www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So cze 21, 2025 6:03 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 45  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt sie 02, 2013 10:13 am 

szelka napisał(a):
Samuelu- jako chrześcijanie nie jesteśmy dla siebie panami i paniami, lecz braćmi i siostrami ze względu na wyjątkowe więzy krwi, nie jakiejkolwiek, lecz krwi Zbawiciela.
Nie ma więc znaczenia, czy się lubimy, czy nie, rozumiemy lepiej lub gorzej, czy aktualnie mamy sobie coś do przebaczenia, czy nie- i tak jesteśmy bardzo blisko spokrewnieni :)

Nie gniewam się na ciebie, ale myślę, że nas nie zrozumiałeś. Chętnie uszanuję twoje życzenie i nie wrócę już do tematu twojego małżeństwa. Myślę, że wszyscy na forum zostali już dostatecznie ostrzeżeni, żeby tego tematu z tobą nie poruszać- i o ile sam go nie poruszysz znowu- temat zniknie z wokandy, a my zajmiemy się innymi.

z siostrzanym pozdrowieniem-
szelka

To nie jest odpowiedź na powyższą wypowiedź. Ale tak się złożyło, że ciekawie koresponduje z tym co chcę napisać. Chciałem pożegnać się z Wami forumowicze. Nie czuję się przez Was akceptowany i szkoda czasu na pisanie na forum, na którym uważany jestem za fałszywego brata, czyli nie brata. Smok dokonal osądu, nazywając mnie fałszywym bratem. (Wątek dotyczący Izajasza 66 rozdział.) Żegnam, ale do zobaczenia w rzeczywistości. Bo przecież nie wiadomo, możemy się ze sobą spotkać naprawdę i obyśmy wtedy wykorzystali tę szansę aby sobie okazać wzajemny szacunek, tolerancję i może się nawet polubić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sie 02, 2013 1:27 pm 

Smok nie dokonał osądu i nie nazwał Cię fałszywym bratem. Smok na podstawie Twoich wpisów nie uważa, że jesteś odrodzonym człowiekiem. Ma prawo do takiej oceny sytuacji. Druga sprawa: Smok napisał, że być może należysz do fałszywych braci, którzy szpiegują naszą wolność i chcą nas poddać w niewolę.

Tolerancja nie polega na przyznawaniu racji osobie wypowiadającej inne poglądy. Masz prawo do nich i ja tego prawa nie kwestionuję. Natomiast sugestia, że moje spożywanie szynki i schabowego jest łamaniem przykazania, prowadzi do prostego wniosku: Jeśli stale spożywam szynkę i schabowego, to znaczy, że trwam w grzechu - czyli albo nigdy nie narodziłem się na nowo, albo jestem na najlepszej drodze do utraty zbawienia. Dokładnie to samo sugerują wszyscy, którzy przychodzą tutaj i wmawiają nam obowiązek przestrzegania szabatu lub oddawania dziesięciny. Na to nie ma zgody i nie będzie, bo to jest sprzeczne z Ewangelią nakładanie ciężarów poprzez błędną interpretację Prawa.

Być może spotkamy się w realu. Szanuję Cię tak jak każdego bliźniego, bo wszyscy są stworzeni na obraz i podobieństwo Boga. Dlatego nie czuj się przeze mnie nieakceptowany, bo to jest najzwyczajniej nieprawda. A jeśli poczucie akceptacji uzależniasz od uznania Cię za brata w Chrystusie, to nie ma takiej zależności i pachnie mi emocjonalnym szantażem. A wierz mi, że nos mam wyczulony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sie 09, 2013 1:10 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Smok nie dokonał osądu i nie nazwał Cię fałszywym bratem. Smok na podstawie Twoich wpisów nie uważa, że jesteś odrodzonym człowiekiem. Ma prawo do takiej oceny sytuacji. Druga sprawa: Smok napisał, że być może należysz do fałszywych braci, którzy szpiegują naszą wolność i chcą nas poddać w niewolę.

Tolerancja nie polega na przyznawaniu racji osobie wypowiadającej inne poglądy. Masz prawo do nich i ja tego prawa nie kwestionuję. Natomiast sugestia, że moje spożywanie szynki i schabowego jest łamaniem przykazania, prowadzi do prostego wniosku: Jeśli stale spożywam szynkę i schabowego, to znaczy, że trwam w grzechu - czyli albo nigdy nie narodziłem się na nowo, albo jestem na najlepszej drodze do utraty zbawienia. Dokładnie to samo sugerują wszyscy, którzy przychodzą tutaj i wmawiają nam obowiązek przestrzegania szabatu lub oddawania dziesięciny. Na to nie ma zgody i nie będzie, bo to jest sprzeczne z Ewangelią nakładanie ciężarów poprzez błędną interpretację Prawa.

Być może spotkamy się w realu. Szanuję Cię tak jak każdego bliźniego, bo wszyscy są stworzeni na obraz i podobieństwo Boga. Dlatego nie czuj się przeze mnie nieakceptowany, bo to jest najzwyczajniej nieprawda. A jeśli poczucie akceptacji uzależniasz od uznania Cię za brata w Chrystusie, to nie ma takiej zależności i pachnie mi emocjonalnym szantażem. A wierz mi, że nos mam wyczulony.

To już mój ostatni wpis. Pożegnałem się już, ale uznałem, że ten ostatni wpis będzie potrzebny, z mojego punktu widzenia. Przede wszystkim, nie pamiętajcie mnie źle. Jeżeli kogoś z uczestników tego portalu czymś uraziłem, nie było to z premedytacją. Niemniej przepraszam każdego serdecznie.
Co do Prawa (Tory) nie wmawiaj mi proszę Smoku rzeczy, których nie twierdzę. Nie ośmielę się o nikim wydawać wyroku. Tora to idealny sposób życia a Pan Jezus żył według Prawa i nikt nie mógł i nie może Mu zarzucić żadnego uchybienia. Wypełniał Torę w milości i o to chodzi. Ale nie traktuję Tory jako narzędzia do oskarżania kogokolwiek o grzech ani sam nie uzależniam mojego zbawienia od uczynków Prawa. Prawo jednak jako sposób życia było i jest doskonałe. Tora określa najbardziej cywilizowany sposób życia. Nie można jednak powiedzieć, że jeśli ktoś kto w Prawie nie został wychowany, i nie rozumie pewnych spraw i ich nie przestrzega, nie jest odrodzony. Nie wkładaj mi więc takich słów do ust. Ale nie czynisz dobrze wtedy gdy zniechęcasz innych do przestrzegania przykazań. Lud Boży - uczniowie Jezusa (tak Żydzi jak i gojim) w czasach apostołów przestrzegali przykazań Tory. Chcąc naśladować Jezusa, wypelnianie Tory w duchu miłości i wolności (brak lęku przed potępieniem) to idealny sposób. Do tego ideało chciałbym dążyć ale nie oceniam nikogo w tym względzie.
Ostatnia rada Smoku w wirtualu (w realu trochę mnie znasz, trochę), nie ufaj bezkrytycznie swojemu nosowi :). Nie próbuję tez Ciebie ani nikogo emocjonalnie szantażować. Po prostu, skoro obawiasz się, że zarejestrowałem się na tym portalu aby szpiegować kogokolwiek i jestem lub mogę być fałszywym bratem, nie chcę mieć z tym nic wspólnego. Po prostu wydałeś osąd, to Ty mnie odrzucasz i odsądzasz od nagrody a nie ja Ciebie. To nie ja twierdzę, że jesteś nieodrodzony dlatego, że jesz koteta, ale Ty tak twierdzisz o mnie, dlatego, że uważam, że pewnych kotletów (nieczystych) lepiej nie jeść, bez względu na pochodzenie. Dlaczego lepiej nie jeść? Nie dlatego, że można stracić zbawienie, ale dlatego, że tak mówi doskonałe Prawo, które jest wieczne. W tym Prawie Bóg wyraził Swój charakter, swoją duszę (musiałbyś czytać Torę po hebrajsku, żeby to zauważyć). Na koniec, serdecznie Ciebie pozdrawiam, nie myśl o mnie źle. Ja o Tobie też postaram się myśleć dobrze i mówić dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sie 09, 2013 3:51 pm 

Talmidzie, czuję się jednak w obowiązku odpowiedzieć, ponieważ zauważam, że nie widzisz sprzeczności we własnych wywodach.

Talmid napisał(a):
Nie można jednak powiedzieć, że jeśli ktoś kto w Prawie nie został wychowany, i nie rozumie pewnych spraw i ich nie przestrzega, nie jest odrodzony. Nie wkładaj mi więc takich słów do ust. Ale nie czynisz dobrze wtedy gdy zniechęcasz innych do przestrzegania przykazań. Lud Boży - uczniowie Jezusa (tak Żydzi jak i gojim) w czasach apostołów przestrzegali przykazań Tory. Chcąc naśladować Jezusa, wypelnianie Tory w duchu miłości i wolności (brak lęku przed potępieniem) to idealny sposób. Do tego ideało chciałbym dążyć ale nie oceniam nikogo w tym względzie.
Nie wiem, dlaczego nie widzisz, że sam sobie zaprzeczasz. Z jednej strony "nie osądzasz" tych, którzy Twoim zdaniem nie przestrzegają przykazań, a z drugiej strony twierdzisz, że nieprzestrzeganie przykazań, które Ty uważasz za obowiązujące dla pogan jest złe i nie podoba się Bogu. Uczniowie Jezusa będący Żydami przestrzegali Tory w zakresie dla nich przeznaczonym, czyli szerszym niż dla pogan:

"A oni, gdy usłyszeli, chwalili Boga i powiedzieli mu: Widzisz, bracie, ile to jest tysięcy Żydów, którzy uwierzyli, a wszyscy gorliwie trzymają się zakonu" [Dz.Ap. 21:20]

Nie ma problemu - zarówno Pismo jak świadectwa współczesnych apostołom potwierdzają, że odrodzeni Żydzi (w tym apostołowie) żyli nadal po żydowsku po swoim nowym narodzeniu, obrzezywali dzieci i trzymali się Prawa, w tym żydowskiej diety. Natomiast odrodzonym poganom nakazano tylko 4 przykazania związane ze świadectwem w stosunku do Żydów i po to, żeby Żydów nie gorszyć - wszystkie zostały wymienione w liście do odrodzonych pogan, skierowanym przez zgromadzonych na "soborze jerozolimskim". Tyle, jeśli chodzi o zwyczaje.

Przykazania Tory, które są uniwersalne i mają aspekt moralny, nadal są ważne dla wszystkich i są cytowane przez apostołów w listach do pogan. Tora jest wskazówką dla wierzących, ponieważ całe Pismo jest natchnione i pożyteczne do nauki, naprawiania błędów i uświęcenia [II Tym. 3:15-16]. Nie oznacza to jednak, że poganie są zobowiązani do przestrzegania przykazań danych wyłącznie Żydom, tak jak mężczyźni nie przestrzegali przykazań dla kobiet, a zwykli Izraelici nie przestrzegali przykazań dla króla czy kapłanów. Pismo należy czytać rozsądnie. Sugestie, że poganie w Kościele powinni przestrzegać zewnętrznych przykazań dla Żydów, są sprzeczne z nauką apostolską, co wykazałem w powyższych postach.

Nie wiem, po co się zarejestrowałeś na tym forum. Obserwuję brak zdrowej, biblijnej równowagi wśród dwóch grup skrajnie interpretujących Pismo w tych kwestiach. Jedna z nich "poganizuje", a druga "judaizuje". Pierwsza próbuje wmówić wszystkim, że apostołowie i żydowscy członkowie Kościoła po odrodzeniu przestali być Żydami, a Prawo w ogóle przestało obowiązywać, bo teraz jesteśmy pod łaską. To jest błąd i fałszywe nauczanie.

Druga grupa próbuje wmówić wszystkim, że Prawo obowiązuje Żydów i pogan w takim samym zakresie, w związku z czym poganie powinni żyć po żydowsku, spożywając wyłącznie pokarmy czyste, obchodząc szabat i inne święta żydowskie (wypełnione w Mesjaszu), a nawet obrzezując dzieci - często nie robią z tego warunku usprawiedliwienia, ale wywierają presję na pogan twierdząc, że nie przestrzegają przykazań. A brak przestrzegania przykazań jest przecież dowodem na brak miłości do Boga - bo to jasno wynika z I Jana 5:3. To jest również błąd i fałszywe nauczanie.

Niestety, jestem zmuszony bronić wolności odrodzonych Żydów przed "poganizującymi" i wolności odrodzonych pogan przed "judaizującymi". Ewangelia daje wolność jednym i drugim w sprawach zewnętrznych do ich przestrzegania lub nieprzestrzegania. Tak nauczają apostołowie z Pawłem na czele.

Talmid napisał(a):
To nie ja twierdzę, że jesteś nieodrodzony dlatego, że jesz koteta, ale Ty tak twierdzisz o mnie, dlatego, że uważam, że pewnych kotletów (nieczystych) lepiej nie jeść, bez względu na pochodzenie. Dlaczego lepiej nie jeść? Nie dlatego, że można stracić zbawienie, ale dlatego, że tak mówi doskonałe Prawo, które jest wieczne. W tym Prawie Bóg wyraził Swój charakter, swoją duszę (musiałbyś czytać Torę po hebrajsku, żeby to zauważyć).
Talmidzie, ja zacząłem wątpić w Twoje odrodzenie już od pierwszych Twoich wpisów na tym forum, czemu zresztą dawałem wyraz. Nie w momencie, gdy "poszło o schabowego". Albo czegoś nie pamiętasz, albo chcesz mi świadomie postawić fałszywy zarzut. To po pierwsze.

Po drugie, jeśli twierdzisz, że zakaz jedzenia schabowego jest dla mnie (poganina) obowiązujący, ponieważ w Prawie Bóg wyraził swój charakter i jest ono doskonałe, to znaczy, że nie rozumiesz czegoś, co próbowałem Ci wytłumaczyć już kilka razy: Prawo jest wieczne i odzwierciedla Boży charakter, ale nie wszystkie przykazania są dla wszystkich i nie wszystkie obowiązują w tym samym czasie. Moim zdaniem dobrze wyjaśnił do Dan Gruber (Żyd zresztą) w książce, którą linkowałem.

Prostym wnioskiem z Twojego twierdzenia, że jedzenie przeze mnie schabowego jest łamaniem przykazań odzwierciedlających Boży charakter, jest sugestia, że jeśli będę jadł schabowe (i/lub szynkę, żeberka, karkówkę z grilla, golonkę itd.) na stałe, to mogę stracić zbawienie. Widzę tutaj sugestię, której się wypierasz, ale ona istnieje.

Nie muszę czytać Biblii po hebrajsku, żeby rozumieć jej przesłanie na tyle, żeby nie zaprzeczać prawdzie Ewangelii i nie nakładać na braci ciężarów, których Ewangelia na nich nie nakłada.

Nie myślę o tobie źle. Podobnie jak o innych zwiedzionych ludziach, którzy mieszają ludziom w głowach jakiś ideologiczny bigos i nazywają to interpretacją Pisma. Nie uważam Cię za brata w Chrystusie na podstawie tego, co piszesz na naszym forum - nie jest to osąd, tylko moja opinia, do której mam prawo. Nie widzę powodu, żeby o Tobie źle mówić, i życzę Ci przede wszystkim jednego: Żeby zasłona, która masz na oczach czytając Mojżesza, w Mesjaszu została zdjęta. Wtedy zobaczysz, co to jest wolność w Duchu w stosunku do przestrzegania przykazań Tory w tym samym Duchu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz sie 29, 2013 7:40 am 
Z łaski Boga jestem tym, kim jestem. I z łaski Boga staję się tym, kim On chce, bym była.
Wychowałam się w zborze zielonoświątkowym, a ładnych kilka lat temu z niego wystąpiłam. Po życiowych zawirowaniach powróciłam do Boga i teraz poznaję Go na nowo bez kościelnej rutyny.
Czego mi brakuje, to znajomości i przyjaźni wierzących - możliwe że w kościelnej frazeologii mówi się na to "społeczność". Staram się na nowo odkrywać znaczenie utartych formułek, które kiedyś stały się dla mnie puste.
Szczęśliwa żona i na swój sposób również szczęśliwa opiekunka srebrnej kotki :wink:.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz sie 29, 2013 10:09 am 

Witaj Hanneli :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz sie 29, 2013 11:23 am 

Witaj Hanelli,

Bardzo się cieszę, że dotarłaś tutaj :) Rozumiem, że jesteś "po przejściach". Bardzo mi leżą na sercu tacy ludzie i służę Ci wsparciem w jakikolwiek sposób będziesz potrzebowała.

Też ogromnie lubię koty :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz sie 29, 2013 2:36 pm 

Witaj, Hanneli

Mam nadzieję, że zyskasz tutaj budujące znajomości, może nawet kiedyś w realu. To się na Prostej całkiem często zdarza. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz sie 29, 2013 9:29 pm 

Witaj Hanneli :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz sie 29, 2013 10:31 pm 
Bardzo dziękuję Wam za miłe przywitanie.
Mama Muminka napisał(a):
Rozumiem, że jesteś "po przejściach". Bardzo mi leżą na sercu tacy ludzie i służę Ci wsparciem w jakikolwiek sposób będziesz potrzebowała.
Gwoli ścisłości: moje - jak to określiłam - zawirowania były natury osobistej. Z zewnątrz była ze mnie zawsze wzorowa obywatelka z ułożonym życiorysem i uśmiechem na twarzy. :) Tyle że ten życiorys nie jest tak idealny, jak wyobrażać go sobie mogli dla córki wierzący rodzice.
Jakkolwiek moje własne problemy mogły mi się wydawać często największe, to jako po przejściach zdecydowanie się nie kwalifikuję.
Mama Muminka napisał(a):
Też ogromnie lubię koty :wink:
Ja z kolei też ogromnie lubię Muminki. :D

Ostatnio edytowano Pt sie 30, 2013 8:16 am przez Hanneli, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz sie 29, 2013 11:10 pm 

Wpadłam na chwilę i cóż widzę.Miłosniczki kotów.Zapraszam.Własnie w nocy przybyły mi 2 kociaczki.Cudeńka.Kocica moja taki prezencik mi dała.Jakby która z sióstr chciała to nawet dowioze bo oddam tylko w pewne, dobre raczki.Przy okazji witam wszystkich i znikam do realu.Ciepło Was pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sie 30, 2013 6:40 pm 

Witam wszystkich serdecznie....podglądam Was od pewnego czasu z mężem i oczom nie wierzę, czyżby byli tacy odmieńcy jak my ? :) jestem mamą dwójki dzieciaków i szczęśliwą żoną od 12 lat :) swoje życie oddałam Bogu 16 lat temu pod wpływem czytania Biblii, w wyniku poszukiwań kościoła biblijnego trafiłam na kościół zielonoświątkowy (3 lata) potem przeprowadzka w okolice wrocławia 3 lata u zielonych i 9 lat u baptystów....a teraz czekamy z rodzinką co dalej Bóg ma dla nas :) to tak w skrócie żebyście na "dzień dobry" wiedzieli co nie co :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sie 30, 2013 7:06 pm 

Witaj :D

Ojej, jak fajnie, jest nas coraz więcej, czyżby Bóg nas zbierał "do kupy"..? :D

Pozdrawiam cieplutko :) :) :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sie 30, 2013 8:45 pm 

Witaj agape76 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sie 31, 2013 10:03 am 

oby nas zbierał i oby w okolicach Wrocławia było nas coraz więcej bo tu dzieje się dużo...ale dziwnych rzeczy w kościołach....coatching...psychologia...humanizm...grzechy pokoleniowe...związywanie sił demonicznych nad ludźmi wierzącymi...itd :(

fajnie że was znaleźliśmy z mężem :)

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 45  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1