciebie wypaczone, albo w ogóle nie potwierdzają tego, co byś chciał, żeby potwierdzały.

II Kor. 3:11-15 nie mówi o Dniu Pańskim i słowa "Pański" NIE MA W TEKŚCIE - to Ty je wsadziłeś, żeby "wyjść na swoje". A to jest NIEUCZCIWE. Za dodawanie czegokolwiek do Słowa Bożego grożą konkretne konsekwencje opisane w Biblii. I Jana 2:28 został przez Ciebie wyrwany z kontekstu - kilka wersetów dalej jest napisane, że chodzi o moment, w którym "ujrzymy Go jakim jest" - wtedy będziemy do Niego podobni, bo zmartwychwstaniemy [I Jana 3:2]. Przecież my Go zobaczymy w czasie Pochwycenia. I Kor. 9:24 mówi o nagrodzie, ale nie mówi, kiedy miałaby być otrzymana, więc jest nie na temat. I Tes. 2:19 mówi o przyjściu Pana po Kościół - wtedy Paweł będzie z dumą mógł zobaczyć, że jego "wychowankowie" również zostana pochwyceni. Słowo "przyjście" oznacza po prostu przyjście. Może być po Kościół albo z Kościołem - w zależności od kontekstu.

O tym samym mówi Flp. 2:15 - Paweł chce być dumny z innych swoich wychowanków, czyli Filipian, podczas Pochwycenia Kościoła, kiedy Pan przyjdzie po swój Kościół. Pan Jezus powiedział, że o tym dniu nikt nie wie i dlatego mamy czuwać [Mat. 24:36-44]. II Tym. 4:9 mówi o pojawieniu się Jego pokazanie się. Czy tutaj jest napisane, że chodzi o pokazanie się światu? Nie zauważyłem. Bo chyba nie zakładasz, że Kościół nie zobaczy Pana, skoro ma się z Nim spotkać na obłokach?

Niestety, ANI JEDEN z podanych przez Ciebie tekstów nie mówi o DNIU PAŃSKIM. Dlatego usiłujesz przekręcić tekst, wsadzając tam słowa, których w nim nie ma, albo usiłujesz SUGEROWAĆ, że Pochwycenie jest Dniem Pańskim - dlatego piszesz "w Dniu Chrystusa (inaczej Pańskim)".

Tylko I Kor. 3:11-15 mówi o rozdaniu nagród, ale niestety wypaczyłeś tekst, bo on mówi o "dniu", ale nie mówi o Dniu Pańskim. Inne teksty pokazują jaki to będzie dzień [dzień sądu przed trybunałem Chrystusowym] i gdzie odbędzie się ten sąd [w niebie przed zaślubinami Baranka].

tomasz napisał(a):
Nie podales adnego wersetu sadu Bema, ktory odbedzie sie w momencie paruzji. Oczywiscie Pan przyjdzie w chwale wraz z tysiacami swoich swietych.

Napisałem, dlaczego sąd ten musi dotyczyć ludzi zmartwychwstałych (czyli po Pochwyceniu Kościola) i dlaczego musi sie odbyć przed zaślubinami Baranka, które odbędą się w niebie. Nadal nie otrzymałem od Ciebie odpowiedzi na pytanie jak i kiedy Kościół dostanie sie do nieba i gdzie odbędą się zaślubiny Baranka, skoro on przyjdzie Z NIEBA z Kościołem. Przestań kręcić i odpowiedz wreszcie na te i inne moje pytania.

tomasz napisał(a):
Co do "braci w niebie" to sam sobie odpowiedziales - kto idzie do nieba i kiedy. Wiec wierzacy nie musza byc w niebie WSKUTEK SEKRETNEGO POCHWYCENIA. Czyli samobój.

Czy ty odróżniasz dusze męczenników od Kościoła zabranego do nieba do mieszkań w niebie? Bo ja nie zauważyłem, żeby Pan Jezus mówił w Jana 14:2-3 o zabraniu dusz wierzących do nieba, albo o męczeństwie wierzących. Mówił o zabraniu Kościoła do mieszkań przygotowanych w niebie - stąd "mieszkańcy nieba" jako bracia męczenników. Twój problem polega na tym, że Twoja teologia w ogóle nie wpuszcza Kościoła do nieba po Pochwyceniu - najwyraźniej widzisz tam same dusze.

Tomaszu, dopóki nie odpowiesz na moje pytania, niestety muszę Cię ignorować. Cały czas uciekasz w jakieś inne wątki i szczegóły, wymyślasz coś nowego i zadajesz kolejne pytania, ale nie umiesz odpowiedzieć na moje, które zadałem już dawno temu. No i proszę o alternatywną interpretację Obj. 4-5. Dopóki tego nie uczynisz, nie licz na moje odpowiedzi.

Ostatnio edytowano Śr lis 18, 2009 4:20 pm przez Smok Wawelski, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 4:26 pm 

tomasz napisał(a):
Ani_iszo,
prosze o twarde dowody, ze 24 starcow to Kosciol.Prosze o dowod, ze liczbe 24 nalezy wyjasniac symbolicznie.Prosze o dowod, ze zostali pochwyceni.
[...]
Twarde dowody, a nie spekulacje i skakanie od symbolu do doslownosci tekstu. Latwo zarzucac bledy np adwentystom, a jak przychodzi do falsykikacji swoich teorii , to chowamy sie za symbole.

Smok je podaje.
Ja więc odniosę się tylko do takiej logiki w odrzucaniu argumentów: "skakanie od symbolu do doslownosci tekstu".
W Księdze objawienia jest mnóstwo symboli.
Ich wyjaśnienie bywa w samym tekście lub innych tekstach o proroctwach lub u Proroków, które już pojawiły się wcześniej.

Ja na to patrze tak- co wiem z tekstu o tych 24 presbiteros?
-odziani w białe szaty
-na głowach złote korony/wieńce [zwycięzców!?]
-trzymaja harfy i czasze pełne kadzideł [modlitw świętych]
- śpiewaja nową pieśń [o sobie]
-czytam też co zawiera tekst pieśni
Co według CIebie to oznacza i co "mówi" o starszych?

ps.: Tomaszu odpisz jak obiecałeś wcześniej na moje pytania.

Czytajcie i pilnujcie, czy w krzaki nie włażę :)

Podobnie jak wybrani przez Dawida do służby światynnej wszyscy byli z lewitów [chodzi mi ot o, że z rodu kapłańskiego-dopuszczonych z zasady do służby przy ołtarzu]. Jest jeszcze takie miejsce, które wskazuje na fakt, że samo bycie rodem kapłanskim nie wystarcza, potrzeba jeszcze zachować się w czujności, czystości i wierności przed JHWH.
Ta wskazówka ważna dla "ludu kapłańskiego" jest u Ezechiela 44 i dot. dopuszczenia do służby w milenijnej świątyni: reszta która nie czuwała musiała ponieść karę, a zazwyczaj przykład Izraela miał służyć ku nauce dla kościoła [!?].

Jednak widzę tu rzecz nową. Ród lewitów nigdy nie był nazywany "kapłańskim i królewskim". Kapłaństwo i królestwo idzie razem dopiero po linii Arcykapłana wg porządku "Melchisedeka".
Smoku czytaj, czy nie bredzę ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 6:25 pm 

Gabi napisał(a):
Cytuj:

To sie ciesze :D . Rzeczywiscie mial to byc zart.

Wiem Gabi, znam się na żartach ;)

Gabi napisał(a):
A wracajac do tematu to mylisz sie, drogi ck, co do mojego poczucia bezpieczenstwa. Przekonanie o pochwyceniu przed uciskiem ma mi co niby przyniesc? Ulge ze nie zostane zamordowana ja albo moja rodzina dla imienia Pana Jezusa?

To dobrze, że się mylę. Mam nadzieję, ze rozumiesz też mnie, dlaczego tak odebrałem Twój wpis.
Gabi napisał(a):
Jestem w ciazy, strasza nowa odmiana grypy a umieralnosc wsrod chorych ciezarnych jest bardzo wysoka ponoc.

Siostro nie ulegaj medialnej propagandzie. Wirus AH1N1 cechuje się łagodniejszym przebiegiem od zwykłej grypy sezonowej. Ta cała pandemia jest zwykłym straw-manem.
Żeby nie robić off topa- jeśli Cię temat interesuje, więcej zgromadzonych informacji na ten temat znajdziesz
TUorazTU

Smok napisał(a):
Drogi ck, czy Twoim zdaniem mamy oczekiwać na PRZYJŚCIE PANA PO KOŚCIÓŁ, czy na PRZYJŚCIE PANA Z KOŚCIOŁEM? Mam nadzieję, że jest to pytanie retoryczne...

Oczywiście, że mamy oczekiwać przyjścia Pana, który przyjdzie po Kościół.
ppajda napisał(a):
CZYM sie mozna odnosnie przyjscia Pana pocieszac, JESLI (wedlug Ciebie) Kosciol nie zostanie pochwycony PRZED "wielkim uciskiem"?

Bracie, to nie jest według mnie. Zauważ, że ja, jak do tej pory nie skłaniam się jednoznacznie do żadnej z doktryn. Nie mam (jeszcze) pewności.
Odpowiadając na Twoje pytanie: Czym się można pocieszać, odnośnie przyjścia Pana, który by nie pochwycił Kościoła przed uciskiem? Może to zabrzmi banalnie, ale właśnie tym, że niebawem Pan przyjdzie. Tym :)

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1