www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt cze 20, 2025 12:30 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 575 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 39  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt maja 24, 2011 9:22 pm 

Jonas napisał(a):
Znalazłem w sieci dość kontrowersyjną interpretację wersetu Obj. 2,9, dotyczącą podawania się za Żydów tych, którzy nimi nie są, a którzy zostali określeni w biblii jako synagoga szatana. Według tej teorii większość Żydów z europy środkowo-wschodniej tj. z obecnych terenów Rosji, Ukrainy, Polski czyli tzw. Żydów aszkenazyjskich, wywodzi się z Chazarów, ludu żyjącego pomiędzy Morzem Czarnym i Kaspijskim, który swą świetność osiągnął w X wieku.
Teoria jest nie tyle kontrowersyjna, co bezpodstawna i nielogiczna. Nie tylko dlatego, że w I wieku nie było jeszcze Chazarów. Po prostu Biblia nie daje podstaw do czegoś takiego. Nie ma żadnego związku między Obj. 2:9 a jakikolwiek opisem losów Żydów pozostałych w diasporze po powrocie resztki do Jerozolimy za czasów Ezdrasza. I nie ma dowodów na to, że większość Żydów żyjących w diasporze to są poganie według ciała - a na spekulacjach nie ma sensu budowac biblijnych interpretacji.

Po krótkim przejrzeniu googla stwierdziłem, że określenie "synagoga szatana" jest używane dosłownie przez każdego, kto ma ochotę o coś oskarżyć kogoś innego. Bez względu na to, czy wynika z prostej interpretacji Biblii, czy nie. Dlatego pozostanę przy swoim zdaniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr maja 25, 2011 6:04 pm 

Faktycznie o ile stwierdzenie to w I wieku nie mogło odnosić się do Chazarów,
to w czasach nowożytnych nabiera ono nowego znaczenia.
Jeśli przyjąć, że obecnie nie jest znany żaden inny naród, poza izraelskim, który byłby wyznawcą judaizmu,
zatem potomkowie Chazarów, podając się za Żydów musieli w końcu na przestrzeni wieków zostać nimi uznani przez inne narody.
Wniosek z tego nasuwa się taki, że w praktyce nie jesteśmy w stanie autorytatywnie stwierdzić czy ten,
który dzisiaj podaje się za Żyda jest potomkiem Izraelitów czy Chazarów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr maja 25, 2011 9:10 pm 

Stwierdzenie z Obj. 2:9 i 3:9 zostało wypowiedziane w czasie teraźniejszym, a nie jako proroctwo. Dlatego nie ma żadnego związku z Chazarami. Dywagacje o tym, kto jest, a kto nie jest rzeczywiście Żydem według ciała są cokolwiek bez sensu. Po pierwsze dlatego, że Żydzi jak się okazuje żyli nawet w Afryce i mają świadomość swego pochodzenia, a po drugie dlatego, że nawet jeśli ktoś przystał do Izraela jako przychodzień, ma być według Tory traktowany jak Izraelita [II Mojż. 12:48-49]. Dlatego ja jakoś nie mam takich zmartwień.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr maja 25, 2011 9:22 pm 

Wyj12:
(48) Jeśliby cudzoziemiec przebywający u ciebie chciał obchodzić Paschę ku czci Pana, to musisz obrzezać wpierw wszystkich potomków jego domu, i wtedy dopiero dopuścić go możesz do obchodzenia Paschy, gdyż wówczas będzie miał prawa tubylców. Żaden jednak nieobrzezany nie może spożyw (49) Takie samo prawo będzie dla tubylców i dla cudzoziemców przebywających pośród was.

Ten fragment mówi o tym, kto z cudzoziemców może spożywać Paschę, a nie jak z Kananejczyka zrobić Żyda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr maja 25, 2011 9:54 pm 

lis napisał(a):
Wyj12:
(48) Jeśliby cudzoziemiec przebywający u ciebie chciał obchodzić Paschę ku czci Pana, to musisz obrzezać wpierw wszystkich potomków jego domu, i wtedy dopiero dopuścić go możesz do obchodzenia Paschy, gdyż wówczas będzie miał prawa tubylców. Żaden jednak nieobrzezany nie może spożyw (49) Takie samo prawo będzie dla tubylców i dla cudzoziemców przebywających pośród was.

Ten fragment mówi o tym, kto z cudzoziemców może spożywać Paschę, a nie jak z Kananejczyka zrobić Żyda.
A kto miał prawo spożywać Paschę? Dla kogo została ustanowiona? I co oznaczało obrzezanie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr maja 25, 2011 10:44 pm 

Cytuj:
A kto miał prawo spożywać Paschę? Dla kogo została ustanowiona? I co oznaczało obrzezanie?

Przecież jest napisane, kto może spożywać Paschę.
Obrzezanie nie czyni z nikogo Żyda. Dziwne, że tego nie wiesz:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz maja 26, 2011 8:28 am 

lis napisał(a):
Cytuj:

Przecież jest napisane, kto może spożywać Paschę.
Obrzezanie nie czyni z nikogo Żyda. Dziwne, że tego nie wiesz:)
Odpowiedz konkretnie na moje pytania na podstawie Pisma, przytaczając odpowiednie fragmenty. Ja się pytam, dla kogo Pascha została ustanowiona i kto miał prawo spożywać Paschę. Jeśli ktoś został włączony do grupy, która jako jedyna miała prawo spożywać Paschę, to stawał się jej częścią i korzystał z tych samych praw. Nie odpowiedziałeś na pytanie, co oznaczało obrzezanie. Odpowiedz. Również na podstawie Pisma. Może wtedy dowiem się od Ciebie czegoś więcej. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz maja 26, 2011 10:21 am 

Robisz teraz to samo, co wielu już zarzucałeś na tym forum, zresztą często słusznie - wypaczasz i dopisujesz do tekstu.
Odpowiedź masz wyżej w Wyj.
Cudzoziemiec mógł spożywać Paschę po obrzezaniu - ale przez to nie stawał się Żydem, Żydem trzeba się urodzić, być potomkiem Jakuba wg ciała - poczytaj sobie własne wielokrotne tego typu sformułowania wałkowane już dziesiątki razy w wielu wątkach.
Ciudzoziemiec, który przyłączył się do Izraela, miał prawa jak rodowity Żyd, ale nie stawał się Żydem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz maja 26, 2011 11:13 am 

A Ty robisz to, co jest na tym forum zakazane przez regulamin: Nie odpowiadasz na pytania na podstawie Pisma. A szkoda, bo wiele by się wyjaśniło. Czyżbyś się bał, że prawda wyjdzie nie po Twojej myśli? Odpowiedzi na moje pytania nie ma wyżej, bo II Mojż. 12:48-49 mówi tylko, że aby ktoś spoza Izraela mógł spożywac paschę, Powinien się obrzezać. A ja pytam o bardzo konkretne rzeczy: Kto miał prawo spożywać Paschę? Dla kogo była ustanowiona Pascha? Co oznaczało obrzezanie na ciele?

Rozmawiamy o prozelitach włączonych do Izraela według ciała na podstawie obrzezania. Prosiłem o konkretne odpowiedzi w tym temacie. Nie ściemniaj, tylko odpowiedz. Prozelici przyłączeni do Izraela mają według Prawa być traktowani tak samo jak rodowici Żydzi, a nawet mogą spożywać Paschę (przeznaczoną wyłącznie dla synów izraelskich) i zostają włączeni do przymierza Abrahamowego według ciała poprzez obrzezanie na ciele.

To, co wałkowaliśmy, nie dotyczyło prozelitów, tylko pogan nie włączonych do przymierza Abrahamowego według ciała i dlatego nie będących Izraelem ani według ciała ani na podstawie "przyjęcia obywatelstwa" poprzez obrzezanie ciała. Nie wkładaj mi w usta czegoś, czego nie mówiłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz maja 26, 2011 11:54 am 

Ja łamię regulamin...uważaj bo pękniesz...
Prozelita nie będąc potomkiem cielesnym Izaaka i Jakuba nie stawał się Żydem, ale pełnoprawnym członkiem współnoty izraelskiej po wejściu do Przymierza.
Jeżeli stawał się Żydem, to gdzie to jest napisane, bo ja nie wiem. Wiesz to napisz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz maja 26, 2011 12:04 pm 

dla rownowagi kilka kwiatkow, ktore znalazlem w internecie. Wyszly spod piora...kardynala, prymasa Tysiaclecia, w czasie gdy w Niemczech istnialy juz obozy koncentracyjne:

"1. „Rasizm kryje w sobie pewne zdrowe myśli,
które dotychczas znane były tylko w szczupłym
gronie lekarzy i biologów. Dziś przyszedł czas na
ich rehabilitację”.

2. „Trudno nie przyznać słuszności
twierdzeniom Hitlera, że Żyd pozostał obcym ciałem
w organizmie narodów europejskich (...) Żyd
zwalcza obcą jego psychice kulturę, wyrosłą na
podłożu chrześcijaństwa. Jego przeobrażenie może
się dokonać tylko na drodze religijnej –
przez szczere, bezinteresowne przyjęcie
chrześcijaństwa”.

3. „Hitler jest doskonałym znawcą
psychologii tłumu i twórcą nowej, genialnej
taktyki”.

4. : „Dzisiejsza III Rzesza podjęła
tytaniczną próbę realizacji wielkiej idei, która
ma przynieść odrodzenie ludzkości. Niemcy stały
się obok Włoch rzecznikiem ideologii o zasięgu
ogólnoludzkim”

5. „Zasady wychowawcze nacjonalizmu
niemieckiego są WZORCEM dla innych narodów. W
nacjonalizmie odbija się dusza Niemiec”.

6. „Dzisiejsza Trzecia Rzesza reprezentuje
nie tylko określony system polityczny. Podejmuje
ona tytaniczną próbę urzeczywistnienia wielkich
idei, mających przynieść odrodzenie ludzkości
(...) Dzięki swej antykomunistycznej postawie
niemiecki narodowy socjalizm przyczynił się do
tego, aby położyć tamę zagrożeniu Europy przez
bolszewizm. W tym względzie ma zasługi dla całej
ludzkości.”

7. „III Rzesza podjęła tytaniczną próbę
realizacji wielkich idei, które mają przynieść
odrodzenie ludzkości (...) Trudno nie przyznać
słuszności twierdzeniom Hitlera (...) jest twórcą
nowej, genialnej taktyki” ATENEUM KAPLANSKIE LATA 1937-1939

Czy potrzebny jest tutaj jakiś komentarz? Uważam,
że nie. Powinno nam wystarczyć wielce pouczające
stwierdzenie wielkiego prymasa: „Rasizm
kryje w sobie pewne zdrowe myśli, które dotychczas
znane były tylko w szczupłym kole
lekarzy...”

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz maja 26, 2011 12:13 pm 

Jeśli prozelita stawał się pełnoprawnym czlonkiem wspólnoty izraelskiej, to znaczy, że należy do Izraela i jest traktowany tak jak Żyd według ciała. Bo jest członkiem wspólnoty izraelskiej według ciała po wejściu do przymierza Abrahamowego. Nie musi w tym celu stawać się Żydem. Wystarczyło odpowiedzieć na moje pytania, żeby się o tym przekonać. Zatem nalezy go traktować tak samo jak wszystkich Żydów, bo tak był traktowany na podstawie Prawa. I o to chodzi. Wyłącznie Izraelici mieli prawo spożywać Paschę. Wyłącznie dla nich została ona ustanowiona. I wyłącznie Izraelici oraz prozelici przyłączeni do Izraela jako narodu wybranego według ciała noszą na ciele znak przymierza Abrahamowego. Dzielenie ich na oryginalnych i nieoryginalnych nie ma najmniejszego sensu, bo mają na ciele ten sam znak.

Złośliwości nie są potrzebne, bo nic nie wnoszą do merytorycznej dyskusji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz maja 26, 2011 12:25 pm 

makabi napisał(a):
dla rownowagi kilka kwiatkow, ktore znalazlem w internecie.
:shock: Dawaj linki do źródeł, bo aż się wierzyć nie chce. A przydałoby się sprawdzić dla przyzwoitości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz maja 26, 2011 12:58 pm 

Cytuj:
Jeśli prozelita stawał się pełnoprawnym czlonkiem wspólnoty izraelskiej, to znaczy, że należy do Izraela i jest traktowany tak jak Żyd według ciała.

Cały czas o tym piszę, prozelita należy do społeczności izraelskiej, ale nie jest Żydem.
Być traktowanym jak Żyd, to nie to samo, co być Żydem z urodzenia.

Cytuj:
Wyłącznie Izraelici mieli prawo spożywać Paschę. Wyłącznie dla nich została ona ustanowiona.

Czyli wg Ciebie Izraelici to zbiór większy niż cieleśni potomkowie Izaaka i Jakuba - trzeba było tak od razu zastrzec. Ale ja nie użyłem słowa Izaelita, lecz Żyd, więc możesz przeprosić moderatora za nieuprawnione straszenie regulaminem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz maja 26, 2011 1:02 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
makabi napisał(a):
dla rownowagi kilka kwiatkow, ktore znalazlem w internecie.
:shock: Dawaj linki do źródeł, bo aż się wierzyć nie chce. A przydałoby się sprawdzić dla przyzwoitości.

sprobuje znalezc, ale cytaty pochodza z Ateneum Kaplanskiego z lat 1935-1939. Wiecej dam znac za jakis czas, moze beda fotokopie

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 575 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 39  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1