Cóż, istnieją przesłanki, żeby brać pod uwagę Mahdiego jako Antychrysta. To jest stosunkowo nowa teoria, ale nie należy jej lekceważyć.
Pax napisał(a):
Twierdzą że znak besti 666 składa się z liter greckiego alfabetu które są odzwierciedleniem słów arabskich mówiących BISIM ALLAH czyli w imieniu Alaha
Na dole podaje link. Nie podoba mi się muzyka w tle filmiku lecz są ciekawe zdjęcia i tekst.
Słabe punkty tej teorii są następujące:
1. Dlaczego Jan miałby obracać o 90 stopni środkowy znak, zamiast przedstawić go normalnie, skoro jego intencją nie było napisanie trzech greckich liter oznaczających liczby, lecz namalowanie "obrazka" przedstawiającego napis arabski?
2. W Obj. 13:18 Jan każe PRZELICZYĆ "liczbę zwierzęcia" - to byłoby dziwne, gdyby miał na myśli obrazek symbolizujący napis, a nie liczbę... Jan nie napisał "i zobaczyłem napis χξϚ".
3. Dla Żydów i Greków przeliczanie "liczby człowieka" przypisując konkretnym literom określone wartości było czymś zwyczajnym. Liczba Jezusa (w gematrii greckiej) to 888. W tej sytuacji liczba Antychrysta 666 miałaby sens.
4. Poprzedni werset [Obj. 13:17] mówi, że "nikt nie może kupować ani sprzedawać, jeżeli nie ma znamienia, to jest imienia zwierzęcia lub liczby jego imienia" - tutaj wyraźnie widać, że znamię ma mieć treść, a treścią znamienia ma być imię zwierzęcia lub liczba jego imienia. I tutaj potrzebna jest mądrość do przeliczenia tej liczby. Myślę, że ten punkt wyrządza tej teorii największą "krzywdę", ponieważ sam tekst nie pozwala na przypisanie słowu "arithmos" [liczba] znaczenia "rzesza" lub "mnóstwo ludzi".
ad. 1 Islam zaprzecza Boskości Jezusa - ale nie on jeden. Natomiast Antychryst sam siebie ogłosi Bogiem. Nie wiem, czy to możliwe, żeby Mahdi sam siebie ogłosił Allahem.
ad. 2. Rzeczywiście, tutaj moim zdaniem chodzi o prześladowania chrześcijan z rąk Żydów. Saul z Tarsu przed swoim nawróceniem był przekonany, że spełnia służbę Bożą prześladując uczniów Jezusa.
ad. 3. To prawda, że islam zaprzecza ukrzyżowaniu Chrystusa i jego zmartwychwstaniu. Ale to nie dowodzi, że Mahdi będzie Antychrystem. Nie widzę tutaj związku z Dan. 11:30-32.
Pax napisał(a):
W księdze Daniela w 11 rozdziale czytamy że będzie przeciwko przymierzu, Islam odrzuca całkowicie nowe przymierze gdyż nie uznaje Chrystusa. Przymierze było zawarte na krzyżu lecz oni odrzucają to.( Tu mam pytanie czy mowa jest o nowym przymierzu? tak mi sie wydaje lecz wole się upewnić)
Nie, tutaj jest mowa o działalności Antiocha Epifanesa i prześladowaniu Żydów w II w p.n.e. ze sprofanowaniem świątyni włącznie. Przymierze, o którym tutaj mowa, to Stare Przymierze, a ci, którzy bezbożnie postępowali wbrew przymierzu, to część żydowskich przywódców.
https://www.christiancourier.com/articl ... -epiphanes