www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 11:05 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 346 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn gru 12, 2011 11:09 am 

Premier Benjamin Netanyahu powołał grupę do studiów nad Biblią:

http://wiadomosci.onet.pl/forum/powstan ... owsze.html

W Rosji zaczynają się problemy, które mogą skutkować "koniecznością" wywołania jakiejś wojny:

http://www.tvn24.pl/-1,1727645,0,1,giel ... omosc.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz gru 15, 2011 11:19 am 

Musab Hasan Jusuf,jest synem jednego z załozycieli Hamasu.

W ksiązce "Syn Hamasu",opisuje swoje związki z hamasem,z izraelskim Shin Bet,oraz w jaki sposób poznał Jezusa.

...a tu króciutki filmik,w którym wypowiada się o Allahu...

http://www.youtube.com/watch?v=V1cWlB8xEZ0

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So gru 17, 2011 10:40 pm 

Syn Marnotrawny napisał(a):
Szukający Sceptyk napisał(a):
Jak spuentował zagadnięty przeze mnie Off_czyk "jest prawie pewne, że Izrael będzie musiał zlikwidować irańskie instalacje nuklearne i to jak najszybciej." Brak tylko bezpośredniego dowodu.

Nie wiem czy atak na instalacje to dobra rzecz - moim zdaniem nie. Realizacji Rzymskiej maksymy upatrywałbym raczej w pracach nad jakimś systemem antyrakietowym jako odstraszaczem. W przypaku ataku Izraela obawiałbym się raczej eskalacji zgodnie z zasadą fizyki Newtonowskiej o sile na którą działa inna siła. Zawsze mi się jednak wydawało, że w świecie ludzkich spraw nie ma aż takiego determinizmu i przynajmniej możemy założyć istnienie wolnej woli ;)

W sumie jak Izrael zaatakuje to nie będzie miał (moralnego) prawa do krytyki akcji odwetowej. Niestety dzisiaj świat nie tylko nie stosuje się do słów Jezusa (przebaczcie nieprzyjaciołom) ale także do bardziej bliskiej ludzkim mozliwościom zasady "oko za oko" i odpowiedź Teheranu byłaby bolesna w skutkach dla samego agresora i w konsekwencji całego swiata.W sumie i tak będzie co ma być... i nic na to nie poradzimy.

Odpowiedzialność za trudne decyzje i ich konsekwencje ciąży na kimś innym, dlatego tak łatwo przychodzi nam ferowanie wyroków i eksperckich opinii. A problem jest prostszy do opisania niż do rozwiązania. W odpowiedzi na irańską retorykę Izrael może wybudować tarczę antyrakietową, ale nie jest on idealnym systemem obronnym. Gdyby w najczarniejszym scenariuszu Iran zdecydował się wystrzelić nuklearny pocisk obrona Izraela oznaczałaby, że jedno z syryjskich miast, gdzie spadnie bomba, przestałoby istnieć. Czasami sprawne akcje wyprzedzające pomagają uniknąć tragedii, czy uprzedzający atak w Wojnie Sześciodniowej odebrał Izraelowi moralne prawo do krytyki arabskiej agresji? Straszne wojny mogą wybuchnąć również w wyniku zaniechania, przykład milczenia Europy podczas aneksji Austrii i podporządkowania Czech jest znany każdemu.W sumie będzie jak ma być i nic na to nie poradzimy. Pozostaje przytaknąć, więc przytakuję.

Cytuj:
Dziadek Stalin też nie wywołał nuklearnego konfliktu

Jest jedna istotna różnica, zimna wojna nie zakończyła sie nuklearną wojną, bo obie strony konfliktu, także radziecka, zdawały sobie sprawę, że wróg jest na tyle silny, że wojna doprowadzi do zagłady zarówno Ameryki jak i Żwiazku Radzieckiego. W przypadku islamistów z Iranu ostateczne roztrzygnięcie ich tylko napędza, jest spełnieniem marzenia o wojnie czasów ostatecznych i nadejściu Allaha, który zapewni zwyciestwo muzułmanom. Kochamy śmierć bardziej niż wy kochacie życie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So gru 17, 2011 11:06 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
W Rosji zaczynają się problemy, które mogą skutkować "koniecznością" wywołania jakiejś wojny

Czy to nie zwykła nadgorliwość szukać przyczyn wybuchu wojny w bieżących wydarzeniach? Śledzę na bieżąco informacje o relacjach islamu ze światem Zachodu, jeszcze daleka droga do militarnego współdziałania Rosji, Turcji i Iranu. Iran na razie grozi Turcji zbombardowaniem natowskich instalacji tarczy antyrakietowej, a Rosja traktuje Turcję jak konkurenta politycznego na Bałkanach:
"Rosja oświadczyła, że będzie bronić Cypru przed zagrożeniem ze strony Turcji. Rosja jest też poirytowana tureckimi umizgami względem krajów bałkańskich. Nie widzi też powodów, dla których należałoby pozwolić Turcji panoszyć się na Cyprze."
http://www.euroislam.pl/index.php/2011/ ... ek-z-kart/

Nie mówiąc już o Armenii, której obecność w sojuszu z Turcją jest aktualnie trudna do wyobrażenia(nie tylko dlatego, że turecka strona zaprzecza ludobójstwu Ormian) a z powodu chaotycznej polityki rządu Erdogana w rejonie bliskowschodnim Armeńczykom najbliżej do ... Izraela, który ostatnimi czasy zacieśnił swoje stosunki z Armenia, Cyprem i Grecją, przeciwko imperialistycznym zapędom Turcji. Chrzescijanie wszystkich czasów zawsze mocno wierzyli, że "Pan jest blisko", Apostoł Jan twierdził, że nie został jeden dzień, lecz już "ostatnia godzina". Od tego czasu minęło dwa tysiące lat. Marzenia sobie, rzeczywistość sobie. Też chciałbym, żeby jakies proroctwo spełniło się za mojego życia, ale spełnienia doczekają co najwyżej następne pokolenia. Mam jednak dla ciebie wyzwanie innego rodzaju, związanego z proroctwem Ezechiela:

"I ześlę ogień na Magog i na żyjących bezpiecznie mieszkańców wysp, aby poznali, że Ja jestem Pan."

Dlaczego Jahwe ześle ogień na Rosjan i kim są "mieszkańcy wysp"?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So gru 17, 2011 11:21 pm 

Zapytałem kilka osób co sądzą o proroctwie Ezechiela. Za uprzejmością jednej z nich przytaczam odpowiedź, podkreślenia szczególnie interesujących mnie uwag pochodzą ode mnie.

" Jestem w 100 % przekonan że proroctwo to spełni się krok po kroku jak jest napisane, już się wypełnia jak widać (...)
A ta "dziwna" niechęć do Izraela, bylaby faktycznie dziwna z ludzkiego pukt widzenia, nielogiczna, zupelnie bez sensu. Cos takiego (antysemityzm) moze przetrwać przez cale wieki tylko jesli założymy ze ktos ma w tym ponadczasowy interes, sam będąc ponadczasowym.
A jeszcze co do pana Goga, to jesli podstawić na jego miejsce chociażby Putina, czy kogoś w jego typie, to już widac ze jest to ktos kto nie odpuści, nie liczy sie z kosztami, rozumie tylko sile i jesli zobaczy jakąś korzysc dla siebie w popieraniu zapedow wojennych Iranu czy Turcji, to można sie po nim spodziewać ze nie będzie sie litowal nad Izraelem. Zreszta z proroctwa wynika ze wszystkie narody będą się temu najazdowi dziwić, tak bardzo motyw bedzie niezrozumialy, dotąd przecież Rosja byla dosc obojetna wzgledem Izraela, zreszta jakąż korzyść mógłby mieć taki gigant z najazdu na maleńki kraj. Ezechiel 38,13: "Seba i Deban i ich kupcy, Tarszysz i wszyscy jego handlarze powiedzą do ciebie: Czy przybyłeś, aby brać łupy i grabić? Czy zebrałeś swoje zastępy, aby unosić srebro i złoto, zabierać bydło i mienie, zdobyć wielki łup? "
A w Ez 38,10: "Tak mówi Wszechmocny Pan: W owym dniu przyjdą ci do serca myśli i poweźmiesz złowrogi zamysł" jak dla mnie świadczy o tym ze Rosja, w przeciwieństwie do Islamu, nie ma nienawiści do Izraela 'by default" ale pomysł ten sie zrodzi w pewnym momencie.
Temat rzeka, a ja ekspertem nie jestem, ale wierze Słowu Bożemu, a wkrótce nawet niewierzący zobaczą na wlasne oczy, znowu Ez38:16-23
"Wyruszysz przeciwko mojemu ludowi izraelskiemu jak obłok, aby okryć ziemię; a w dniach ostatecznych stanie się, że poprowadzę cię przeciwko mojej ziemi, aby poznały mnie narody, gdy na ich oczach okażę się świętym na tobie, Gogu. (17) Tak mówi Wszechmocny Pan: Ty jesteś tym, o którym mówiłem za dawnych dni przez swoje sługi, proroków izraelskich, którzy prorokowali w owych dniach, że Ja sprowadzę cię na nich. (18) Lecz w owym dniu, gdy Gog najedzie ziemię izraelską - mówi Wszechmocny Pan - wzbierze we mnie zapalczywy gniew, (19) a mówię to w mojej gorliwości - w żarze mojej popędliwości: Zaiste, w owym dniu będzie wielkie trzęsienie ziemi w ziemi izraelskiej. (20) I zadrżą przede mną ryby morskie, ptaki niebieskie i zwierzęta polne, i wszelkie płazy pełzające po ziemi, ponadto wszyscy ludzie, którzy żyją na powierzchni ziemi. Rozpadną się góry, padną piętrzące się skały i wszystkie mury runą na ziemię. (21) Przywołam przeciwko niemu wszelkiego rodzaju strachy - mówi Wszechmocny Pan - tak że miecz jednego skieruje się przeciwko drugiemu. (22) Potem osądzę go przez zarazę i przelew krwi; spuszczę na niego i jego hufce oraz liczne ludy, które są z nim, ulewny deszcz i grad, ogień i siarkę. (23) I tak okażę moją wielkość i moją świętość, i objawię się na oczach wielu narodów. I poznają, że Ja jestem Pan."

Wiesz ludzie wierzą w różne rzeczy, nawet ateiści, ale wiara w Boga jest solidnie poparta dowodami, bo Bóg Jest w przeciwieństwie do ludzkich wymysłów, i daje się zawsze znaleźć tym którzy Go szukają."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N gru 18, 2011 12:41 am 

Szukający Sceptyk napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
W Rosji zaczynają się problemy, które mogą skutkować "koniecznością" wywołania jakiejś wojny
Czy to nie zwykła nadgorliwość szukać przyczyn wybuchu wojny w bieżących wydarzeniach?
Nie szukam przyczyn wojny, tylko staram się wyciągać wnioski z tego, co widzę. Po prostu od jakiegoś czasu wydarzenia układają się tak, jakby scena była przygotowywana do wojny, o której mówi proroctwo. Rosja nigdy nie była wcześniej w żadnym aliansie z Iranem, a teraz specjaliści Rosyjscy pracują nad irańskim programem atomowym, a rosyjscy generałowie odgrażają się, że w razie konfliktu wezmą stronę Iranu.

Zgadzam się z cytowaną przez Ciebie wypowiedzią. Sytuacja wewnętrzna w Rosji może zrodzić właśnie pomysł, o którym mówi autor tej wypowiedzi. Oczywiście, to jest gdybanie, ale łatwo wyobrazić sobie taki scenariusz, w którym władza postanawia zjednoczyć naród wywołując wojnę, a celem ataku może być Izrael, którego nikt nie będzie bronił. Dlatego motyw może być niezrozumiały. O ile pamiętam, motyw wywołania wojny o Falklandy był podobny i podobnie niezrozumiały.

SzS napisał(a):
Też chciałbym, żeby jakies proroctwo spełniło się za mojego życia, ale spełnienia doczekają co najwyżej następne pokolenia
Jeśli chodzi o proroctwo, które spełniło się za mojego życia, to odzyskanie Jerozolimy przez Izrael w 1967 roku jest tego przykładem. Oczywiście odrodzenie państwa Izrael jest jeszcze lepszym przykładem, ale to stało się trochę wcześniej, gdy nas jeszcze nie było na świecie. Zrozumienie niektórych proroctw bez obecnego stanu technologii również byłoby niemożliwe, więc można powiedzieć, że takie dobrodziejstwo jak telewizja również jest pośrednim wypełnieniem kilku proroctw. Znalazłoby się jeszcze kilka z dziedziny polityki i wojskowości chociażby.

SzS napisał(a):
Chrzescijanie wszystkich czasów zawsze mocno wierzyli, że "Pan jest blisko", Apostoł Jan twierdził, że nie został jeden dzień, lecz już "ostatnia godzina".
Owszem, chrześcijanie powinni żyć tak, jakby Pan miał przyjść po Kościół w każdej chwili. To nie są marzenia, tylko posłuszeństwo Słowu Bożemu. Przez wiele wieków teologia Kościoła pogrzebała te oczekiwania, a nawet zgodnie z zapowiedzią Piotra przychodzili "szydercy z drwinami, którzy będą postępować według swych własnych pożądliwości i mówić: Gdzież jest przyobiecane przyjście jego? Odkąd bowiem zasnęli ojcowie, wszystko tak trwa, jak było od początku stworzenia" [II Piotra 3:3-4]. Dopiero odrodzenie Izraela, które nawet w teologii protestanckiej było już niemożliwe, zmieniło optykę i oczekiwanie powróciło. Czyli pod tym względem wszystko wróciło do normy. A ponieważ wydarzenia zapowiedziane nabierają tempa, więc i oczekiwanie coraz bardziej niecierpliwe.

SzS napisał(a):
Mam jednak dla ciebie wyzwanie innego rodzaju, związanego z proroctwem Ezechiela:

"I ześlę ogień na Magog i na żyjących bezpiecznie mieszkańców wysp, aby poznali, że Ja jestem Pan."

Dlaczego Jahwe ześle ogień na Rosjan i kim są "mieszkańcy wysp"?
Zesłanie ognia na Rosjan i kraje należące do koalicji Goga będzie przejawem Bożego sądu [38:22] za wsadzenie Panu Bogu palców w źrenicę Jego oka [Zach. 2:12]. Prawdopodobnie atak na Izrael będzie miał akceptację społeczną w krajach koalicji. "Wyspy" to jest określenie dość często używane w ST i w języku prorockim często oznacza w liczbie mnogiej odległe regiony za morzami. Rosja jest krajem tak rozległym, że określenie "wyspy" może oznaczać te regiony Rosji, które są odległe i nie leżą na najdalszej północy w stosunku do Izraela. Niektóre kraje leżące za Morzem Kaspijskim też pewnie można by zakwalifikować. Nie tylko mieszkańców Wysp Kurylskich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sty 06, 2012 12:39 am 

Przepraszam ale nie mam televizji , wiec krotko z zapytaniem czy sa juz jakies wiesci i poczynania ktorejs ze stron konfliktu ?.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sty 06, 2012 12:25 pm 

edward napisał(a):
Przepraszam ale nie mam televizji , wiec krotko z zapytaniem czy sa juz jakies wiesci i poczynania ktorejs ze stron konfliktu ?
Edwardzie, kup gazetę. :D

W tej chwili Iran zakończył manewry w Cieśninie Ormuz, którą zamierza zamknąć w przypadku, gdyby nałożono na Iran sankcje z powodu rozwijania przez ten kraj potencjału nuklearnego. Rzeczywiste zamknięcie Cieśniny Ormuz oznaczałoby niechybną wojnę, ale moim zdaniem to nie byłaby jeszcze wojna Goga.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sty 06, 2012 1:27 pm 

Iran ma przechlapane, jak każde państwo, któremu przyszło na myśl rozliczanie dochodów z ropy w walucie innej, niż dolar amerykański - walucie globalnej lichwy.
vide: Irak, Libia.
I nieistotne będzie, czy rozwijają program nuklearny na cele cywilne, czy wojskowe.
Podobnie, jak nieistotne było, czy Irak posiadał, czy nie posiadał 'strasznej broni', której nigdy nie znaleziono, ważne, że znalazły ją globalne wywiady, a telewidz w swoim telewizorze usłyszał 'prawdę' o jej istnieniu od najwyższych urzędników najbardziej demokratycznego państwa świata.
Poza tym, Iran wraz z Syrią i Irakiem zajmują ziemie Wielkiego Izraela - od rzeki do rzeki [od Nilu do Eufratu] - więc oczywistym jest dla każdego sympatyka współczesnego syjonizmu w jakim kierunku zmierza sytuacja i kto za nią stoi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sty 06, 2012 2:14 pm 

Iran nie ukrywa swoich zamiarów zniszczenia Izraela. Prezydent Iranu ma religijną motywację do rozpętania wojny po to, żeby wyłonił się z niej muzułmański mesjasz, czyli 12 imam mahdi. Źródła były już podawane w tym wątku. Dlatego Iran ma słusznie przechlapane. Gdyby Hitler miał przechlapane w taki sposób, to może nie doszłoby do II Wojny Światowej. Każdy telewidz może posłuchać słów samego Achmadinedżada - nie musi opierać się na tym, co znalazły globalne wywiady. A Irańczycy sami się pochwalili, że wytworzyli już pierwszy własny pręt paliwowy. Z faktami się nie dyskutuje. Jeśli złożyć je w całość, to nie ma wątpliwości, że jeśli tylko Iran będzie miał środki do przenoszenia broni nuklearnej, zaatakuje Izrael. Na razie gra na czas, podobnie jak to robiła Korea Północna. Jeśli ktoś twierdzi, że "nieistotne jest, czy Iran rozwija program nuklearny na cele cywilne czy wojskowe", to by oznaczało, że stara się nie widzieć faktów.

Cytuj:
Poza tym, Iran wraz z Syrią i Irakiem zajmują ziemie Wielkiego Izraela - od rzeki do rzeki [od Nilu do Eufratu] - więc oczywistym jest dla każdego sympatyka współczesnego syjonizmu w jakim kierunku zmierza sytuacja i kto za nią stoi.
Nie wiem, jaki związek ma jedno z drugim. Izrael nie grozi nikomu wojną ani nie ma zamiaru zdobywać ziemi od Nilu do Eufratu. Biblia nigdzie nie mówi, że Wielki Izrael powstanie w wyniku działań wojennych samego Izraela. Nawet wojna Goga i Magoga nie doprowadzi do powstania Izraela w granicach, które są przewidziane dopiero w Erze Mesjańskiej. Dlatego wkładanie "sympatykom współczesnego syjonizmu" słów, których nie wypowiedzieli, albo intencji, których nie mają, jest kompletnie pozbawione sensu. Wygląda to jak prymitywna zaczepka zamiast merytorycznej dyskusji opartej na Słowie Bożym i faktach. Tego nie rozumiem. Ale godzę się z tym, że nie wszystko muszę rozumieć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sty 06, 2012 4:02 pm 

Cytuj:
Biblia nigdzie nie mówi, że Wielki Izrael powstanie w wyniku działań wojennych samego Izraela.

Z tym zgadzam się również.
Ale wątpię, czy radykalni syjoniści zgadzają się z takim stwierdzeniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 07, 2012 2:16 am 

No coz smoku jestem pod wrazeniem tak blyskawicznej odpowiedzi na tym forum . Za kazdym razem zadziwiasz )))

No ten cytat mnie powalil ze smiechu ,rece opadaja ; Jeśli widzisz światełko w tunelu w sprawie Iranu, to jest to raczej światełko pędzącego pociągu. :D
Mam troche haos w glowie jesli chodzi o poszczegolne tematy bo jest tutaj tysiace wypowiedzi , i sam nie wiem gdzie sie przykleic i podyskutowac , a wszystkie tematy sa dosc ciekawe . Moze ktos doradzi gdzie obecnie trwa ciekawy dialog ?
Jak najbardzie smoku ten rozdz z Ezechiela ktory wylozyles jest logiczny i sensowny . Pare razy odsluchiwalem ten rozdz 38 . I mam pytanie odnosnie nazw tych krajow (ziem), czy one wystepuja w bibli w innych miejscach o innych nazwach ?
W sumie ks Ezechiela bardzo mnie inspirowala gdyz od samego poczatku uznalem iz jest ona dlamnie najbardziej niezrozumiala
od innych ksiag .Z tad ta sympatia do tej ksiegi . No a poczatek pierwszy rozdzial widzenie Ezechiela to juz zupelnie nawet nie potrafie sobie tego wyobrazic jak to wszystko moglo wygladac -przedweszystkim zastanawiaja mnie te kola . :?:
Oczywiscie to sa tylko moje sugestie i nie oczekuje na nie jasnej odpowiedzi , ale byc moze kogos rowniez zaintereoswaly te kola .
Okej nie chce odbiegac od tematu , ale moze ktos cos powie wiecej na temat proroka Ezechiela ? moze sa jakies wzmianki historyczne odnosnie tego proroka ?...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 07, 2012 7:00 pm 

edward napisał(a):
I mam pytanie odnosnie nazw tych krajow (ziem), czy one wystepuja w bibli w innych miejscach o innych nazwach?
O innych miejscach i innych nazwach nic nie wiem, albo nie zrozumiałem Twojego pytania. Interesujące opracowanie (szersze niż na wykładzie) na temat koalicji Goga znajdziesz tutaj:

http://contenderministries.org/prophecy/gogmagogPF.php

Jeśli chodzi o inne szczegóły dotyczące samego proroka Ezechiela albo innych fragmentów Księgi Ezechiela, to najlepiej byłoby założyć osobny wątek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 07, 2012 10:38 pm 

Dziekuje za odpowiedz i jak najbardziej dobrze zrozumiales moje pytanie .
Dlaczego kazda szeroka interepretacja musi byc w jezyku angielskim :cry:
Nie dosc ze trudny watek to jeszcze w obcym jezyku ...
Oczywiscie smoku dziekuje za linka i napewno cos z niego wylowie ,o ile dobrze zrozumiem. Jakby co bede pytal , a jak juz sie przekonales to ja lubie pytac :D
Jak znajde czas i cos mnie zmobilizuje to z pewnoscia zalozy sie watek o Ezechielu .
Zycze dobrej niedzieli .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn sty 09, 2012 11:27 am 

edward napisał(a):
Dziekuje za odpowiedz i jak najbardziej dobrze zrozumiales moje pytanie .
Dlaczego kazda szeroka interepretacja musi byc w jezyku angielskim :cry:
Nie dosc ze trudny watek to jeszcze w obcym jezyku ...
Niestety, nie mam czasu, żeby wszystko tłumaczyć na bieżąco. Muszę z czegoś żyć. Jeśli ktoś będzie miał trochę czasu i ochotę, żeby przetłumaczyć ten artykuł, to proszę o info na priva. Zamieścimy na serwerze.

edward napisał(a):
Oczywiscie smoku dziekuje za linka i napewno cos z niego wylowie ,o ile dobrze zrozumiem. Jakby co bede pytal , a jak juz sie przekonales to ja lubie pytac :D
Jestem do dyspozycji w ramach możliwości. O tym się już również przekonałeś. :D

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 346 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1