www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn cze 16, 2025 10:59 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lut 07, 2011 4:25 pm 
a my tu ostatnio chleb pieklysmy. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lut 07, 2011 5:55 pm 

chleb ..a jaki wirtualny ? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr kwi 20, 2011 2:03 pm 
jarturze, nie wirtualny, lecz prawdziwy razowy, a ostatnio upieklam chleb polski , ktory znikna w mig jeszcze goracy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr kwi 20, 2011 2:25 pm 
Zeby nie zasmiecac watku na temat gloszenia ewangelii, przenioslam tutaj, by jeszcze raz wyjasnic, skoro nie wyjasnilam.

Axanna napisał(a):
Ciekawe czemu maja sluzyc te nie wnoszace nic do tematu niemerytoryczne uwagi, hm...

Cytuj:
Agnieszkas, Twoja wypowiedz niestety niczego nie wyjasnia poza niezbyt szlachetnymi intencjami

Wyjasnilam, ze tak zrozumialam Twoj post , moze nie powinnam sie odzywac, bo moj post rzeczywiscie nie byl merytoryczny, moze tez sprawil Ci przykrosc, albo rozzloscil Cie, czego wcale nie chcialam, wiec przepraszam.
Po prostu tak napisalam jak zrozumialam.

Natomist myslalam wczoraj nad tym co tu napisalas i nie bardzo rozumiem co masz na mysli,piszac to;
Cytuj:
Coz, sie staram nie zakazic lizusowskim zwyczajem zgadzania sie na podstawie autorytetu i miec za taki raczej argumenty biblijne... Jestem dobrej mysli ze tu sie za to nie potepia, wbrew oczekiwaniom przezwyczajonych ku temu zyczliwych :wink:

w sumie nadal nie wiem, ale doszlam do wniosku, ze moze poczulas sie moim komentarzem znuszona, by zgodzic sie z czyimis pogladami tutaj, bo inaczej zostaniesz potepiona, czego wcale nie mialam na mysli.
Jesli tym razem tez nie wyjasnilam i nadal zle rozumiem, to przepraszam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr kwi 20, 2011 3:38 pm 
natrafilam wlasnie na cos, co bedzie chyba pocieszeniem :), ze na protestantach w podobnym temacie sie jakos zgodzilysmy;

Axanna napisał(a):
(...*) werset, zacytowany przez Agnieszke:

,,Powiedz im: Na moje życie! - wyrocznia Pana Boga. Ja nie pragnę śmierci występnego, ale jedynie tego, aby występny zawrócił ze swej drogi i żył. Zawróćcie, zawróćcie z waszych złych dróg! Czemuż to chcecie zginąć, domu Izraela?” (Ezech 33:11). -

moim zdaniem jest jak najbardziej na miejscu i ma zasade uniwersalna, bez wzgledu na to, do kogo konkretnie skierowane te slowa - Boze pragnienie aby wystepny zawrocil ze swej drogi i zyl, dotyczy wszystkich ludzi i wszystkich czasow, bez wzgledu na kontekst, ktory tego pragnienia wcale nie zmienia, wbrew pragnieniom pewnych "nauczycieli" i zapedom, aby "wytlumaczyc" ze owe pragnienie dotyczy wylacznie Izraelitow...

* ocenzurowano :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr kwi 20, 2011 9:46 pm 

nie ma za co w sumie, ja tez przepraszam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr kwi 27, 2011 2:36 pm 
Axanna napisał(a):
agnieszkas napisał(a):
p.s. dzis mialam niesamowite doswiadczenie. :)

Jakie?

moze kiedys napisze !?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn cze 20, 2011 12:32 am 
jestem kochana; http://w86.wrzuta.pl/audio/2Tg67WzVQqa/ ... em_kochany

Hallelujah!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt cze 28, 2011 4:46 am 
Tomasz Żółtko- "Blizej o blizej"; http://dziabacz.wrzuta.pl/audio/3G9ERds ... lizej#none

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt cze 28, 2011 5:58 am 
czy ktos mi powie czym rozni sie naiwnosc od milosci, ktora wszystkiemu wierzy ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt cze 28, 2011 8:58 pm 

Hmm, może jakaś pośrednia odpowiedź kryje się w Mat 10,16. Niewinni jak gołębie, ale roztropni jak węże... ufni i pokładający nadzieję we wszystkim, ale nie naiwni...:)
Pewnie gdzieś jest granica między jednym i drugim. Znaleźć ją, to znaleźć mądrość i o to nam wszystkim chodzi. Mam nadzieję, że to jest jakaś odpowiedź, Agnieszko?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr cze 29, 2011 1:43 pm 
Dziekuje Szelko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz cze 30, 2011 8:56 am 

agnieszkas napisał(a):
czy ktos mi powie czym rozni sie naiwnosc od milosci, ktora wszystkiemu wierzy?
Hm, jakas różnica na pewno jest. Wszystkiemu wierzyć nie znaczy mieć do wszystkich zaufanie i każdemu wierzyć "na słowo".

"A gdy był w Jerozolimie na święcie Paschy, wielu uwierzyło w imię jego, widząc cuda, których dokonywał. Ale sam Jezus nie miał do nich zaufania, bo przejrzał wszystkich, i od nikogo nie potrzebował świadectwa o człowieku; sam bowiem wiedział, co było w człowieku" [Jan 2:23-25]

"Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w odzieniu owczym, wewnątrz zaś są wilkami drapieżnymi! Po ich owocach poznacie ich. Czyż zbierają winogrona z cierni albo z ostu figi? Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, ale złe drzewo wydaje złe owoce. Nie może dobre drzewo rodzić złych owoców, ani złe drzewo rodzić dobrych owoców. Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, wycina się i rzuca w ogień. Tak więc po owocach poznacie ich. Nie każdy, kto do mnie mówi: Panie, Panie, wejdzie do Królestwa Niebios; lecz tylko ten, kto pełni wolę Ojca mojego, który jest w niebie" [Mat. 7:15-21]

Jak widać, sam Jezus nie ufał wszystkim ślepo i kazał badać owoce tych, którzy mówią "Panie, Panie", ale nie wydają owocu w postaci uczynków godnych upamiętania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz cze 30, 2011 2:10 pm 
Dziekuje Smoku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz cze 30, 2011 4:33 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
agnieszkas napisał(a):
czy ktos mi powie czym rozni sie naiwnosc od milosci, ktora wszystkiemu wierzy?
Hm, jakas różnica na pewno jest. Wszystkiemu wierzyć nie znaczy mieć do wszystkich zaufanie i każdemu wierzyć "na słowo".

Jak widać, sam Jezus nie ufał wszystkim ślepo i kazał badać owoce tych, którzy mówią "Panie, Panie", ale nie wydają owocu w postaci uczynków godnych upamiętania.

Czy ja dobrze rozumiem, Jezus sam wiedział, co było w człowieku, a my mamy badać owoce ?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1