www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt cze 20, 2025 5:29 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 45  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So mar 21, 2015 7:30 pm 

Witajcie wszyscy:)) Serce się raduje, że przybywa nas w Panu tak licznie:) O to się modlimy i jak widać Pan Bóg wysłuchuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So mar 28, 2015 11:24 am 

Witam
Od dłuższego czasu przeglądałem i czytałem posty na forum.
Od niedawna jestem ochrzczony w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So mar 28, 2015 12:59 pm 

SzaryMelanż napisał(a):
Witam
Od dłuższego czasu przeglądałem i czytałem posty na forum.
Od niedawna jestem ochrzczony w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego.
Pozdrawiam
:o

A świadectwa nie masz? Kim jest dla Ciebie osobiście Jezus Chrystus? Skoro się ochrzciłeś, to rozumiem, że jesteś zbawioną osobą.
:?:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So mar 28, 2015 2:06 pm 

Tak,
Po krótce gdy narodziłem się na nowo Pan uwolnił mnie od nałogów, jak żona uważa był to cu. Dostałem wrażliwe sumienie, "drobnostki" jak kłamstwo przestało po mnie się "splywać". Pan otworzył mi też oczy na swoje Słowo, stało się ono żywe w moim życiu. Mimo iż nie jestem wolny całkowicie od moich negatywnych cech charakteru wiem, że w Jezusie Chrystusie i z łaską naszego Pana jest dla mnie ratunek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So mar 28, 2015 3:13 pm 

SzaryMelanż napisał(a):
Tak,
Po krótce gdy narodziłem się na nowo Pan uwolnił mnie od nałogów, jak żona uważa był to cu. Dostałem wrażliwe sumienie, "drobnostki" jak kłamstwo przestało po mnie się "splywać". Pan otworzył mi też oczy na swoje Słowo, stało się ono żywe w moim życiu. Mimo iż nie jestem wolny całkowicie od moich negatywnych cech charakteru wiem, że w Jezusie Chrystusie i z łaską naszego Pana jest dla mnie ratunek.

Witaj na forum.
Bardzo budujące świadectwo. Jednak skąd taki nick?

Trochę, mnie to zastanawia :) Wybacz moją ciekawość.

Pozdrawiam

"Wtedy Szadrach, Meszach i Abed-Nego odpowiedzieli królowi Nebukadnesarowi: My nie mamy potrzeby odpowiadać ci na to. Jeżeli nasz Bóg, któremu służymy, może nas wyratować, wyratuje nas z rozpalonego pieca ognistego i z twojej ręki, o królu. A jeżeli nie, niech ci będzie wiadome, o królu, że twojego boga nie czcimy i złotemu posągowi, który wzniosłeś, pokłonu nie oddamy."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So mar 28, 2015 4:17 pm 

To nazwa koloru. Większość ubrań mam w takim kolorze. Taka tajemnica :wink:
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So mar 28, 2015 6:19 pm 

SzaryMelanż napisał(a):
Pozdrawiam

Dziękuję, że przybliżyłeś mi, oraz innym uczestnikom forum genezę części modowo-kolorowej Twojego nicku :) Gdybyś był tak miły z chęcią dowiedział bym się czegoś o drugiej części. Myślę, że reszta forumowiczów również :)

Ale oczywiście nie zmuszam, jeśli nie chcesz to nie musisz :)

Pozdrawiam

"Wtedy Szadrach, Meszach i Abed-Nego odpowiedzieli królowi Nebukadnesarowi: My nie mamy potrzeby odpowiadać ci na to. Jeżeli nasz Bóg, któremu służymy, może nas wyratować, wyratuje nas z rozpalonego pieca ognistego i z twojej ręki, o królu. A jeżeli nie, niech ci będzie wiadome, o królu, że twojego boga nie czcimy i złotemu posągowi, który wzniosłeś, pokłonu nie oddamy."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So mar 28, 2015 7:16 pm 

Michael, szary melanż to nazwa koloru, w całości :) Melanż oznacza, że szarość nie ma jednolitej faktury, jeżeli tak bardzo chcesz analizować ten fakt. Mnie się od razu ten nick spodobał, jest taki malarski...A o czym ty pomyślałeś, że jesteś taki zaniepokojony?
Witaj Melanżu i inni Nowi :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So mar 28, 2015 8:07 pm 

Moja córka, która obecnie chodzi do gimnazjum mówiła mi, że kiedy nastolatkowie idą na "melanż" oznacza to alkoholową imprezę...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So mar 28, 2015 10:09 pm 

Owieczka napisał(a):
Moja córka, która obecnie chodzi do gimnazjum mówiła mi, że kiedy nastolatkowie idą na "melanż" oznacza to alkoholową imprezę...

Ten termin jeszcze mnie obejmował więc jak najbardziej rozumiem konsternację.
Piszę mało bo nie mam aktualnie komputera i forum obsługuję przez telefon co nie jest zbyt wygodne :wink:
Dodam że wiosen mam 28 i melanże już za sobą :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn mar 30, 2015 11:07 am 

szelka napisał(a):
Michael, szary melanż to nazwa koloru, w całości :) Melanż oznacza, że szarość nie ma jednolitej faktury, jeżeli tak bardzo chcesz analizować ten fakt.

Dzięki, za informację, nie znałem takiego znaczenia tego słowa. Człowiek całe życie się uczy :)

szelka napisał(a):
.A o czym ty pomyślałeś, że jesteś taki zaniepokojony?

Mi melanż kojarzy się tylko z libacją alkoholową (teraz już nie tylko). A gdy zobaczyłem ten nick to przypomniała mi się pewna historia.

Otóż kiedy się nawracałem, działo się to przez działalność internetową pewnego człowieka, który skontaktował mnie z wierzącym w moim mieście. Kiedy się z nim spotkałem, zaprowadził mnie na grupkę domową na której się nawróciłem. Ogólnie z Piotrkiem (bo tak miał na imię) porozumiewałem się przez komunikator GG, i pewnego dnia zobaczyłem u niego w opisie takie słowa: "Ktoś jakiś melanż? info na priv?". Pamiętam, że wtedy się zdziwiłem, że wierzący człowiek takie opisy zamieszcza. Niestety z obfitości serca mówią usta (w tym przypadku GG) i za jakiś czas człowiek ten bardziej ukochał świat niż Boga.

Więc kiedy zobaczyłem taki nick przypomniała mi się ta historia, a jako, że doświadczenie nauczyło mnie, że nie można tak szybko wydawać wyroków (w tym przypadku , że melanż oznacza słowo z którym mi się kojarzy) zapytałem o znaczenie tego nicku. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn mar 30, 2015 2:55 pm 

Hm, mnie lekko "skonsternowało" coś innego...

SzaryMelanż napisał(a):
Pozdrawiam
Pierwszy raz widzę, żeby mężczyzna (w dodatku narodzony na nowo) przywiązywał taką wagę do kolorów w sensie modowym, jak się ktoś wyraził. Tajemniczość w tym zakresie również jak dotąd wydawała mi się domeną kobiecą. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn mar 30, 2015 5:34 pm 

Strasznie ciekawi jesteście :)
Może chłop po prostu prać nie umie, i mu na szaro zafarbowało ciuchy. Znam takie przypadki :D
Swoją drogą mnie np. melanż z niczym się nie kojarzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn mar 30, 2015 6:15 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Pierwszy raz widzę, żeby mężczyzna (w dodatku narodzony na nowo) przywiązywał taką wagę do kolorów w sensie modowym, jak się ktoś wyraził. Tajemniczość w tym zakresie również jak dotąd wydawała mi się domeną kobiecą. :)

Smoku, Sz. Melanż jest młodym wierzącym a w dodatku nie wiadomo, do jakiej społeczności trafił. Pozytywne w tym jest przynajmniej to, że ten Melanż jest "szary" a nie np "różowy", bo wtedy by się trzeba zaniepokoić poważnie ... . Szary, to zawsze jednak męski kolor - prany, czy nie :lol:

Swoją drogą, to mnie "melanż" w ustach młodych ludzi też się kojarzy z libacjami. Kiedyś użyłam tego określenia, żeby znajomej opisać sweterek i pamiętam, jak dwoje młodych ludzi, którzy stali obok (ponoć wierzący), uśmiechnęli się do siebie z nieukrywanym rozbawieniem i "wyprostowali" mi moje pojmowanie owego słowa. :shock: Oni z kolei W OGÓLE nie znali pierwotnego znaczenia tego wyrazu.

Sz. Melanżu, jeśli znasz to niefajne znaczenie swojego nicka, to wiedz, że (może nieświadomie) puszczasz oko do swojego starego życia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn mar 30, 2015 7:48 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Hm, mnie lekko "skonsternowało" coś innego...

SzaryMelanż napisał(a):
Pozdrawiam

To mi w ogóle nie przyszło do głowy :D

Mamo Muminka nie czuję bym nawiązywał nickiem do starego życia, równie dobrze mógłbym na chybił trafił wylosować dowolne imię z Biblii i nie byłoby problemu z nickiem.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 45  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1