makabi napisał(a):
Czlowiek wlasnie tak przyzwyczail sie myslec. Czesto pod wplywem stron z teoriami spiskowymi. Myslenie brzmi mniej wiecej tak: Antychryst-Zydowski spisek-Rockeffeler-Trzecia Swiatynia.
O ile tajne stowarzyszenia (jak masoni, iluminaci i inni) samą swoją tajnością dają asumpt do podejrzeń, to Żydzi po prostu są sobie wzajemnie lojalni, a ich asymilacja jest mocno uzależniona od wiary. Czytałem, że wśród Żydów ortodoksyjnych asymiluje się średnio dopiero czwarte pokolenie. Ale też nasza cywilizacja ma korzenie judeo-chrześcijańskie, więc brak asymilacji Żydów nie jest tak poważnym problemem jak brak asymilacji muzułmanów na przykład, bo nie zagraża fundamentom cywilizacyjnym. Niestety, ludzkość chce odejść od własnych fundamentów cywilizacyjnych i dlatego Żydzi oraz chrześcijanie są coraz gorzej widziani, jeśli tylko się przyznają do tychże fundamentów - wtedy są nazywani "fundamentalistami", hehe.
makabi napisał(a):
Oczywiscie wielu Ojcow Kosciola sadzilo, ze to bedzie Zyd (Ireneusz, Hipolit), ale byli tez tacy, ktorzy umieszczali w tym miejscu jakiegos cesarza.
Wieli Ojców żyło w czasach totalnego prześladowania Kościoła, więc czasem emocje brały górę nad trzeźwością. Stąd "nominowanie" cesarzy do roli Antychrysta. Biorąc pod uwagę, że Mesjasz ma być Żydem, Anty-Mesjasz podający się za Mesjasza również powinien nim być. Dan. 11:37 w oryginale również wskazywałby, że Antychryst nie będzie dbał o "Boga [Elohim] swoich ojców":
http://www.blueletterbible.org/Bible.cf ... JV#conc/37makabi napisał(a):
Natomiast ostatnio jest jeszcze lepsza teoria. Otoz zwrot "za dni Noego"(Mt 25) odnosi sie do "zwiazku aniolow z kobietami, ktorym rodzily one gigantow". Autorzy (chrzescijanscy i nie) widza "porwania przez UFO" jako chec "zainfekowania" DNA kosmitow (upadlych aniolow).
Z tym zainfekowaniem to raczej bzdura, zwrot "za dni Noego" jest ilustracją przyjścia Syna Człowieczego i Porwania Kościoła, podobną do "za dni Lota" [Łuk. 17:26-29]. Ale sprawa "nefilim" jest chyba bardziej skomplikowana, niż myślałem - bo skąd się wzięli olbrzymi po potopie? Dyskutowaliśmy już o tym w innym wątku, więc w razie czego zapraszam tam:
viewtopic.php?f=2&t=102&p=22572&sid=79d6df87762e874ecc1b0fb9f278a8c9#p22572makabi napisał(a):
Ba, juz wiekszosc elit politycznych od faraonow poprzez Karola Wielkiego jest hybrydami, czlonkami tajnych stowarzyszen. Nie wiem, gdzie beda w tym wszystkim Zydzi, ale pewnie gdzies sie i upakuje. Nawet nasz Smok Wawelski nieprzypadkowo przybral nick "reptiliana" (zbawienie.com)
Oczywiście. A każdy, kto zaprzecza, że jest reptilianinem, po prostu kłamie i spiskuje. Im bardziej nie można dowieść mu, że jest reptilianinem, tym bardziej prawdziwa jest teza, że dobrze spiskuje.
makabi napisał(a):
Tak wiec trzeba odroznic to, o czym Biblia rzeczywiscie mowi od spekulacji, ktorym ja sam, czytajac to i owo, padlem. Antychryst-swiatynia - TAK, ale spekulacje w stylu Rockefelera, Obamy czy Kennedyego (ktory mial ozyc) NIE.
Amen. Rockefeller po prostu może chcieć więcej władzy i więcej kasy, poniewaz jest... człowiekiem skłonnym do grzechu. Podobnie jak wielu innych, bez względu na rasę czy kolor skóry.