Cytuj:
Działalność psychologa obejmuje liczne dziedziny życia publicznego, m.in. oświatę (psychologia wychowawcza)
Taaa...uczę w szkole i widzę efekty. Przjeżdżają nas szkolić psychologowie, którzy wamwiają nam, że " w dzieciach jest dobro, tylko trzeba je odszukać i rozwijać". Przymierz to do Słowa Bożego.
Widzę też, jak ulegając wszechobecnemu psychologizowaniu pobłaża się młodzieży, relatywizuje problemy, usprawiedliwia grzech.
Cytuj:
, medycynę (psychologia kliniczna, psychologia rozwoju człowieka, psychologia zdrowia),
Miałam okazję "być leczona" przez "specjalistów". Dowiedziałam się, że mam myśleć o o sobie dobrze, pokochać siebie, wtedy będzie O.K. Mam dostrzec w sobie wartość. A odpowiedzialni za mój wypaczony charakter są...rodzice, nauczyciele...Słowem: moje "ja" zawsze w centrum. Błędne koło.
Cytuj:
współzawodnictwo sportowe (psychologia sportu)
,
Pogoń za miejscami...wyścig szczurów...Wygrana za wszelką cenę? I jak udźwignąć związany z tym stres:twisted:
Cytuj:
wymiar sprawiedliwości i organy ścigania (psychologia sądowa),
I dlatego takie mądre wyroki mamy...a resocjalizacja kwitnie.
Cytuj:
organizacje (doradztwo personalne), głównie zakłady pracy (psychologia pracy i organizacji),
reklamę i marketing (psychologia reklamy)
Czyli- jak manipulować innymi, żeby osiągnąć założony cel...( czyli zarobić jak najwięcej kasy).
Cytuj:
oraz prywatnego (psychoterapia).
ofiarą której byłam. Dziękuję.
Cytuj:
Dusza?
Emocje, motywacje, popędy itp
Psychologia potrafi oddzielić duszę od ducha? Myślałam, że to może tylko Słowo Boże...