natali napisał(a):
Mówisz Smoku,że swięci wielk.ucisku nie są kosciołem, czyli nie są swiętymi Chrystusowymi. A jak nie są swiętymi Chrystusowymi (według ciebie), to i nie są swiętymi Ojca Niebieskiego. Zapomniałeś, że nikt nie przychdzi do Ojca, jak tylko przez Syna Bożego. Podsumujmy: Swięci Wielk. Ucisku (według Smoka) nie są Chrystusowymi, automatycznie nie są Boga Ojca, to czyji oni są. Według teorii Smoka wychodzi, że jakiegoś bliżej nie okresłonego bóstwa.
Nie wszyscy święci są Kościołem, natali. Święci Starego Testamentu nie byli Kościołem. Święci Wielkiego Ucisku też nie będą Kościołem. Wcale nie muszą. Nie każdy, kto jest w Biblii nazywany świętym, należy do Kościoła. Robisz błędne założenie i dlatego Twoje wnioski są błędne. Według Twojego rozumowania Dawid i Mojżesz byli świętymi Chrystusowymi, bo byli świętymi Ojca. Ale sam Pan Jezus powiedział, że zbuduje swój Kościół w przyszłości [Mat. 16:18] (po swojej śmierci, zmartwychwstaniu i wstąpieniu do nieba), zatem ani Dawid, ani Mojżesz nie należeli do Kościoła. Bóg nakazał Izraelowi, żeby byli świętymi [III Mojż. 11:44; 20:26] i powiedział że Izrael będzie ludem świętym [II Mojż. 19:6]. Oto inny przykład:
"Gdy to Mojżesz usłyszał, padł na oblicze swoje, a potem przemówił do Koracha i do całego jego zastępu: Jutro ukaże Pan, kto jest jego i kto jest święty, i może zbliżyć się do niego; kogo zaś wybierze, temu pozwoli zbliżyć się do siebie. Tak uczyńcie, ty, Korach i wy, i cały zastęp jego: Weźcie sobie kadzielnice i włóżcie w nie ogień, i jutro nasypcie nań kadzidła przed Panem; ten mąż, którego Pan sobie obierze, będzie świętym; dość tego, synowie Lewiego!" [IV Mojż. 16:4-7]Jak widać, święci istnieli na długo przed powstaniem Kościoła. I będą po Pochwyceniu Kościoła. Tamci należeli do Boga i ci również będą do Boga należeć.
natali napisał(a):
Nie czytałeś Smoku, Ze ci, co przyszli do nieba z wielkiego ucisku, ""wyprali swe szaty we krwi Baranka'' (chyba nie posuniesz się) tak daleko, że stwierdzisz pózniej, że Baranek to nie Chtystus) A więc jednak swięci Wielkiego Ucisku są Chrystusowi!
To, że się nawrócili, nie oznacza, że są Kościołem. Tutaj nie jest napisane, że są Kościołem, tylko że wyprali swoje szaty we krwi Baranka. Czyli zostali zbawieni. Nie każdy zbawiony należy do Kościoła - dlatego Abraham nie należy, choć jego grzechy też zostały obmyte krwią Baranka. On o tym nie wiedział za życia, ale dowiedział się od Jezusa, gdy Ten zstąpił do szeolu.
natali napisał(a):
Siódma trąba Objawienia jest ostatnia, Zadnych innych trąb nie brzmi w czasie pochwycenia, I jest to ta ostatnia lub ostateczna. A Paweł nie odwołuje się do tekstów, lecz rzeczywistych wydarzen. I to nie szkodzi, że objawienia jeszcze nie było.
Owszem, szkodzi - bo ani Koryntianie, ani Tesaloniczanie nie wiedzieliby, o co Pawłowi chodzi, gdyby pisał o czymś, co jeszcze nie zostało objawione nikomu - przecież Objawienie Jana miało miejsce jakieś 40 lat po napisaniu listów Pawłowych.
natali napisał(a):
Autorem całego Piśma Swiętego jest Duch Swięty, nie ap. Paweł i nie Ap. Jan. Apostołowie są tylko mężami Bożymi, którymi Bóg się posłużył do napisania Piśma Swiętego
Duch Święty napisał Biblię od początku do końca. A Ty czytasz Biblię od końca i naginasz do własnych przekonań.
natali napisał(a):
Po zabraniu mądrych Pann (czyli kościoła) zostali dla niemądrych Pann zamknięci drzwi, Dla takich pozostaje już tyłko płacz i zgrzytanie zębów (Ew. Łuk.13:25-28) A tych drzwi już więcej nikt nie otworzy, ponieważ Chrystus jest tym, który jeżeli otworzy komuś drzwi, to nikt jemu nie zamknie, a jeżeli zamknie komuś, to nikt nie otworzy.
Drzwi zostały zamknięte na zaślubiny. O tym mówi przypowieść o Pannach. Głupie Panny zostaną na Wielki Ucisk, gdzie będzie płacz i zgrzytanie zębów. Czytaj dokładniej to, na co się powołujesz:
"A gdy one odeszły kupować, nadszedł oblubieniec i te, które były gotowe, weszły z nim na wesele i zamknięto drzwi" [Mat. 25:10]natali napisał(a):
I jeszcze,Smoku, spróbuj sie doczytać z Ewangelii, dlaczego to Chrystus po zmartwychwstaniu zanim odszedł do Ojca, wstąpił do podziemia, co tam robił i kogo stamtąd wyprowadził, może zrozumiesz, że niema ni w kim zbawienia poza Chrystusem, i nie ma żadnych innych swiętych w ewangelii, jak tylko chrystusowych i Boga Ojca, bo Ojciec i Syn jednym są
Chrystus zstąpił do hadesu i ogłosił to, co się stało na Krzyżu. Dlatego święci Starego Testamentu dowiedzieli się, że ich grzechy również zostały odpuszczone dzięki ponadczasowej ofierze Jezusa, choć Kościoła oczywiście wtedy jeszcze nie było [Hebr. 9:15]. Każdy jest zbawiony na mocy ofiary Jezusa. Ale to nie znaczy, że wszyscy są Kościołem.
natali napisał(a):
W całym Piśmie Swiętym Bóg zabierał swoich wybranych chwiła przed wylaniem gniewu na bezbożnych. Tak było z Noe, Lotem i tak będzie z kościołem.
Słusznie. Dlatego Kościół zostanie zabrany przed Wielkim Uciskiem:
"Baczcie na siebie, aby serca wasze nie były ociężałe wskutek obżarstwa i opilstwa oraz troski o byt i aby ów dzień was nie zaskoczył niby sidło; przyjdzie bowiem znienacka na wszystkich, którzy mieszkają na całej ziemi. Czuwajcie więc, modląc się cały czas, abyście mogli ujść przed tym wszystkim, co nastanie, i stanąć przed Synem Człowieczym" [Łuk. 21:34-36]Skoro Kościół ujdzie przed tym wszystkim, co ma przyjść na mieszkańców całej ziemi podczas Wielkiego Ucisku, to dokąd ujdzie Kościół, skoro wylanie gniewu przyjdzie na wszystkich mieszkańców ziemi? A skoro święci Wielkiego Ucisku będą umierać w czasie Wielkiego Ucisku, to znaczy, że oni nie ujdą przed Wielkim Uciskiem, prawda? A jeśli nie ujdą, to czy będą Kościołem?
Natali, doradzałbym więcej pokory w podchodzeniu do Słowa Bożego, mniej złośliwości i dokładniejsze czytanie tekstu. A poza tym, spróbuj nie wkładać w usta adwersarzy własnych teorii, które następnie obalasz. W ten sposób dyskutujesz sama ze sobą. No i siostrom nie przystoi nauczycielski ton, bo nie mają do tego powołania w Kościele [I Tym. 2:10-11].