www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn cze 16, 2025 10:30 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz lip 14, 2011 8:35 pm 

zaraz zaraz, ale gdzie jest zabroniona poligamia? jest jakieś przykaznie które zabrania? bo ja nie znalazłem :evil: może jednak ten pan Paweł ma rację i tamte chrześcijany co tańczą na rurze na "chwałę Pana"

swoją drogą chyba na chwalę Pana-Dionizosa ...

w zadziwieniu nad Olimpiadą i jej nowym rozwojem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lip 14, 2011 8:36 pm 

jak Galacjanie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lip 14, 2011 8:38 pm 

Koriel napisał(a):
zaraz zaraz, ale gdzie jest zabroniona poligamia?

no wlasnie... gdzie sa zabronione narkotryki? palenie, tancy na rurze itp.? :D

Owieczko, nie tylko nawroceni zaraz wiedza, ale nawet poganie przeciez wiedza co jest zle, a tamci mrugaja oczyma gdzie jest zabronione itp, jak slusznie Koriel zauwarzyl... Nie mozna sie nadziwic jak strasznych rozmiarow moze nabrac obluda i to wlasnie w chrzescijanstwie...

P.S. czesto podpieraja sie jeszcze komentarzykiem jak to "dla czystych wszystko czyste", a kto mowi ze tance na rurze chrzescijanom nie przystoja na przyklad, ten jest czyms w rodzaju poronionego umyslu, czy pokalanego czy cos kolo tego... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lip 14, 2011 9:40 pm 

Koriel napisał(a):
zaraz zaraz, ale gdzie jest zabroniona poligamia? jest jakieś przykaznie które zabrania? bo ja nie znalazłem
Słabo szukałeś czy robisz sobie tzw. jaja? :lol:

"A On, odpowiadając, rzekł: Czyż nie czytaliście, że Stwórca od początku stworzył mężczyznę i kobietę? I rzekł: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i połączy się z żoną swoją, i będą ci dwoje jednym ciałem. A tak już nie są dwoje, ale jedno ciało" [Mat. 19:4-6]

Tak sobie myślę, że gdyby Pan Bóg poligamię wymyślił, to pewnie dałby Adamowi na początku kilka żon. Ale nie dał. Dwie żony pojął sobie dopiero pra-pra-pra-wnuk Kaina czyli Lamech. Noe i jego synowie też mieli po jednej żonie. Najwyraźniej poligamia nie jest Bożym zamysłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lip 14, 2011 9:48 pm 

Oni to tlumacza tak, ze skoro Bog dal Dawidowi wiele zon, to znaczy poligamia tez jest dobra, bo przeciez Bog nikogo by do grzechu nie sprowadzal, dajac mu wiele zon... :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lip 15, 2011 9:57 am 

oczywiście S Wawelski że robię sobie, jak to ująłeś jaja :)

ale autor bloga, a w związku z tym, że może to dziwnie zabrzmi, lubię go, mimo że nie cierpię jego stylu, jego wniosków, tego że zaślepił się w myśleniu o sobie jako o największym chyba odkrywcy biblijnym świata ( to komentarz do tego co robi do tej pory, nie pomówienie), sprawdzam to co pisze.

jest w sprawie poligamii taka myśl że Bóg JHWH nie zabronił jej w Prawie. Dlatego jest dozwolona. Moja myśl przez chwilę biegła tym torem, co nie znaczy że jakoś mocno się tym podniecałem. Zaczynam myśleć ze nasz Bóg, traktował poligamię jak rozwody, czyli je dopuszczał. Przy czym adwersarz takiego pomysłu może dojść do wniosku:

- Ale panie Krzysztofie! Prawo rozwodowe było! Poligamia jest starsza od Tory!

i tak można by to ciągnąć jeszcze kilka lat w kółko...

mnie przekonuje raczej wniosek który wysunąłeś i do którego także sam doszedłem.

tak jak Bóg nie stworzył Adama i Stefana, tak też nie stworzył Adama, Ewy i Zenobii, Eustachy, Florentyny, i innych kobiet dla niego. TYLKO Ewę.

Pan Paweł idzie w myśleniu w coraz głębszą ciemność niestety. Szkoda tylko jego żony, czasami ciekawi mnie jak Ona na to wszystko reaguje, mało znam kobiet tak pokornych i cichych...

w modlitwie o niego i nas wszystkich,

K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lip 15, 2011 11:15 am 

Axanna napisał(a):
Oni to tlumacza tak, ze skoro Bog dal Dawidowi wiele zon, to znaczy poligamia tez jest dobra, bo przeciez Bog nikogo by do grzechu nie sprowadzal, dajac mu wiele zon... :?
Hm, bardzo wygodnie jest manipulować Pismem tak, żeby pasowało do założonej tezy. Czyli tam, gdzie nam pasuje, podpieramy się Dawidem, a w innych przypadkach już Jezusem. Bóg dał Dawidowi wiele żon na jego łono, ale w tym samym fragmencie czytamy, że dziecko Dawida umarło w wyniku jego grzechu i że miecz nie odstąpi od jego rodziny w ramach kary za grzech popełniony z Batszebą. Jeśli przyjmujemy to pierwsze jako zasadę w naszym życiu, to konsekwentnie powinniśmy wierzyć, że za nasze osobiste grzechy będą karane całe nasze rodziny przez wiele pokoleń [II Sam. 12:10-14]. Tekst bez kontekstu jest pretekstem, jak widać.

Objawienie jest progresywne, a to, co było dopuszczalne w ramach niepełnego objawienia, przestało być dopuszczalne w ramach pełniejszego objawienia podanego przez Mesjasza. Dlatego my już wiemy, że Bóg "puszczał płazem czasy niewiedzy" [Dz. Ap. 17:30] - nie tylko wśród pogan, lecz również w Izraelu - i pozwalał na poligamię oraz rozwody, choć w bardziej ograniczonym zakresie, niż się ludziom wydawało. Lecz Mesjasz postawił sprawę jasno: "Od początku tak nie było". Było DWOJE i CI DWOJE byli jednym ciałem. Dlatego wiemy więcej i wymaga się od nas więcej:

"Kto więc umie dobrze czynić, a nie czyni, dopuszcza się grzechu" [Jak. 4:17]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lip 15, 2011 4:35 pm 

Podobne argumenty odskakiwaly tam jak groch od betonowego muru, jestem pewna ze i powyzsza wypowiedz tak samo odskoczyla by, choc jak dla mnie jest dosc klarowna i dobrze tlumaczy.
Powiem jeszcze ze do forsowania poligamji jako dozwolonej dokladaja konkubinaty jako wazne malzenstwa, bo 'gdzie w Bibli pisze, ze jest potrzebny swistek z Urzedu cywilnego, dla wierzacych wystarczy gdy siebie uznaja za meza i zone przed Bogiem i mozna konsumowac'. Calosciowo obraz sie ksztaltuje taki ze chrzescijanowi wolno zyc z kilkoma kobietami na kocia lape, nie grzeszy.

Ja rozumiem jak bardzo absurdalnie to wyglada, szkopul w tym ze tam sie to forsuje na serio.

A na Dawida kiwaja przy kazdej okazji, wystarczy pisnac ze uporczywe trwanie w grzechu prowadzi do ruiny i utraty zbawienia, czy ze nie wolno grzechy zamiatac, tylko wyznawac i porzucac itp. - natycmiast sie podnosi lament jak to Dawid grzeszyl a zbawiony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lip 15, 2011 5:14 pm 
o tancach na rurze to ja mowilam. Tzn. ktos zapodal link, ze gdzies w Ameryce kobiety wlasnie tancza na rurze jako fitness chyba wlasnie , ze dla Pana, znalazlam link video, gdzie kobiety ubrane w stroje gimnastyczne rzeczywiscie tanczyly, nie byl to taniec erotyczny w/g mnie lecz akrobatyka i to ja powiedzialam, ze dla mnie to akrobatyka i nie widze nic w tym zlego, a jesli juz to podziw dla Stworcy jak cudownie nas stworzyl i dla ludzkiego wysilku. Jakie oburzenie sie podnioslo wtedy, ze ktos kto to oglada i "sie nie kojarzy" to, musi byc impotentem, ze moze by tak wprowadzic do zborow tance siostr, wiec tak, to ja takie komentarze skwitowalam "skalanym umyslem".

Ostatnio edytowano Pt lip 15, 2011 5:45 pm przez agnieszkas, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lip 15, 2011 5:31 pm 
kristina napisał(a):
A poważnie....tańce na rurze maja być dyscypliną olimpijską.
oo, no wlasnie bo to akrobatyka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lip 15, 2011 6:08 pm 

http://orinoko2105.flog.pl/wpis/2860835 ... a-rurze--- :D :D
Widziałam taniec na rurze "na żywca".Niewiele ma wspólnego z akrobatyką Agnieszko.
Tchnie erotyzmem i myslę,że powinien byc uprawiany jedynie w małzeńskiej sypialni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lip 15, 2011 7:39 pm 

Agnieszko,
ja wiem, nie mówię tego w złośliwości, że niekiedy bardzo się różnimy. Wiem to, gdyż obserwuję także Twoje wpisy. Widziałem nawet twoją mowę na tym "innym forum" gdyż jedną z rozmówczyń która weszła z Tobą w kontrę, jest moja żona. :) która pozdrawiam zresztą :).
Wiem też że jest napisane:
„Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła”

niech to będzie jakimś wyznacznikiem do tego jak mamy podchodzić do pewnych tematów.
Generalnie, jak pisałem w innym miejscu tego forum, nie bawią mnie dysputy o czymś czego oko nie widziało a ucho nie słyszało. Staram się tak żyć, aby podobać się jedynemu, świętemu Bogu JHWH. W jego słowie szukać praktycznego zastosowania wskazówek, poleceń i zaleceń które nam w swojej niezmierzonej łasce dał. Jeśli widzę przykazanie, nie będziesz pożądał, to staram się je sprawować. Chociaż wiem że akurat ja, ze względu na moją przeszłość, powinienem chyba najmniej na ten temat mówić. Ale właśnie przez ową łaskę którą dał mi Adonai, mogłem odwrócić się od tego zła które było moją radością i sposobem życia. Nie, nie jestem teraz mnichem, nie, nie zwalczam wszystkiego co świeckie. Ale staram się tak żyć, tak rozmawiać z siostrami i braćmi, aby ich więcej nie kusić pożądliwością.
Taniec na rurze, na pewno nie jest miły Bogu JHWH, gdyż wzbudza pożądanie, zazwyczaj do cudzej, przyszłej lub i nie żony. A pożądanie cudzej żony (hebr. isza, gr. gyne) jest grzechem przeciwko Bogu JHWH. Częścią tego grzechu jest także bałwochwalstwo, gdyż zamiast podziwiać stwórce, podziwiamy stworzenie. Takie tańce, powinny mieć miejsce, ale tylko w sypialni, jeśli mąż czy żona tego chce. Niewiele wiem o Tobie, wiec mam nadzieję że Cię to nie urazi, ale pozwoliłabyś, czy to sobie samej, czy to swojemu synowi czy córce, aby tak tańczyli? Czy pozwoliłabyś, aby przyczyniali się do grzechu? Bo sam taniec jest czysty. Ale może być źle użyty.

Ale ja jestem młodym wierzącym, może jeszcze mało wiem o bożym życiu. Wiem natomiast za dużo o grzechu, o libertynizmie, który zaczął się od tego, że myślałem że to nic takiego. Wiele wiem o spustoszeniu jakie rodzi takie myślenie, w małżeństwach, w życiu singli którzy myślą że nikogo nie mają to im wszystko wolno. Jako odrodzony człowiek mogę tylko płakać nad zarówno własną przeszłością, jak również wielu którzy idą ta droga i którym nie zdąże powiedzieć że jest ktoś kto naprawdę ich kocha. Agnieszko. Lawina czasami zaczyna się od małego kamyczka. Od złego nierozważnego słowa, od patrzenia tam gdzie Bóg mówi abyśmy nie patrzyli. Od "to nic takiego", Bóg nie widzi itp.

Czy to znaczy że nie jestem po nowo narodzeniu wolny od tych rzeczy które mnie niewoliły? Jestem wolny. Ale muszę nad nimi panować, gdyż Przeciwnik jest jak lew ryczący i zna miejsca słabe w moim murze. Zna każdego z nas. I zazwyczaj bardziej walczy o tych, których stracił.

przepraszam, jeśli moja wypowiedź Cie uraziła. Nie miałem na celu ani Ciebie, ani ni kogokolwiek urazić, a słowa które napisałem przykładam także do siebie samego.

kristina, piękne makro :)

w miłości,

K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lip 15, 2011 9:14 pm 

To jeszcze ja dwa słowa.
Gimnastyczny taniec na rurze to taki przykład ekstremalny...Na opinie o nim rzutuje zapewne jednoznacznie zła proweniencja.

Ale zło można czynić i w najbielszych rękawiczkach.
Telefon sam w sobie jest obojętny..a może służyć do podobnych celów, co taniec na rurze, prawda?

Do tego dochodzi postrzeganie- inne u kobiet, inne u mężczyzn. Dla mnie być może gimnastyczka na rurze istotnie niewiele się różni od gimnastyczki na równoważni -i o tyle rozumiem tu Agnieszkę. A dla braci może jednak tu być jakiś problem.

Pamiętam pewną dyskusję w szerszym gronie z okresu, kiedy byłam młodą mamą, czy i gdzie dopuszczalne jest publiczne karmienie dziecka piersią. Zaskoczyło mnie wtedy jak inne jest stanowisko kobiet i mężczyzn w tej sprawie.

Dlatego może zamiast dowodzić, jaka jest rzecz w sama w sobie, warto by się zatroszczyć o sumienia innych i z tej perspektywy podchodzić do zagadnienia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt lip 15, 2011 9:34 pm 

taniec na rurze nawet z nazwy sie kojazy ze striptizem. Mozna wystukac w wikipedji "taniec na ruze" i sie przekonac, jak jest definiowany. Oddawanie "chwaly Panu" poprzez cos takiego rownoznaczne chyba z obnoszeniem sie ze zlotym kolczykiem w ryju umytej swini. Nie rozumiem jak mozna cos takiego promowac i popierac nawet ze wzgledu na powyzsze, a nie wspominajac o tym, ze Biblia cos tam sobie wspomina o skromnym ubraniu wierzacych kobiet itp., chyba ze uznac za "skromny stroj" te skrawki gimnastycznego, hmm...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So lip 16, 2011 5:03 am 
kristina napisał(a):
http://orinoko2105.flog.pl/wpis/2860835/taniec--na-rurze--- :D :D
Widziałam taniec na rurze "na żywca".Niewiele ma wspólnego z akrobatyką Agnieszko.
Tchnie erotyzmem i myslę,że powinien byc uprawiany jedynie w małzeńskiej sypialni.

Kristino, ja moze tez z raz gdzies na dyskotece chyba widzialam taki taniec i zgadzam sie z Wami, ze moze nadawac sie tylko do sypialni (choc w sumie zadko kto ma rure w sypialni ), ale ja mowie o czyms innym. Byla mowa o zajeciach fitenss dla pan/siostr tylko. Znalazlam link, gdzie naprawde nie byl to taniec erotyczny, ale gimnastyka , moim zdaniem musze dodac, ale byl tez komantarz mlodego brata, ze w tym linku, ktory podalam nie widzial nic innego jak to co widzial w cyrku majac 7 lat. Przy okazji dyskusji wyrazilam swoje zdanie dokladnie takie; "dla mnie to jak akrobatyka" a link wstawilam po to, by pokazac przyklad, nie spodziewajac sie takiej reakcji. Posypaly sie komentarze o impotentach, o ciagotach do siostr, blazenska mowa, zeby moze po agapie siostry tak tanczyly, po co to ? Nie podoba sie ? , nie patrzec, wyrazic swoja opinie, a nie robic jakies insynuacje. Oczywiscie wiecej juz nie wstawie nawet takiego linka.

Jesli mamy unikac nawet pozoru zla, to po co tu takie komentarze, bysmy zrobili zawody na palenie papierosow, co ? czy to nie jest juz balzenska mowa ? Bo jesli ja zgorszylam wstawieniem linka i wyrazeniem swojej opinii to czy taki komentarz tez nie moze zgorszyc ? Nikogo tez chyba nie gorszy chamstwo i arogancja jaka sie spotyka na tym forum.

Krzystofie, nie uraziles mnie niczym, wierze Ci, ze chcesz sie podobac Bogu, a ja nie mam zamiaru Ci w tym przeszkadzac. Jak obiecalam linka wiecej nie wstawie. Dla Twojego spokoju sumienia powiem, ze tego nie robie i nie zamierzam, nawet nie patrze, ja skolei jestem prawie jak mniszka.

Szelko, dziekuje za zrozumienie i Twoje madre slowa jak zwykle.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1