www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt cze 20, 2025 5:06 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 45  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt sty 06, 2015 8:51 pm 

Off_czyk napisał(a):
Ciekawe, że użytkownicy przybywają falami i to takimi specyficznymi, tzn. jakiś czas temu był "wysyp" sióstr, a teraz panowie: dwóch Marcinów i Grzesiek.
oczywiście też wszystkich nowo przybyłych witam gorąco.
Cytuj:
Dobrze, że jesteście, bo martwiłem się, że z mojej kategorii wiekowo-płciowej (mężczyzna pomiędzy 30, a 40) jakiś zastój!

Off_czyku:) tylko chwalić Boga, że nas przybywa, sam usilnie się o to modliłem, by co raz więcej nas przybywało w Pan u Jezusie. Mam nadzieję, że zacznę również czynnie brać udział na forum a nie tylko przeglądając je od ponad roku:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt sty 06, 2015 8:57 pm 

Noemi123 napisał(a):
Rafał napisał(a):
Witaj Noemi, czyli jak rozumiem nawróciłaś się w wieku 12 lat? Pytam z ciekawości, bo mam syna w wieku 10 lat i modlę się o jego nawrócenie. Czy mogłabyś kilka słów napisać o tym, jak uwierzyłaś w Pana Jezusa?

Z przyjemnością :)
Urodziłam się w rodzinie chrześcijańskiej , gdzie od małego mówiono mi o Jezusie . Rodzice często mówili mi ( gdy byłam już starsza ) , że jeśli chce podążać za Nim , muszę oddać mu całe swoje życie wyznać wszystkie swoje grzechy . Ja do końca nie rozumiałam tego w pełnym sensie tego słowa . Myślałam , że jeśli modlę się co wieczór i ,, staram się być dobra '' to mi w zupełności wystarcza . W rzeczywistości z moim życiem nic się nie działo , podążałam własną drogą , a Bóg o którym tyle słyszałam wydawał się być strasznie odległy , tak jakbym widziała Go zza szyby , a nie miała osobistej relacji z nim . Pewnego dnia , pojechałam z moją mamą i siostrą do Świebodzina , gdzie był chrześcijański zjazd dla młodzieży . Człowiek , który nauczał tam za kazalnicą głosił ewangelie wszystkim zgromadzonym . Kiedy tam siedziałam , powoli zaczęło do mnie docierać kim tak naprawdę jestem , ile zła jest w moim życiu . Po jakimś czasie zaprosił do przodu wszystkich , którzy chcą przyjąć Jezusa . Ja w otoczeniu kilku innych młodych ludzi wyszłam do przodu . Wtedy podjełam decyzje o oddaniu Jezusowi mojego życia . Poprosiłam go o przebaczenie mi moich grzechów , podziękowałam za wielką łaskę jaką okazał mi Chrystus umierając za mnie na krzyżu . Po tym jak narodziłam się na nowo ,zaczęłam zupełnie inaczej postrzegać chrześcijaństwo . Zrozumiałam ,że Bóg nie ma być dodatkiem do mojego życia , ale powinien je wypełniać . Zaczęłam czytać Biblie , pytać Boga o jego wolę dla mojego życia . Wiele grzechów i złych przyzwyczajeń musiałam odrzucić , nie zawsze było to dla mnie proste , ale z pomocą Jezusa Chrystusa udawało mi się to przezwyciężyć . Wciąż uczę się nowych rzeczy i często muszę walczyć ze starym ego , ale ufam Jezusowi i mam nadzieje wytrwać w wierze do samego końca .
Mam nadzieje ,że moje świadectwo podniesie cie na duchu , będe się modliła o twojego syna .
Pozdrawiam :)

Witaj Noemi123, dzięki Ci za Twoje świadectwo. Tym samym Pan pokazuje, że nie ma usprawiedliwienia z nie przyjęcia Go jako swego Zbawcy nawet w młodym wieku. Nie martw się, jak pisze Św. Paweł, każdy z nas do końca życia w tym ciele, będzie upadał, ale stanąwszy w pokucie przed Panem, On nas zawsze podźwignie.
Pozdrawiam w imieniu Pana Jezusa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt sty 06, 2015 9:01 pm 

Biblijny.net napisał(a):
Witajcie.

Jestem Tomek. Mam żonę, malutką córeczkę i razem uczymy się kochać Boga i innych ludzi.
Z natury zawsze byłem "odludkiem", ale stopniowo zauważam, co to znaczy: cenić drugiego człowieka, jego wartość i uszanować jego indywidualność.
Czytamy razem Biblię i staramy się opowiadać innym o tym, co tam znajdujemy. A Bóg robi w naszym życiu... dużo. :) Zbyt dużo, żeby opisać to w jednym poście. Postaram się opisać o sobie więcej w trakcie różnych rozmów na tym forum, bo myślę, że spostrzeżenia z Biblii warto łączyć z przeżyciami dnia codziennego. W ten sposób będziemy się też poznawać.

Bardzo podoba mie się ciepła atmosfera, jaka tutaj panuje.
Pozdrawiam serdecznie!

I my Was serdecznie pozdrawiamy w Panu Chrystusie:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt sty 06, 2015 10:21 pm 

Witam wszystkich "nowych" i tych, którzy po długim przeglądaniu forum zdecydowali się "ujawnić". Budujcie się wśród nas, korzystajcie i bądźcie dla nas zbudowaniem. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lut 10, 2015 8:45 pm 

Witam!
Mam 28 lat. Wychowałam się w rodzinie katolickiej. Wszyscy w mojej rodzinie i otoczeniu są katolikami, ew. agnostykami.
Odkąd spostrzegłam, że Pismo Św. nie zgadza się z KK zaczęłam powoli odchodzić od tego kościoła. Teraz jestem trochę zagubiona.
Będąc w KK było mi w pewnych sprawach dużo łatwiej. Mam nadzieję, że rozmowa z Wami pomoże mi wzrastać w wierze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lut 10, 2015 9:29 pm 

Witaj .M. Rozmowa zawsze jest mile widziana i dobrze jest czasem poradzić się brata lub siostry. W wierze natomiast pomaga wzrastać i umacnia Duch Św. Dlatego potrzeba prosić Pana Jezusa, by Duch Św. codziennie umacniał nas, byśmy trwali mocno zakorzenieni w Słowie.

Jeszcze raz witaj na forum:))))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lut 10, 2015 10:03 pm 

.M. napisał(a):
Witam!
Mam 28 lat. Wychowałam się w rodzinie katolickiej. Wszyscy w mojej rodzinie i otoczeniu są katolikami, ew. agnostykami.
Odkąd spostrzegłam, że Pismo Św. nie zgadza się z KK zaczęłam powoli odchodzić od tego kościoła. Teraz jestem trochę zagubiona.
Będąc w KK było mi w pewnych sprawach dużo łatwiej. Mam nadzieję, że rozmowa z Wami pomoże mi wzrastać w wierze.

Witaj serdecznie M:)
Podobnie jak TY ( i sadze, że znaczna cześć z nas tu obecnych) odeszłam z KK. Było ciężko, czasem i dzisiaj , po 14 latach skarze sie Panu, że tam było wszystko takie proste. Pisze jednak, żeby Ci powiedzieć, że za każdym razem, gdy wątpliwości dotykały mojego serca oraz z czasem coraz mniejsze, ale jednak- zagubienie- prosiłam Pana o upewnienie mnie, że idę Jego drogą. I to jest właściwie wszystko- nie próbuj nawet iść sama, ta decyzja o odejściu "skazuje" Cie nijako na nieustanne przebywanie w Jego obecności- w Jego Słowie, Jego wspólnocie ludzi odrodzonych, modlitwie....upewniaj się, że idziesz z Jezusem, prześwietlaj siebie Słowem. I koniecznie znajdź wspólnotę, która tym Słowem sie karmi.
Na pewno inni napiszą Ci więcej i lepiej, ode mnie to tyle- Niech Cie Pan błogosławi i umacnia. pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lut 11, 2015 7:40 am 

Witaj .M.! W KK wszystko podane jest na tacy, a wierzący mają do dyspozycji mnóstwo książek zgodnych z oficjalną doktryną. Ja też czuję się zagubiona, ale to forum otwiera oczy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So lut 14, 2015 1:17 am 

Witaj .M. :)
Niech Bóg Ci błogosławi.
Dobrze iść za głosem Słowa Bożego, które jest prawdą (Jan 17:17)
Ciesze się, że dostrzegasz różnice pomiędzy tym co jest napisane w Biblii a tym co jest głoszone w kościele katolickim. Z czasem Bóg pokaże Ci więcej.
Wiara jest ze słuchania a słuchanie przez Słowo Chrystusowe (Rzym 10:17) dlatego nie poprzestawaj karmić się Nim każdego dnia.
Pan Jezus powiedział, że na tej ziemi nie zawsze będzie nam łatwo a nawet przyjdą prześladowania.
W religii katolickiej było Ci łatwiej gdyż nie było prawdziwych walk duchowych, które zaczynają się gdy człowiek przechodzi z ciemności do światłości.
Tam ksiądz ”czuwał” nad twoim zbawieniem. Raz na jakiś czas chodziło się do spowiedzi, uspokajając sumienie lecz człowiek nie zapierał się samego siebie, nie płacił ceny bycia uczniem Chrystusa. Piszesz, że jesteś zagubiona,
daj się znaleźć Panu Jezusowi gdyż On właśnie przyszedł do zagubionych owiec, wystarczy Go poprosić. Radość, która przychodzi wraz z odpuszczeniem grzechów niech Ci towarzyszy, Poznawaj Pana, odkrywaj Jego piękno.

Pozdrawiam Cię w Panu Jezusie Chrystusie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lut 18, 2015 12:46 pm 

Witajcie! Mam 21 lat i pochodzę z Wrocławia. Nawróciłam się 2,5 roku temu. Teraz z każdym dniem staram się coraz bardziej poznawać Boga.
Uważam się dalej za osobę poszukującą. Tzn. w wielu kwestiach mam zbliżone poglądy do ewangelikalnych chrześcijan, ale na wiele zagadnien typu trójca, szabat dalej szukam odpowiedzi.
Od dłuższego czasu przeglądam to forum, w końcu postanowiłam także wziąć czynny udział w dyskusjach. :)

Pozdrawiam serdecznie wszystkich!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lut 18, 2015 2:05 pm 

Witaj Agg(euszu?) :D

Niech Ci forum służy. Masz również do dyspozycji możliwość prywatnych kontaktów, co jest wypróbowanym pomysłem i wielu z nas poznało się już dzięki temu w realu.

Pozdrawiam,
Wawelski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lut 19, 2015 8:43 pm 

Kamil, mam 21 lat i mieszkam pod Gliwicami, nawróciłem się jakieś 3 lata temu, choć początki, kiedy zacząłem szukać Boga sięgają jeszcze szkoły gimnazjalnej.
Spotykam się w niewielkiej społeczności domowej. Chrzest przyjąłem w październiku 2013, w jeziorze niedaleko Gliwic - ale bez obaw, dzięki Bogu pogoda była ładna i nikt się nie pochorował :) PS. Przedstawiam się za prośbą Smoka, forum śledziłem już od jakiegoś czasu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lut 19, 2015 10:27 pm 

Kamil napisał(a):
Chrzest przyjąłem w październiku 2013, w jeziorze niedaleko Gliwic - ale bez obaw, dzięki Bogu pogoda była ładna i nikt się nie pochorował :)

Witam Kamilu.

Przypomniała mi się historia gdzie chrzest odbywał się w styczniu i trzeba było się przez lód przebijać, nikt z chrzczonych się nie pochorował za to zachorowali wszyscy którzy stali na brzegu poubierani w kurtki i pukali się w czoło :)

"Wtedy Szadrach, Meszach i Abed-Nego odpowiedzieli królowi Nebukadnesarowi: My nie mamy potrzeby odpowiadać ci na to. Jeżeli nasz Bóg, któremu służymy, może nas wyratować, wyratuje nas z rozpalonego pieca ognistego i z twojej ręki, o królu. A jeżeli nie, niech ci będzie wiadome, o królu, że twojego boga nie czcimy i złotemu posągowi, który wzniosłeś, pokłonu nie oddamy."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lut 26, 2015 1:04 am 

Witam na ulicy Prostej.
Nie wiem czy nacisnąłem odpowiedni guzik (nowy wątek czy odpowiedź).
Tak właściwie to ja już prawie wszystkich znam. Chodzę sobie po tej Ulicy Prostej chyba od początku jak powstała. Do dzisiaj byłem niewidzialny mijaliście mnie nic nie wiedząc o mojej obecności. Ale w końcu postanowiłem się ujawnić.
Może trochę zawyżę średnią wieku ponieważ dobijam do 63 lat.
13 lat temu gdy byłem w tzw. dołku, znajomy z pracy na moje stwierdzenie, że nie wiem, kto mi może pomóc w moich problemach, powiedział mi tylko jedno słowo Bóg.
I tak to się zaczęło. Jako pierwszy z całej rodziny w wieku 51 lat przyjąłem chrzest, za rok żona a za dwa lata syn, z którym to właśnie ówczesne problemy przyprowadziły mię pod krzyż.
Jestem w społeczności KZ chociaż ostatnio mi nie po drodze z wieloma tendencjami i przedsięwzięciami KZ. Mieszkam na południu Polski.
Ale najważniejsze, że jestem członkiem Kościoła Jezusa Chrystusa mojego Pana i Zbawiciela. Dziękuję Bogu m.in. za Was Bracia i Siostry, za tę społeczność na UP. Wiele się tutaj nauczyłem, wiele spraw mi się wyjaśniło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lut 26, 2015 1:58 am 

Witaj bracie, Bogu niech będzie chwała.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 45  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1