Przeczytałem skany ulotek ( pod linkiem, który podał Mateuszek niestety mój program zgłasza wirusa

) i może w temacie, ale odniosę się tylko do jednego wersetu.
Mianowicie chodzi mi o Rz. 10:9 "
" Bo jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg wzbudził go z martwych, zbawiony będziesz .".
Ww. werset jest zacytowany w ulotce, a ta następnie tak zredagowana, że pomija wnioski z niego wynikające i warunki do zbawienia.
Aby dostąpić zbawienia w wersecie są
podane DWA warunki :
pierwszy wyznanie ustami, że Jezus jest Panem. I jest to łatwiejsza część wersetu ( niestety w ulotce nie precyzuje się co to znaczy Pan ! A jak wiemy skojarzenia mogą być różne, np. pan Józek i pan Henio itp. ).
Ale zakładam, że osoba wypowiadające ta słowa robi to prawidłowo. Tak, to prawda, że wyznanie, iz Jezus jest Panem prowadzi nas do zbawienia, ale werset ten ma drugą część. Aby być zbawionym na podstawie ww. wersetu nie wystarczy wypowiedzieć, że Jezus jest Panem - a niestety ulotka na tym się zatrzymuje.
Jaki jest
drugi warunek ? Uwierzenie, że Jezus jest Panem ? Nie. Tym warunkiem jest uwierzenie, że Bóg wzbudził go z martwych ?
Też NIE - i tu jest haczyk, na który wiele osób się łapie. Dlaczego. Bo werset stwierdza, iż to uwierzenie ma być dokonane w sercu tego człowieka.
Czym innym jest uwierzenie, od UWIERZENIA W SERCU !
Ludzi sie przekonuje, że do zbawienia wystarczy wyznać formułę, że Jezus jest Panem, mogli nawet wyznać ustami, że Bóg wzbudził Go z martwych, ale czym innym jest
wiara w sercu, że Bóg wzbudził Go z martych.
Biblia jest precyzjyna - nie bez powodu mówi, o wierze, a też nie bez powodu mówi o wierze w sercu.
Ja mogę uwierzyć ( zaufać, intelektualnie przyjąć i zgodzić się z ze zdaniem ), że Bóg wzbudził Jezusa z martych, ale to nie oznacza, ze taka wiara jest wyznawana przez moje serce ! Jak wiemy o sercu człowieka Biblia, a szczególnie NT nie ma zbyt optymistycznego zdania
Mt 15:19 bw "Z serca bowiem pochodzą złe myśli, zabójstwa, cudzołóstwa, rozpusta, kradzieże, fałszywe świadectwa, bluźnierstwa." Czym jest wiara w sercu ? Każdy element, który na serce się składa ma to ww. zdanie przyjąć.
Dla mnie to wyznanie jest wiarą ponadnaturalną, tu działa Bóg, to jest coś co wykracza poza ten świat i nasze intelektualne, słowne wyznanie. Ja np. wierzą, że ww. zdanie wypowiedział św. Paweł, ufam w to zdanie, intelektualnie je przyjmuje, ale to, że Jezus został wzbudzony z martwych, to ja - i to wyłącznie dzieki Bogu - WIEM !
I chwała mu za to