- jeżeli chodzi o samo "dzielenie się opłatkiem", to zaprzestałam uczestnictwa w tym, gdy dowiedziałam się jakie to ma znaczenie w tym miejscu (- podobnie jak spożywanie "poświęconych" pokarmów wielkanocnych) - ja w tym nie chciałam już uczestniczyć
- jeżeli chodzi o samo "łamanie się chlebem" to rozumiem to tak, jak czytam o tym np. w Dz. Ap. 2:37-47
wierzący uczniowie wraz Mesjaszem, potem ci o jakich czytam w Dziejach Apostolskich i Listach "dzielili się chlebem"
spędzali wspólnie czas przy stole, czyli spożywali posiłek, mieli tzw. wspólnotę ze sobą, wspólnotę przy stole - zasiadali przy nim razem, bez podziałów ze względu na pochodzenie etniczne-ochrzczeni w imię Jezusa:
Ci więc, którzy przyjęli jego naukę, zostali ochrzczeni. I przyłączyło się owego dnia około trzech tysięcy dusz. 42 Trwali oni w nauce Apostołów i we wspólnocie, w łamaniu chleba i w modlitwach.(...)46 Codziennie trwali jednomyślnie w świątyni, a łamiąc chleb po domach, przyjmowali posiłek z radością i prostotą serca. 47 Wielbili Boga, a cały lud odnosił się do nich życzliwie. Pan zaś przymnażał im codziennie tych, którzy dostępowali zbawienia.
dlatego napisałam, że chciałabym łamać się z nimi chlebem - mieć z nimi wspólnotę w jednomyślności, jak z wierzącymi narodzonymi na nowo, ale tak nie jest, a spędzamy razem czas, bo są dla nas ważni, kochamy ich i chcielibyśmy dla nich jak naljepiej, ale ja nie muszę uczestniczyć w niczym, w czym oni "muszą" (bo tak nakazuje im np. ich tradycja)
odpowiedziałam szczerze jak to jest w moim przypadku
uważam, że każdy nowonarodzony sam musi podjąć swoją własną decyzję w tym temacie, bo tylko on wie jakie co ma dla niego znaczenie, co nim motywuje i w czym jest wolny
i osobiście bardziej podobają mi się "życzenia" jakie znajduję w Pismach- z tym, że tam noszą one nazwę błogosławieństw, np.:
"Łaska Pana naszego Jezusa Chrystusa niech będzie z wami!" Rzym. 16:20
"(...)a Bóg miłości i pokoju niech będzie z wami!" 2 Kor. 13:10-11
" A sam Pan pokoju niech was obdarzy pokojem zawsze i na wszelki sposób! Pan niech będzie z wami wszystkimi! " 2Tes. 3:16
dlatego, że tak nierealnie brzmią w dzisiejszych czasach i często wprowadzają w zakłopotanie nawet wierzących