Moim zdaniem jeśli macie na myśli pochwycenie to nie będzie go do co najmniej grudnia 2017 roku czyli przez prawie najbliższe 4 lata - wszystko moim zdaniem wg chronologii :
http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=8687 , w tym przypadku to m.in 5 miesięcy z Objawienia Jana 9:5 i 42 miesiące chyba symbolicznych 2 proroków - z samych tych tylko dwóch wydarzeń wychodzi prawie 4 lata ale raczej będzie to kilka lat dłużej bo wg mnie poprzedzać to będzie właśnie kilkuletni chaos - "początek boleści".
Ale przyjmując nawet jedynie te blisko 4 lata to do ok 2018 roku wg mnie nie ma mowy o pochwyceniu. Czas oczywiście pokaże kto ma racje, bo na podstawie biblii każdy uważa że ją ma

, więc patrzcie w kalendarze. Oczywiście to nie oznacza żeby nie czuwać, bo po pierwsze tak jak inne zdania w tym temacie to tylko ludzkie zdanie a po drugie śmierć może nadejść w każdej chwili.
co do "pokoju i bezpieczeństwa" to chodzi w tym fragmencie o globalny pokój i bezpieczeństwo podczas rządów antychrysta tak że wielu chrześcijan uzna ten okres za spełnienie proroctw Mesjańskich które mówią o pokoju na całej ziemi m.in : "I zniszczy wozy wojenne z Efraima i rumaki z Jeruzalemu, a łuki wojenne będą połamane. I ogłosi pokój narodom, a jego władza będzie od morza do morza i od Eufratu aż po krańce ziemi." - Zachariasza 9:10 BW - wg mnie takie wersety będą przypisywane m.in antychrystowi czy ludziom go poprzedzającym
Gdy ludzie z obozów koncentracyjnych w Korei Północnej będą mówili "pokój i bezpieczeństwo" , gdy w Arabii Saudyjskiej ludzie wyzwoleni spod islamu będą wołać "pokój i bezpieczeństwo" - to mogą być właśnie oznaki biblijnego proroctwa z 1 Tesaloniczan 5:3