www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 10:45 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz lis 04, 2010 4:51 pm 
ja robilam, a wlasciwie mialam zamiar robic zakwas wedlug przepisu tego;
http://www.kuba-pichci.pl/2010/03/zakwa ... j-100.html
tylko sie wlasnie zorientowalam, ze sie pomylilam i od 3 dnia za duzo dokarmialam, a i tak chlebek jest super na moim zakwasie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lis 05, 2010 12:13 am 

Zauważyłam przy okazji w necie, że są chyba jakieś fan-kluby kiszenia zakwasu...to wciąga?

ps.: Jak siebie znam, to nie wytrzymam do Paschy, jakoś tak nie wierzę, że dzisiaj tylko te "fruwające drożdże" są w powietrzu...nie wiem, jak kiedyś mogli to tak długo trzymać...aż rok...to nie pleśnieje dodatkowo?
pps.: z dwulatkiem teraz akurat spokojnie, więc nic nie zresetuje - bo śpi właśnie :lol: gdy nie śpi, to mam wrażenie, że trzeba mieć oczy "dookoła głowy" i "dar przewidywania", wtedy można przetrwać dzień bez strat w ludziach i dobytku :D

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!
"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lis 05, 2010 12:32 am 
Ani, jak upieczesz pierwszy chlebek to zobaczysz, ze i Ciebie wciagnie, szczegolnie jak jeszcze poczytasz, ze te chleby kupne to sama chemia, a ten domowy i smaczny, najzdrowszy na swiecie i nawet taniej wychodzi. To sa chyba raczej fan kluby wypiekow chleba, a ze do tego potrzeba zakwasu, ktory nie jest taki straszny jak sie wydaje przed rozpoczeciem, a kiedy sie uda to jest wielka radosc.
Zakwas tak szybko nie splesnieje chyba, jak sie z nim dobrze obchodzisz, jak nie pieczesz, to mozna schowac do lodowki i wyjac w razie potrzeby. Czasami trzeba go tyllko dokarmic. Gdzies czytalam , ze jesli zakwas stoi blisko owocow to moze sie cos niedobrego z nim stac, ale ja tez dopiero sie ucze, wiec poczytaj sobie tych fachowcow z "fan klubow". Ja tylko zachecam do pieczenia wlasnego chleba. To wielka radosc ! i wcale nie takie trudne. :)

Zrobie zdjecie mojego chlebka to moze uda mi sie tutaj wkleic !?

do ps2; :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N lis 07, 2010 2:02 am 

Dopiero zaczęliśmy hodować w sobotę wieczorem :)

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N lis 07, 2010 7:03 am 
...a ja upieklam nastepny chlebek w sobote wieczorem, dodalam jeszcze kminek, ktory jest bardzo zdrowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lis 10, 2010 9:11 pm 

Witam!

To ja się odezwę, bo też mam zakwas :D , ba, należę nawet do fan clubu, bo mam bloga kulinarnego 8)
Mój zakwas robiłam z tego samego przepisu co Kuba co to pichci, a mianowicie z tego http://piekarniapogodzinach.blogspot.co ... j-100.html Namęczyłam się z nim trochę, bo mi śmierdział, ale w końcu doczekałam się pięknego jabłkowego zapachu, po mniej więcej 7 dniach(czyli biblijnie :) ) Cały mój misternie przygotowany zakwas zużyłam z niewiedzy w całości, przy upieczeniu mojego pierwszego chleba, a mianowicie tatterowca, o którym wspomniała Agnieszkas. Musiałam więc nastawić drugi zakwas, który mam już prawie rok czasu. Zawsze zostawiam około łyżki na dnie słoika...i do lodówki. Wieczorem, przed planowanym pieczeniam wyjmuję go, dokarmiam odpowiednią ilością mąki i wody (tyle ile potrzeba do przepisu), łyżka na dnie...i tak dalej i tak dalej. Jak na razie nic się z nim złego nie dzieje(chociaż ponoć potrafi spleśnieć, gdy za długo stoi nie odświeżany), dalej pięknie pachnie jabłkiem. Tak się zastanawiam, czy to rzeczywiście jest sens wyrzucać ten stary (ze względów higienicznych), skoro nic się z nim nie dzieje i jest stale odświeżany? Tego najstarszego to już chyba w nim dawno nie ma, chyba że jakieś mikroskopijne części(zabrzmiało jak homeopatia :mrgreen: )
Chleb na zakwasie staram się piec przynajmniej raz w tygodniu, właśnie kolejny wyjęłam z piekarnika :D

Mam nadzieję, że Twoja hodowla Ani ma się dobrze? :wink:

Pozdrawiam Was!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lis 10, 2010 10:46 pm 

Cześć Kochana :D
Cieszę się, że żyjesz !!! i kisisz sobie zakwas 8) jesteś bardzo pożyteczna w uwagach dla mnie początkującej kisicielki :lol: Agnieszkas z resztą nawet na priv ratowała mnie radami.
Dzięki!
pozdrawiam serdecznie
Obrazek
ps.: Wreszcie się zforumowałaś, czy może uforumiłaś [uformowałaś]? :D

Welcome to Elijahnet!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lis 11, 2010 2:45 pm 
oo jaka niespodzianka, moj ogrodek kwitnie. Witaj feba, ciesze sie, ze Twoj pierwszy post napisalas w moim ogrodku i to jeszcze jaka tresc. :D

p.s. co sie dzieje z naszym Drogim Smokiem ? czy wszystko w porzadku ?
p.s.2 czy Rozyczka nas moze tylko podglada, czy nawet nie podglada ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lis 12, 2010 10:39 am 

agnieszkas napisał(a):
p.s. co sie dzieje z naszym Drogim Smokiem ? czy wszystko w porzadku ?

Wszystko ok, dzęki za troskę. Po prostu postanowiłem chociaż raz nie wziąć udziału w dyskusji. Dzięki temu dowiedziałem się czegoś więcej na temat depresji. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lis 23, 2010 2:56 pm 
...to znaczy, Smoku, ze jakbys bral udzial w dyskusji, to bys sie nieczego nie dowiedzial ? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lis 23, 2010 5:50 pm 

Nie. To znaczy, że trwając w postanowieniu nie brania udziału w dyskusji chodziaż raz w jednym wątku, popadłem w końcu w depresję i teraz wiem coś więcej na jej temat... :cry:

A tak na poważnie, to lubię się przysłuchać merytorycznej i spokojnej dyskusji o sprawach, w których sam mam niewiele do powiedzenia. A jeśli w dodatku tyle kobiet na raz dyskutuje w tak budujący sposób, to jest miód na moje serce. Przyjemnie poczytać, a i samo forum zyskuje. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lis 24, 2010 1:11 am 
Smok Wawelski napisał(a):
Nie. To znaczy, że trwając w postanowieniu nie brania udziału w dyskusji chodziaż raz w jednym wątku, popadłem w końcu w depresję i teraz wiem coś więcej na jej temat... :cry:
wniosek na przyszlosc - nie wolno robic sobie szkodliwych postanowien ! 8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lut 07, 2011 2:03 pm 
nie chcialam dalej offtopowac, wiec przeniose tutaj to co chce skomentowac;
Cytuj:
Może przydałoby się czasem trochę "kobiecej ręki" ze względu na specyficzne potrzeby i problemy zabierających tutaj głos kobiet.

:) ja tez takiej reki potrzebuje.
Cytuj:
Ale nie mogę powiedzieć, że nie ma tu miłości.

:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lut 07, 2011 2:07 pm 
Cytuj:
czy to co widzisz to już praktyka, czy tylko dobre chęci ?
ja widzę i dobre rzeczy i złe, ale nie nazwałbym tego miłością i teraz myślę czym bym to nazwał...
może poprawnością chrześcijańską

a moze jartur, Ty masz ukryty zal do kogos stad o cos ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lut 07, 2011 2:24 pm 

raczej i na pewno nie nie mam do nikogo żalu :D wszystkich miłuję :D

a co Ty tutaj hodujesz w swoim ogródku..? :D

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1