www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz cze 19, 2025 10:01 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 01, 2010 7:16 pm 

OK :)
Dziękuję za wyjaśnienie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 01, 2010 7:30 pm 
Smoku, ja tu sobie pewnie poczytam czasem choc najchetniej nie chcialabym tu wogole wracac. Starajcie sie i eliminujcie, ja Wam nie chce w tym przeszkadzac. Nie potrzebuje tu z nikim na priv rozmawiac, wymienilam sie mailami. Nie napisze nic wiecej co mam na koncu jezyka, bo nie chce Cie zranic, nie jestem obrazona, nie zwijam zabawek by isc do innej piaskownicy, takie piaskownice nie dla mnie. Nie bede robic sobie z Was gazetki sciennej gdzies indziej ani na priv.a to co mam na koncu jezyka powiedza Wam napewno inni, ale czy Wy tego nie wyeliminujecie!? A powod do usuniecia mojego konta to moja prosba, po prostu, dla dobra Waszego forum, gdyz ja sie do Waszych staran i zasad dostosowac nie potrafie.

Rozo kochana, nie denerwuj sie, Smok napewno chcial dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 01, 2010 8:11 pm 

No i właśnie o to chodzi, żeby zamiast pisać to, co się ma na końcu języka odetchnąć, pomodlić się i napisać na spokojnie. Język (a szczególnie jego koniec) jest jak mały ogień, który potrafi zapalić wielki las [Jak. 3:5]. Dotyczy to każdego człowieka i nie ma tutaj wyjątków. Dlatego na tak wielu forach chrześcijańskich toczą się regularne bijatyki. A przecież można inaczej. Spokojnie, bez nerwów, merytorycznie i ku zbudowaniu. Tak próbujmy i wszyscy dobrze na tym wyjdziemy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 02, 2010 5:42 am 
wlasnie ja tak staram sie robic jak napisales, a i tak zle, ale teraz do mnie jest to slowo;

"Albowiem taka jest wola Boża, abyście dobrze czyniąc, zamykali usta niewiedzy ludzi głupich, jako wolni, a nie jako ci, którzy wolności używają za osłonę zła, lecz jako słudzy Boga. Wszystkich szanujcie, braci miłujcie, Boga się bójcie, króla czcijcie. Domownicy, bądźcie poddani z wszelką bojaźnią panom, nie tylko dobrym i łagodnym, ale i przykrym, albowiem to jest łaska, jeśli ktoś związany w sumieniu przed Bogiem znosi utrapienie i cierpi niewinnie. Bo jakaż to chluba, jeżeli okazujecie cierpliwość, policzkowani za grzechy? Ale, jeżeli okazujecie cierpliwość, gdy za dobre uczynki cierpicie, to jest łaska u Boga. Na to bowiem powołani jesteście, gdyż i Chrystus cierpiał za was, zostawiając wam przykład, abyście wstępowali w jego ślady; On grzechu nie popełnił ani nie znaleziono zdrady w ustach jego; On, gdy mu złorzeczono, nie odpowiadał złorzeczeniem, gdy cierpiał, nie groził, lecz poruczał sprawę temu, który sprawiedliwie sądzi; On grzechy nasze sam na ciele swoim poniósł na drzewo, abyśmy, obumarłszy grzechom, dla sprawiedliwości żyli; jego sińce uleczyły was. Byliście bowiem zbłąkani jak owce, lecz teraz nawróciliście się do pasterza i stróża dusz waszych" [I Piotra 1:15-25]

Chwala Bogu!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 06, 2010 1:38 am 
"Poznanie nadyma, ale miłość buduje. (2) Jeśli kto mniema, że coś poznał, jeszcze nie poznał, jak należało poznać; (3) lecz jeśli kto miłuje Boga, do tego przyznaje się Bóg." (1 list do Koryntian 8:2-3, Biblia Warszawska)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 03, 2010 6:48 am 
1.Wśród tylu trosk mieć marzeń czas,
A kłamstwem nie plamić swoich ust.

Ref. Po prostu z Jezusem żyć,
Zwyczajnie, bez wielkich słów,
Każdy dzień powierzać Mu,
Stale przy Nim być.

2.Miłość do ludzi czerpać zeń
Dobrocią koić wszelki ból.

3.Szczęściem radosnych cieszyć się,
A krzywdą smutnych przejąć się.

4.Mocno uścisnąć bratnią dłoń,
Każdemu w oczy spojrzeć móc.

http://brass3.wrzuta.pl/audio/039EVOjjH ... ezusem_zyc

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lis 02, 2010 4:57 pm 
Ostatnio nauczylam sie robic chleb razowy domowy na zakwasie, bez drozdzy i pieke jak szalona. :)
Zakwas tez sama wychodowalam. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lis 02, 2010 6:11 pm 

Dawaj przepis - razem z tym jak wyhodować zakwas :D

ps.: Wszyscy których pytaliśmy wmawiają nam, że bez zakwasu a na drożdżach, a ja pamiętam, że babcia miała do tego zakwas...

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!
"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lis 03, 2010 1:04 pm 

google moim przyjacielem - mam przepisy z tej strony:

http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2 ... wasie.html
a zaczyn zwyczajnie musi postać dłużej [kilka dni podobno] i można piec bez drożdży

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lis 03, 2010 2:28 pm 
Ani przepraszam, ze tak pozno sie odzywam, no ja tez wszystko wygoglowalam i podam Ci;
ja robie ten chleb;
http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Tatt ... wasie.html

dlatego, ze na niego potrzeba duza ilosc zakwasu, a przy chodowaniu zakwasu, duzo sie wyzuca i zeby nie wyzucac, ja chodowalam caly czas i mialam tego duzo, choc nawet nie byl bardzo djrzaly , wiec dodalam na wszelki wypadek drozdzy, ale dzis upieklam bez drozdzy juz, bo zakwas starszy o kilka dni , a wiec i mocniejszy i chlebek jeszcze lepszy.

Ta stronka jest bardzo fajna, zreszta nie tylko ta, ale ta mi sie najbardziej spodobala, zobacz rozne przepisy ze zdjeciami chlebkow;

http://mojewypieki.blox.pl/strony/Chleby.html

a na samym dole jest przepis na zakwas, ale ja robilam z innego przepisu, gdzie wiele sie mialo marnowac, wiec wyszukaj sobie w google, bo sa rozne.

Jesli chcesz moge Ci podac ten przepis wedlug ktorego ja robiloam zakwas, ale i tak nie trzymalam sie kurczowo przepisu, a zakwas jakos wyszedl i chlebki coraz lepsze , ladniejsze i smaczniejsze, Zakwasu nie trzeba sie bac, choc niektorym niby nie wychodzi, ale jak mi wyszedl to i Tobie wyjdzie.

podziel sie wrazeniami jak bedziesz robic. :)

Jesli chcesz podam Ci jeszcze inne stronki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lis 03, 2010 2:44 pm 
To chyba fajny przepis na zakwas; http://kotlet.tv/zakwas

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lis 03, 2010 5:40 pm 

agnieszkas napisał(a):
To chyba fajny przepis na zakwas; http://kotlet.tv/zakwas
Dzięki, nie przejmuj się, że później odpisałąś. Ja i tak takie wyskoki mogę uprawiać w łikend jak mam wsparcie męża [z przyczyn praktycznych] i wstawimy zakwas do fermentowania odpowiednio wcześniej, żeby nam wyszło na łikend.
Jak byś miała jakiś przepis na okiełznanie dwulatka, to też daj - potrzeba jest bieżąca :lol: a już zapomniałąm jak to było przy córce i się za bardzo wyluzowaliśmy.

Co do 5 dni na zakwas, to ja jakoś tak wykombinowałam na zasadzie luźnych skojarzeń z Biblii i praktyczności efektu zaleceń Paschy, że to raczej jakoś 6-7 dni musiałoby fermentować. A Tobie wyszło po pięciu i wystarczyło?

Welcome to Elijahnet!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lis 04, 2010 12:05 pm 
Ani ja juz na 3 dzien wykorzystalam zakwas, by nie wyrzucac i nie produkowac w nieskonczonosc, bo ja rozbilam z przepisu, gdzie zaczynalo sie od 200 gram maki i 200 gram wody, a po 24 godzinach bralo sie 100gram tej mikstury czyli 1/4 i dodawalo sie do tego znowu 100 gram maki i tyle samo wody, a reszta miala isc do kosza, ale ja nie chcialam ot tak sobie wyzucic, wiec co dobe rozmnazalo mi sie to w strasznym tempie, wiec taki jeszcze malo zakwaszony zakwas postanowilam wyprobowac i wykorzystalam do bagietek, ale dodalam drozdze. No nie bylo to zle, ale teraz moj zakwas ma wlasnie chyba 7 czy 8 dzien i jest ok, upieklam wlasnie 4 raz juz w sumie z tymi pierwszymi bagietkami. Ten Taterrowiec jest bardzo prosty. Wiesz , ze zakwas trzeba dokarmiac i tym samym zwieksza sie jego ilosc !? No i jakbys nie doczytala jeszcze to jak bedziesz robila juz chlebek to zostaw sobie troche 50-100 gram zakwasu na nastepny chlebek, to nie bedziesz musiala robic go od poczatku, tylko dokarmic i odczekac az zacznie pracowac/babelkowac i tak w kolko.

p.s. co do 2 latkow to u mnie bylo to juz prawie 10 i 7 lat temu, wiec tez juz nie pamietam jak ja sobie dawalam rade, a wychodzilo mi to duzo lepiej niz teraz, pewnie to te 10 dodatkowych lat robi swoje. :) To byl najpiekniejszy okres w moim zyciu zanim dzieci nie poszly do przedszkola i szkoly - pelna kontrola. :D , ale i teraz nie jest zle - dzieki Bogu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lis 04, 2010 1:44 pm 

Dziękuję Agnieszko, doceniam.
Będę zostawiać tę resztę do rozmnażania. A ze względów higienicznych [zalecanych biblijnie] raz na jakiś czas usunę stary zakwas :D

Welcome to Elijahnet!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lis 04, 2010 3:45 pm 
to pewnie przed swietem Paschy ?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1