zetknęłam się, pewnie nie ja jedna, z myleniem znaczenia pojęcia "Dzień Pański"
już przy innych okazjach było to wyjaśniane, ale osobnego tematu nie dopatrzyłam, stąd nowy (temat)
niektórzy uważaja, że dzień zmartwychwstania był nazwany "dniem pańskim", dlatego należy go święcić (czyli chyba myślą o niedzieli?)
rozumiem, że w Starym Testamencie taka nazwa oznacza Dzień Wylania Gniewu i Kary:
Iz 13:6 BT "Zawyjcie, bo bliski jest dzień Pański, nadchodzi jako klęska z rąk Wszechmocnego."
Iz 13:9 BT "Oto dzień Pański nadchodzi okrutny, najwyższe wzburzenie i straszny gniew, żeby ziemię uczynić pustkowiem i wygładzić z niej grzeszników."
Ez 30:3 BT "Bliski jest bowiem dzień, bliski jest dzień Pański. Dniem chmur będzie czas kary narodów pogańskich."
Oz 9:5 BT "Cóż uczynicie w dzień święta, w uroczysty dzień Pański?"
Jl 1:15 BT "Ach, biada! Co za dzień! Bliski jest dzień Pański, a przyjdzie on jako spustoszenie od Wszechmogącego."
Jl 2:1 BT "Dmijcie w róg na Syjonie, a wołajcie na górze mej świętej! Niechaj zadrżą wszyscy mieszkańcy kraju, bo nadchodzi dzień Pański, bo jest już bliski."
Jl 2:11 BT "A Pan wydaje głos przed wojskiem swoim, gdyż bardzo liczny jest Jego obóz i pilni wykonawcy Jego rozkazów; wielki bowiem będzie dzień Pański i straszliwy bardzo. I któż go przetrzyma?"
Jl 3:4 BT "Słońce zmieni się w ciemność, a księżyc w krew, gdy przyjdzie dzień Pański, dzień wielki i straszny."
Jl 4:14 BT "Tłumy i tłumy w Dolinie Wyroku [znajdować się będą], bo bliski jest dzień Pański w Dolinie Wyroku."
Am 5:20 BT "Przecież dzień Pański jest ciemnością, a nie światłem, mrokiem, a nie ma w nim jasności?"
Ab 1:15 BT "Albowiem bliski jest dzień Pański przeciwko wszystkim narodom. Jak ty czyniłeś, tak będą postępować wobec ciebie: [odpowiedzialność za] czyny twoje spadnie na twoją głowę."
So 1:14 BT "Bliski jest wielki dzień Pański, bliski i rychły on bardzo; głos dnia Pańskiego okrutny; wtedy z rozpaczy zakrzyknie i mocarz."
So 2:2 BT "pierwej nim zostaniecie odrzuceni jak plewa, co wnet ulatuje; zanim przyjdzie na was zapalczywość gniewu Pańskiego, zanim przyjdzie na was dzień gniewu Pańskiego."
a w NT też jest do tego odwołanie w kontekście użycia:
"słońce zamieni się w ciemności, a księżyc w krew, zanim nadejdzie dzień Pański, wielki i wspaniały."[Dz 2:20 BT]
"On też będzie umacniał was aż do końca, abyście byli bez zarzutu w dzień Pana naszego Jezusa" [1Kor 1:8 BT]
"tak też jawne się stanie dzieło każdego: odsłoni je dzień /Pański/; okaże się bowiem w ogniu, który je wypróbuje, jakie jest." [1Kor 3:13 BT]
"wydajcie takiego szatanowi na zatracenie ciała, lecz ku ratunkowi jego ducha w dzień Pana Jezusa." [1Kor 5:5 BT]
"jak już po części zostaliśmy przez was zrozumiani: mianowicie że w dzień Pana naszego Jezusa ja będę waszą chlubą, tak jak i wy moją."[2Kor 1:14 BT]
"Sami bowiem dokładnie wiecie, że dzień Pański przyjdzie tak, jak złodziej w nocy." [1Tes 5:2 BT]
"Jak złodziej zaś przyjdzie dzień Pański, w którym niebo ze świstem przeminie, gwiazdy się w ogniu rozsypią, a ziemia i dzieła na niej zostaną znalezione." [2P 3:10 BT]
i teraz najciekawsze miejsce:
"i od Jezusa Chrystusa, Świadka Wiernego, Pierworodnego umarłych i Władcy królów ziemi. Temu, który nas miłuje i który przez swą krew uwolnił nas od naszych grzechów, (6) i uczynił nas królestwem - kapłanami Bogu i Ojcu swojemu, Jemu chwała i moc na wieki wieków! Amen. (7) Oto nadchodzi z obłokami, i ujrzy Go wszelkie oko i wszyscy, którzy Go przebili. I będą Go opłakiwać wszystkie pokolenia ziemi. Tak: Amen. ( 8 ) Jam jest Alfa i Omega, mówi Pan Bóg, Który jest, Który był i Który przychodzi, Wszechmogący. (9) Ja, Jan, wasz brat i współuczestnik w ucisku i królestwie, i wytrwałości w Jezusie, byłem na wyspie, zwanej Patmos, z powodu słowa Bożego i świadectwa Jezusa. (10)Doznałem zachwycenia w dzień Pański i posłyszałem za sobą potężny głos jak gdyby trąby(11) mówiącej: Co widzisz, napisz w księdze i poślij siedmiu Kościołom..."[Ap 1:10 BT]
w kontekstach użycia (i znając starotestamentowe wskazania o podobnej treści znaczeniowej) to na "niedzielę" to nie wygląda
chyba, że ten "straszny" dzień tak wypadnie w tygodniu
no i mam pytanie wobec tego:
jeden dzień kary i gniewu, czy bardziej: dni wylania gniewu?
no bo to wszystko, co Jan oglądał - "dzień Pański" - odbywało się w czasie...
|